<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.

A 22 férfi, a kilenc nő és a hét gyermek azt állítja, hogy július közepe óta tartózkodnak az Evros folyó egyik kis szigetén. Miután hétfőn megtalálták őket, Görögországba vitték őket.

Az ország migrációs minisztere szerint a csoport tagjai "nagyon jó állapotban" vannak, és a terhes nőt elővigyázatosságból kórházba szállították. A csoport és az Európai Unió Emberjogi Ügynöksége szerint azonban legalább egy gyerek meghalt a szigeten. A görög rendőrség ezt még nem erősítette meg - írja a BBC.

Fotónk illusztráció. Forrás: Depositphotos
Fotónk illusztráció. Forrás: Depositphotos

Volt némi bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy Törökországnak vagy Görögországnak kellett volna-e inkább segítenie ebben a helyzetben. A görög hatóságok kezdetben azt mondták, hogy az emberek – akik a rendőrség szerint mindannyian szíriainak vallják magukat – török ​​területen tartózkodtak.

Körülbelül 4 km-re délre találták meg őket a görög területen kívüli koordinátáktól, a görög rendőrség szerint ezért nem találták meg korábban a migránsokat. Baida, az egyik nő a csoportban azt mondta, az egész szituáció olyan volt, mint egy futballmeccs Törökország és Görögország között.

"Senki sem akar minket. Senki sem hall minket. Senki sem akar segíteni" - tette hozzá.

Évek óta próbálják felhívni a figyelmet, hogy Görögország hogyan bánik a Törökországból Európába jutni próbáló migránsokkal. Emberi jogi csoportok azt állítják, hogy több ezer menedékkérőt utasítottak vissza, mielőtt megváltoztatták volna a menedékjog iránti kérelmet. Ez az EU-n belül is vitákat váltott ki, miután egy magas rangú tisztviselő tavaly azt állította, hogy az ország megsérti az európai alapvető jogokat.

Egyes menekültek azt állítják, hogy erőszakkal visszaküldték őket a török ​​vizekre. A görög kormány mindig is tagadta ezeket az állításokat, és ragaszkodik ahhoz, hogy megfelel az európai és nemzetközi jognak.

Ez az Evros folyón történt incidens "rávilágít a visszaszorítások brutalitására" - mondta Dimitra Kalogeropoulou, a Nemzetközi Mentőbizottság görögországi igazgatója.

Az ENSZ szerint 2022 januárja és júniusa között 232 szíriai érkezett Görögországba tengeren.

Makro / Külgazdaság A földrengés dzsihadistákat szabadított ki a szíriai börtönökből
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 09:02
Az Iszlám Állam több, fogságban levő tagja kihasználta, hogy a katasztrófa a börtönüket is megrongálta.
Makro / Külgazdaság Nagyot ugrott az ipari termelés egy év alatt
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 08:30
Tavaly decemberben a nyers adatok szerint 2, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint viszont 5,7 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint 2021 utolsó hónapjában. Éves szinten 5,8 százalék volt a növekedés.
Makro / Külgazdaság A jegybank is rábólintott az Alteo felvásárlására
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:19
A Mol a Főnix és a Riverland magántőkealapokkal többségi befolyást szerez a cégben.
Makro / Külgazdaság Újabb rengés rázta meg Törökországot
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:07
Kedd reggel újabb, 5,6-es erősségű földmozgást észleltek. Törökországban és Szíriában átlépte a négyezret a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma; Törökországban a katasztrófavédelem (AFAD) 2921 halottról számolt be, Szíriában pedig legkevesebb 1444 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Az oroszok egy év alatt olaj- és gázbevételeik csaknem felét bukták el
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 06:42
Zelenszkij csütörtökön az uniós vezetőkkel találkozik. Ezek történtek kedd hajnalban az orosz–ukrán háborúban.
Makro / Külgazdaság Hiába a háború, nagyon kitömtük pénzzel Putyint
Wéber Balázs | 2023. február 7. 05:32
Az uniós import értéke Oroszországból a másfélszeresére, a magyar importé pedig a háromszorosára nőtt az ukrajnai háború első kilenc hónapjában, tehát az EU és Magyarország is jóval több pénzt utalt Oroszországnak az invázió után, mint előtt. Ennek oka nagyrészt az energiafüggőség és az energiaárak megugrása. Míg azonban számos uniós ország már jelentősen csökkentette orosz kitettségét az elmúlt egy évben, addig a magyar kormány nem tett érdemi lépést ebbe az irányba.
Makro / Külgazdaság Vészjósló figyelmeztetés: egyre nagyobb az esély, hogy háborúba sodródhat a világ Ukrajna lerohanása miatt?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 20:04
Az orosz-ukrán háború 348. napja volt a hétfői – ezek a legfontosabb napi események.
Makro / Külgazdaság Újabb ukrán katonákat képeznek ki a britek
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 19:42
Brit gyártmányú lövegek üzemeltetését tanulják majd.
Makro / Külgazdaság Lesz miről beszélnie Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:55
Az amerikai elnök kedden értékeli az Egyesült Államok helyzetét hagyományos beszédében a Kongresszus előtt.
Makro / Külgazdaság Új embert választottak a korrupt EP-képviselő helyére
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:13
Udo Bullmannt, a szociáldemokrata (S&D) európai parlamenti frakció képviselőjét választotta új elnökének az EP emberi jogi albizottsága (DROI) a korrupciógyanúba keveredett, ezért korábban lemondott Maria Arena szocialista EP-képviselő helyére - tájékoztatott az uniós parlament hétfőn.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG