6p

Az amerikai elnök a késedelmes kamatok elengedésével kampányol. Mi történt nálunk e vonatkozásban, amikor Magyar Péter volt a Diákhitel Központ vezére?

Joe Biden amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy a diákhitel-adósság csökkentését tervezi, ami legalább 23 millió amerikait érint, és kulcsfontosságú kérdés a fiatal szavazók számára, akik támogatására nagy szüksége van a novemberi újraválasztáshoz - jelentette a Reuters.

Joe Biden nem fordíthat hátat a progresszív fiatal választóknak
Joe Biden nem fordíthat hátat a progresszív fiatal választóknak
Fotó: EPA / Luong Thai Linh

Az elnökjelölt tervei szerint, amelyeket a Wisconsin állambeli Madisonban részletezett, elengednék a nem fizetett és tőkésített kamatokat egészen 20 ezer dolláros értékig - függetlenül a nemfizető adós jövedelmi helyzetétől, ami a Biden-kormány becslése szerint 23 millió hitelfelvevő esetében megszüntetné a teljes kamattartozást.

A fiataloknál nem áll jól Gáza miatt

A pogresszív demokrata szavazók, akik támogatására Biden számítani szeretne republikánus kihívójával, Donald Trumppal szemben, régóta sürgetik a Fehér Házat, hogy foglalkozzon a diákhitel-tartozás kérdésével. Biden kormánya több intézkedést is hozott ez ügyben annak ellenére, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága tavaly blokkolta az eredeti tervét.

A kérdés továbbra is előkelő helyen áll a fiatal szavazók napirendjén, akik közül sokan az aggodalmukat fejezik ki Biden gázai háborúval kapcsolatos külpolitikájával kapcsolatban, és hibáztatják, hogy nem ért el nagyobb diákhiteladósság-elengedést.

A gázaiak szenvedése kérdőjeleket vet fel a demokrata választók között is az Egyesült Államok külpolitikájával kapcsolatban
A gázaiak szenvedése kérdőjeleket vet fel a demokrata választók között is az Egyesült Államok külpolitikájával kapcsolatban
Fotó: MTI/EPA

A republikánusok Biden diákhitel-elengedési törekvéseit hatáskör-túllépésnek és tisztességtelen előny biztosításának tartják a főiskolai és egyetemi végzettségű hitelfelvevők számára, míg más adósok nem részesülnek ilyen könnyítésben. Biden új tervei között szerepel, hogy automatikusan elengedi az adósságot azon diákhitelesek esetében, akik már jogosultak bizonyos könnyítési programokra, akik már évtizedek óta törlesztenek, akik később alacsony jövedelmet biztosító egyetemi képzésekre iratkoztak be, vagy akik nehézségekkel küzdenek.

„Ez az elengedés megváltoztathatja a diákhiteles életet" - mondta Biden Madisonban, épp a teljes napfogyatkozás ideje alatt. „Soha nem fogom abbahagyni a diákhitelelengedés iránti küzdelmem a keményen dolgozó amerikaiak számára... Ez a gazdaságunk javát szolgálja."

Hozzátette: ha a novemberi elnökválasztáson újra megválasztják, keményen igyekszik majd ingyenessé tenni a képzéseket a community college-okban.

Az Egyesült Államokban ezek a community college-ek, vagy „közösségi főiskolák” olyan oktatási intézmények, amelyek kétéves programokat kínálnak alapdiplomák megszerzéséhez, valamint hivatalos képzéseket és szakképzést is. Ezeknek európai megfelelőjük nem igazán van, mivel az alapképzés Európában hároméves. Az amerikai közösségi főiskolák jellemzően nyílt beiskolázású intézmények, vagyis középiskolai vagy azzal egyenértékű végzettséggel rendelkező hallgatókat fogadnak, tanulmányi előéletüktől vagy teljesítményüktől függetlenül.

Ha a legújabb terveket a nyilvános véleményezést követően véglegesítik, azok már idén ősszel életbe lépnének – mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője. A Biden-adminisztráció korábbi intézkedéseivel együtt több mint 30 millió amerikai jár majd jobban – tette hozzá Jean-Pierre.

Eddig 146 milliárd dolláros diákadósság-könnyítést hagyott jóvá a Biden kormányzat 4 millió amerikai számára.

2023 júniusában hozzávetőlegesen 43,4 millió diákhitel-felvevőnek volt 1,63 billió dollár kintlévősége.

Bill Cassidy amerikai szenátor, a szenátus oktatási testületének vezető republikánusa azt mondta, hogy az ilyen „elengedések" egyszerűen csak áthárítják az adósság költségeit másokra.

„Ez egy tisztességtelen trükk a szavazatok megvásárlására a választások előtt, és egyáltalán nem segít kezelni az oktatás magas költségeit, amely ismétlődően eladósítja a fiatalokat" – írta Cassidy.

Nálunk mi a helyzet?

A hazai közélet égboltján üstökösként felbukkanó Magyar Péter korábban a Diákhitel Központ vezetője volt, vezérigazgatóként 2019 júniusa és 2022 februárja között. Érdekességként megjegyezhetjük, hogy az intézmény honlapjáról nem tűnt el nyomtalanul, hiszen az aktualizások között még mindig megtalálható igazgatóként mondott köszöntője, noha már más vezeti a központot.

Magyar Péter vezérigazgatói mosolya örökérvényű
Magyar Péter vezérigazgatói mosolya örökérvényű
Fotó: Diákhitel Központ

"Bizony, talán az egyik első ügyfele voltam a Társaságnak 2001-ben. Annak ellenére tartom azóta is egy jó döntésnek a szabad felhasználású diákhitel felvételét, hogy akkor még sokkal alacsonyabb volt a felvehető összeg, a kamatok pedig jóval magasabbak voltak, mint most. Részben a diákhitelnek köszönhetem, hogy Németországban, a Hamburgi Egyetemen folytathattam jogi tanulmányokat. Igaz a tanulmányaim mellett dolgoztam és ösztöndíjat is kaptam, a diákhitel nélkül mégis nehéz lett volna eltöltenem fél évet a legizgalmasabb német városban" - mondja Magyar Péter vezérigazgatói köszöntőjében.

Érdemes megjegyeni, hogy Magyar Péterrel, friss vezérigazgatóként, laptársunk, a szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Mfor készítette az első interjút.

Lássuk, hogyan alakulnak a nemfizetések miatt felgyűlt, tőkésített kamatok a Diákhitel Központ  éves beszámolóinak adata alapján. Érdemes felidéznünk a diákhitel szabályzatot, hogy hogyan tőkésítik a nemfizetett kamatokat. A lényeg, hogy a nem fizetett összegek után kamatos kamatot kell fizetni.

A hallgatói hitelrendszerről szóló 1/2012. (I. 20.) Korm. rendelet értelmében a szabad felhasználású diákhitel (Diákhitel1) esetében a tárgyévben meg nem fizetett Diákhitel kamat tőkésítésére évente egyszer kerül sor.

Az alábbi ábrán szemléletesen látható, hogy a szabad felhasználású Diákhitel 1 után felszámított tőkésített kamat csökkent az évek folyamán, és ez Magyar Péter igazgatása alatt is folytatódott. A Diákhitel 2 után felszámított tőkésített kamat pedig elenyésző. A diákhitelek állománya sem növekszik. Úgy tűnik, hogy a diákhitelek problémája inkább az Egyesült Államokban égető - a választásokat is befolyásoló - helyzet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nagyon nagyot szakítanak az ingatlanosok – dollárban
Mester Nándor | 2024. július 13. 15:04
Hihetetlenül megnőtt a kereslet a különféle szakértők iránt a kereskedelmi ingatlanok felfutó piacán. Legalábbis az Egyesült Államok egyik déli tagállamában.
Makro / Külgazdaság Hatalmas leépítésbe kezd az európai óriáscég
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 11:31
Az Unilever, az egyik legnagyobb globális fogyasztási cikkeket gyártó vállalat bejelentette, hogy 2025 végéig az európai irodai dolgozók mintegy harmadát leépíti. 
Makro / Külgazdaság Infláció: „a kedvező kép mögött sötét árny húzódik meg” – A hét videója
Bózsó Péter – Dobos Zoltán – Izsó Márton | 2024. július 12. 19:02
A Központi Statisztikai Hivatal júniusra 3,7 százalékos pénzromlást mért, a nyugdíjasok inflációja hasonlóan, 3,6 százalékon alakult. A folyamatos üzemanyagár-emelkedések híre ellenére az intézet az elmúlt hónapban mégis azok árának csökkenését mérte. A Privátbankár Árkosár-felmérés helyesnek bizonyult, de kellemetlen meglepetést hozott az Mfor Nyugdíjas Árkosár-felmérés. Rejt-e veszélyeket a maginfláció emelkedése? Milyen hatással lesz a pénzromlás ütemére a hét elején bejelentett, 400 milliárdos megszorító csomag, és a benne rejlő adóemelés? A hét videójában erről beszélgettek kollégáink, Bózsó Péter és Dobos Zoltán.
Makro / Külgazdaság Rossz a kedve az amerikai fogyasztóknak
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 17:22
Javulást vártak az elemzők, ehelyett sorozatban negyedik hónapja romló hangulatindexet mért a Michigani Egyetem.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely a második újraszámláláson is győzött
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 11:20
A regnáló főpolgármester az első újraszámlálás után kialakult 41 szavazatos különbségét 293-ra növelte.
Makro / Külgazdaság Örülhetnek a franciák - az infláció 2,2 százalékra mérséklődött júniusban
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 10:31
Az előző hónapban a drágulás mértéke még 2,3 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Nem korrigált a statisztikai hivatal: 5,2 százalékkal kisebb a kibocsátás
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 08:30
Igaz, munkanaphatással korrigálva csak 4,9 százalékkal csökkent az ipar termelése, de a legtöbb feldolgozóipari alágban visszaesett a kibocsátás májusban.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a dollárral és a forinttal? Megkezdődtek a találgatások
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 11. 19:11
Az amerikai elnökjelöltek vitája után a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy ha most hétvégén lennének a választások, akkor Donal Trump visszatérhetne a Fehér Házba. Mit hozna ez a gazdaságban?
Makro / Külgazdaság Veszélybe kerülhet Orbán Viktor álma
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 14:21
Visszafogott a kereslet az elektromos autók iránt, ezért fontos akkuipari beruházásokat fújhatnak le. Mi lesz így a magyar akkugyártó nagyhatalmi tervekkel?
Makro / Külgazdaság Vészjósló tendencia: kiderült, hány kórházi ággyal kell beérnie a betegeknek a magyar egészségügyben
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 13:11
Hét százalékkal csökkent 10 év alatt az Európai Unióban a kórházi ágyak száma, amely az EU statisztikai hivatala, az Eurostat 2022-ben elvégzett, csütörtökön közzétett felmérésében ismertetett legutóbbi adatok szerint 2,3 millió volt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG