2p

Személyenként átlagosan 12 millió forintnyi tartozást nem kell visszafizetni. Igazságos döntés vagy az adófizetői pénzek átirányítása szavazatvásárlás céljából?

Az amerikai elnök újabb 7,7 milliárd dollár (mintegy 2750 milliárd forint) értékű diákhitel elengedését jelentett be szerdán.

A Fehér Ház közleménye szerint a döntés nyomán 160 ezer ember válik jogosulttá hitelének törlésére, többségükben szövetségi alkalmazottak, akik személyenként átlagosan 35 ezer dollárnyi hiteltörlesztési kötelezettség alól mentesülnek.

Az új intézkedéssel együtt Joe Biden elnök döntései alapján az elmúlt években 167 milliárd dollár (mintegy 61 ezer milliárd forint) bevételről mondott le az amerikai államháztartás elengedett diákhitel-törlesztés formájában. A diákhitelek eltörlése, különböző programok formájában mintegy 5 millió volt egyetemi hallgatót érint.

Joe Biden közleményében úgy fogalmaz: nem fog megállni azon az úton, hogy eltörölje a diákhiteleket, akkor sem, ha a republikánusok próbálják akadályozni.

Az oktatási minisztérium közleménye szerint jelenleg a szövetségi diákhitelesek mintegy 10 százaléka jogosult törlesztési terhének könnyítésére valamely korábban elérhetővé tett megoldáson keresztül.

Mike Johnson, a kongresszus alsóházának republikánus elnöke Joe Biden intézkedését adófizetői pénzek nagy mértékű átirányításának nevezte, azoktól elvonva, akik nem jártak egyetemre, azok javára, akik felsőoktatásban tanultak. Egyben mindezt "szégyenletes szavazatvásárlásnak" minősítette hat hónappal az elnökválasztás előtt.

Joe Biden még 2022 őszén, a félidős választások előtt széleskörű diákhitel-elengedési programot hirdetett meg, ami több tízmillió emberre vonatkozott volna. A tervet 2023 tavaszán az amerikai Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenesnek találta arra alapozva döntését, hogy az elnöknek nincs jogköre ilyen döntést hozni. Akkor Joe Biden bírálta az ország alkotmánybíróságának megfelelő bírói tanácsot, és közölte, hogy más módokat talál majd a diákhitelek elengedésére.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hányan vannak állás nélkül? Megszólalt az OECD
Privátbankár.hu | 2024. június 24. 12:55
A friss OECD-adatok szerint a nők 5,1 százaléka volt munkanélküli áprilisban, szemben a férfiak 4,7 százalékos mutatójával. 
Makro / Külgazdaság Újabb uniós csapás Oroszországnak, Szijjártó Péter felháborodott
Privátbankár.hu | 2024. június 24. 11:55
Az EU elfogadta az orosz energiaszektort is célzó 14. szankciós csomagot.
Makro / Külgazdaság Meredek emelkedőn az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2024. június 24. 10:40
Kétforintos drágulás jön kedden. Két hét alatt a benzin ára 3, a gázolaj 5,5 százalékkal emelkedett. 
Makro / Külgazdaság Szlovákiában egészen magas szintre emelkedett a járvány tagadása
Privátbankár.hu | 2024. június 24. 10:06
A szlovákiai tudományos élet tagjai megdöbbentek azon, hogy a kormány egy járványtagadó tisztviselőre bízta a koronavírus-járvány kezelésének utólagos felülvizsgálatát.
Makro / Külgazdaság Nem is gondolná, mi mindent megtehet egy főpolgármester!
Privátbankár.hu | 2024. június 24. 08:59
A törvényben biztosítottakon túl összesen 108 jogkört ruházott át a Fővárosi Közgyűlés Budapest első emberére.
Makro / Külgazdaság Román falué lesz a NATO gigabázisa
Privátbankár.hu | 2024. június 24. 08:22
Egy romániai falu mellett lesz a NATO legnagyobb európai légibázisa.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szövetségese lett a győztes Észak-Macedóniában
Privátbankár.hu | 2024. június 24. 07:55
Kétnapos vitát követően az északmacedón parlament megszavazta a Hrisztijan Mickoszki vezette konzervatív kormány kinevezését vasárnap késő este Szkopjéban.
Makro / Külgazdaság Putyin csak 30 százalékos eredményt tud felmutatni
Privátbankár.hu | 2024. június 24. 07:22
Moszkva vádolja az Egyesült Államokat. Közben emlékfalak jelentek meg Oroszország két legnagyobb városában a Prigozsin-lázadás érfordulóján, amelyeken rengeteg fotó látható főként a harcokban elesett orosz katonákról.
Makro / Külgazdaság Szegény görögök! Hatnapos lesz nekik a munkahét
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 15:44
De nem az egész gazdaságban.
Makro / Külgazdaság Folytatódhat a borzalom a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 11:08
Az Mfor Üzemanyagár-figyelő a nemzetközi trendek alapján 5-8 forintos áremelkedést valószínűsít a jövő hétre.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG