5p
Berlin és Brüsszel egyhangú ítélete szerint a bukaresti kormány sem nem alkalmas, sem nem méltó az EU soros elnöki szerepkörének a betöltésére. Hazánkkal ellentétben Romániának tekintélyes főügyésze van, akit a posztkommunista (poszt-szekus) kormányzat most le akar vadászni. A Fidesz az európai fórumokon támogatja a bűnözésben elmerült román kormányzó pártot. Káncz Csaba jegyzete.
A román kormány épülete idén Szilveszterkor. EPA/ROBERT GHEMENT

Pontosan egy éve kezdődött a fél éves bolgár EU elnökség, mint az első igazi balkáni elnökség az EU Tanácsa 60 éves történetében. Egy olyan (maffia)állam vette át az Unió koordináló szerepét, ahol senkit sem vonnak vád alá politikai korrupció miatt és egyetlen egy volt kormányzati tisztségviselő sincsen rács mögött. Nem véletlen, hogy 12 évvel az EU csatlakozás után az ország – Romániával karöltve – még mindig megfigyelési mechanizmus (CVM) alatt van.

A poszt-szekus polip

Nos, egy év után az a Románia vette át tegnap a soros elnöki funkciót, ahol Johannis elnök múlt hónapban jelentette ki, hogy az országnak „nincs miniszterelnöke, a kormányt egy bűnöző vezeti a háttérből”.  Valóban, az országot a háttérből az a Liviu Dragnea irányítja, akit a posztkommunista (és poszt-szekus) utódpárt (PSD) vezetőjeként már jogerősen elítéltek választási csalás miatt, és aki ellen jelenleg is több vizsgálat folyik hivatali visszaélés és korrupció miatt. Berlin és Brüsszel egyhangú ítélete szerint a jelenlegi bukaresti kormány sem nem alkalmas, sem nem méltó a soros elnökség betöltésére.

Johannis és a kormány egyfajta hadiállapotban van egymással, ami megkérdőjelezi a román diplomácia cselekvőképességét, miközben májusban EP választások jönnek és lehet, hogy a márciusi Brexit rendezetlen lesz – annak összes politikai és gazdasági kockázatával együtt. Budapest egyelőre nem tudja, hogy Bukarest mire készül a politikai szempontból legkényesebb kérdéseknél, mint amilyen a menekültügyi rendszer (és azon belül a dublini rendelet) reformja, avagy a Magyarországgal és Lengyelországgal szemben zajló 7-ik cikk szerinti eljárás.

Ott egy valódi legfőbb ügyész van

A Romániát 2017 januárja óta uraló, úgynevezett szociálliberális koalíció rendkívül zilált képet mutat, eddig 75 miniszter (!) fordult meg a kormányban.  Victor Negrescu Európa-ügyi miniszter éppen két hónapja dobta be frusztráltan a törülközőt. Az egyre inkább euroszkeptikus kormányzat mindent átszövő korrupciója és az igazságszolgáltatás függetlensége elleni lépései miatt a karácsony előtti hetekben országos tüntetések törtek ki Bukarestben, Nagyszebenben és Kolozsváron.

Hazánkkal ellentétben viszont Romániának egy tekintélyes és aktív legfőbb ügyésze van Augustin Lazar személyében, akit a posztkommunista politikai maffia minden áron le akar szedni – Tudorel Toader igazságügyminiszter a napokban már másodszor kezdeményezte visszahívását állítólagos hivatali jogkörök túllépése miatt.

A Dragnea-által felügyelt, mindent átszövő politikai polipnak egyre kevesebb intézmény tud már ellenállni: éppen karácsonykor szabadon engedtek két korrupcióért elítélt, október eleje óta előzetes letartóztatásban lévő volt román tisztségviselőt Costa Ricán, miután egy román alkotmánybírósági döntés megkérdőjelezte kiadatási kérelmük jogalapját.

Fidesz-segítség a bűnözőknek

Káncz Csaba

Az utóbbi napokban aztán kiderült, hogy az alkotmánybírósági döntés már jogerősen lezárt nagy korrupciós ügyekben is jogalapot teremt az ítélet megkérdőjelezésére. A taláros testület döntése így a börtönbüntetését töltő Dan Sova és Constantin Nita volt miniszterek számára is megnyitotta a börtön kapuját. A kormány által előterjesztett alkotmányossági panasz a román szociálliberális koalíció azon meggyőződésével áll összefüggésben, hogy a korrupcióellenes hadjárat ürügyén a beszervezett bírák és ügyészek közreműködésével egy - titkosszolgálati befolyás alatt álló - úgynevezett "párhuzamos állam" végzett politikai tisztogatást Romániában.

Romániát a Transparency International korrupciós ranglistáján az EU-ban csak Magyarország és Bulgária múlja alul. Hasonló a hasonlónak örül: a hazai kormánypárt az európai fórumokon teljes vállszélességgel támogatja a bűnözésben elmerülő poszt-kommunista román kormányzó pártot.

Az EP november 13-én szavazta meg a Románia jogállamiságáról szóló határozatot, kifejezve aggodalmát a román igazságügyi és büntetőjogi reformmal kapcsolatban, amely alááshatja a hatalmi ágak szétválasztását és a korrupcióellenes fellépést. S noha a jobboldali Európai Néppárt nagy része megszavazta a határozatot – ami nem meglepő, tekintve, hogy a román kormány nagyobbik pártja, a Szociáldemokrata Párt (PSD) az európai szociáldemokraták, az S&D frakciójában ül –, a Néppártban ülő fideszeseknek nem ez volt a véleményük.

A néppártban összesen 10-en voltak, akik nemmel szavaztak, többnyire fideszesek: Deli Andor, Deutsch Tamás, Erdős Norbert, Gyürk András, Hölvényi György, Járóka Lívia, Kósa Ádám és Schöpflin György is nemet nyomott Románia elmarasztalására.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG