9p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A vártnál nagyobb lett Joe Biden új amerikai elnök gazdaságsegítő csomagja, de nagy vita várható róla, így nem igazán örülnek neki a tőzsdék. A BUX minimális pluszban tudott maradni, ez megint a Richternek köszönhető. Németországban és Franciaországban a lezárások szigorítását tervezik, fogytán vannak a lélegeztető kapacitások. Egy amerikai konzorcium már dolgozik a digitális oltási útlevél bevezetésén, de számos probléma merül fel.

Szomorkás hangulatban telik a délelőtt az európai tőzsdéken, 0,3 százalék körüli mínuszt mutatnak az indexek. Hasonló a kép az amerikai határidős indexek kereskedésében is. A fő okok, hogy a járvány erősen terjed kontinensünkön, és Joe Biden készülő gazdasági mentőcsomagjának elfogadása problémás lehet.

Itthon a BUX index 0,2 százalékos pluszban van, ami főleg a Richter fél százalékos emelkedésének köszönhető, 8085 forintra. Az OTP 0,2, a Telekom 0,6 százalékkal megy fel, a Mol viszont 0,4 százalékkal esik. A forint kicsit gyengül, 359,60 forint az euró. Osztalékfizetésről és sajátrészvény-vásárlásról döntött a Duna House közgyűlése.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A nemzetközi devizapiacon a dollár kissé erősödik. Az olaj másfél százalékos mínuszban van, esik a réz és más ipari fémek, az arany tartja magát.

Miért nem jó Biden csomagja?

Nem örülnek a piacok Joe Biden csomagjának az Equilor Befektetési Zrt. szerint.

Az 1,9 ezer milliárd dolláros csomag pénzt pumpál a gazdaságba, és próbálja megfékezni a vírus terjedését. Feltőkésítik az önkormányzatokat és államokat, de jut a tesztelő- és oltópontok kialakítására is. A minimálbér óránként 15 dollárra nő, és további kilakoltatási moratórium jön. A decemberi 600 dolláron felül most 2000 dollárt adnak a legtöbb felnőtt amerikainak, a munkanélküli segélyt heti 400 dollárra emelik az eddigi 300 dollárról, szeptemberig. A csomagot várhatóan egy másik fogja követni, amelyből a hosszútávú tervek, mint a klímacélok is kiderülhetnek.

Az Erste Befektetési Zrt. szerint pedig a csomag várhatóan erősen megosztó lesz. Nem minden demokrata támogatja a magas költekezést, de nem is minden republikánus zárkózik el a rendhagyó lazítástól.

Magyarországon közben Orbán Viktor szja-mentességet jelentett be a fiatalok számára.

Korlátozzák a Richter-féle Esmya használatát

Az Európai Bizottság (EB) súlyos májkárosodással járó esetek előfordulásának következtében határozatot hozott az Esmya forgalomba hozatali engedélyével kapcsolatban – tette közzé a Richter.

Ezután csak olyan, menopauzát el nem ért nők méhmiómájának kezelésére használható, akik esetében a műtéti kezelés (ideértve a méhmióma embolizációját is) nem alkalmazható, vagy az nem volt sikeres. Az Esmya nem alkalmazható a méhmióma műtéti beavatkozást megelőző tüneti kezelésre.

Az Esmya körül már régóta folyik a vizsgálódás, használatát korábban felfüggesztették, így a lépés nem túl meglepő. Az elemzők már nem számoltak Esmya-bevétellel modelljeikben. A héten történelmi csúcsra emelkedő, húzópapírként viselkedő Richter így kissé ma is drágul.

Kétmillió fertőzött Németországban, Merkel pánikol

Németország és Franciaország a korlátozások szigorításán gondolkodik. Németország ismét több mint ezer halálesetet és 22 368 új fertőzést jelentett egy nap alatt, ezzel elérték a kétmillió koronavírus-esetet. A lélegeztetőgép-kapacitások kimerülőben vannak.

A szövetségi kormány meghosszabbította a vállalati koronavírus-támogatások iránti kérelem benyújtási határidejét. Angela Merkel kancellár “nagyon gyors cselekvésre szólított fel, és a tartományok vezetőivel találkozna, hogy megvitassa a további intézkedéseket. A vírusmutáció terjedése és az állampolgárok következetlen viselkedése riasztja leginkább az RKI német egészségügyi szervezetet és a kancellárt írta a Handelsblatt.

Oltás (Pixabay.com)
Oltás (Pixabay.com)

Készül a covid-oltási útlevél

Egy technológiai és egészségügyi cégekből álló szövetség együttműködik egy Covid-19 oltási útlevél létrehozásán – írta a SeekingAlpha. Tagjai a Microsoforint (MSforint), az Oracle (ORCL), a Salesforce (CRM) és az amerikai nonprofit Mayo Clinic.

A Vaccination Credential Initiative (VCI) szervezet lehetővé tenné a vállalkozások, légitársaságok és országok számára, hogy ellenőrizzék, kaptak-e koronavírus elleni oltást az emberek, hogy biztonságosan visszatérhessenek az utazáshoz, a munkahelyhez, az iskolához. A VCI elképzelése szerint az egyének megkapnák oltási tanúsítványuk titkosított digitális másolatát, hogy azt az általuk választott digitális pénztárcában (wallet) tárolhassák. Az okostelefon nélküli személyek pedig papírra nyomtatott QR-kódokat kaphatnak.

De adatvédelmi és etikai aggályok övezik, hogy aki be van oltva, kaphat-e többletjogokat azokhoz képest, aki nem – írják itt is. Valamint sok erőforrásra lenne szükség ahhoz, hogy ezeket a hitelesítő adatokat beépítsék a VCI digitális szabványába. Az Egyesült Államokban élők jelenleg papírkártyákat kapnak, amikor megkapják az oltást. Izrael egyébként “zöld útlevél” programot indít azoknak, akik oltást kaptak, vagy antitestekkel rendelkeznek.

Lesz még nyár, lesz még fesztivál

Ha májusig be tudjuk oltani legalább a lakosság legsebezhetőbb ötödét, akkor szinte bizonyos, hogy jelentősen egy alatt marad a nyár folyamán a vírus reprodukciós rátája, azaz nagyjából eltűnik a betegség – vezeti le számokkal Zsiday Viktor alapkezelő a Hold Blogon.

Nyáron már komolyabb probléma nem lesz. Jelentős, 50-60 százalékos beoltottságot október-novemberre kell majd elérnünk, és láthatóan ez ugyancsak menni fog. A lakosság nem túl nagy részének a beoltásával is elkerülhető az egészségügy túlterhelődése. Nyárra a probléma nagyjából megszűnik. Lesz nyaralás. Lesz fesztivál. Nem lesz világvége. Gazdaságilag nincs akadálya a komoly fellendülésnek tavasz végétől írja a közgazdász.

Gyorsjelentések: Delta, SAP, Blackrock, bankok

Az SAP német szoforintvergyártó jelentése szerint elérte az éves céljait, de a koronavírus-válság negatív hatása továbbra is sújtja a cégcsoportot. Így a menedzsment pesszimista előrejelzést közölt. A szoforintvergyártó egyre inkább a felhőalapú számítástechnikában találja meg számítását. A részvény két százalékkal emelkedik ma.

A Delta Airlines a várakozásoknál erősebb negyedéves bevételt publikált, és a menedzsment idei prognózisa is viszonylag optimista, amely az egész légi közlekedési szektor számára kedvező. Tegnap a BlackRock is a várakozásoknál kedvezőbb számokat tett közzé. Ma délután is lesz izgalom, három amerikai nagybank, a JP Morgan, a Citi és a Wells Fargo is jelent írja a KBC Equitas.

Korrekciót vár a Goldman Sachs

Miután 2020 márciusa óta szinte folyamatosan emelkednek a tőzsdeindexek a világban, a Goldman Sachs szerint korrekció érkezhet. Vezető stratégája, Jan Hatzius úgy véli, hogy az amerikai kötvénypiac fejleményei indokolnának egy kis szünetet – írta a Fianzen.net.

Nemrég jelentősen emelkedtek az amerikai tíz éves hozamok, kedden 1,18 százaléknál tetőztek, ami a legmagasabb érték 2020 márciusa óta. Emögött elsősorban a Georgia államban január elején tartott választás áll, amelyen a demokraták a szenátusban is többséget szereztek. Emiatt nagyobb a valószínűsége a nagy méretű gazdaságsegítő csomagoknak, de annak is, hogy jelentős adóemelésekre kerül sor a vállalati szektorban. Másrészt a beinduló gazdasági növekedés miatt a Fed is nemsokára visszafoghatja a kötvényvásárlási programját, ami nagyon rossz hatással lehet a részvénypiacra.

Chipek nélkül nincs autó

Egyre nagyobb problémát jelent a német autógyáraknak az elektronikai alkatrészek hiánya – írtuk délelőtt. Emiatt lesz kénytelen az Audi is a németországi Ingolstadt és Neckarsulm üzemekben mintegy 10 ezer alkalmazottat rövidített munkaidőben foglalkoztatni.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18240 18080 18240 +0,77% 0 0 4 855 333 155 HUF 2024-07-12 17:08:57
MOL 2836 2836 2866 -0,42% 0 0 867 313 978 HUF 2024-07-12 17:05:12
MTELEKOM 1092 1084 1096 +1,11% 0 0 149 727 502 HUF 2024-07-12 17:08:23
RICHTER 9690 9605 9750 +0,41% 0 0 802 783 800 HUF 2024-07-12 17:05:27
OPUS 443 441 445 -0,23% 0 0 34 403 286 HUF 2024-07-12 17:05:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mosolyt csal az arcára a péntek esti euróárfolyam
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 18:21
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a hőségben még a pesti börze is csak kóválygott
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 18:06
Ez történt pénteken a BÉT-en.
Részvény / Deviza / Áru Beszakadt a Tesla, baljós árnyak az amerikai részvények felett
Eidenpenz József | 2024. július 12. 12:23
Az előző napi amerikai mélyrepülés ellenére Európában kis pluszokat látunk, a BUX is emelkedik, az OTP és a Richter vezetésével. A forint is szépen erősödik, már 393 alatt van az euró. A Tesla egy rossz hír nyomán esett nagyot, emelkedtek viszont a taxizós vállalatok papírjai. Túlértékeltek az amerikai részvények a Buffet-indikátor szerint, de más mutatók is hasonló képet mutatnak.
Részvény / Deviza / Áru Ma reggel harap a forint - ennyivel ér kevesebbet az euró
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 07:30
A forint csütörtök estéről péntek reggelre erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Áramárak, gázárak – az erő veletek van!
Eidenpenz József | 2024. július 12. 05:41
Az elektromos áram piaci árának erős ingadozása nem csitul, sőt a jövőben bőven jöhetnek rendkívüli események akár az időjárásban is, amelyek nagy ugrásokat okoznak. A döntéshozók ezek csillapításán dolgoznak, eközben a fedezeti alapok és a befektetési bankházak azzal próbálkoznak, hogy minél nagyobb hasznot húzzanak a kereskedésből. Egy jó árambróker százmilliókat is kereshet dollárban.
Részvény / Deviza / Áru Mit csinál a kánikulában a forint? Nézze!
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 18:49
Vegyesen alakult az árfolyam a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nyári hangulat tombol a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 17:49
A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek a szerdai záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru A forintot is megrángathatják délután, Trump lett a kriptósok reménysége
Eidenpenz József | 2024. július 11. 12:23
Az európai tőzsdék csütörtökön is feljebb mennek, az USA-ban és Japánban sorra dőltek a rekordok. A BUX-nak óvatos emelkedésre futja, a forint is kissé erősödik. Az amerikai inflációs adat hosszú időre meghatározhatja a tőzsdék hangulatát, de a forintra is komoly hatással lehet. Hivatalosan is felvállalták a republikánusok a kriptovaluták ügyét. Megint a shortosokon verik el a port.
Részvény / Deviza / Áru Otthagy csapot-papot, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 07:53
Érdemes kihasználni ugyanis azt, hogy a forint a hét eleji kormányzati megszorító intézkedések ellenére is tudott még erősödni.
Részvény / Deviza / Áru Olcsóbban nyaralhat külföldön, ha ezt elolvassa
Privátbankár.hu | 2024. július 10. 18:23
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG