4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Habár az előző hónaphoz képest csökkentek az árak, drágábban vásárolhatunk be most, mint tavaly augusztusban. Elárasztotta az olcsó sajt a magyar hipermarketeket, az Auchan pedig keblére öleli a fesztiválozókat. A kenyér nem csak az országban, hanem az egyik hipermarketben is A hónap sztárja - itt a friss augusztusi Árkosár-felmérés!

 

 

Augusztus 6-án újra nyakunkba vettük három hipermarket-lánc egy-egy áruházát, hogy megnézzük: hogyan alakult 30 termékből álló minta-kosarunk ára. 8 éve csináljuk a felmérést, így nem lepődünk meg azon, ha félmeztelen fiatalok lepik el egy áruház parkolóját - sőt, ilyenkor direkt az óbudai egységét választjuk az Auchannak, hogy felmérjük a hangulatot. Jelentjük, a hangulat a Sziget környékén kiváló, az aquincumi áruházbán számos extra szolgáltatás és kibővített szeszesital-részleg segíti a szigetelők életét - a végeredmény szempontjából ennek persze nincs sok jelentősége. Összefoglalva: olcsóbban vásárolhatunk be, mint egy hónapja, de drágábban, mint egy évvel ezelőtt.

Olcsóbb, mint egy hónapja, drágább, mint tavaly

A három vizsgált áruházlánc közül az Auchan és a Tesco mérsékelte árait: az előző hónaphoz képest 5-6, tavalyhoz képest fél-egy százalékos mértékben. Az Interspar egy kicsivel drágább lett, mint egy hónapja, a tavalyi alacsony bázishoz képest pedig nagyobbat mozdultak felfelé az árak. Az Auchanban éppen 17 ezer forint alá kerültek az árak, az Intersparban pár forinttal 19 ezer fölé - a három áruházban a nagybevásárlás átlagára pedig épphogy 18 ezer forint alatt alakult.

 

 

Az előző hónaphoz képest 627 forinttal kevesebbet kellett a kasszáknál hagynunk, ez 3,4 százalékos csökkenést jelent. Éves összehasonlításban vizont 733 forinttal drágább lett a nagybevásárlás, éves Árindexünk így +4,3 százalék lett.

 

 

Ez nem számít kiugró áremelkedésnek: az elmúlt 5 évben egyszer mértünk éves árcsökkenést augusztusban, a többi évben 1-7 százalékos emelkedést hozott ez a hónap.

 

 

A legjobban persze akkor járnánk, ha minden ott vennénk meg, ahol azt a legolcsóbban adják, de ez tripla utazgatással vagy tripla létszámú bevásárlócsapattal járna. Így persze csak 16 305 forintot kellene fizetnünk a végén.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Megvizsgáltuk, milyen termékek ára változott nagyobb, 10 százalékot meghaladó mértékben.

2009-es áron a trappista!

Ahogy azt már előre beharangoztuk: bevált a magyar termelők félelme. Az orosz embargó miatt Európában ragadt sajt a mélybe lökte az árakat Magyarországon: olyan áron kínálják a trappistát a három hipermarketben, amilyet 6 éve nem láttunk. Részletek >>

Egy hónap alatt több termék lett olcsóbb, mint amennyi drágult. Az árcsökkenést az alma vezeti közel 25 százalékkal. Hasonló mértékben csökkent a krumpli, a száraztészta és a sajt ára is (lásd keretes írásunkat). Legalább 10 százalékot esett még a kenyér, a csokoládé, a májas, egyes felvágottak ára is. Tejet és rizst viszont 30 százalékkal több pénzért találtunk, de 16 százalékkal drágult a tojás is júliushoz képest.

Tavaly augusztushoz képest a sajt ára esett nagyot, 40 százalékot, ezenkívül a csemegepultban találtunk még egy év alatt 101 százalékot meghaladó árcsökkenést. 45 százalékkal drágább lett viszont az alma, 38 százalékkal egyes tömény szeszesitalok, 30 százalékkal a tojás. 10-20 százalékkal drágább lett a gyümölcslé, az olaj és a margarin is 1 év alatt.

Havi legolcsóbbak

Augusztus 20. az Új Kenyér ünnepe - a legolcsóbb a hó elején a 99 forintos kilós Auchan kenyér volt. A Tescóban 159 forint volt egy kiló fehér kenyér - a címke szerint épp a Hónap sztárja, ami végülis augusztusban igaz. A Spar félbarna kenyere 179 forintba került.

A hőség nem tágít, folyadékpótlásra ilyenkor az ásványvíz a legjobb - az Auchanban 49 forintért árulják a 2 literes Zoét. A Tesco és az Interspar sajátmárkás kétliterese egyaránt 59 forintba került ottjártunkkor .

Szezonja van az őszibaracknak: az Auchanban a sárga és fehér húsú is 198 forint kilónként, az Intersparban 229-ért találtunk őszibarackot, a Tescóban pedig 379-ért.

+ 1 tipp: figyeld az árakat!

A végére pedig egy tanulság: legyünk tudatos vásárlók, mindig nézzük meg a kiírt árakat - most is talltunk olyat, hogy ugyanazt a lisztet kétféle áron is kínálta egy áruház. Ilyenkor figyeljünk arra, mi kerül fizetésnél a blokkra, és nyugodtan reklamáljunk, ha a magasabb ár - a jogszabály értelmében mindig a legalacsonyabb kiírt ár az érvényes.

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Hogyan védhetjük az izületeinket az ülő munka adta nehézségektől?
Márkázott tartalom | 2024. április 29. 19:45
Az ülő munka legalább olyan szinten terhelheti az ízületeket, mintha kemény fizikai munkát végeznénk. Gyakran pedig 40 óránál is többet töltünk a számítógép előtt ülve, ezért különösen fontos, hogy tudatosan védjük az ízületeinket. Mit tehetünk egészségünk érdekében? Mutatjuk a leghasznosabb tippeket!
Vásárló Örömteli hír érkezett a magyar benzinkutakról
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 11:24
Olcsóbb lesz megtölteni a tankokat. 
Vásárló Bevetik a "mindent tudó" tanácsadót az élelmiszereknél
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 15:28
Komoly változás jöhet az élelmiszer- és italpiacon, miután minden vállalat a mesterséges intelligenciára támaszkodva akar versenytársai fölé kerekedni. 
Vásárló Használtcikk-forradalmat hirdet a Decathlon
Buksza blog | 2024. április 28. 14:41
Magasabb szintre emeli használtcikk-üzletét a Decathlon.
Vásárló Ki lehet mosni a legkoszosabb ruhákat is 15 perc alatt?
Buksza blog | 2024. április 28. 12:57
A távmunka egyik kevésbé ismert mellékhatása, hogy sokan többet sportolnak, amihez nem az öregebb pólókat használják, hanem az úgynevezett athleisure ruházatot. Ennek is van azonban egy mellékhatása.
Vásárló Meglepő újdonsággal állt elő az Aldi, mérföldkő lehet a boltlánc életében
Buksza blog | 2024. április 28. 08:33
Az Aldi és építőipari beruházó partnere új szintre emelte Németországban közös tevékenységét azzal, hogy többre vállalkozott egyszerűen egy új áruház felépítésénél. A bolt felett lakóház épült.
Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Csempésszünk egy kis zöldet bárhová!
Márkázott tartalom | 2024. április 22. 16:32
A szép, zöld, gondozott fűfelület nagyon vonzó és kellemes látványt nyújt. Azonban tény, hogy sok odafigyelést is igényel. A rendszeres fűnyírás, öntözés, esetlegesen a gyomirtás vagy a különféle növényvédelmi kezelések időt és energiát igényelnek. Emellett költségesek is, és még a környezetet is terhelik.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG