TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A kormány döntése a szerb határ elkerítéséről elsőre ijesztőnek tűnik, valójában elkerülhetetlen az EU külső határának védelme, az a fura, hogy eddig elhanyagoltuk. A világon sok helyen van vasfüggöny, gondoljunk csak Amerika déli, mexikói határára. A probléma csak akkor oldódik majd meg, ha Szerbia belép az EU-ba.
határátkelő

Már az ókorban is

Amióta a Földön az emberiség országokra, államszövetségekre oszlott (több ezer éve kezdődött a folyamat), azóta aktuális a kérdés, hogy az adott állam kit enged be és kit nem, és ezt hogyan tudja betartatni. Már a nagyra nőtt Római Birodalom szembekerült azzal a problémával, hogy a kelet felől szüntelenül áramló népek belépnek a Duna-Rajna határvonalon, a Limesen, és elárasztják a birodalmat. Végül ez is lett a hatalmas ország veszte: a beáramló germán népek (frankok, osztrogótok, vizigótok, vandálok, szvévek stb.) önálló országokat hoztak létre a Birodalom nyugati felén.

Néha bezárás, néha kizárás

A modern korban megjelent egy ellentétes irányú akadályozás is: vannak országok, melyeket elhagyni akartak polgárai, és azért kellett kerítés, hogy ki ne ürüljenek. Ennek leghíresebb példája az NDK és a berlini fal, de ott van Észak-Korea, és a mi vasfüggönyünk is azért volt, hogy el ne menjünk a vonzó és szabad nyugatra (igaz, mi kaptunk útlevelet, nekünk is inkább a keletnémeteket kellett feltartani barátilag, hogy legalább hozzánk utazhassanak).

Nos, most legalább a másik oldalra kerültünk. Bent vagyunk a nyugati klubban, még határátkelő sincs 3 szomszédunk felé, mindenki szabadon jön-megy. Igen ám, de miután így egy nagy, ellenőrzés nélküli térség jött létre, muszáj annak külső határát lezárni, és a mozgást a hivatalos határátkelőkre terelni. Ezt teszi Amerika is Mexikónál, de az EU balkáni, déli végén is van rá példa.

Elkerülhetetlen

Hogy miért van erre szükség? Azért, mert amíg az emberiség rendkívül eltérő szinten él, ráadásul rengeteg országban háborús helyzet vagy üldözés van, addig óriási tömegek, százmilliók mozdulnak meg a jobb élet, vagy akár csak a puszta életben maradás reményében. Ez a folyamat azonban nem történhet teljesen kontrollálatlanul. Azért hoznak törvényeket a különböző országok, övezetek a menedékjogról, hogy ezt a helyzetet elvileg emberségesen kezeljék.

A cél az, hogy aki tényleg veszélyben van, az menedékre leljen, aki csak jobban akar élni, az ne jöhessen be. Ez utóbbi egy kellemetlen kényszerűség: az USA nem engedheti be fél Latin-Amerikát, Európa pedig fél Afrikát és Ázsiát. Hosszú távon a megoldás az lesz, hogy a szegényebb térségek is felzárkóznak. Ez a folyamat egyébként zajlik, de még a beláthatatlan jövőbe vész a cél elérése.

Ne uszítsunk!

A keményebb dolog a háborús, polgárháborús övezetek kezelése. Aki onnan menekül, be kell engedni, hisz veszélyben van. Márpedig most sok ilyen térség van: Irak, Szíria, Afganisztán, Szomália, Líbia, hogy csak a legfőbbeket említsük. Viszont az onnan menekülőknek is jobb, ha a határállomásokon hivatalosan jelentkeznek a menekült státuszért, nem zöldhatárokon kúszva, levegőtlen kamionokba zsúfolódva próbálkoznak, ami önmagában rendkívül veszélyes számukra, pláne ha családostul jönnek.

Viszont ezzel egyidejűleg most haladéktalanul be kellene fejezni a menekültek elleni uszítást. Nem fognak már korlátlanul áramlani. Akit tényleg veszély fenyeget, annak menedéket kell nyújtanunk, persze a többi EU országgal együttműködve. A koszovóiakat viszont nyugodtan hazaküldhetjük: nem fenyegeti őket otthon senki, sőt mi adtunk nekik hazát, a NATO választotta le őket Szerbiáról, és országukat elismertük. Kérhetnek vízumot, ha pedig megvan még a szerb útlevelük, simán jöhetnek, mint turisták.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél