TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A CarpathiaSat Magyar Űrtávközlési Zrt. egyik tulajdonosa, Sárhegyi István a mostohatestvérével együtt kuratóriumi tagja a Fidesz pártalapítványának, amely ugyanazon a címen van bejegyezve, mint a szülei által létrehozott ügyvédi iroda. Utóbbi anyagilag is támogatja az alapítványt, ami nem csoda annak ismeretében, hogy a Sárhegyi-család ezer szállal kötődik a Fideszhez, számos jogászi feladatot láttak már el az államnak és kormánypárti potentátoknak az utóbbi tíz évben.

Javítás: az említett pártalapítvány, a Szövetség a Magyar Ifjúságért Alapítvány nem a Fidesz pártalapítványa, az a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány. Ettől függetlenül azonban állításunk azon része megállja a helyét, hogy a Sárhegyi-család ezer szállal kötődik a Fideszhez.

Laptársunk is beszámolt arról a tegnapi bejelentésről, miszerint az állam és a magánszektor együttműködésével 2024-ben startol az első magyar kereskedelmi műhold. Az e projekt menedzselésére létrehozott projekttársaság, a CarpathiaSat Magyar Űrtávközlési Zrt. fő, 51 százalékos tulajdonosa a 4iG Informatikai Nyrt., 44 százalékot birtokol az Antenna Hungária Zrt., míg 5 százalékot a New Space Industries Zrt.

Ugyanazon a címen vannak bejegyezve. Fotó: Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda Ugyanazon a címen vannak bejegyezve. Fotó: Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda

A három tulajdonosból az első kettőt nem kell bemutatni. A 4iG tavaly júliusban vált ki Mészáros Lőrinc cégbirodalmából, ám azt követően a nemzet gázszerelője két érdekeltségén – az Opus Global Nyrt.-n és a Konzum Magántőkealapon – keresztül még részvényes maradt, több mint 20 százalékos arányban. E paketteket azonban idén július elején megvásárolta Jászai Gellért, a 4iG vezérigazgatójának vagyonkezelő cége, a KZF Kft., 56,6 százalékra növelve ezzel az informatikai társaságban meglévő befolyását. Amely összesen így már 61,79 százalékos, miután a másik nagybefektetőnek tekinthető – a bejelentésköteles 5 százalékos küszöböt 0,19 százalékponttal meghaladó részesedés felett diszponáló – Manhattan Magántőkealap is Jászaihoz tartozik. Ezzel megszűnt a hosszú éveken át megvolt üzleti kapcsolat Jászai és Mészáros között - írta laptársunk, az Mfor.hu.

A CarpathiaSat másik ismert tulajdonosa a száz százalékban állami tulajdonú Antenna Hungária (AH).

A 4iG-hez és az AH-hoz hasonlóan szakmai befektetőnek számít az új vállalkozás harmadik részvényese, a New Space Industries Zrt. is. Annak okán, hogy a 2019 áprilisában 5 millió forinttal alapított cég a tevékenységei közé a távközlés mellett a légi, űrjármű gyártását, továbbá repülőgép, űrhajó javítását és űrszállítást is felvette. Mint a tegnapi ügylet kapcsán kiadott közleményben írták, a New Space a „hazai és nemzetközi kapcsolataival, illetve know-how-jával támogatja a CarpathiaSat Zrt. küldetését”. 

Buzz Aldrin ihletése

A céget ketten alapították: Sárhegyi István (aki a szavazati jogok több mint 50 százalékával rendelkezik) és a Space Oddity Kft., de gyakorlatilag a kettő egy és ugyanaz. A kft-t ugyanis a New Space-szel egyidőben, 2019 áprilisában ugyancsak Sárhegyi István hozta létre, 3 millió forintos törzstőkével.

Róla első ránézésre annyit lehet tudni, hogy ügyvéd, az ELTE jogász szakán végzett és speciális érdeklődési területe az űrjog. Emellett egy, a New Space és a Space Oddity megalapításával egyidőben született blogbejegyzés szerint részt vett az évente változó helyszínen megrendezett Nemzetközi Űr Egyetemen, ahol több mint 120 résztvevő hallgathatja az előadásokat olyanoktól, mint Buzz Aldrin amerikai űrhajós, aki 1969-ben részt vett az első holdraszálláson.

Egy kicsit mélyebbre ásva azonban más dolgok is kiderülnek. Mindenekelőtt az, hogy – nem vitatva Sárhegyi szakmai kvalitásait – abba, hogy a mostani bizniszbe bevették, közrejátszhatott a 27 éves Sárhegyi családi háttere. Szülei hozzá hasonlóan ugyancsak jogászok, a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda tagjai, de ami a történetünk szempontjából lényegesebb: több állami, illetve a Fideszhez közeli ügyletekben működtek közre. Mi több, az iroda névadója, Sárhegyi édesapja, Zoltán a Fidesz delegáltja a Nemzeti Választási Bizottságban.

A Sárhegyi-család csillaga a Fidesz 2010-es választási győzelme után kezdett felragyogni. Ennek néhány emlékezetes megjelenési formája:

  • Az államot a sukorói telekcsere körüli botrányban képviselte a Sárhegyi és Társa Ügyvédi iroda, amelyért cserébe a Réczicza White & Case LLP Ügyvédi Irodával együtt csaknem 2 milliárd forint díjazásban részesültek.
  • Sárhegyi István szüleinek (Zoltánnak és az édesanyának, Bártfai Beatrixnek) a közös cége, a Z. I. B. Consulting Tanácsadó és Szolgáltató Kft. 2011-2012-re pedig 3 milliárd forintos keretszerződést kötött az állami út- és vasútépítéseket menedzselő NIF Zrt.-vel.
  • A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium számára (melyet 2012. június 1-jéig Fellegi Tamás, azt követően a 2014-es választásokig Németh Lászlóné irányított) 2012-ben több jogi feladatot láttak el Sárhegyiék. Egyebek mellett a kaszinókoncessziós szerződéseket készítették elő közel 50 millió forintért. Ugyancsak 2012-ben pedig 120 millióért a GSM-R mobil kommunikációs projekt szerződéseit szövegezték meg és adtak jogi tanácsot a NISZ Zrt.-nek.
  • A Sárhegyi és Társai az állami tulajdonú Eximbanknak is több megbízást teljesített 2014-től. Egyebek mellett képviselte a bankot a Lánchíd Palota kapcsán elindult perben.
  • Egy 2015-ös megbízásért pedig 96 millió forintot utalt ki számukra a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
  • 2018 októberében a MÁV Zrt.-vel írt alá egy 160 millió forintos keretszerződést a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda. Ennek fejében a Rákosrendezői pályaudvaron a vasútüzemhez nem szükséges ingatlanok hasznosítását előkészítő komplex jogi tevékenységet láttak el.

Nyomhatott a latba, hogy Sárhegyi István édesanyja, Bártfai Beatrix rendkívül jó kapcsolatot ápol Győri Tiborral, aki a NER alapemberének számít. Az ő felkérésére előbb a 2016. február 5-ei G-nap előtt Bártfai Simicska Lajosnak, utána pedig Habony Árpádnak segédkezett abban, hogy minél nagyobbra növekedjék a kormányzati médiabirodalom. Habony és Győri a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Irodát bízta meg a Modern Media Group Kft. megalapítására, mely cég később a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnál landolt.

Bártfai és Győri jó kapcsolatára utal az is, hogy Győri fia, András jelenleg is a Sárhegyi és Társa Ügyvédi Irodában dolgozik.

Ennél nyilvánvalóbb fideszes kapcsolódások is vannak azonban. A Sárhegyi-család üzleti vállalkozásai – köztük az ügyvédi iroda és a New Space – ugyanarra a budapesti, II. kerületi címen vannak bejegyezve, mint a Fidesz pártalapítványa. Nem véletlenül: a Szövetség a Magyar Ifjúságért Alapítvány hétfős kuratóriumának egyik tagja a New Space-alapító Sárhegyi István, további két tagja pedig a Sárhegyi Ügyvédi Irodában dolgozik: Rábely Balázs és M. Nagy Gergő. Közülük Rábely személye az érdekesebb, ő ugyanis Bártfai Beatrix előző házasságából született fia. Így nem csoda, hogy 2018-ban a Sárhegyi és Társa Ügyvédi Iroda is támogatta anyagilag.

Javítás: az említett pártalapítvány, a Szövetség a Magyar Ifjúságért Alapítvány nem a Fidesz pártalapítványa, az a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány.

„Elsődlegesen a Magyarországon és a Kárpát-medencében élő gyermekek, fiatalok egészséges testi, lelki és szellemi fejlődését nevelését segítő és támogató tevékenység, beleértve kulturális, szociális, egészségügyi, sport, szabadidő és karitatív tevékenységeket, valamint hátrányos helyzetű, tartós betegségben szenvedő, szegénységben vagy fogyatékkal élő gyermekek, fiatalok és felnőttek megsegítése, az életminőségük javításában történő közreműködés és a társadalomba történő beilleszkedésük elősegítése” - közölte lapunkkal Sárhegyi Zoltán.

Mindezek fényében pedig az tűnik érthetőnek, hogy egy olyan vállalkozásba, mint az első magyar műhold pályára állítása, miért vették be a NER-hez tartozó 4iG, az állami Antenna Hungária mellett az abszolút megbízhatónak számító Sárhegyi-család egyik tagját. Aki ráadásul az űrtematika iránt érdeklődik, s mondani sem kell, hogy Star Wars-rajongó – igaz, ezzel legalább nincs egyedül.

"Szeretném kiemelni, hogy a magyar műhold projekttel kapcsolatos kétéves előkészítő tevékenységem nem áll összefüggésben a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Irodában betöltött szerepemmel, továbbá szüleim és testvérem tevékenységeivel" - tartotta szükségesnek kihangsúlyozni Sárhegyi Zoltán.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél