BUX
34 407.20
-0.62%
-213.00
OTP
10 200.00
-0.58%
-60.00
MOL
1 707.00
-0.87%
-15.00
RICHTER
6 770.00
-0.95%
-65.00
MTELEKOM
370.00
+0.68%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. április 8. 13:15

Csak szűk körben gyűltek össze ma Milánóban Európa úgynevezett jobboldali-populista pártjai, mivel számos politikai erő – köztük a Fidesz – távol maradt az eseménytől. Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője ugyanakkor továbbra is szeretné egyesíteni az „alternatív erőket”, hogy véget vessen a szocialista-néppárti uralomnak. A zászlóbontásra májusban, közvetlenül az EP-választás előtt kerülhet sor – az egyelőre kérdés, hogy kiknek a részvételével.

Orbán Viktor kimaradt: Olli Kotro, a Finnek Pártja, Jörg Meuthen, az AfD, Matteo Salvini, a Liga és Anders Primdahl Vistisen, a Dán Néppárt képviseletében ma Milánóban. EPA/DANIEL DAL ZENNARO  EPA/DANIEL DAL ZENNARO

Hivatalosan ma kezdi meg az európai parlamenti (EP) választási kampányát az olasz Liga Milánóban. A populista párt felvonulásán az Alternatíva Németországért (AfD), a Finnek Pártja és a Dán Néppárt képviselői is részt vesznek.

Egyelőre elmarad az összeborulás

Sajtóhírek szerint Matteo Salvini belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes, a Liga vezére eredetileg azt szerette volna, ha a találkozón ennél több „rokonlelkű”, bevándorlás- és EU-ellenes párt képviselteti magát, azaz zászlót bont egy új, jobboldali-populista szövetség.

„Egy olyan eseményt tervezek Milánóban, amelyen a Liga összes európai szövetségese részt vesz. Szeretnénk bemutatni egy tervet az EU reformjára. Épp most telefonáltam néhány szövetségessel”

- idézte az osztrák Presse a Liga vezérét. Salvini mintegy húsz pártot és csoportosulást szeretne bevonni a választási szövetségbe, amely az Európai Népek és Nemzetek Szövetsége nevet viselheti.

A Fidesz sem ment el

A nagy összeborulás azonban (egyelőre) elmarad: az eseményen  sem a Fidesz, sem az osztrák Szabadságpárt, sem a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Gyűlés vezetői nem vesznek részt.

A magyar kormánypárt annak ellenére marad távol az eseménytől, hogy – a Presse szerint – a szövetségben rá is számítanak, Salvini pedig az utóbbi időben különösen meg akarta nyerni magának Orbán Viktort. A magyar kormányfő egyébként tavaly augusztusban már vendégeskedett a Liga vezérénél, és akkor szövetségesként tűntek fel – főleg migrációellenes politikájuk miatt.

A Népszava párton belüli forrásai szerint a Fidesz azért nem fogadta el a meghívást, mert kritikus helyzetben van az Európai Néppárton (EPP) belül (felfüggesztették a tagságát), és nem akarja kiprovokálni a szakítást. Abban reménykednek, hogy a német CDU (az EPP domináns pártja) konzervatív fordulatot vesz, és így javulhat a viszonyuk, azaz a magyar kormánypárt nagyobb irányváltás nélkül maradhat az EPP-ben.

Májusban lehet a zászlóbontás

Bár osztrák sajtóhírek szerint a Nemzeti Gyűlés és a Szabadságpárt vezetői szintén lemondták a részvételt, a Liga azt állítja, hogy most meg sem hívták őket - a meghívottak listáját ugyanakkor nem hozták nyilvánosságra.  A populisták össznépi zászlóbontását későbbre tervezik.

„Hétfőn négy párt találkozik. Májusban szintén Olaszországban lesz majd egy nagy találkozó az összes európai alternatív mozgalommal. Azon az eseményen 15-20 párt fog részt venni”

- mondta Salvini. Hozzátette: azokra a pártokra számítanak, amelyek alternatívát kínálnak a szocialisták és az EPP uralmával szemben. A Financial Times szerint a májusi felvonulást Róma ókori arénájában, a Circus Maximusban tarthatják.

Fölényesen vezet a Liga

Salvini a nemzetközi összefogást belpolitikai célokra használhatja fel.

„Szeretne felépíteni egy olyan narratívát, hogy Olaszország az antiglobalista, EU-ellenes diskurzus központja. Szeretné, ha az emberek őt tekintenék annak vezetőjének. Ez fontosabb neki, mint hogy mi történik az Európai Parlamentben. Az uniós választások sokkal inkább a hazai választásokról szólnak”

- mondta Daniele Albertazzi politikai elemző a brit gazdasági lapnak.

2018 óta a Liga a szintén establishment-ellenes, de alapvetően baloldali gyökerű Öt Csillag Mozgalommal közösen kormányoz, és jelenleg messze a legnépszerűbb párt az országban.

(Sorozatunk az Öt Csillag felemelkedéséről - Egy forradalom titkos története:

- Első rész: A semmiből a csúcsra
- Második rész: Egy őrült zseni praktikái
- Harmadik rész: A nagy Nyasgem Nap
- Negyedik rész: A hatalom vonzásában
)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Orbán ezt kéri Berlintől a további német fegyvervásárlásokért cserébe
Káncz Csaba | 2020. augusztus 4. 18:17
2011 óta nyilvánvaló, hogy Berlin az EU legerősebb hatalmaként eltűri a hazai jogállam szétverését, amíg a magyar miniszterelnök feltétel nélkül kiszolgálja a német ipar érdekeit. Értesülésünk szerint Budapest és Berlin között titkos megállapodás körvonalazódik, ahol összekapcsolódik a német fegyverek beszerzése a magyar jogállami kérdésekkel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Brexit-hatás: megugrott az EU-ba emigráló britek száma
Wéber Balázs | 2020. augusztus 4. 16:09
Harminc százalékkal nőtt az uniós országokba kivándorló britek száma a Brexit-referendum éve óta. Spanyolországban ötször, Franciaországban tízszer több brit telepedett le a korábbiakhoz képest. Szakértők szerint az elvándorlás fő oka a kilépés az EU-ból.
Makro / Külgazdaság Nyolcszorosára nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Spanyolországban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 4. 10:07
Ismét terjed a koronavírus-járvány a dél-európai ország egyes részein a veszélyhelyzet megszüntetése óta. Igaz, pánikra nincs ok: a helyzet messze nem annyira súlyos, mint tavasszal.
Makro / Külgazdaság 25 ezerrel kevesebben keresnek állást
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 09:17
A június közepi mélypontot követően augusztus első napjaira közel 25 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, ami egyértelműen jelzi, hogy kedvező fordulat megy végbe a munkaerőpiacon – mondta Bodó Sándor.
Makro / Külgazdaság Hogy áll most a koronavírus-járvány világszinten?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 08:08
A világon 18 224 253 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 692 679, a gyógyultaké pedig 10 865 548 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki rendelettel zárnák az amerikai munkaerőpiacot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 07:49
Donald Trump rendeletet írt alá az amerikai munkahelyek védelméről, amely azt kívánja megakadályozni, hogy külföldi munkavállalókat, akár alkalmi munkára is, amerikai munkavállalók helyére vegyenek fel.
Makro / Külgazdaság Mint az első világháború előestéjén – elfajulhat Kína démonizálása
Káncz Csaba | 2020. augusztus 4. 07:33
Az új hidegháború keretei között Washington következetesen, folyamatosan és számos csúsztatással démonizálja Kínát. Geopolitikailag a jelenlegi amerikai-kínai szembenállás kísértetiesen hasonlít a múlt század eleji angol-német szembenállásra - amely aztán az első világháborúba torkollott. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ezzel segítene a kormány a turisztikai szektornak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 06:52
A koronavírus turizmusban mért káros hatásainak enyhítésére induló Széchenyi Turisztikai Kártya Programról érkeztek részletek a legfrissebb Magyar Közlönyben.
Makro / Külgazdaság 80 milliárdos lyukat üt az államkasszán a fesztiválok elmaradása
MTI | 2020. augusztus 3. 10:14
A magyar fesztiválipar áfacsökkentéssel, támogatással élne túl.
Makro / Külgazdaság Már több mint 18 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. augusztus 3. 10:05
A halálos áldozatok száma átlépte a 688 ezret.
Friss
hírlevél