6p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Újabb amerikai gazdaságösztönző csomag jön, az elnöki hivatalt hamarosan elfoglaló Joe Biden 1900 milliárd dolláros csomag indítását kezdeményezte. A gazdaságösztönző lépések mellett a járvány megállítása az intézkedéscsomag legfontosabb célkitűzése.

Joe Biden megválasztott amerikai elnök csütörtök este bejelentette, hogy 1900 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomagot kezdeményez, ennek keretében nem csak a vállalkozásoknak és a polgároknak juttatnának pénzt, de a tervek szerint a nemzeti oltási programot is ebből finanszíroznák.

Biden stábjának közleménye szerint a kongresszus decemberben végrehajtott - hasonló célú - kétpárti akciója jó irányba tett lépés, de csupán egy előleg volt. "Versenyt futunk az idővel, miközben a további kormányzati segítség hiányában a gazdasági és közegészségügyi válság egyre súlyosabbá válik. Az iskolák a következő hónapokban nem nyithatnak ki biztonságosan, és továbbra is lassan halad az oltások beadása" – szerepelt a közleményben. Az újabb ösztönző javaslat híre hetekkel azután vált ismertté, hogy a kongresszus decemberben elfogadott egy közel 900 milliárd dolláros ösztönző programot, amely növelte a munkanélküli ellátások mértékét, és sok amerikainak 600 dolláros segélyt küldött.

Komoly pénzosztással kezdi elnökségét Joe Biden (Fotó: EPA/JIM LO SCALZO)
Komoly pénzosztással kezdi elnökségét Joe Biden (Fotó: EPA/JIM LO SCALZO)

Noha előzetesen több republikánus képviselő is jelezte, hogy nem támogatja a csomagot, azt szinte biztosan el fogják fogadni. A jobboldali politikusok részéről egyébként a kritika azokat az intézkedéseket éri leginkább, amelyek Biden választási programjában is szerepeltek, mint a minimálbér emelése, hiszen így az új elnök két legyet tud ütni egy csapásra.

A megjelent információk szerint Biden programjának az alábbiak a legfontosabb pontjai:

  • Az amerikai polgárok többsége újabb 1400 dollár támogatást kap, így a decemberben elfogadott intézkedésekkel együtt 2000 dolláros állami támogatást fognak kifizetni.
  • Megnövelik a munkanélküli ellátás összegét, és annak időtartamát is. Ha elfogadják az intézkedéstervet, akkor a heti összeg 400 dollár lesz, amelyet szeptember végéig fognak fizetni.
  • Meg kívánják emelni a szövetségi minimálbér összegét, amely a jövőben óránként 15 dollár lenne.
  • Meghosszabbítanák a kilakoltatási moratóriumot szeptember végéig.
  • 350 milliárd dollárt fordítanának az állami és helyi kormányzati támogatásra.
  • 170 milliárd dollárnyi támogatást kapnának az alapoktatásban (általános és középiskola) szereplő intézmények, részben az újranyitásra, részben a fejlesztésekre.
  • 50 milliárd dollárt különítenek el a Covid-tesztekre, hogy minél hatékonyabban és gyorsabban tudják a fertőzötteket szűrni.
  • A nemzeti oltási program 20 milliárd dollárnyi támogatásban részesülne.
  • A gyermekek után járó adójóváírást növelnék, a jövőben ez 3000 dollár lenne a 6 év feletti, míg 3600 dollár az ennél fiatalabb gyerekek esetében.

A kormányzati magyarázatok szerint az amerikai gazdaság lassuló fellendülés jeleit mutatja, a helyzet összességében azonban aggasztó. A koronavírus-járvány ugyanis továbbra is nagyon gyorsan terjed, így az egészségügyi rendszer alig képes megbirkózni a fertőzöttek növekvő seregével. A járvány miatt viszont a gazdaság működése továbbra is akadozik, amelynek jeleként lassú ütemben, de emelkedik a munkanélküliség.

Nagy kérdés persze, hogy a minimálbér-emelés hogyan hat majd a munkaerőpiacra, az ugyanis a most érvényben lévő szövetségi minimálbérhez képest tetemes lesz. Jelenleg ugyanis ez 7,25 dollár óránként, igaz, ennél többnyire majd minden szektorban magasabb az ott meghatározott legalacsonyabb fizetés.

A 15 dolláros tervezett legalacsonyabb órabér kifejezetten impozánsan hangzik forintban, hiszen itthon 4500 forintos órabért a fizikai munkát végzők közül inkább csak a magasan képzett szakmunkások kapnak. Árnyalja viszont a képet, hogy az Egyesült Államokban a megélhetési költségek is jóval magasabbak. Egy tavaly publikált felmérés szerint az ország számos részén például még a 18 dolláros órabért keresők sem képesek kijönni a fizetésükből, ha a létszükségletek mellett egy bérlakás költségeit is finanszírozniuk kell.

Mint az az új demokrata elnök környezetéből kiszivárgott, a mostani csomag csak az első lépése lenne a gazdasági helyreállítást célzó terveknek. Ezt ugyanis februárban követni fogja egy második javaslatcsomag, ami az elnök hosszabb távú céljaival foglalkozik: így a munkahelyteremtés, az infrastruktúra reformja, az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a faji egyenlőség előmozdítása is szerepel a támogatandó célok között. Ugyan a mostani programban nem szerepel, de Biden stábja állítólag dolgozik azon, hogy az egyre nagyobb problémát jelentő diákhitelek kapcsán az eladósodott embereknek segítsenek. A kiszivárgott tervek arról szólnak, hogy egy 10 000 dolláros vágást szeretnék elérni a diákhitel adósságoknál.

Nem feltétlen örülnek a tőzsdék

Az európai indexek pénteken visszafogott gyengülést mutattak, és a délutáni amerikai nyitást előrejelző határidős mutatók is esést valószínűsítenek. Az elemzők leginkább attól tartanak, hogy a grandiózus költekezés hiába ad lendületet a gazdaságnak, később komoly terhet jelent majd a már most is nyakig eladósodott állam számára.

A most bejelentett tervezet kapcsán Biden azt hangsúlyozta, hogy szorít az idő, és minél előbb cselekedni kell. Hiszen nagyon sokak életét, egzisztenciáját tette tönkre a járvány és az azzal járó gazdasági válság. Joe Biden elismerte, hogy az ambiciózus tervek komoly költséget rónak Amerikára, ám úgy vélte, az intézkedések szaldója végül pozitív lesz. Szerinte ugyanis minél tovább várnak, annál mélyebb válságból kell az országot kihúzni, és így még nagyobbak lesznek a helyreállítás költségei.

A megválasztott elnök jelezte, hogy azon dolgoznak, hogy minél előbb elfogadja a tervezetet a kongresszus. Az alsóházban ezzel várhatóan nem is lesz probléma, ugyanakkor a szenátusban egy rövid ideig még a republikánusok vannak többségben, így ott problémák lehetnek. A fent már jelzett politikai okok mellett – vagyis, hogy Biden gyorsan meg tud valósítani a választási ígéretei között szereplő dolgot – az is akadályt jelent, hogy a képviselőik egy része már a korábbi, 900 milliárdos csomag elfogadásától is vonakodott. Ők arra hivatkoztak, hogy túl nagy terhet ró az államra, így a további eladósodással járó programokat nem fogják megszavazni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
Makro / Külgazdaság Megint irigykedhetünk Romániára
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:38
Pörög az autóipar a szomszédban.
Makro / Külgazdaság Ursula von der Leyen eurómilliárdokat ad - de nem Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:24
Egyiptom kapja a pénzt a migránshelyzet kezelésére egy új megállapodás keretében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG