<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Már számolni is alig tudják az ukránok a kulturális veszteségeiket.

December végén is folytatódik a Krímben az ukrán vagy más nemzetiségű kulturális javak pusztítása. Egyebek mellett a krími tatárokhoz tartozó objektumoké is. Bahcsiszerájban a kánok palotája (Hansaray) esik most áldozatul ennek, az ingatlan már évekkel ezelőtt az UNESCO kulturális örökség-listájára jelöltek közé került. 

Ilyen volt a bahcsiszeraji palota a rombolás előtt. Fotó: UNN
Ilyen volt a bahcsiszeraji palota a rombolás előtt. Fotó: UNN

A megszálló orosz katonák megsemmisítették az úgynevezett arany szobát, amit a középkorban Giraj kán idején alakítottak ki. Leszedték az arany mennyezetet és kifosztották a vitrineket és orosz motívumokra cseréltek mindent, amit lehetett  – adta hírül a helyi ukrán vezetőkre hivatkozva az UNN hírszolgálat. 

A 16. századi, fallal körbevett épületegyüttes a lakóépületek és kertek mellett mecseteket, háremet és temetőt is magába foglal. A palota belsejének díszítése a 16. századi hagyományos krími tatár stílust tükrözi.

Az ukrán tisztviselők nyilatkozatban ítélték el ezeket a tetteket és leszögezték: az oroszoknak nem fog sikerülni az a tervük, hogy a palotát az orosz cár (Putyin - a szerk.) nyári rezidenciájává változtassák. Azt is hangsúlyozták, hogy a megszállóknak ezekért a tettekért a történelem előtt is felelniük kell, nem csupán a bíróságok előtt.

Nem meglepő, ha az ilyen történések miatt Ukrajnában egyre erősebb az oroszok utálata. Még úgy is, hogy sokan tudják: rengeteg orosz ellenzi a háborút. A kijevi kulturális minisztérium szerint az oroszok eddig 800 különféle kulturális vagy vallási épületet romboltak le vagy semmisítettek meg részlegesen. Az ukránok ahol csak tehetik igyekeznek legalább a tetőt megjavítani, hogy a tél minél kisebb kárt okozzon.

Elpusztíttott iskolák
December elejéig 2800 oktatási intézményt ért találat, 337 iskolát vagy más oktatási létesítményt már ne keressünk, mert a földdel egyenlővé váltak. Vannak olyan érintett körzetek, ahol más középületekben azért képesek voltak folytatni a munkát.

Közben az orosztalanítás egyre magasabb szintre ér Ukrajnában. Orosz darabokat már régen nem játszanak és filmeket sem vetítenek, a könyvesboltokban ritka, hogy a kirakatban maradtak az orosz írók alkotásai.

December elején módosították azt a törvényt, ami arról rendelkezik, hogy mi minősül ukrán kulturális örökségnek és mi számít ukránellenes propagandának, továbbá milyen emlékműveket kell eltüntetni a közterekről. Nem meglepő módon nagyon sok orosz vagy szovjet van közöttük. 

Az orosz birodalom eltüntetendő jelképeire, emlékműveire, ismert történelmi vagy kulturális alakok szobraira vonatkoztatva az alábbiakat írják elő megvizsgálni: 

  • milyen mértékben vett részt az adott politikai vagy kulturális személy az orosz vagy a szovjet birodalmi törekvések ukrajnai megvalósításában 
  • mely objektumok, elnevezések, figurák vagy alkotások hirdetnek birodalmi vagy totalitarianus eszméket
  • volt-e valamilyen pozitív tette az adott illetőnek, ami elősegítette az ukrán kultúra, a tudomány  népszerűsítését és hozzájárult-e a nemzetközi kulturális élet minőségének emeléséhez 
  • az adott ember személyes világnézetének irányultsága
  • az adott személynek a viszonya az ukrán identitáshoz vagy az Ukrajna területén élő nemzetiségek identitásához
  • volt-e köze a birodalmi vagy totalitarianus rezsimek által elkövetett mitológiaképzésben, amik egy-egy személy vagy történelmi esemény ilyen megközelítésű propagandájában nyilvánult meg

Külön megemlítették, hogy „nem célszerű” olyan jelképek, objektumok vagy elnevezések megőrzése, amelyek az Ukrajna megsértésére, az ukrán függetlenséget kivívó hősök megalázására,  vagy a politikai megtorlásra irányuló orosz birodalmi politikát tükrözik. El kell tüntetni az ukrán történelemmel közvetlenül nem összefüggő városneveket, földrajzi elnevezéseket, kulturális létesítmények orosz neveit.

Az orosz művészeti élet manapság teljesen hiányzik Ukrajnából. Még közvetve sincs jelen, de ez aligha meglepő. Már régen nem hívnak meg semmilyen kulturális vagy művészi csoportot, színházat, együttest. Született egy petíció is arról, hogy hivatalosan tiltsák meg orosz művészek beutazását, ezt egyébként Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilvánosan támogatta a minap és megbízta a kormányfőt, hogy készítsék el az erre vonatkozó rendeletet.

Kultúra Amikor Putyin elnök Paul McCartneynak csápolt – Ki léphet ma fel a Vörös téren?
Elek Lenke | 2023. június 4. 18:31
Na jó, nem csápolt, de tapsolt… A közelmúlt mindig tartogat mára elfeledett, a jelen számára szinte hihetetlen történéseket. Ilyen volt, amikor 20 évvel ezelőtt, Paul McCartney először lépett fel Oroszországban, a Vörös téren. Több tízezer néző, köztük Vlagyimir Putyin elnök, természetesen az első sorban ülve, hallgatta a Beatles slágereit, élőben, Moszkva szívében. Ma azonban senki nem koncertezhet itt – éppen az tiltotta meg, aki lelkesen tapsolt akkor.
Kultúra A bucsai rémségek feltárása is Pulitzer-díjat ért
Privátbankár.hu | 2023. május 9. 08:11
A New York Timesnak, az újságírók közül az abortuszhoz való jog korlátozását bemutató riportért díjazták a Washington Post munkatársát.
Kultúra Sok millió eurós üzlet: visszatér az európai szupershow
Elek Lenke | 2023. május 6. 18:27
A világ legnagyobb látogatottságú tévéműsora az Eurovíziós Dalfesztivál, körülbelül 200 millió ember nézi, vagy nézheti, hiszen egyenes adásban közvetítik az összes fellépő hazájában. Ekkora nézőszámot egyszerre elérni politikai-gazdasági eszköz is jelent. Az idei május második hete – több év Covid kihagyás után – ismét erről szól majd, igaz, nem Magyarországon.
Kultúra Puskin és Csajkovszkij elbukott, felkészül Péter cár - felgyorsult az orosztalanítás Ukrajnában
Mester Nándor | 2023. április 30. 12:17
Ukrajnában lassan már nincs orosz emlékmű, amit lerombolhatnának, annyira felgyorsult az orosztalanítás. Közben nagyon belehúzott az ukrán kultúrdiplomácia.
Kultúra Nagy étvágya lett a nálunk is aktív médiacégnek
Privátbankár.hu | 2023. április 14. 13:37
Az M7 Group megvásárolja az SPI International fennmaradó részvényeit.
Kultúra A terveknek megfelelően halad a párizsi olimpiai falu építése
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 18:25
Nincs ok az aggodalomra.
Kultúra Hollywood helyett Bollywood: újjáéled a szovjet-orosz-indiai filmes barátság
Elek Lenke | 2023. március 18. 18:38
A Pathan című, Bombay-ben készült thriller az orosz mozik jegypénztáraiban bevételi rekordot ér el mostanában. A film egy veszélyes küldetést mesél el, amelyet az indiai hírszerzés szuperkémje hajt végre, a fő, és gondosan eltitkolt cél persze Moszkva.
Kultúra Nem Avatar, Abbatar! – Virágzik az Abba-turizmus
Elek Lenke | 2023. március 11. 18:04
Igen, ma már ilyen is van: az életükben legendává vált négy svéd pályafutását követve turisztikai programajánlót dolgozott ki egy szaklap. Bizonyára akad olyan utazási iroda, amelyik fantáziát lát az ötletben, és a sok-sok ezer rajongónak utakat szervez majd.
Kultúra Kiadó az egész világ – még a párizsi Operaház is
Elek Lenke | 2023. március 5. 18:23
Nagy bulit is lehet ott tartani.
Kultúra 11 millió orosz könyvet száműzött könyvtáraiból Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 11:51
További sorsuk nem ismert.    
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG