NDK
Makro / Külgazdaság Össztűz alá vette a Merkel-kormány az AfD-t 
Káncz Csaba | 2019. január 30. 13:08
A berlini kormány egyrészt kiszivárogtatta az elhárítás egy titkos összefoglaló jelentését a jobboldali radikális AfD-ről, másrészt a volt NDK számára tejet-vajat (ingyen sört) ígérő programot mutatott be. A hagyományos politikai centrum rettegéssel figyeli az AfD konszolidációját Kelet-Németországban, ahol három tartományban is választás lesz ősszel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság El sem hinnéd, kik kívánnak maguknak még függetlenséget 
Eidenpenz József | 2017. október 5. 20:20
A katalánok után, az ottani csúnya konfliktusok ellenére sokan vérszemet kaphatnak. A már ismert skótok, baszkok, szárdok, írek, veneto-iak mellett lehet, hogy a bajorokat és a szászokat is felírhatjuk a listára? Egyes közvélemény-kutatások szerint néhány német tartományban a lakosság 20-40 százaléka is örülne a függetlenedésnek.
Makro / Külgazdaság Kibővíthetik az EU-t az írek vagy a románok? 
Fellegi Tamás | 2017. április 28. 16:35
Érdekes kérdés is terítékre kerül az Európai Unió 27 tagjának hétvégi találkozóján, ahol alapvetően az Egyesült Királyság kilépésével kapcsolatos tárgyalási stratégiát vitatják meg. A kérdés úgy szól, hogy ha Észak-Írország kilépne az Egyesült Királyságból és csatlakozna Írországhoz, automatikusan az EU része lenne-e?
Makro / Külgazdaság Van, amiben a volt NDK nemhogy felzárkózik, de le is előzi Svájcot 
Fellegi Tamás | 2016. április 26. 16:02
A volt NDK déli részén, a cseh határ és Drezda között, van egy Glashütte nevű városka, ami aranybányává vált. A város ráállt Svájc ikonikus iparágára, a luxusóra gyártásra, és mindezt olyan sikerrel teszi, hogy lassan lenyomja a svájci gyártókat. Persze segít az olcsó euró-drága frank páros.
Makro / Külgazdaság Pár dolog, amit mindig tudni akartál Angela Merkelről 
Fellegi Tamás | 2016. január 26. 06:07
Az elmúlt hónapokban igen ellentmondásossá vált a korábban rendkívül népszerű német kancellár megítélése. Megnézzük, milyen érdekességek vannak múltjában, mi alakíthatta személyiségét, hogy lett belőle a fél világot befogadó "Mutti".
Makro / Külgazdaság Randalírozó menekültek - átgondolták ezt a németek? 
Fellegi Tamás | 2016. január 12. 06:07
A német közvéleményben felzúdulást keltett a szilveszteri, bevándorlók által elkövetett atrocitások tömeges mivolta, és a német hatóságok erre adott válasza. Egy ilyen óriási népmozgás sok nehézséget vet fel, és erre minden józan politikusnak számítania kellett volna.
Makro / Külgazdaság A legnépszerűbb kancellár távozott – utóda nincs könnyű helyzetben 
Fellegi Tamás | 2015. november 11. 15:33
Meghalt Helmut Schmidt, Nyugat-Németország ötödik kancellárja, aki egy közelmúltbeli felmérés szerint a Hitler utáni Németország legnépszerűbb vezetője volt. Különös aktualitást ad az eseménynek, hogy a jelenlegi kancellár súlyos válsággal küzd a menekültkérdés kezelése miatt.
Makro / Külgazdaság 25 éves az ország, amely a saját sikerébe bukhat bele 
Fellegi Tamás | 2015. október 2. 08:36
Immár 25 éve, hogy pár hónapos gyors előkészítés után egyesült az NDK és az NSZK. Sokan attól féltek, nem bírja majd el az egységes Németország az NDK felzárkóztatását, aztán olyan jól ment a dolog, hogy épp a páratlan siker okozott előre nem várt, könnyen végzetessé váló gondokat.
Makro / Külgazdaság Ezért is bírják olyan jól a németek a menekülthullámot 
Eidenpenz József | 2015. szeptember 24. 12:04
A németek eddig elég jól bírják a menekülthullámot, igaz, egyre kevesebben értenek egyet Merkel politikájával.
Makro / Külgazdaság Hová férnek Németországban a szírek? 
Fellegi Tamás | 2015. szeptember 16. 13:04
A jelenlegi krízis során a menekültek szinte mind Németországba igyekeznek. De vajon hol lesz ott számukra hely, mennyit bír el az ország? A múlt században voltak már nagy népvándorlások az országban, megnézzük, akkor hogy kezelték, és mik a mostani lehetőségek.
Makro / Külgazdaság „Én nem a menekültektől félek. Én tőletek félek” 
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 31. 14:41
Érdekes módon azokban a keleti, volt szocialista tartományokban erős Németországban az idegengyűlölet, ahol a legkevesebb külföldi él. Ennek a gyökerei úgy tűnik, még az NDK-s időkre vezethetők vissza, sőt, egészen a feldolgozatlan nemzetiszocialista múltig.
Makro / Külgazdaság 25 év alatt sem változott semmi? Így hagyják el otthonukat az NDK-sok 
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 15. 08:50
Németországban az újraegyesítés óta eltelt 25 évben több mint 2 millióval csökkent az egykori NDK területének lakossága, és a legkisebb települések közül majdnem mindegyik a hanyatlás "ördögi spiráljába" került.
Makro / Külgazdaság Déli határzár: vasfüggöny vagy csak a szükséges rossz? 
Fellegi Tamás | 2015. június 17. 16:35
A kormány döntése a szerb határ elkerítéséről elsőre ijesztőnek tűnik, valójában elkerülhetetlen az EU külső határának védelme, az a fura, hogy eddig elhanyagoltuk. A világon sok helyen van vasfüggöny, gondoljunk csak Amerika déli, mexikói határára. A probléma csak akkor oldódik majd meg, ha Szerbia belép az EU-ba.
Makro / Külgazdaság Nagyon elromlott a hangulat a volt NDK-ban  
Privátbankár.hu | 2015. május 26. 13:48
Jócskán romlott az üzleti hangulat az egykori NDK területét alkotó német szövetségi tartományokban.
Makro / Külgazdaság Miért éppen minket emlegetve szólt be Dél-Korea Északnak? 
Fellegi Tamás | 2015. április 17. 06:20
Áder János dél-koreai látogatása közben az ország elnöke Magyarország rendszerváltását állította példának Észak-Korea elé. Ez több okból is meglepő. Lehet, hogy csak gesztusnak szánta a vendég irányába, de nem sült el túl jól. Miért nem az NDK-t emlegette? Egyáltalán miért van még két Korea?
Vásárló Ez egy összeesküvés? Szép kor egy NDK-s gyártmányú mosógéptől 
Privátbankár.hu | 2014. december 21. 17:47
A WVA 500 mintájú mosógép. Pár javítással ugyan, de egy példány mintegy negyven éve működik. Egy rutinos szerelő tapasztalatai alapján a gépek élettartama az utóbbi időben a felére csökkent. Összeesküvés vagy gazdasági racionalitás?
Makro / Külgazdaság Meglepő számok a volt NDK-ból – ekkora gazdasági csoda lett belőle 
Privátbankár.hu | 2014. november 7. 13:48
Majdnem 25 évvel vagyunk a Berlini Fal 1989. november 9-ei leomlása után. Egy tanulmány azt állítja, hogy az alacsonyabb bérek, magas munkanélküliség, elvándorlás ellenére Kelet-Németország felzárkóztatása ugyanakkora gazdasági csoda volt, mint Nyugat-Németországé a hatvanas, hetvenes években.
Makro / Külgazdaság Kétbillió euró sem volt elég a volt NDK felzárkóztatására 
Privátbankár.hu | 2014. május 4. 16:35
A volt NDK felzárkóztatása eddig 2 ezer milliárd euró közpénzbe került, de Németország keleti tartományainak gazdasága továbbra is elmarad nyugatiak mögött. A különbség ráadásul már majdnem egy évtizede nem csökken - írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap.
Személyes pénzügyek Furcsa különbségek: jobban emelkedik az NDK-s nyugdíj, mint a nyugatnémet  
Privátbankár.hu | 2013. március 20. 15:42
A volt NDK területén továbbra is sokkal meredekebben emelkednek a nyugdíjak, mint Németország nyugati részén.,
Makro / Külgazdaság Huszonkét év alatt sem szűnt meg az NDK?  
Privátbankár.hu | 2012. október 6. 14:11
Huszonkét évvel a német egység helyreállítása után a volt NDK területén a gazdaság még mindig jóval kevésbé fejlett, mint Németország nyugati tartományaiban, miközben a szerdai évfordulóra készült felmérések szerint a lakosság gondolkodásmódjában is erős kelet-nyugati különbségek érvényesülnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG