TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Érdekes kérdés is terítékre kerül az Európai Unió 27 tagjának hétvégi találkozóján, ahol alapvetően az Egyesült Királyság kilépésével kapcsolatos tárgyalási stratégiát vitatják meg. A kérdés úgy szól, hogy ha Észak-Írország kilépne az Egyesült Királyságból és csatlakozna Írországhoz, automatikusan az EU része lenne-e?

A kérdés normális körülmények között fel sem vetődne, de Nagy-Britannia kilépése miatt felkorbácsolódtak az érzelmek, és akinek bármilyen területi sérelme van a kilépő országgal szemben, az most jelentkezik. Ezt tették a spanyolok Gibraltár ügyében, és most Írország szeretne garanciát arra, hogy ha újra egyesülne az ország, akkor automatikusan az EU része lehessen, már csak azért is, mert elvileg nincs olyan lehetőség, hogy egy ország egyik része az EU része, a másik nem.

Az NDK példa

Hivatkozási alap is van: annak idején, amikor a német egyesülés felmerült, rögtön garantálták, hogy az NDK területek automatikusan az EU, akkor még Európai Közösség részévé válnak, amint belépnek a Német Szövetségi Köztársaságba. Ez akkor teljesen logikusnak is tűnt, máshogy nem is lehetett volna, és nem is aggasztott senkit, mert nyilvánvaló volt, hogy Németország állja a keleti rész felzárkóztatásának számláját, és onnan munkát vállalni is saját országuk gazdag nyugati felébe indulnak a polgárok, nem más tagországba.

Csatlakozási jog

Írország esetében ugyan nem fenyegetett eddig az egyesülés veszélye, de Írország mindentől függetlenül biztosítékot akar, hisz 1922-es függetlenné válása óta célja az országegyesítés, bár a gyakorlatban ezzel évtizedekig nem foglalkozott. Az ír felvetés mindazonáltal nem pusztán provokatív: az ún. nagypénteki egyezmény a The Guardian szerint tartalmazza azt a klauzulát, hogy ha Észak-Írországban a többség csatlakozni akar Írországhoz, akkor ez megtörténhet.

Még nem reális

Az Egyesült Királyság meggondolatlan kiléptetése az Unióból két nép esetében is megzavarta az eddigi kényes egyensúlyt. A skótok és az észak-írek egyaránt az Európai Unióban maradás mellett voksoltak, és így az akaratuk elleni kiléptetés óhatatlanul felkorbácsolta a nemzeti érzelmeket. Skócia esetében ez a függetlenséget, Észak-Írországban az Írországgal való egyesülést jelentené, bár Észak Írországban egyelőre nem fenyeget a veszély, mivel eddig brit párti többség volt. A demográfiai folyamatok ezt idővel megváltoztathatják: a katolikus íreknél magasabb a születésszám.

Skócia és Moldova

A kérdés nemcsak Írország szempontjából érdekes, hanem Skóciáéból is, amely ha független állammá válna, azt várná, hogy automatikusan tagja lehessen az EU-nak, vagy legalábbis formaság legyen az újbóli belépés, miután eddig is tag volt, még ha egy másik ország részeként is. Ennél is érdekesebb azonban Moldova helyzete, ahol ugyan most épp nincs napirenden, de időről-időre felmerül a Romániához való csatlakozás. Moldova ráadásul egy igen szegény, bár nem népes ország, és Románia, bár gyorsan fejlődik, nem tudná könnyedén gazdaságilag integrálni az országrészt, biztos, hogy kellene az EU támogatása.

Moldova egységes fejedelemség volt 1812-ig, amikor a Prut folyón túli részét Oroszország magához csatolta. Ekkor még értelemszerűen tisztán román lakosságú volt a terület, és csak lassan kezdődött el az oroszok betelepülése. A független Moldova 1859-ben a másik román fejedelemséggel, Havasalfölddel megalapította Romániát, amihez 1918 után csatlakozott a széteső Orosz Birodalomból kiszabadult Moldova is. A második világháború után azonban újra el lett szakítva és a Szovjetunióhoz került, és ezt követően olyan erős volt a betelepülés a Szovjetunió más részeiből, hogy az 1991-ben függetlenné vált ország már vegyes lakosságú volt, így nem is csatlakozott automatikusan Romániához. A kérdés persze az idők során újra és újra felmerülhet, ha mégis egyesülés lesz, a mostani példa alapján nem lehet majd más a kimenetel, mint az automatikus EU tagság.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél