TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Meghalt Helmut Schmidt, Nyugat-Németország ötödik kancellárja, aki egy közelmúltbeli felmérés szerint a Hitler utáni Németország legnépszerűbb vezetője volt. Különös aktualitást ad az eseménynek, hogy a jelenlegi kancellár súlyos válsággal küzd a menekültkérdés kezelése miatt.

Háborús ifjúkor

Helmut Schmidt 1918-ban született, a 30-as években, mint minden fiatal, ő is a Hitlerjugend tagja lett. Ott azonban felszínre bukkantak antifasiszta nézetei, ezért hamar elbocsátották. A második világháborúban, ugyancsak, mint minden hadra fogható német férfinak, neki is harcolnia kellett. Ott volt Leningrád ostrománál, majd a háború végén az Ardenneki csatában, majd brit fogságba esett.

Miután látták, hogy utálta a nácizmust, hamar elengedték, és viszonylag gyorsan bekapcsolódott a politikába a szociáldemokrata párt színeiben. Az 50-es években már parlamenti képviselő, majd az első szocdem kancellár, Willy Brandt alatt már miniszteri funkciókat tölt be, egyúttal a párt második embere. 1974-ben átveszi a kancellári posztot, melyet 8 évig visel, közben parlamenti választásokon kétszer nyer.

Legyűrte az olajválságot

Shcmidt kancellársága kezdetén, 30 évvel a háború után az NSZK már fejlett ország, és Willy Brandt alatt már megkezdődött a párbeszéd Németország kommunista felével és a Szovjetunióval, miközben az NSZK a szabad, demokratikus, kapitalista világ egyik legelkötelezettebb tagja maradt. 1973-ban azonban megjelent az első olajválság, ami eleinte erősen megrázta a kapitalista gazdaságokat, olajhiányt és kétszámjegyű inflációt okozva.

Az NSZK-nak viszont meg sem kottyant a válság: ez volt az ország, amelyik a leggyorsabban alkalmazkodott, azonnal átállt az energiatakarékos ipari termelésre, így a fejlett országok közül a legkevésbé tépázta meg a válság. Ekkor lett az ország Európa első számú, és a világ harmadik legnagyobb gazdasága, valutája, az NSZK márka pedig valóságos fétis lett a kontinensen, különösen annak keleti, kommunista felén.

Reálpolitikus

Miután mindez Schmidt vezetése alatt zajlott, népszerűsége magasra nőtt. A kancellár reálpolitikus volt, aki szilárdan kitartott a nyugati értékek mellett, de mégis párbeszédet folytatott hazája másik, ellenséges társadalmi rendszerű felével, és a mögötte álló ellenséges szuperhatalommal, a Szovjetunióval. Ő már reálisnak tartotta, hogy előbb-utóbb létrejöhet a német egység, bár ez akkor még nagyon távolinak tűnt.

Helmut Schmidt Budapest panorámáját fényképezte a Nemzeti Galéria erkélyéről. MTI Fotó: Manek Attila

Shcmidt kancellársága 8 év után ért véget, ami pont elég is egy sikeres vezetőnek. A váltást tulajdonképpen a világpolitikai helyzet kényszerítette ki. A 70-es évek végén Európában már teljesen egyértelmű volt, hogy a piacgazdasági rendszer sokkal hatékonyabb és vonzóbb, mint a kommunizmus, de más kontinenseken ebben az időszakban a Szovjetunió még növelte befolyását. Szovjetbarát rendszerek jöttek létre Afrikán belül Angolában, Mozambikban és Etiópiában, Ázsiában pedig Laoszban és Kambodzsában tört előre a kommunizmus, és ráadásul a Szovjetunió Afganisztánt is megszállta.

A faldöntés az utódra maradt

A nyugati világnak erre be kellett keményítenie, amihez kemény politikusok kellettek. Amerikában Ronald Reagan lett a kardcsörtető elnök, Nagy-Britanniában jött a Margaret Thatcher, a Vaslady, és így óhatatlanul Nyugat-Németországba is kellett egy hasonló figura, ő lett Helmut Kohl. Ez a trió aztán megszorongatta a Szovjetuniót, megerőltető fegyverkezési versenybe hajszolta bele, amibe kevésen hatékonyan működő gazdasága beleroppant, és ezután már törvényszerű volt a kommunista rendszer bukása és az utolsó gyarmatbirodalom, a Szovjetunió feloszlása.

Így a német egyesítés kancellárja már Kohl lett, de egy 2103-as felmérés szerint a németek úgy találták, hogy a demokratikus Németország legnépszerűbb vezetője Helmut Schmidt volt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél