BUX
35 050.92
-1.25%
-444.00
OTP
9 720.00
+0.21%
+20.00
MOL
2 000.00
-1.96%
-40.00
RICHTER
6 760.00
-2.59%
-180.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2019. szeptember 28. 10:17

Folyik a készülődés a Kínai Népköztársaság megszületésének 70. évfordulójára: újabb virtuális építőelemek kerülnek a kínai „nagy tűzfalba”, mikro-blogokat és közösségi platformokat blokkolnak, rendszerkritikus értelmiségieket tanácsolnak el attól, hogy a nyugati sajtónak nyilatkozzanak. A hatalom nagyon azt szeretné, hogy a hongkongi nyugtalanság és az amerikai-kínai feszültség árnyékában egy erős és magabiztos Kínát mutasson befelé, az ország polgárainak, és kifelé a nagyvilágnak.

foto: depositphoto.com

Alkoholtilalom már szeptember közepe óta

Papírsárkány, luftballonok, drónok, alkohol, galambok - néhány azok közül a dolgok közül, melyek már felkerültek a nagy tiltólistára. Arra, melyet azért állítottak össze az illetékesek, és töltenek most is folyamatosan, hogy majd minden szempontból zavarmentesen ünnepelhessék meg a Kínai Népköztársaság alapításának hetvenedik évfordulóját. Nehogy valami homokszem kerüljön a gépezetbe, pontosabban fogalmazva egy eltévedt lufi még véletlenül se árnyékolja be az ünnep pompáját - írja a Guardian internetes kiadása.

Mivel Peking értelemszerűen abban érdekelt, hogy ez a nap minden tekintetben zavarmentesen teljen el, próbálnak még a legapróbb részletekre is figyelni, a legkisebb zavaró tényezőt is ki akarják küszöbölni. A motorbicikli- és autó-tulajdonosokat például arra szólították fel, hogy ezen a neves napon ne közlekedjenek járműveikkel, walkie-talkit és egyéb rádióhullámmal működő eszközt senki még csak meg se próbáljon bekapcsolni, és mindazok, akik a Tiananmen tér közelében laknak – ott tartják ugyanis a parádét – , jobban teszik, ha nem néznek ki ablakukon, és még a függönyöket is jól behúzzák, nehogy a biztonsági szolgálat emberei esetleg félreértsék kíváncsiskodásukat. A szomszédos Sanhszi tartomány rendőrségi állományának tagjainak pedig egyenesen megtiltották, hogy alkoholt fogyasszanak. Nem csak a neves napon, de már szeptember 15-től tilos iszogatni.

A legszigorúbb tiltó intézkedéseket most is azokkal szemben alkalmazzák, akik rendszeresen és nyíltan kritizálják a kínai kormány politikáját. Őket a hatóságok egyértelműen arra utasították, hogy ne álljanak szóba a nyugati sajtó képviselőivel, azoknak pedig, akik támogatásukról biztosították a hongkongi tüntetőket és ennek a nyilvánosság előtt is bátran hangot adtak, egyértelműen megtiltották, hogy Pekingbe jöjjenek; a város, amely számukra így valóban „tiltott várossá” vált, csak október elseje, vagyis a hivatalos ünnepség megtartása után látogatható majd.

620 ezer ingyen tévé azoknak, akik nem tudnak elmenni az ünnepségre

Az egyik legnépszerűbb kínai mikro-blog, a Weibo is elvégezte a szükséges intézkedéseket, és egy olyan alkalmazást futtat a rendszerén, mely automatikusan törli azokat a káros politikai megnyilatkozásokat, melyek esetleg eltorzítva tárgyalnák az ország, a párt történetét. Az idei megemlékezésekre egy olyan időszakban kerül sor, amikor a kínai kommunista párt rendkívüli kihívásokkal néz szembe otthon és külföldön egyaránt - mondta Jude Blanchette, a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának kínai ügyekkel foglalkozó vezetője.

A hongkongi zavargások, a közelgő tajvani választások, a nyugat-kínai ujgurok elleni rendkívüli intézkedések, a lassuló gazdaság és az amerikai-kínai kapcsolatok gyors ütemű romlása mind egy időben jelentkeznek, és így fokozottan nyomasztják a kínai vezetést, mely így vitathatatlanul az egyik legnehezebb időszak elé néz 1989 óta.

Az ünnepséggel kapcsolatos rendkívüli intézkedések elsősorban Kína világhatalmi szerepét hivatottak demonstrálni, többek között azzal is, hogy az ország a kommunista párt vezetésével gyakorlatilag túlélte a Szovjetuniót is. Ez most több mint egy egyszerű ünnep, mindenekelőtt újabb mérföldkő, egy újabb lehetőség annak megmutatására, hogy a KKP minden korábbi előrejelzés ellenére fennmaradt – mondta Maura Cunningham, a modern Kínára szakosodott történész. Ez az a kivételes pillanat, amikor a párt demonstrálhatja a rendet és az irányítást, hogy az események irányítását – minden nehézség ellenére – szilárdan a kezében tartja.

A központi ünnepség látványosságaival legalább annyira le akarják nyűgözni a helyi lakosságot, mint ahogy a külföldön élő kínaiak millióit. A fő attrakció a nagyszabású katonai felvonulás, a tűzijáték és Hszi Csin-ping elnöki beszéde lesz. Az állami média beszámolója szerint mintegy 100 ezer nézője lesz az eseménynek, olyanok, akik a társadalom minden rétegét „képviselni” fogják. Azok között pedig, akik személyesen nem tudnak részt venni, az állami hatóságok 620 ezer tévékészüléket osztanak ki.

A pekingi utakat a 70. évforduló tiszteletére hatalmas transzparensek díszítik majd, azzal a felirattal, hogy „a mai Kína a kínai emberek munkájának gyümölcse.”

A hongkongiak is ünnepelnek, de a maguk módján

A hongkongi elégedetlenkedők is meg kívánják ünnepelni a népköztársaság születésének kerek évfordulóját, persze a maguk módján: október elsejére hatalmas tüntetésre hívnak fel, hogy ismét tudtára adják a pekingi hatalmasoknak, nem kérnek az anyaország gyámkodásából. A hivatalos ünnepség Hongkongban várhatóan igencsak szerény keretek között zajlik majd, azt már most lehet tudni, hogy a korábban tervezett tűzijáték elmarad.

Ha a kínai emberek lehetőséget kapnak arra, hogy kifejezzék, nem kívánnak a szigorú kommunista szabályok szerint élni, akkor ezzel élni is fognak, és Hongkong pont ezt mutatta meg. Október 1-je erre ismét lehetőséget ad nekik, és ezzel élni is fognak

- mondta Jerome Cohen, kínai jogi szakértő, a New York-i Egyetem professzora. A kínai anyaország számára valójában ez a legkellemetlenebb – tette hozzá.

Az ország előtt álló kihívások egyre nyilvánvalóbbakká váltak ez elmúlt időszakban, és ezt főleg azok látták, akik Kínát kívülről szemlélték, de a hazai polgárok számára is egyre egyértelműbbek ezek. Eközben a befelé irányuló hivatalos propaganda továbbra is azt sulykolja folyamatosan, hogy az ország erős, gond egy szál se. A párt továbbra is szilárdan az irányítása alatt tartja az országot – szól a hivatalos verzió – , de már apró repedések is feltűntek a nagy vélemény-falanxon: már a párt belső köreiből is hallatszottak megértő hangok a hongkongi tüntetőkkel kapcsolatban.

Az elmúlt hetekben a virtuális magánhálózatok elleni fellépés is egyre durvábbá vált, a kínai „nagy tűzfal” már annyi mindent blokkol az interneten, hogy ez a fajta cenzúra már az állami tulajdonú bulvárlap szerkesztőjénél is kiverte a biztosítékot.

Közeledik a nagy nemzeti ünnep, és egyre nehezebb elérni az internetet

– tette közzé kritikus véleményét Hu Hszi-jin a Weibo közösségi platformján.

Ez az ország nem törékeny. Javaslom, hogy a társadalomnak legyen sokkal nagyobb hozzáférése az internethez, ami jobban elősígítheti Kína közvéleményének tájékozódását és előnyére válhat tudományos kutatás szabadságának is. Ez szolgálja valójában Kína nemzeti érdekeit

- mondta Hu egy olyan bejegyzésben, melyet azóta már töröltek is.

Harcművészet, ahogy azt a Párt értelmezi

A közelmúltban a KKP elmúlt hét évtizedének fejlődését nyomon követő cikkében Wang Chang-jiang, a Párt iskolájának professzora a „párton belüli demokrácia” szükségességéről értekezett.

A pártokon belüli demokrácia nemcsak egy olyan probléma, melyet a párt fejlődése érdekében kell megoldani, de egy olyan probléma is, amelyet a hatalom megtartása érdekében kell rendezni

- írta Wang.

Hszi elnök hivatali ideje alatt azonban lerontotta a kollektív vezetés rendszerét, megváltoztatta az alkotmányt, csak azért, hogy határozatlan ideig maradhasson hatalmon. Hszi Csin-ping alatt ugyanakkor Peking határozottabb álláspontot képviselt a nemzetközi színtéren is, ami sok országban visszatetszést keltett. Offenzív befelé és kifelé egyaránt; ennek ellenére úgy tűnik, hogy Hszi az utóbbi időben védekezőbb pozícióba kényszerült.

A hónap elején tartott beszédében a pekingi kommunista párt iskolájában a káderek előtt kijelentette:

Figyelnünk kell a harc művészetére. Meg kell ragadnunk az ellentmondásokat, meg kell értenünk azok aspektusait, és észszerűen kell megválasztanunk a harc módszerét.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Irán és Izrael a kibertérben vetélkedik – lebénult a kikötő
Káncz Csaba | 2020. május 24. 16:59
Napjainkban a geopolitikai csatározások egyik központi eleme a kritikus infrastruktúrák megbénítása. Az izraeli kibertámadást követően az iráni kikötő legalább három napra teljesen lebénult, számítógépei elsötétültek, a kapuk előtt feltorlódtak a teherautók, ahogyan a kikötőben veszteglő hajók is elzárták az utat a tenger felé.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ötből négy fertőzött könnyen átvészeli a koronavírust
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 13:18
Június másodikától ismét lehet használni az iskolaépületeket, például kiscsoportos oktatásra, ennek nincs felső létszáma. Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján elhangzott az is, hogy a koronavírus-fertőzöttek 80-85 százaléka meg sem betegszik, vagy magától meggyógyul.
Makro / Külgazdaság Indulnak a misék a franciáknál, jön az alapjövedelem a spanyoloknál
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 10:01
Két hónapos szünet után újraindulhattak a misék Franciaországban, miután egyre inkább visszaszorul a járvány. Spanyolországban júniustól bevezetik az alapjövedelmet. Nemzetközi összefoglalónk következik.   
Makro / Külgazdaság 486-ra nőtt a koronavírusos elhunytak száma itthon, de egyre kevesebb az aktív fertőzött
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 07:22
Életét vesztette újabb 4 krónikus beteg.
Makro / Külgazdaság A túlélés a tét – súlyos hatással lehet a vírusválság a lelki egészségre
Wéber Balázs | 2020. május 24. 06:07
Olaszországban ötből négy embernek külső segítség kell ahhoz, hogy lelkileg megbirkózzon a koronavírus-járvány következményeivel. Nem csak a bezártság okozott és okoz megterhelést, hanem a létbizonytalanság, a megélhetés elvesztése is. Többen öngyilkosok lettek, ez azonban csak a jéghegy csúcsa.
Makro / Külgazdaság Itt a vége: becsődölt az egyik legnagyobb autókölcsönző
Privátbankár.hu | 2020. május 23. 19:20
A világ egyik legrégibb autókölcsönző cége is áldozatul esett a koronavírus-járványnak: a Hertz amerikai és kanadai cége nem bírt az adósságával.
Makro / Külgazdaság Alapjövedelmet kapnak a spanyolok és beindulhat a turizmus
MTI | 2020. május 23. 17:08
A spanyol kormány szerint már túl van a nehezén az ország, júniustól alapjövedelmet kapnak a háztartások és júliustól fogadják a külföldi turistákat is.
Makro / Külgazdaság Nem mindenki kér a német-francia mentőcsomagból
MTI | 2020. május 23. 15:37
Olcsó hitelekkel lendítenék fel az európai gazdaságot az osztrák-svéd-dán-holland négyes, amelyek elutasítják a német-francia terveket.
Makro / Külgazdaság Palkovics László: Már egymillió emberen segített a kormány
MTI | 2020. május 23. 13:30
Palkovics László innovációs miniszter szerint már legalább egymillió emberen segítettek valamilyen formában, de a közmunkás is több lehet.
Makro / Külgazdaság Soros kitart az örökké fizetendő hitel terve mellett
Privátbankár.hu | 2020. május 23. 12:39
Soros György, a magyar származású milliárdos egy holland lapnak adott nyilatkozatot, ahol megismételte az örökjáradék kötvényes tervét, amely szerinte kiránthatná az Európai Uniót a mostani gazdasági válságból. Más kérdés, hogy számos európai politikus, így Orbán Viktor is határozottan ellene van az ötletnek.
hírlevél