<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Érdekes módon azokban a keleti, volt szocialista tartományokban erős Németországban az idegengyűlölet, ahol a legkevesebb külföldi él. Ennek a gyökerei úgy tűnik, még az NDK-s időkre vezethetők vissza, sőt, egészen a feldolgozatlan nemzetiszocialista múltig.
A Hitlerjugend páncélos divíziója (fotó: Bundesarchiv, Wikimedia Commons)

Biztosan sokaknak feltűnt már, hogy Magyarországon az egyik legalacsonyabb a külföldiek aránya, mégis itt a talán leghangosabbak a menekültek és a bevándorlók ellenzői. Bár az ország annyiban más, hogy itt a kormányzat a szélsőjobbtól kölcsönzött ideológiákkal maga is szítja az idegengyűlöletet. (Lásd plakátkampány.)

De másutt is megfigyelhető ilyen jelenség, Németországban épp a keleti, volt szocialista tartományokban gyakoribb az idegenellenes megmozdulás, amelyekben pedig jóval kevesebb a külföldi, mint a fejlettebb Nyugaton és Délen. Az NDK-s gyökerű idegengyűlöletnek és a neofasizmusnak szentelt egy hosszú cikket az ország egyik legnevesebb lapja, a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Kezdetben alig voltak külföldiek

Az NDK-ban az ötvenes évektől „restriktív”, azaz korlátozó bevándorlópolitikát folytattak, a szovjet csapatoktól és családtagjaiktól eltekintve 1964-ben mindössze 18 500 külföldi élt az országban. (Magyarországon mintegy 400 ezer volt a számuk nemrég, igaz, ennek talán fele is határainkon túli magyar.) Ugyanekkor Nyugat-Németországban átlépte az egymilliót a „vendégmunkások” száma.

Az NDK titkosszolgálatai minden külföldiben kémgyanús elemet láttak, és mindenkit külön figyeltek – derül ki a cikkből. A Berlini Fal felépítése után a külföldiek sokszor Nyugat-Berlinbe jártak bevásárolni, ami a hatóságoknak sem tetszett, de a fal mögé zárt lakosságot is irritálhatta.

Táborba zárták, aki NDK-s akart lenni

A külföldiek letelepedését ezután az NDK-ban külön engedélyhez kötötték, és a jelentkezőket hetekig egy gyűjtőtáborban tartották fogva. Később azonban az NDK munkaerő-hiánnyal küzdött, ezért vendégmunkásokat importáltak, akik száma 1989-re 93 ezerre nőtt. Például vietnamiakat, akik szigorú munkamorálja és fegyelmezettsége azonban felbőszítette a keletnémet munkásokat, akik verekedéseket provokáltak. („Túl szorgalmasak voltak" – írják.)

A külföldiek számítógép-alkatrészekkel, motorkerékpárokkal is sefteltek, ez is irritálta a lakosságot, rendszeressé váltak a verekedések, összecsapások. Egy kutató 8600 szélsőjobboldali és rasszista megmozdulásról talált híradást az NDK-ban, legalább tíz halottal és számos sérülttel.

Náciból lesz a jó kommunista

A cikk szerint a „nácitlanítás” nem zajlott le a második világháború után az NDK-ban, a náci párt számos egykori tagját hamarosan felvették a kommunista pártba, egyes vidékeken a kommunista párttagok 12-15 százaléka egykori náci volt. Ha pedig a nácik ifjúsági szervezetének (Hitler-Jugend) és nőszövetségének (Bund Deutscher Mädel) tagjait is beleszámolják, Erfurtban 35,8 százalék volt a náci múltú kommunisták aránya.

Minderről a hivatalos szervek mélyen hallgattak, a hivatalos propaganda szerint nácik csak az NSZK-ban léteztek. A náci múlt azonban a mélyben elfojtva izzott, gyakoriak voltak a szélsőséges megmozdulások, megemlékezések, a falakra mázolt horogkeresztek, meggyalázott zsidó temetők.

Magyarok is voltak

Az NDK végnapjaiban 191 ezer külföldi élt ott, a vietnamiakon kívül legyelek, mozambikiak, kubaiak, magyarok, a Szovjetunió polgárai, főleg tehát a baráti szocialista országokból érkezettek. Az NDK-diktatúra megszűnésével a külföldiek elleni támadások még fel is erősödtek, sok keletnémet szélsőséges a nyugati neonácik táborát gyarapította – fejezi be a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ahogy egy magyar blogger a napokban nagyon jól megfogalmazta: „Én nem a menekültektől félek. Én tőletek félek.”

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Visszatérnek a Boeing "Álomgépei"
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 9. 10:44
Holnap, azaz szerdán átveszi az első Boeing 787-es repülőgépet az American Airlines. A Dreamlinereket gyártó óriásvállalat kétéves  kényszerű szünet után szállíthatja termékeit a megrendelőknek. Az új gépek átadása azonban nem lesz problémamentes , hiánycikk lett ugyanis a hajtómű.
Makro / Külgazdaság 250 orosz dezinformációt terjesztő weboldalt azonosítottak New York-ban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 10:07
A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.
Makro / Külgazdaság Itt az első gyorsreakció: a kétszámjegyű infláció 2023-ban is velünk maradhat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:38
Ezt vetítik előre a Magyar Bankholding elemzői a KSH által ma közzétett 13,7 százalékos éves inflációs adat kapcsán.
Makro / Külgazdaság Sokkoló adatot közölt a KSH: 13,7 százalék lett az infláció júliusban!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:00
Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az infláció gyorsulását jelzi, hogy a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. 
Makro / Külgazdaság Kína Tajvan invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:47
Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.
Makro / Külgazdaság Káncz Csaba: Az orbáni átok utolérte Donald Trumpot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:26
Geopolitikai jegyzetírónk arról ír posztjában, hogy a volt amerikai elnököt is elérte az orbáni átok.
Makro / Külgazdaság Ezért tartott házkutatást az FBI Donald Trump házában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:01
Tegnap délután megjelentek a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az legfrissebb hírek szerint potenciális bűncselekmény volt az üdülőhelyen tárolni a 15 doboznyi iratot.
Makro / Külgazdaság A Kreml szerint semmi alapja egy orosz-ukrán találkozónak - a háború 167. napja
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 06:36
Az USA további 4,5 milliárd dollárt biztosít Ukrajnának; Moszkva felfüggeszti a nukleáris fegyverek ellenőrzését a Washingtonnal kötött szerződés értelmében. Háborús összefoglaló reggel. 
Makro / Külgazdaság Csak ígérgetnek az oroszok, miközben Európa atomkatasztrófától tart
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 20:21
Az ukrán háborúban a külvilág számára is kifejezetten aggasztó helyzet alakult ki, miután az orosz hadsereg "pajzsnak használja" a zaporizzsjai atomerőművet. Szerencsére eddig nukleáris szennyeződés nem került ki.
Makro / Külgazdaság „Az oroszok gabonát égetnek és elpusztítják a magtárainkat” - új fejezetek az odesszai naplóból
Mester Nándor | 2022. augusztus 8. 19:33
Döbbenetes heteket élnek át a dél-ukrajnai kikötőváros és környékének lakói. Ismétlődő orosz rakétatámadások, életükért küzdő sebesültek és több tízezer kelet-ukrajnai menekült, ezekkel szembesülnek.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG