TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A németek eddig elég jól bírják a menekülthullámot, igaz, egyre kevesebben értenek egyet Merkel politikájával.

 

Mi lehet az oka annak, hogy miközben a németek cipelik a legnagyobb terhet, náluk jelent igazán problémát a menekültválság, mégis hozzávetőleg a felük a menekültek mellett van? (Itt vannak a közvélemény-kutatási eredmények.) Magyarországon csak átszaladtak a menekültek, mégis jóval magasabb a menekültellenesek aránya.

 

Biztosan számos okot fel lehet sorolni, többek között életszínvonalbeli különbségeket vagy a kormány hozzáállását, a média helyzetét. Mi most inkább statisztikával magyaráznánk ezt. Abból indulunk ki, hogy a bevándorlókat, menekülteket természetes módon jobban megértik azok, akik maguk is bevándorlók vagy menekültek és az ő utódaik.

Minden ötödik német valahol migráns

Belőlük pedig Németországban nagyon is sok van. A német statisztikusok bevezettek egy fogalmat, a migrációs hátterű személyek fogalmát, még 2005-től. Ennek definíciója szerint migrációs hátterű minden olyan személy, aki 1949 után bevándorolt vagy ez után a dátum után Németországban született külföldi. Vagy pedig legalább az egyik szülőjére igaz ez.

„Anyám kún volt, az apám félig székely,

félig román, vagy tán egészen az.”

(József Attila)

Eszerint a meghatározás szerint 2014-ben 16,4 millió németországi lakos rendelkezett migrációs háttérrel, a lakosság 20,3 százaléka, minden ötödik ember. Ebben tehát azok már nincsenek is benne, akiknek csak a nagyszülei vagy egy nagyszülője nem volt német. De ezzel nincs vége.

Háború utáni népvándorlás

Az 1949-es dátumnak megkülönböztetett szerepe van, ekkor fejeződött be ugyanis – nagyjából – az a hatalmas népvándorlás, amit a Második Világháború után a németek Kelet-Európából való elűzése okozott. (A „kollektív bűnösség elve” alapján, lényegében minden németet nácinak, háborús bűnösnek tekintve.)

Különböző adatok vannak arról, hány ember menekült vagy űzték el, telepítették ki vagy vándorolt el, mint ahogy arról is, hány személy halt meg útközben a rossz bánásmód, éhezés, betegségek miatt vagy tűnt el valahol táborokban. A számháborút meghagynánk a történészeknek, a Wikipedia német változata 12 és 14 millió fő közötti számot említ. Ennyien érkeztek meg.

Németek, de mégis menekültek

Őket, valamint gyermekeiket, unokáikat, mivel legtöbbjük 1950 előtt jött Németországba (valamint kisebb részben Ausztriába), a jelek szerint nem számolják bele a migrációs hátterűek közé. Érthetően, hiszen németek. De egyben menekültek is.

Alexander Petrovics (Petőfi Sándor) az anyakönyvben, 1. sor (Wikimedia Commons)

Hogy ezek a német menekültek és leszármazottaik mekkora részét adják jelenleg a német lakosságnak, hányan élnek még, hány leszármazottjuk van, velük együtt mekkora lenne a „migrációs hátterűek” aránya, nem tudjuk. Lehet, hogy csak 30, de az is lehet, hogy mára már akár 40 százalék is.

Futottak a kommunisták elől

„Szudétanémet anyám menekült az előrenyomuló Vörös Hadsereg elől. Idősebb testvéremnek egy madzagot kötött a csuklójára, engem a mellén hordozott. (…) Pajtákban, fák alatt aludtunk, táborba vittek az amerikai katonák. Csak nők és gyermekek, a férfiak halottak voltak, vagy hadifogságban. ’Ezek cicák’ – mondta anyám, amikor patkányok szaglásztak az arcom körül. Tiszta víz nem volt” – mesélte nemrég egy túlélő újságíró a Bild hasábjain.

A Wikipedia ábrája a migrációs hátterű lakosság arányát mutatja, a világossárga színű a legalacsonyabb, öt százalék alatti, a sötétpiros pedig a legmagasabb, 30 százalék feletti arányt jelzi. Nagyon szembetűnő a különbség, a szegényebb és elmaradottabb keletnémet tartományokban jóval alacsonyabb a migrációs hátterű személyek aránya, mint a fejlett, iparosodott, gazdag nyugatnémet tartományokban, nagyvárosokban.

Ott nem szeretik őket, ahol nincsenek is

Érdekes módon, éppen ezeken a területeken alacsonyabb sokkal a menekültek elfogadottsága a társadalom részéről. Ezt a Focus tegnapi felmérése is mutatja, korábban pedig, amint beszámoltunk róla,  a német sajtó is próbálta kielemezni az okait, amelyek még egészen a Második Világháborúig és a kommunizmusig visszavezethetők. Hogy ez Magyarországon is így lehet-e, nem tudjuk.

A migrációs hátterű lakosság aránya Németországban (Wikipedia)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az inflációra figyel az MNB
Király Béla | 2020. október 20. 17:34
A jegybank kedden tartotta kamatdöntő ülését, ahol nem nyúltak a kamatokhoz. Értékelésében az MNB azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt a világgazdaság helyreállításának sebessége körüli bizonytalanság továbbra is kiemelkedően magas.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-járvány: Netanjahu és az ultraortodoxok életveszélyes összejátszása
Káncz Csaba | 2020. október 20. 14:34
Az izraeli és az amerikai hatóságok tehetetlenek az ultraortodox zsidó közösségekkel kapcsolatban, akiknek vezetői figyelmen kívül hagyják a COVID-járványra vonatkozó előírásokat. A fél lábbal a börtön küszöbén álló Netanjahu miniszterelnök rá van utalva a vallásos pártok támogatására, ezért nem hoz drasztikus intézkedéseket az ultraortodoxok megrendszabályozására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az MNB kamatdöntése
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 14:01
Ahogy azt előzetesen a piaci elemzők prognosztizálták, a jegybank változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat, annak mértéke 0,6 százalék maradt.
Makro / Külgazdaság Az őszi szünetben fertőtlenítési nagytakarítást végeznek az iskolákban
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 13:09
A mai tájékoztatón szó esett arról, hogy minden eddigi csúcsot megdöntött a halálozási arányszám, hogy álfertőtlenítők akarnak bejutni ingatlanokba, s hogy az antigén gyorstesztek hasonló eredményességgel alkalmazhatók, mint a PCR-tesztek.
Makro / Külgazdaság Nagy dilemma előtt áll az MNB
Csabai Károly | 2020. október 20. 10:37
Merthogy a már-már rekordszintre gyengülő forintnak jól jönne, ha a jegybank egy kamatemeléssel növelné a vonzerejét, azaz a befektetők vennének belőle, aminek hatására emelkedhet az árfolyama. A szeptemberben váratlanul nagyot esett infláció viszont azt tenné lehetővé a bankok bankjának, hogy csökkentse a kamatokat, ami a források (még) olcsóbbá válásán keresztül hozzájárulhatna a koronavírus-járvány miatti gazdasági zuhanás tompításához. Logikusnak tűnik, hogy e két ellentétes hatás eredőjeként az MNB semmit nem lép, azaz minden marad a régiben. Arra azonban, hogy ez valóban így lesz-e, mégsem érdemes mérget venni.
Makro / Külgazdaság Folyamatosan nő a koronavírusos betegek száma Amerikában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 20. 06:51
A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatainak tanúsága szerint az Egyesült Államok 48 tagállamában folyamatosan emelkedik a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek és a Covid-19-ben megbetegedettek száma.
Makro / Külgazdaság Fontos döntést hozhatnak meg a parlamentben ma
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 20. 06:36
Az Országgyűlés ma 2021 nyaráig meghosszabbíthatja a koronavírus-járvány miatt elrendelt hiteltörlesztési moratóriumot.
Makro / Külgazdaság A Trump-Biden csata: új munkahelyek millióit ígérik
Wéber Balázs | 2020. október 20. 06:07
Két hét múlva kiderül, hogy továbbra is Donald Trump fogja-e kormányozni a világ talán legbefolyásosabb országát, vagy egy sok mindent megélt 77 éves politikus, Joe Biden veszi át tőle a kormányrudat. Sorozatunk előző részében a jelöltek adó- és kereskedelem-politikáját veséztük ki, most pedig azt nézzük meg, hogy milyenek az esélyeik, és miként tartanák életben a munkaerőpiacot.
Makro / Külgazdaság A parlamenti többség megszavazta a Kúria új elnökét
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 19. 19:16
Hiába tiltakozott az ellenzék, a kormánypárti többség megszavazta a Kúria új elnökének Varga Zsolt Andrást. 
Makro / Külgazdaság Hiába mentek fel az árak, nem csökken a benzin adója
Király Béla | 2020. október 19. 16:04
Az adózás szempontjából túl olcsó volt az olaj, így 2020 negyedik negyedévében is marad a magasabb adótétel az üzemanyagok esetében.
Friss
hírlevél