<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Igen, ma már ilyen is van: az életükben legendává vált négy svéd pályafutását követve turisztikai programajánlót dolgozott ki egy szaklap. Bizonyára akad olyan utazási iroda, amelyik fantáziát lát az ötletben, és a sok-sok ezer rajongónak utakat szervez majd.

Tavaly nagy visszhangja volt az Abbatar show-nak Londonban. Igaz, nem a ma is élő sztárok jelentek meg ott, hanem az „avatarjuk”. Furcsa módon nemcsak az ő korosztályuk énekelte „velük” a slágereket, hanem azok is, akik még meg sem születtek, amikor szárnyra kapta a nevüket a világhír.

Mindenki dalolhat velük

Jövőre lesz ugyanis ötven éve, hogy Agnet, Annifrid, Björn és Benny megnyerte a brit fővárosban az eurovíziós fesztivált. A tavalyi londoni koncertjükön, a Queen Elizabeth arénában tíztagú zenekar kísérte virtuális másukat, miközben ők otthon pihentek stockholmi villájukban.

A svéd ABBA együttes tagjai az ABBA Voyage című virtuális show bemutatóján. A koncerten nem a zenekar tagjai, hanem az 1979-es külsejük alapján készített digitális avatarjaik léptek fel egy tíztagú zenekarral. Fotó: MTI / EPA / Tolga Akmen
A svéd ABBA együttes tagjai az ABBA Voyage című virtuális show bemutatóján. A koncerten nem a zenekar tagjai, hanem az 1979-es külsejük alapján készített digitális avatarjaik léptek fel egy tíztagú zenekarral. Fotó: MTI / EPA / Tolga Akmen

Immár 10 éve, hogy megnyílt az Abba múzeum Stockholmban. Azonnali sikert aratott – tizenhat hónappal később már több mint félmillió vendég kereste fel, erről a számról a legtöbb múzeum csak álmodozhat.

Itt mindenki felmehet a színpadra, és megtapasztalhatja, milyen érzés lehet az együttes tagjának lenni, dalra fakadhat velük – illetve a digitális másukkal –, digitálisan felpróbálhatja a jelmezeket, részt vehet vetélkedőkön, és mindent megtudhat az együttes történetéről. A rajongók számára kötelező célpont.

Vacsora egy görög tavernában

A Mamma Mia! The Party színházi előadás tavaly vendégszerepelt a göteborgi Rondo színházban. A látogató itt egyenesen a musical világába csöppen, az az érzése, mintha belépne egy igazi görög tavernába az Abba legnagyobb slágereinek dudorászása közben. A borsos árú jegy tartalmazza a vacsorát is.

Újabban Viggsö is felkerült a turistatérképre. 1971-ben az Abba tagjai és Stikkan Andersson menedzser házat vásároltak Viggsön, a stockholmi szigetcsoport északi részén. A birtokhoz tartozott egy vendégház, amely idővel Björn és Benny írókuckójaként vált híressé. Itt írták a csoport számos korai slágerét, és itt vásárolt Björn 2005-ben egy nyaralót. Ma Viggsö látványosság lett és a Waxholmsbolaget, a stockholmi hajózási társaság üzemelteti.

Szálloda a múzeumban, aranylemezekkel

A Pop House Hotel a stockholmi Djurgårdenben található, ugyanabban az épületben, mint az Abba múzeum.

A szállodában három tematikus szoba található: Bo i Duvemåla, Mamma Mia! The Party és Abba Gold. A Dovemåla szoba paraszti stílusban van berendezve, a Mamma Mia! The Party egy görög falura emlékeztet, csillagos égbolttal, de természetesen az Abba Gold vonzza a legjobban a rajongókat. Az egész terem arany színben játszik, a falakon üveg mögött láthatók a bandatagok aranylemezei.

Az ABBA Gold terem vonzza a rajongókat. Fotó: ABBA The Museum / Facebook
Az ABBA Gold terem vonzza a rajongókat. Fotó: ABBA The Museum / Facebook

A templom, ahol Meryl Streep felment a lépcsőn

A Sporadesz szigetcsoporthoz tartozó görög Skopelosz sziget gyönyörű strandjairól, nyugalmáról és számos festői templomáról híres. Itt forgatták a „Mamma Mia!” című film legtöbb részét, igaz, a szigetet a filmben Kalokairinak hívják. A leghíresebb Agios Ioannis temploma, ahol Meryl Streep és a többi színész felment a lépcsőn a filmben.  A film egyes jeleneteihez Skiathosz szigetét választotta ki a rendező.

Csak a nagyon megszállottaknak jut eszébe elmenni Waterlooba, amely város az együttes nemzetközi áttörését jelentő címét kapta. 1974. május 18-án, néhány héttel a brightoni győzelem után az Abba valóban felkereste a belga várost. A csatatér népszerű célpont a történelem iránt érdeklődő turisták számára világszerte, az Abbától függetlenül.

Irány Ausztrália!

Ha még nem tudta volna, e távoli kontinenes az együttes rajongói számára egy esős napot jelent: 1977. március 3-án az Abba itt adta valaha volt legnagyobb koncertjét, a Sydney Showgroundban. 1977-ben Ausztráliának 14,1 millió lakosa volt, akik közül 160 ezren látták a csoport valamelyik fellépését.

Annyira zuhogott az eső, hogy fontolgatták az előadás lemondását, de végül úgy döntöttek, fellépnek, és megúszták Annifrid kézsérülésével. Azóta is nagyon népszerű az évtizedek óta eredeti formájában nem létező együttes a távoli kontinensen.

Címkék: Kultúra Kultúra Zene

Kultúra Amikor Putyin elnök Paul McCartneynak csápolt – Ki léphet ma fel a Vörös téren?
Elek Lenke | 2023. június 4. 18:31
Na jó, nem csápolt, de tapsolt… A közelmúlt mindig tartogat mára elfeledett, a jelen számára szinte hihetetlen történéseket. Ilyen volt, amikor 20 évvel ezelőtt, Paul McCartney először lépett fel Oroszországban, a Vörös téren. Több tízezer néző, köztük Vlagyimir Putyin elnök, természetesen az első sorban ülve, hallgatta a Beatles slágereit, élőben, Moszkva szívében. Ma azonban senki nem koncertezhet itt – éppen az tiltotta meg, aki lelkesen tapsolt akkor.
Kultúra A bucsai rémségek feltárása is Pulitzer-díjat ért
Privátbankár.hu | 2023. május 9. 08:11
A New York Timesnak, az újságírók közül az abortuszhoz való jog korlátozását bemutató riportért díjazták a Washington Post munkatársát.
Kultúra Sok millió eurós üzlet: visszatér az európai szupershow
Elek Lenke | 2023. május 6. 18:27
A világ legnagyobb látogatottságú tévéműsora az Eurovíziós Dalfesztivál, körülbelül 200 millió ember nézi, vagy nézheti, hiszen egyenes adásban közvetítik az összes fellépő hazájában. Ekkora nézőszámot egyszerre elérni politikai-gazdasági eszköz is jelent. Az idei május második hete – több év Covid kihagyás után – ismét erről szól majd, igaz, nem Magyarországon.
Kultúra Puskin és Csajkovszkij elbukott, felkészül Péter cár - felgyorsult az orosztalanítás Ukrajnában
Mester Nándor | 2023. április 30. 12:17
Ukrajnában lassan már nincs orosz emlékmű, amit lerombolhatnának, annyira felgyorsult az orosztalanítás. Közben nagyon belehúzott az ukrán kultúrdiplomácia.
Kultúra Nagy étvágya lett a nálunk is aktív médiacégnek
Privátbankár.hu | 2023. április 14. 13:37
Az M7 Group megvásárolja az SPI International fennmaradó részvényeit.
Kultúra A terveknek megfelelően halad a párizsi olimpiai falu építése
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 18:25
Nincs ok az aggodalomra.
Kultúra Hollywood helyett Bollywood: újjáéled a szovjet-orosz-indiai filmes barátság
Elek Lenke | 2023. március 18. 18:38
A Pathan című, Bombay-ben készült thriller az orosz mozik jegypénztáraiban bevételi rekordot ér el mostanában. A film egy veszélyes küldetést mesél el, amelyet az indiai hírszerzés szuperkémje hajt végre, a fő, és gondosan eltitkolt cél persze Moszkva.
Kultúra Kiadó az egész világ – még a párizsi Operaház is
Elek Lenke | 2023. március 5. 18:23
Nagy bulit is lehet ott tartani.
Kultúra 11 millió orosz könyvet száműzött könyvtáraiból Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 11:51
További sorsuk nem ismert.    
Kultúra Putyin elrendelte: védeni kell a férfi és a nő házasságát 
Mester Nándor | 2023. február 4. 15:33
Új kultúrpolitikai irányelveket határozott meg az orosz vezetés.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG