<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A németek eddig elég jól bírják a menekülthullámot, igaz, egyre kevesebben értenek egyet Merkel politikájával.

 

Mi lehet az oka annak, hogy miközben a németek cipelik a legnagyobb terhet, náluk jelent igazán problémát a menekültválság, mégis hozzávetőleg a felük a menekültek mellett van? (Itt vannak a közvélemény-kutatási eredmények.) Magyarországon csak átszaladtak a menekültek, mégis jóval magasabb a menekültellenesek aránya.

 

Biztosan számos okot fel lehet sorolni, többek között életszínvonalbeli különbségeket vagy a kormány hozzáállását, a média helyzetét. Mi most inkább statisztikával magyaráznánk ezt. Abból indulunk ki, hogy a bevándorlókat, menekülteket természetes módon jobban megértik azok, akik maguk is bevándorlók vagy menekültek és az ő utódaik.

Minden ötödik német valahol migráns

Belőlük pedig Németországban nagyon is sok van. A német statisztikusok bevezettek egy fogalmat, a migrációs hátterű személyek fogalmát, még 2005-től. Ennek definíciója szerint migrációs hátterű minden olyan személy, aki 1949 után bevándorolt vagy ez után a dátum után Németországban született külföldi. Vagy pedig legalább az egyik szülőjére igaz ez.

„Anyám kún volt, az apám félig székely,

félig román, vagy tán egészen az.”

(József Attila)

Eszerint a meghatározás szerint 2014-ben 16,4 millió németországi lakos rendelkezett migrációs háttérrel, a lakosság 20,3 százaléka, minden ötödik ember. Ebben tehát azok már nincsenek is benne, akiknek csak a nagyszülei vagy egy nagyszülője nem volt német. De ezzel nincs vége.

Háború utáni népvándorlás

Az 1949-es dátumnak megkülönböztetett szerepe van, ekkor fejeződött be ugyanis – nagyjából – az a hatalmas népvándorlás, amit a Második Világháború után a németek Kelet-Európából való elűzése okozott. (A „kollektív bűnösség elve” alapján, lényegében minden németet nácinak, háborús bűnösnek tekintve.)

Különböző adatok vannak arról, hány ember menekült vagy űzték el, telepítették ki vagy vándorolt el, mint ahogy arról is, hány személy halt meg útközben a rossz bánásmód, éhezés, betegségek miatt vagy tűnt el valahol táborokban. A számháborút meghagynánk a történészeknek, a Wikipedia német változata 12 és 14 millió fő közötti számot említ. Ennyien érkeztek meg.

Németek, de mégis menekültek

Őket, valamint gyermekeiket, unokáikat, mivel legtöbbjük 1950 előtt jött Németországba (valamint kisebb részben Ausztriába), a jelek szerint nem számolják bele a migrációs hátterűek közé. Érthetően, hiszen németek. De egyben menekültek is.

Alexander Petrovics (Petőfi Sándor) az anyakönyvben, 1. sor (Wikimedia Commons)

Hogy ezek a német menekültek és leszármazottaik mekkora részét adják jelenleg a német lakosságnak, hányan élnek még, hány leszármazottjuk van, velük együtt mekkora lenne a „migrációs hátterűek” aránya, nem tudjuk. Lehet, hogy csak 30, de az is lehet, hogy mára már akár 40 százalék is.

Futottak a kommunisták elől

„Szudétanémet anyám menekült az előrenyomuló Vörös Hadsereg elől. Idősebb testvéremnek egy madzagot kötött a csuklójára, engem a mellén hordozott. (…) Pajtákban, fák alatt aludtunk, táborba vittek az amerikai katonák. Csak nők és gyermekek, a férfiak halottak voltak, vagy hadifogságban. ’Ezek cicák’ – mondta anyám, amikor patkányok szaglásztak az arcom körül. Tiszta víz nem volt” – mesélte nemrég egy túlélő újságíró a Bild hasábjain.

A Wikipedia ábrája a migrációs hátterű lakosság arányát mutatja, a világossárga színű a legalacsonyabb, öt százalék alatti, a sötétpiros pedig a legmagasabb, 30 százalék feletti arányt jelzi. Nagyon szembetűnő a különbség, a szegényebb és elmaradottabb keletnémet tartományokban jóval alacsonyabb a migrációs hátterű személyek aránya, mint a fejlett, iparosodott, gazdag nyugatnémet tartományokban, nagyvárosokban.

Ott nem szeretik őket, ahol nincsenek is

Érdekes módon, éppen ezeken a területeken alacsonyabb sokkal a menekültek elfogadottsága a társadalom részéről. Ezt a Focus tegnapi felmérése is mutatja, korábban pedig, amint beszámoltunk róla,  a német sajtó is próbálta kielemezni az okait, amelyek még egészen a Második Világháborúig és a kommunizmusig visszavezethetők. Hogy ez Magyarországon is így lehet-e, nem tudjuk.

A migrációs hátterű lakosság aránya Németországban (Wikipedia)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ismét ukrán zászló leng egy fontos fekete-tengeri szigeten – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 18:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Október 1-jétől egy liter benzin 800 forintba kerül majd?
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 18:32
Akár ez is következhet Nagy Márton egy múlt heti konferencián tett kijelentéséből, miszerint az "árstopok nem jó dolgok, azokból ki kell jönni". Azóta találgatja a fél ország, hogy akkor ez azt jelenti-e, október 1-je után ismét piaci árakon tankolhatunk, illetve vehetjük meg a csirkefarhátat és a másik öt terméket. Erről is beszélt lapunk főszerkesztője a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Ennyi volt: mindjárt elfogy a benzin a durva válságba jutott országban
Kollár Dóra | 2022. július 4. 18:08
Egyre súlyosabb a helyzet Srí Lankában, és egyelőre nem igazán látszik a valódi megoldás a problémára. Bár törekvések a jó irányba vannak, mindez azon a tényen nem változtat, hogy az országnak két hetet kell vegetálnia most úgy, hogy gyakorlatilag elfogyott a szigeten a benzin.
Makro / Külgazdaság A lengyel kormány is megsarcolná a bankokat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 17:05
Lengyelország fontolóra veheti a túl alacsony betéti kamatokból származó banki extraprofitra kivetett különadó bevezetését, ha a bankok nem hajlandóak "szilárd" szintre emelni a betéti kamatokat.
Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurót mozgósítana az EU Ukrajna újjáépítésére
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 16:14
A koronavírus-válság utáni segély- és támogatási programok mintájára háború utáni újjáépítési alap létrehozására terjesztett elő javaslatot az Európai Beruházási Bank (EIB).
Makro / Külgazdaság Elemzők: nagyon megszenvedné Európa az orosz gázstopot
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 14:24
Londoni elemzők becslése szerint az orosz földgázszállítások leállásának növekvő kockázata miatt immár 40 százalék körüli az esélye annak, hogy az európai gazdaság az idén recesszióba kerül.
Makro / Külgazdaság Agresszívek és már lövöldöznek is a migránsok Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 13:59
A Vajdaságban beszélt erről a külgazdasági és külügyminiszter.  
Makro / Külgazdaság Rossz hír érkezett az euróövezetből: romlik a hangulat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 12:26
Az elemzői várakozásoknál is jelentősebben romlott júliusban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn közölt felmérése szerint.
Makro / Külgazdaság Olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj a nem hatósági árakon tankolóknak
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:51
A beszerzés kerül kevesebbe, ezért a csökkenés.
Makro / Külgazdaság EP-jelentés: Magyarország súlyosan sérti az EU alapértékeit
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:27
Judith Sargentini utódja is lesújtó képest festett az elmúlt négy évről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG