<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Németországban az újraegyesítés óta eltelt 25 évben több mint 2 millióval csökkent az egykori NDK területének lakossága, és a legkisebb települések közül majdnem mindegyik a hanyatlás "ördögi spiráljába" került.
Zimmerstrasse, a Berlini Fal és Kelet-Berlin a Wilhelmstrasse sarkán álló kilátóról nézve 1988-ban. Fotó: Fortepan / Urbán Tamás

Az épített környezettel, város- és területfejlesztéssel foglalkozó szövetségi kutatóintézet (BBSR) felmérése szerint egész Németországra jellemző a községi lakosság csökkenése és elöregedése, ami az egész települést lefelé húzó spirált indít el. Ugyanakkor míg az ország nyugati és déli részén a községek 41 százaléka tartozik a hanyatló település kategóriájába, az egykori német-német határ keleti oldalán 81 százalékos a hanyatló falvak, kistelepülések aránya - mutatta ki a kormány háttérintézménye a német sajtóban pénteken ismertetett tanulmányában.

Bővülő és zsugorodó települések és közösségek Németországban, a BBSR térképén. A piros színnel jelölt települések lakosságszáma (erőteljesen) növekszik, a kékkel jelölteké csökken. Kattintásra nagyobb lesz!

A fiatal és a munkaképes korú lakosság egyre inkább a városokban koncentrálódik, míg a többnyire eleve nehéz anyagi, gazdasági helyzetben lévő falvakban főleg az idősebbek maradnak. A hanyatló település kategóriájába tartozó községekben már most is minden második ember 50 éven felüli, és a belátható jövőben még inkább elöregedik majd a vidéki német lakosság.

Egyre rosszabb lesz

A lakosság csökkenése és öregedése a népességi, demográfiai viszonyok és a gazdasági teljesítőképesség szoros összefüggése révén önmagát erősítő folyamatot indít el. A lakosság létszámának visszaesésével kevesebb pénzt költenek egy adott településen, a fiatalok elvándorlása miatt pedig kevesebb a használható munkaerő, így a fogyasztás és a termelés is csökken, visszaesnek a beruházások és az adóbevételek.

Az önkormányzatnak kevesebb pénzből kell fenntartania a jóval nagyobb lakosságra szabott infrastruktúrát, miközben egyre újabb feladatokat és terheket jelent a mind nagyobb létszámú idős lakosság ellátása.

Az NDK-sok tömegesen vándorolnak az NSZK-ba

A volt NDK-t a vidékről városokba áramlás mellett a kelet-nyugati vándorlás is sújtja. A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) adatai szerint a keleti országrész lakossága - a különleges helyzetben lévő Berlint leszámítva - 25 év alatt 2,3 millióval csökkent.

Ez azt jelenti, hogy a 81,1 milliós Németországban csupán 12,5 millióan élnek a volt NDK területén, Berlin nélkül számolva, és a jelenleg érvényesülő trendek alapján 2030-ban már csak 11 millióan lesznek.

A népességfogyás pedig pusztán azért lassul le, mert a leginkább mobilis, fiatal réteg erősen zsugorodik, így egyre kisebb mindazok száma, akiknél felmerül, hogy elmennek Nyugatra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az energiaárak máshol is odavágtak az infációnak
MTI | 2021. szeptember 17. 12:27
A magas energiaárak miatt egy évtizedes csúcsra gyorsult az infláció az euróövezetben augusztusban.
Makro / Külgazdaság Iparűzési adó: a kamara nem bánná, ha maradna a felezés
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 10:19
Eltérő véleményen van az iparűzési adó mértékéről és elosztásáról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a főpolgármester-helyettes. Előbbi szerint jó lenne a csökkentett szintet megtartani, ezzel segítve a vállalkozásokat, Kiss Ambrus szerint viszont a kormány fegyelmező eszközként használja a Népszava írása szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Ferenc pápa azt mondta nekünk, "csinálják csak!"
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 08:32
A miniszterelnök szerint a pápa az ő pártját fogta ebben a kérdésben Brüsszel ellen.
Makro / Külgazdaság Bolsonarót nem érdekli a vakcina-kötelezettség, ő oltás nélkül is ott lesz az ENSZ Közgyűlésén
MTI | 2021. szeptember 17. 07:10
António Guterres ENSZ-főtitkár már közölte, hogy az államfők esetében nem tudja érvényesíteni a kötelezettséget.
Makro / Külgazdaság Indulnak az orosz választások
MTI | 2021. szeptember 17. 06:42
Parlamenti és regionális is lesz, talán nem tévedünk nagyot, ha megjósoljuk: Vlagyimir Putyin megőrzi hatalmát.
Makro / Külgazdaság Afrika megrendült biztonsági helyzete – válaszúthoz érkezett a kontinens
Káncz Csaba | 2021. szeptember 16. 18:19
Nigéria és Etiópia óriási, multi-etnikus területének összetartásával küszködik, miközben Nyugat-Afrikát puccsok rázzák meg. A kontinens biztonsági helyzetét évtizedekre el fogja dönteni, hogy az afrikai szervezetek most miként kezelik ezeket az kihívásokat. 
Makro / Külgazdaság Külföldön sorra jönnek a Covid-szigorítások, de csak az oltatlanoknak
Wéber Balázs | 2021. szeptember 16. 15:26
A magyar kormány már korábban eltörölte a koronavírus-járvány miatti korlátozások nagy részét, és egyelőre nem tervezi visszaállításukat. Más európai országokban viszont ismét szigorítanak vagy már szigorítottak is – igaz, ezek a korlátozások alapvetően a védettséggel nem rendelkezőket, közülük is főleg az oltást megtagadókat sújtják.
Makro / Külgazdaság Új stratégiát dolgozna ki az EU Oroszországgal és Kínával fenntartott kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 16. 11:47
Az egyik cél a függőség felszámolása az orosz nyersanyagoktól. Kínával is új stratégiát dolgoznának ki.
Makro / Külgazdaság Koronavírus idehaza: rengeteg új beteget találtak
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 09:22
Ezúttal egy nap alatt 458 új fertőzöttet igazoltak. Utoljára május végén azonosítottak ennyit. 
Makro / Külgazdaság Újabb rakétát lőtt ki Észak-Korea - ezúttal egy vonatról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 16. 07:57
Vasútról indítható rakétarendszert tesztelt Észak-Korea - közölte az ország hírügynöksége, a KCNA csütörtökön.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos