TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Huszonkét évvel a német egység helyreállítása után a volt NDK területén a gazdaság még mindig jóval kevésbé fejlett, mint Németország nyugati tartományaiban, miközben a szerdai évfordulóra készült felmérések szerint a lakosság gondolkodásmódjában is erős kelet-nyugati különbségek érvényesülnek.

Panaszkodás és egoizmus - tipikus keleti és nyugati jellemvonások?

A német lakosság 74 százaléka szerint az egységfolyamat nem szüntette meg a mentalitásbeli különbségeket, így továbbra is vannak tipikus keleti és nyugati jellemvonások. A történelmi távlatban rövidnek számító megosztottság idején kialakult eltérések legalább annyira erősek, mint az évszázadokkal korábban kialakult német-német különbségek, például a bajor és a porosz mentalitás eltérései. A Magyarországon panaszkultúra néven is emlegetett - és széles körben elterjedtnek nevezett - elégedetlenség például tipikusan keletnémet jelenség - véli a vegyes Berlinben és a szinte tisztán keletnémet lakosságú Brandenburg tartományban élők 30, illetve 32 százaléka, míg csupán 12, illetve 8 százalék véli úgy, hogy az elégedetlenség inkább a nyugatiakra jellemző.

Az egoizmus viszont nyugatnémet tulajdonság - állítja a berliniek 28 és a brandenburgiak 32 százaléka. Az énközpontúságot tipikus keletnémet tulajdonságnak tartók aránya Berlinben csupán 8 százalék, Brandenburgban pedig 6 százalék. Hasonlóan erősek a gazdasági különbségek; a 90-es éveket jellemző gyors felzárkózás az ezredforduló után lelassult, a legfrissebb adatok szerint pedig újra nyílni kezdett az olló. A német egységfolyamat állása című - ugyancsak az évfordulóra megjelent - kormányzati jelentés szerint az egy főre jutó GDP a keleti tartományokban tavaly a nyugati szint 71 százalékát érte el, míg egy évvel korábban 73 százalék volt az arány. Az ország jóval kisebb - a 16-ból 6 tartományt kitevő - keleti részén a termelékenység is csupán a nyugati szint 80 százalékát éri el.

Infrastrukturális lemaradás és elvándorlás keleten

Az elmaradottság legfőbb oka a keletnémet gazdaság elaprózottsága; az infrastrukturális hátrányokat a százmilliárd eurós nagyságrendű állami beruházásokkal sikerült kiegyenlíteni. A keleti tartományokban így sokhelyütt jóval fejlettebb az út- és a távközlési hálózat, mint egyes leszakadó nyugati régiókban; alig van viszont az exportban, a gazdaság húzóágazatában érdekelt nagyvállalat. Ezt jelzi például, hogy a frankfurti tőzsdén jegyzett legnagyobb vállalatok DAX-30 indexében szereplő cégek közül egyiknek sincs keleten a központja. További gond, hogy alacsony szintű a kutatás-fejlesztési tevékenység, a keleti tartományok így mind inkább lemaradnak a leggyorsabban fejlődő, úgynevezett tudásintenzív ágazatokban, amelyek enyhíthetik a hagyományos nagyüzemi gyártás Kelet-Európába és a Távol-Keletre vándorlása miatt keletkező álláshiányt.

(Fotó: Wikimedia Commons)

 

E folyamatok révén a keleti tartományokból folyamatosan vándorolnak el a fiatalok. A kormány számításai szerint a lakosság 2030-ra 15 százalékkal, 2050-re pedig 33 százalékkal csökkenhet 1991-hez képest, ami drámai mértékű elöregedéssel jár együtt: 2030-ra a keleti tartományok minden harmadik lakosa 65 éven felüli lesz, így egész Európában Németország keleti régiójában romlik a demográfiai helyzet a legnagyobb mértékben akkor, ha továbbra is érvényesülnek a jelenlegi tendenciák. A két országrész közötti különbség leginkább a munkanélküliségi adatokon látszik; keleten rendre kétszer akkora a regisztrált állástalanok aránya, mint nyugaton. Ugyanakkor a helyzet az utóbbi években javult, 2011-ben az éves átlagos munkanélküliségi ráta 11,3 százalék volt a keleti tartományokban, ami az újraegyesítés óta a legalacsonyabb érték. Ez elsősorban az egész német gazdaságra jellemző fellendülés hatása, de vannak olyan területek is, amelyeken Kelet-Németország jár elöl, és korántsem mindenben érvényes a leegyszerűsítő, felületes megkülönböztetés az elmaradottnak gondolt kelet és a fejlett nyugat között.

Több a gyerek keleten, Merkel is NDK-s

A bölcsődei és óvodai hálózat például - az államszocializmus örökségeként - jóval kiterjedtebb, mint nyugaton. Részben ebből adódik, hogy a keleti régióban magasabb a nők foglalkoztatottsága, és többet is dolgoznak a nők, mint nyugaton. Keleten az önkormányzatok fegyelmezettebben gazdálkodnak, mint nyugaton. 2006 és 2009 között például a tartományi és helyi önkormányzatok költségvetésében többlet keletkezett, míg számos nyugati város - elsősorban az ipar leépülése miatt szenvedő Ruhr-vidéken - a csőd közelébe sodródott. Ebben természetesen nagy szerepe van a keleti tartományok felzárkóztatására a nyugati adófizetők pénzéből fordított milliárdoknak, de az önkormányzatok mellett a háztartások is óvatosabban bánnak a pénzzel; keleten a háztartások átlagos adóssága nagyjából 6300 euró, míg nyugaton meghaladja a 8500 eurót.

Angela Merkel

Az innovációban, kutatás-fejlesztésben is jobb a helyzet keleten, mint ahogy első látásra tűnik. A felsőoktatási rendszer az újraegyesülés óta jelentős mértékben kiterjedt, a hat tartományban jelenleg 30 egyetem, 55 főiskola és csaknem 200 kutatóintézet működik, a kutatás-fejlesztésre fordított kiadások pedig GDP-arányosan 2,4 százalékon állnak, ami jelentősen meghaladja a 2,1 százalékos uniós átlagot. Így minden esély megvan arra, hogy a következő években ismét felgyorsuljon a gazdasági felzárkózás. A politika csúcsán, például az állam- és a kormányfői poszton a kelet már beérte a nyugatot, hiszen Joachim Gauck szövetségi elnök és Angela Merkel kancellár is az egykori NDK-ban élt az ország egyesítése előtt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél