TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A volt NDK déli részén, a cseh határ és Drezda között, van egy Glashütte nevű városka, ami aranybányává vált. A város ráállt Svájc ikonikus iparágára, a luxusóra gyártásra, és mindezt olyan sikerrel teszi, hogy lassan lenyomja a svájci gyártókat. Persze segít az olcsó euró-drága frank páros.
Union Glashütte óra. Forrás: de.wikipedia.org

Város az ország szélén

Glashütte egy idilli kisváros a hegyek között, 7000 lakossal. A városban tavaly 32 ezer órát gyártottak 500 millió euró értékben, amiből rövid számolás után is látszik, hogy ezek bizony nem olcsó órák, az átlag 15 ezer eurónak adódik. A városban 10 gyártó van, akik a piac felső szegmensét célozták meg egyedi gyártmányaikkal. A legdrágább órákat a Lange & Söhne cég készíti, amik átlagosan 50 ezer euróba kerülnek, de árulnak 2 millió eurós darabot is.

A német óraipar összességében még jóval kisebb, mint a svájci, de Glashütte városának gyártása gyorsan növekszik, míg Svájcban idén komoly visszaesést szenved el az iparág, részben a frank tartós túlértékeltségének köszönhetően. A Bloomberg szerint a svájci Richemont cég 350 ember bocsátott el februárban, Glashütte két legnagyobb gyártója pedig munkaerőt keres. A német óraexport 14 százalékkal nőtt tavaly, a svájci 3,3 százalékkal esett vissza.

A történelem viharai

A városka nem a semmiből kezdte az óragyártást: valaha már volt itt ennek hagyománya, de világháborúk és a kommunista rendszer tönkretették az iparágat. A városka első órása Lange egy őse, Ferdinand Adolf Lange volt, aki zsebórákat kezdett gyártani 1845-ben. Néhány alkalmazottja idővel saját üzemet nyitott, így 1900-ban már 20 óragyártó cég működött a városban. A 2. világháború után 6-an maradtak, őket az NDK összeterelte egy állami kombinátba, ahol a 80-as években már olcsó kvarcórákat gyártottak.

Az alapító Lange dédunokája, Walter egy uránbányába mehetett volna dolgozni, mint korábbi kapitalista, így meglógott az NDK-ból, amíg még lehetett, és Nyugat-Németországban svájci órákat kezdett forgalmazni. 1990-ben visszatért Glashüttébe, és két svájci üzlettársával újraindították a céget, immár Lange & Söhne, azaz Lange és fiai néven. Ugyanúgy, mint egy századdal korábban, gombamód nyílt körülötte a többi óragyártó, és a kisváros most 2000 embert foglalkoztat az iparágban.

A svájciak már a spájzban

Maguk a gyártóüzemek nem nagyok, hisz nem tömegtermelés folyik. Ugyanakkor rendkívüli tisztaságot tartanak bennük, hogy egy porszem se kerüljön a fogaskerekek közé, és nagy csend van, nem zakatolnak gépek. Az órák apró alkatrészeit a legnagyobb gonddal, kézzel rakják össze, a kis alkatrészek némelyikét mikroszkóp alatt látják el díszítéssel.

Mindazonáltal a gyártás újraindításában és felfuttatásában nagy szerepe volt a svájciaknak is, sőt a svájciak már be is tették a lábukat a városba. Lange Schaffhausenbe küldte az alkalmazottait, hogy ott gyakorolják a szakmát, és több cég is svájci gyártótól importál alkatrészeket, pl. óramutatókat. Végül pedig a Richmont megvásárolta a Lange céget, a Swatch pedig a Glashütte Originalt és az Union Glashüttét. Persze a márkaneveket meghagyják, hisz azok esetenként már jobban csengenek, mint a legnagyobb svájci márkák.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél