Hirdetés
Hirdetés

Nem akarunk visszamenni a középkorba: beszóltak Orbánnak Milánóban

2018. augusztus 29., 13:00

Több ezren tüntettek tegnap Orbán Viktor és Matteo Salvini találkozója ellen Milánóban. A demonstrálók szerint a magyar kormányfő és az olasz belügyminiszter szabadulni akar a migránsoktól, és egy falakkal teli Európát szeretne. A nyugati sajtó szerint Orbán és Salvini migrációellenes frontot hoz létre, és egyesíti erőit a jövő tavaszi EP-választások előtt.

Milánó, 2018. augusztus 28. Matteo Salvini olasz belügyminiszter (b) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a milánói városházán 2018. augusztus 28-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Matteo Salvini fogadja Orbán Viktort a milánói városházán 2018. augusztus 28-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A populista duó, Orbán Viktor és Matteo Salvini arra szólít fel, hogy deportálják Európából a migránsokat – ezzel a címmel számolt be a Telegraph a magyar kormányfő és az olasz belügyminiszter keddi milánói megbeszéléséről. A következő Európai Bizottságnak és Európai Parlamentnek vissza kell küldenie az illegális migránsokat Afrikába, és a közös határvédelmet is erősíteni kell, idézte a magyar kormányfőt a brit konzervatív lap.    

Az EP-választásokra készülnek

A Telegraph szerint Orbán „támogató látogatása” már felkészülés az EP-választásokra, amely a liberálisok és a populisták csatáját hozhatja. A kampány központi témája a migráció lehet.

A lap azt is megjegyzi, hogy Orbán az európai populista jobboldali pártok, köztük Salvini Liga pártjának „vezérszurkolója” lett: hevesen harcol az EU vezetőivel, Emmanuel Macron francia elnökkel és Angela Merkel német kancellárral a migráció kérdésében.

Migrációellenes front

Nyugati lapok szerint Orbán és Salvini „migrációellenes frontot” hoz létre, és egyesítheti erőit a jövő tavaszi európai parlamenti választások előtt. A Bloomberg emlékeztet arra, hogy a két vezető már korábban is a nacionalista erők összefogását indítványozta a migráció megállítására.

Az olasz La Stampa szintén azt hangsúlyozta, hogy kilenc hónappal az EP-választások előtt körvonalazódott egy "másik, Macron-ellenes Európa”: Milánóban létrejött egy európai szövetség a francia elnökkel szemben. Salvini és Orbán azzal a céllal lépett fel a barikádra, hogy az Európai Néppártot – amelynek a Liga nem is a tagja – a "saját politikai térfelükre vonzzák".

Betörnék Brüsszel kapuit

A La Stampa hozzáteszi: a másik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom ugyan elhatárolta magát a találkozótól, de az olasz kormány migrációs politikája egyre inkább Salvini felé mozdul el. A jobbközép Il Giornale szerint Olaszország a találkozóval ténylegesen elmozdult a közép-európai V4-ek irányába.

Hirdetés

Az MTI szerint a Corriere della Sera arról ír, hogy hiába nevezte hősnek és dicsérte Orbán Viktor Matteo Salvinit, Magyarország "kapui" zárva maradnak az Itáliából áthelyezendő menedékkérők előtt. A balközép La Repubblicában Walter Veltroni olasz baloldali politikus pedig azt írta:  "Ne nevezzük őket populistának, a szélsőjobbal szemben elérkezett egy új baloldal ideje."

A Huffington Post olasz kiadása szerint Salvininek és Orbánnak az célja, hogy betörjék Brüsszel kapuit, és bevegyék "a hatalom folyosóit, amelyeket ötven év óta a mérsékelt néppártiak és a reformszocialisták népesítettek be".

„Nem megyünk vissza a középkorba”

A német n-tv helyszíni riportot közölt a találkozót megelőző milánói tüntetésről, amelyen beszámolójuk szerint több ezren vettek részt. Ott voltak az Európa Határok Nélkül nevű szervezet és a CGIL szakszervezet aktivistái, valamint számos civil. A német hírtévé szerint egy idős hölgy Velencéből, a reggeli vonattal érkezett a megmozdulásra.

"A nagymamám azt szokta mondani, hogy a nap mindenkire ugyanúgy süt, mindegy, honnan jött. Salvini azt prédikálja, hogy az olaszoké az elsőbbség, de ez hülyeség. A kenyeret úgy osztom el, hogy mindenkinek jusson egy darab, és senkinek sem nézem a bőrszínét” – magyarázta a tüntető.      

„Orbán és Salvini szabadulni akar a migránsoktól, és falakkal teli Európát szeretne. Mi viszont egy nyitott Európát akarunk, amelyben az államok együtt találnak megoldásokat” – mondta a tiltakozáson Pierfrancesco Majorino, a milánói városvezetés szociálpolitikáért felelős tagja. „Nem akarunk visszamenni a középkorba” – tette hozzá Federica, a milánói egyetem politológia szakos diákja.      

Salvini: elég volt!        

Matteo Salvini közösségi oldalai egyébként sok képet közöltek és egyenesben közvetítették a magyar miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatót. "A mi Európánk a munkához, élethez, egészséghez és biztonsághoz való jogon alapul majd. Elég volt a pénzügyi világ és a migráció diktatúrájából" – írta kommentjében Salvini.

Orbán Viktor Facebook-oldalán szintén számos kép, valamint egy összefoglaló videó jelent meg a találkozóról.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

A kánikula okozta halálesetek megszaporodása, olvadó aszfalt, fokozódó viharkárok, egyre gyakoribb áramkimaradások - ez mind ránk vár a jövőben. Vannak azonban dolgok, amiket már most megtehetünk, hogy felkészüljünk ezekre a jelenségekre, és hogy mérsékeljük a várható pusztításukat.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?