TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A berlini kormány egyrészt kiszivárogtatta az elhárítás egy titkos összefoglaló jelentését a jobboldali radikális AfD-ről, másrészt a volt NDK számára tejet-vajat (ingyen sört) ígérő programot mutatott be. A hagyományos politikai centrum rettegéssel figyeli az AfD konszolidációját Kelet-Németországban, ahol három tartományban is választás lesz ősszel. Káncz Csaba jegyzete.
Alice Weidel, az AfD parlamenti frakcióvezetője és Alexander Gauland, a párt társelnöke EPA/FILIP SINGER

A hidegháború vége óta 2019 lesz Németországban a legfontosabb év a politikai fejlemények szempontjából.  A hagyományos politikai centrum rettegéssel figyeli a jobboldali radikális Alternatíva (AfD) konszolidációját a volt NDK területén, márpedig pont ott lesz ősszel három tartományban is választás.

Ha a szociáldemokrata SPD bebukik ezeken a megmérettetéseken, akkor a belső nyomás miatt valószínűleg elhagyni kényszerül a kormányzó nagykoalíciót – már csak azért is, mert ősszel akarják felülvizsgálni a nagykoalíciós együttműködés eredményeit.

Megindult a támadás

Nos, a jelek szerint a nagykoalíció pártjai nem adják könnyen a bőrüket, ezért az utóbbi napokban két fronton is támadást indítottak az AfD ellen. Egyrészt kiszivárogtatták az elhárítás (BfV) egy titkos összefoglaló jelentését az AfD-ről, másrészt a volt NDK számára tejet-vajat (ingyen sört) ígérő programot mutattak be.

Berlin egy blog-oldalon szivárogtatta ki a BfV jelentését, amely átfogó képet ad a párt retorikájáról és egyes vezető tagjainak kapcsolatáról szélsőséges csoportokkal.  Az anyag „tényszerű jeleket” tár fel, amelyek bizonyítják, hogy az AfD-n belül működik egy szélsőséges mozgalom – ez azonban még nem elegendő ahhoz, hogy a teljes pártot megfigyelés alá vonja a BfV.

Ez a szélsőséges szárny nem hagyja magát megfélemlíteni, és négy prominens tagjuk (Sayn-Wittgenstein, Christen, Bießmann és Räpple) Ulmban február 9-én egy nagyobb fórumot trombitál össze. Petr Bystron, az AfD országgyűlési képviselője, a külügyi bizottság AfD frakciójának vezetője sem zavartatja magát, ő lőgyakorlaton vett részt egy dél-afrikai fehér félkatonai szervezet (Suidlanders) meghívására.

Forrófejű ifjúság

Káncz Csaba

A jelentés külön felhívja a figyelmet Alexander Gauland társelnök és Björn Höcke türingiai elnök tevékenységére, akik etno-nacionalista propagandát folytatnak. A türingiai AfD-t már tavaly szeptember óta vizsgálják, hogy vannak-e alkotmányellenes céljai. Minderre azt követően került sor, hogy 2017 végén azt mondta Höcke a berlini holokauszt-emlékműről, hogy az a „szégyen emlékműve” és „az emlékezetpolitikában 180 fokos fordulatot” követelt.

A BfV már egyébként is megfigyelés alatt tartja a párt ifjúsági szervezetét (JA) Brémában, Baden-Württemberg és Alsó-Szászországban, ami azt jelenti, hogy akár be is épülhet ezekbe a csoportokba.  Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen a fiatalok radikalizációja olyan szintet öltött, hogy például a JA alsó-szászországi vezetője tavaly nyáron a Hitler elleni 1944-es merénylet szervezőjét, Claus von Stauffenberget árulónak és gyávának titulálta.

Az ígéret semmibe sem kerül

Az AfD elleni másik csapás keretében a CDU és az SPD egy intézkedés-csomagot tett közzé a volt NDK lakóinak felvidítására. Ebben elővárosi közlekedési infrastrukturális és 5G-s befektetéseket ígér Berlin.  Ígéretet tesznek arra is, hogy több országos hatáskörű hivatal székhelyét teszik át Kelet-Németországba, új kutatóhelyeket hoznak létre, jobb orvosi- és ápolói ellátást biztosítanak, valamint az SPD a kelet-német nyugdíjak kiegyenlítését is ígéri.

A szakértők színtiszta kampányfogásnak tekintik a csomagot. Felhívják a figyelmet arra, hogy a CDU és az SPD több kelet-német tartományban évek óta kormányon van, mégsem történt eddig semmilyen érdemi áttörés ezeken a szakterületeken a térségben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél