5p
A katalánok után, az ottani csúnya konfliktusok ellenére sokan vérszemet kaphatnak. A már ismert skótok, baszkok, szárdok, írek, veneto-iak mellett lehet, hogy a bajorokat és a szászokat is felírhatjuk a listára? Egyes közvélemény-kutatások szerint néhány német tartományban a lakosság 20-40 százaléka is örülne a függetlenedésnek.
Bajorország nagy címere. (Wikimedia Commons)

Koszovó kiválásának megengedésével 2008-ban a NATO, a Krím elszakításával 2014-ben Oroszország teremtett rossz precedenst, ami azt mutatja, hogy a népek önrendelkezése a geopolitikai érdekek szerint következik be vagy sem – írja a német Heise.de weboldal.

Emlékeztetnek rá, hogy a katalán népszavazáson csak a jogosultak 42 százaléka jelent meg, de a 92 százalékuk a függetlenség mellett szavazott. Koszovóban nem volt népszavazás, ami megerősítette volna az elszakadást, mégis egy sor ország ismerte el nagyon gyorsan. A Krímben viszont rögtönöztek egyet, ami szentesítette azt, mégis sok ország érvénytelennek tekinti a félsziget leválását Ukrajnáról.

Orosz érdekek garmadája

Az orosz média különösen élénken foglalkozik a katalóniai eseményekkel, nem véletlenül, hiszen azok jobb színben tüntethetik fel a Krím-félsziget vagy Kelet-Ukrajna elszakítását. Ráadásul ott van még Oroszország körül Transzisztria, amely Moldávia elszakadni kívánó területe, valamint Abházia és Dél-Oszétia, amelyek Grúziáról válnának le. Másrészt Katalónia esetleges kiválása tovább gyengítené a Brexit után az EU-t, illetve a NATO-t – utal rá a német cikk.

Megemlítik azt is, hogy korábban az oroszok milyen brutálisan verték le a csecsenek függetlenségi törekvéseit, és jelenleg Szíriában is az ország erőszakos egyben tartásán ügyködnek.

Az orosz RT televízió nyomán Reinhard Merkel jogfilozófust idézik, aki szerint a koszovói precedens lyukat ütött a korábbi nemzetközi jogban. Ennek ellenére a katalánhoz hasonló egyoldalú függetlenségi törekvések el nem ismerése mellett még mindig komoly jogi érvek szólnak.

Kanadai precedens

Ismertetnek egy korábbi érdekes esetet, amikor Kanadában Québec tartomány akart kiválni. Erről az ország legfelsőbb bírósága 1998-ban kettős ítéletet hozott. Egyrészt nemet mondott az egyoldalú kiválásra. Másrészt azonban kötelezte a kormányt, hogy tárgyaljon a tartománnyal, amennyiben a lakosság egyértelmű többsége a kiválás mellett van. Megtiltotta a hadsereg bevetését, és végső soron a kiválás lehetővé tételét írta elő, ha csak így kerülhető el a polgárháború.

Skótok, észak-írek, szárdok, veneto-iak, baszkok – számos kisebb népnek vannak Európában függetlenségi törekvései. Meglepő módon nem lehetetlen, hogy ehhez német tartományok is csatlakozzanak. A YouGov közvélemény-kutató 2017 júliusi felmérése szerint a bajorok 32 százaléka örülne, ha országa független lenne.

Mi bajuk a kelet-németeknek?

Ez az arány ráadásul 20-22 százalékos öt további német tartományban, mint a Saar-vidék (a francia határnál), Thüringiában, Szászországban, Mecklenburg-Előpomerániában és Szász-Anhalt tartományban (ez a négy pedig mind keletnémet, azaz volt NDK-s terület).

A dolog érdekessége az is, hogy a Magyarországnál nagyobb lélekszámú, majdnem 13 milliós Bajorországban laknak Délen bajorok, Északon frankok – akik nem tekintik magukat bajornak –, Nyugaton pedig svábok, plusz a rengeteg bevándorló.

Ki akarnak lépni Németországból, de nem szélsőjobboldaliak – írta tavaly a Süddeutsche Zeitung a Bajorország Pártról (Bayernpartei). „A poroszság és a centralizmus ellen” – mondja a párt egyik plakátja.

Függetlenség helyett nagyobb önállóságot

Propagandaanyagaik némelyike az első világháború stílusában készült. A pártocska 2013-ban a tartományi választáson 2,1 százalékot szerzett. Bajorország egyébként teljesen szuverén csak 1806 és 1871 között volt a történelem során.

A Bayernpartei honlapjáról. Imádják a katalánokat.

Egy másik, 2011-es felmérésben a bajorországi lakosok – nemzetiségtől függetlenül – 39 százalékban válaszolták azt, hogy több függetlenséget szeretnének a tartománynak. További 20 százalék pedig részkérdésekben szeretett volna nagyobb önállóságot. A Németországtól való elszakadást 25 százalék akarta, további 16 százaléknak részben szimpatikus volt az ötlet.

A népszavazgató svájciak

Svájcban nagyon aggódnak a politikusok a katalán helyzet miatt, a parlamenti képviselők is két táborra szakadtak, a katalán kormány és a madridi központi kormány támogatóira – derül ki a Basler Zeitung cikkéből. Svájcban szokás, hogy rengeteg kérdésről, rendszeresen tartanak népszavazásokat. Az aggodalom érthető, mi lesz, ha valamelyik svájci tartomány (kanton) kitalálja, hogy függetlenedni szeretne, és erről népszavazna? – vetődik fel a kérdés.

Európa külső ellenségei mindenesetre örülhetnek, legfőbb érdekük, hogy kontinensünk minél inkább széttagolt, széthúzó legyen, hiszen annál gyengébb lesz – tehetjük hozzá mindehhez.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG