<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Érdekes kérdés is terítékre kerül az Európai Unió 27 tagjának hétvégi találkozóján, ahol alapvetően az Egyesült Királyság kilépésével kapcsolatos tárgyalási stratégiát vitatják meg. A kérdés úgy szól, hogy ha Észak-Írország kilépne az Egyesült Királyságból és csatlakozna Írországhoz, automatikusan az EU része lenne-e?

A kérdés normális körülmények között fel sem vetődne, de Nagy-Britannia kilépése miatt felkorbácsolódtak az érzelmek, és akinek bármilyen területi sérelme van a kilépő országgal szemben, az most jelentkezik. Ezt tették a spanyolok Gibraltár ügyében, és most Írország szeretne garanciát arra, hogy ha újra egyesülne az ország, akkor automatikusan az EU része lehessen, már csak azért is, mert elvileg nincs olyan lehetőség, hogy egy ország egyik része az EU része, a másik nem.

Az NDK példa

Hivatkozási alap is van: annak idején, amikor a német egyesülés felmerült, rögtön garantálták, hogy az NDK területek automatikusan az EU, akkor még Európai Közösség részévé válnak, amint belépnek a Német Szövetségi Köztársaságba. Ez akkor teljesen logikusnak is tűnt, máshogy nem is lehetett volna, és nem is aggasztott senkit, mert nyilvánvaló volt, hogy Németország állja a keleti rész felzárkóztatásának számláját, és onnan munkát vállalni is saját országuk gazdag nyugati felébe indulnak a polgárok, nem más tagországba.

Csatlakozási jog

Írország esetében ugyan nem fenyegetett eddig az egyesülés veszélye, de Írország mindentől függetlenül biztosítékot akar, hisz 1922-es függetlenné válása óta célja az országegyesítés, bár a gyakorlatban ezzel évtizedekig nem foglalkozott. Az ír felvetés mindazonáltal nem pusztán provokatív: az ún. nagypénteki egyezmény a The Guardian szerint tartalmazza azt a klauzulát, hogy ha Észak-Írországban a többség csatlakozni akar Írországhoz, akkor ez megtörténhet.

Még nem reális

Az Egyesült Királyság meggondolatlan kiléptetése az Unióból két nép esetében is megzavarta az eddigi kényes egyensúlyt. A skótok és az észak-írek egyaránt az Európai Unióban maradás mellett voksoltak, és így az akaratuk elleni kiléptetés óhatatlanul felkorbácsolta a nemzeti érzelmeket. Skócia esetében ez a függetlenséget, Észak-Írországban az Írországgal való egyesülést jelentené, bár Észak Írországban egyelőre nem fenyeget a veszély, mivel eddig brit párti többség volt. A demográfiai folyamatok ezt idővel megváltoztathatják: a katolikus íreknél magasabb a születésszám.

Skócia és Moldova

A kérdés nemcsak Írország szempontjából érdekes, hanem Skóciáéból is, amely ha független állammá válna, azt várná, hogy automatikusan tagja lehessen az EU-nak, vagy legalábbis formaság legyen az újbóli belépés, miután eddig is tag volt, még ha egy másik ország részeként is. Ennél is érdekesebb azonban Moldova helyzete, ahol ugyan most épp nincs napirenden, de időről-időre felmerül a Romániához való csatlakozás. Moldova ráadásul egy igen szegény, bár nem népes ország, és Románia, bár gyorsan fejlődik, nem tudná könnyedén gazdaságilag integrálni az országrészt, biztos, hogy kellene az EU támogatása.

Moldova egységes fejedelemség volt 1812-ig, amikor a Prut folyón túli részét Oroszország magához csatolta. Ekkor még értelemszerűen tisztán román lakosságú volt a terület, és csak lassan kezdődött el az oroszok betelepülése. A független Moldova 1859-ben a másik román fejedelemséggel, Havasalfölddel megalapította Romániát, amihez 1918 után csatlakozott a széteső Orosz Birodalomból kiszabadult Moldova is. A második világháború után azonban újra el lett szakítva és a Szovjetunióhoz került, és ezt követően olyan erős volt a betelepülés a Szovjetunió más részeiből, hogy az 1991-ben függetlenné vált ország már vegyes lakosságú volt, így nem is csatlakozott automatikusan Romániához. A kérdés persze az idők során újra és újra felmerülhet, ha mégis egyesülés lesz, a mostani példa alapján nem lehet majd más a kimenetel, mint az automatikus EU tagság.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos