4p

Igen, ma már ilyen is van: az életükben legendává vált négy svéd pályafutását követve turisztikai programajánlót dolgozott ki egy szaklap. Bizonyára akad olyan utazási iroda, amelyik fantáziát lát az ötletben, és a sok-sok ezer rajongónak utakat szervez majd.

Tavaly nagy visszhangja volt az Abbatar show-nak Londonban. Igaz, nem a ma is élő sztárok jelentek meg ott, hanem az „avatarjuk”. Furcsa módon nemcsak az ő korosztályuk énekelte „velük” a slágereket, hanem azok is, akik még meg sem születtek, amikor szárnyra kapta a nevüket a világhír.

Mindenki dalolhat velük

Jövőre lesz ugyanis ötven éve, hogy Agnet, Annifrid, Björn és Benny megnyerte a brit fővárosban az eurovíziós fesztivált. A tavalyi londoni koncertjükön, a Queen Elizabeth arénában tíztagú zenekar kísérte virtuális másukat, miközben ők otthon pihentek stockholmi villájukban.

A svéd ABBA együttes tagjai az ABBA Voyage című virtuális show bemutatóján. A koncerten nem a zenekar tagjai, hanem az 1979-es külsejük alapján készített digitális avatarjaik léptek fel egy tíztagú zenekarral. Fotó: MTI / EPA / Tolga Akmen
A svéd ABBA együttes tagjai az ABBA Voyage című virtuális show bemutatóján. A koncerten nem a zenekar tagjai, hanem az 1979-es külsejük alapján készített digitális avatarjaik léptek fel egy tíztagú zenekarral. Fotó: MTI / EPA / Tolga Akmen

Immár 10 éve, hogy megnyílt az Abba múzeum Stockholmban. Azonnali sikert aratott – tizenhat hónappal később már több mint félmillió vendég kereste fel, erről a számról a legtöbb múzeum csak álmodozhat.

Itt mindenki felmehet a színpadra, és megtapasztalhatja, milyen érzés lehet az együttes tagjának lenni, dalra fakadhat velük – illetve a digitális másukkal –, digitálisan felpróbálhatja a jelmezeket, részt vehet vetélkedőkön, és mindent megtudhat az együttes történetéről. A rajongók számára kötelező célpont.

Vacsora egy görög tavernában

A Mamma Mia! The Party színházi előadás tavaly vendégszerepelt a göteborgi Rondo színházban. A látogató itt egyenesen a musical világába csöppen, az az érzése, mintha belépne egy igazi görög tavernába az Abba legnagyobb slágereinek dudorászása közben. A borsos árú jegy tartalmazza a vacsorát is.

Újabban Viggsö is felkerült a turistatérképre. 1971-ben az Abba tagjai és Stikkan Andersson menedzser házat vásároltak Viggsön, a stockholmi szigetcsoport északi részén. A birtokhoz tartozott egy vendégház, amely idővel Björn és Benny írókuckójaként vált híressé. Itt írták a csoport számos korai slágerét, és itt vásárolt Björn 2005-ben egy nyaralót. Ma Viggsö látványosság lett és a Waxholmsbolaget, a stockholmi hajózási társaság üzemelteti.

Szálloda a múzeumban, aranylemezekkel

A Pop House Hotel a stockholmi Djurgårdenben található, ugyanabban az épületben, mint az Abba múzeum.

A szállodában három tematikus szoba található: Bo i Duvemåla, Mamma Mia! The Party és Abba Gold. A Dovemåla szoba paraszti stílusban van berendezve, a Mamma Mia! The Party egy görög falura emlékeztet, csillagos égbolttal, de természetesen az Abba Gold vonzza a legjobban a rajongókat. Az egész terem arany színben játszik, a falakon üveg mögött láthatók a bandatagok aranylemezei.

Az ABBA Gold terem vonzza a rajongókat. Fotó: ABBA The Museum / Facebook
Az ABBA Gold terem vonzza a rajongókat. Fotó: ABBA The Museum / Facebook

A templom, ahol Meryl Streep felment a lépcsőn

A Sporadesz szigetcsoporthoz tartozó görög Skopelosz sziget gyönyörű strandjairól, nyugalmáról és számos festői templomáról híres. Itt forgatták a „Mamma Mia!” című film legtöbb részét, igaz, a szigetet a filmben Kalokairinak hívják. A leghíresebb Agios Ioannis temploma, ahol Meryl Streep és a többi színész felment a lépcsőn a filmben.  A film egyes jeleneteihez Skiathosz szigetét választotta ki a rendező.

Csak a nagyon megszállottaknak jut eszébe elmenni Waterlooba, amely város az együttes nemzetközi áttörését jelentő címét kapta. 1974. május 18-án, néhány héttel a brightoni győzelem után az Abba valóban felkereste a belga várost. A csatatér népszerű célpont a történelem iránt érdeklődő turisták számára világszerte, az Abbától függetlenül.

Irány Ausztrália!

Ha még nem tudta volna, e távoli kontinenes az együttes rajongói számára egy esős napot jelent: 1977. március 3-án az Abba itt adta valaha volt legnagyobb koncertjét, a Sydney Showgroundban. 1977-ben Ausztráliának 14,1 millió lakosa volt, akik közül 160 ezren látták a csoport valamelyik fellépését.

Annyira zuhogott az eső, hogy fontolgatták az előadás lemondását, de végül úgy döntöttek, fellépnek, és megúszták Annifrid kézsérülésével. Azóta is nagyon népszerű az évtizedek óta eredeti formájában nem létező együttes a távoli kontinensen.

Címkék: Kultúra Kultúra Zene

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
Kultúra A botránymúzeum: miért áll a bál a világ egyik leghíresebb intézménye körül?
Kollár Dóra | 2023. december 10. 15:08
A British Museum jelentősége nem kérdéses, ám az intézmény így is problematikus több szempontból is.  
Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
Kultúra Végetért Hollywood eddigi leghosszabb színészsztrájkja
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 16:29
A hollywoodi színészcéh (SAG-AFTRA) szerdán előzetes megállapodásra jutott a film- és televízióstúdiókkal, és bejelentették, hogy csütörtökön délben véget ért Hollywood történetének mindeddig leghosszabb, 118 napig tartó színészsztrájkja.
Kultúra Komoly dilemma előtt Silvio Berlusconi örökösei
Kormos Olga | 2023. október 23. 17:52
A volt olasz miniszterelnök élete utolsó éveiben becslések szerint 20 millió eurót költött műalkotásokra. Gyakran televíziós aukciókon keresztül vásárolt álmatlan éjszakáin, ám ezek a művek nem feltétlenül képviseltek nagy értéket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG