5p
Piaci várakozásoknak megfelelően júliusban lassult az infláció. A júniusi 0,6 százalék után júliusban 0,4 százalék lett a fogyasztói árak éves növekedési üteme. Júniushoz képest pedig nem változtak az árak. A legjobban a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt, az üzemanyagoké és a háztartási energiáé csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

12 hónap alatt, 2014. júliushoz viszonyítva:

  • A fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára 0,9 százalékkal emelkedett, ezen belül nőtt többek között az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, a friss zöldség, gyümölcs (15,4%), az étolaj (5,5%) és a tojás (5,4%) ára, csökkent ugyanakkor a cukoré (12,0%), a tejé (8,9%), a sajté (7,9%), valamint a liszté (6,4%).
  • szeszes italok, dohányáruk 3,9 százalékkal drágultak. A szolgáltatásokért átlagosan 1,9 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 6,3 százalékkal. A tartós fogyasztási cikkek átlagosan 1,0 százalékkal drágultak, miközben a ruházkodási cikkek ára 0,2 százalékkal mérséklődött. Az egyéb cikkekért (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) 2,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül a járműüzemanyagok ára 8,4 százalékkal esett vissza. A háztartási energia ára átlagosan 2,7 százalékkal csökkent, ezen belül az elektromos energiáé 5,7, a távfűtésé 3,4 százalékkal.
  • A fogyasztói árak átlagosan nem változtak. Az élelmiszerek ára 1,1 százalékkal csökkent, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 6,1 százalékos árcsökkenésének következménye. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal mérséklődött. A legnagyobb mértékben, 0,9 százalékkal a szolgáltatások drágultak, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 6,9 százalékkal kellett többet fizetni. Kisebb mértékben, 0,3 százalékkal drágultak a szeszes italok, dohányáruk és a tartós fogyasztási cikkek.
  • Az egyéb cikkek ára átlagosan 0,2 százalékkal nőtt, ezen belül a járműüzemanyagoké 0,7 százalékkal. A háztartási energia ára nem változott. A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkekért 2,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.
  • A fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal alacsonyabbak voltak.

1 hónap alatt, 2015. júniushoz viszonyítva:

A fogyasztói árak átlagosan nem változtak. Az élelmiszerek ára 1,1 százalékkal csökkent, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 6,1 százalékos árcsökkenésének következménye. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal mérséklődött. A legnagyobb mértékben, 0,9 százalékkal a szolgáltatások drágultak, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 6,9 százalékkal kellett többet fizetni. Kisebb mértékben, 0,3 százalékkal drágultak a szeszes italok, dohányáruk és a tartós fogyasztási cikkek. Az egyéb cikkek ára átlagosan 0,2 százalékkal nőtt, ezen belül a járműüzemanyagoké 0,7 százalékkal. A háztartási energia ára nem változott. A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkekért 2,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

2015. január–júliusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal alacsonyabbak voltak.

Mit mért a Privátbankár Árkosár?

Mint minden hónapban, most is elmenetünk három hipermarketbe, hogy megnézzük, hogyan alakultak az árak. Felmérésünk szerint sokkal olcsóbb lett a sajt - hogy miért, arról itt írtunk -, az alma ára jelentősen megugrott, de a szeszesitalért és a tejfölért is jóval többet kell fizetni. A felmérésről itt olvashat részletesen>>>

Az NGM örül - köszönjük a rezsicsökkentésnek?

"A családok és a vállalkozások is könnyebben tudnak tervezni a hosszú ideje stabil áraknak köszönhetően" - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium a KSH adatai után.  Az árak alakulásban főként a harmadik rezsicsökkentés és az alacsony olajárak szerepe meghatározó - véli a tárca, majd a közlemény megjegyzi, az árindexet visszafogja az európai deflációs környezet és az Oroszország elleni embargó hatásai is.

Mit vártak a londoniak?

Londoni elemzők korábbi előrejelzésükben úgy vélték, a magyarországi infláció lassulása mögött a kőolaj árának csökkenése áll. A Bank of America Merrill Lynch előrejelzése szerint az év végére felgyorsul a pénzromlás üteme, de nem fogja elérni az MNB középtávú célját, a 3 százalékot

Májusban jött a fordulat

Májusban 0,5 százalékos volt az infláció a múlt év azonos hónapjával összehasonlítva, amivel véget ért a fogyasztói árak nyolc hónapja tartó csökkenése. Az index alakulása az év eleje óta fokozatosan közelített a pozitív tartomány felé, azonban a májusi adat az elemzőket is meglepte, kisebb mértékű fogyasztói áremelkedésre számítottak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
Makro / Külgazdaság Újabb szegmensben tör babérokra a pesti tőzsde üdvöskéje
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 15:22
A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét, amely a következő idényt One Veszprém néven és egy új, világhírű edzővel folytatja.
Makro / Külgazdaság Felemás hír jött Európából: mi történt az építőiparral?
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 14:34
A magyar építőipar ugyanakkor nagyot ugrott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG