<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Ez történt az orosz-ukrán háború 119. napján.

Tűz ütött ki szerdán a Rosztov megyei Novosahtyinszk olajfinomítójában, a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint az incidenst ukrán drón becsapódása okozta. A tüzet Dél-Oroszország legnagyobb finomítójában mintegy másfél órás munkával eloltották. A gyárat a keletkezett kár felméréséhez le kellett állítani. A finomítót két drón közelítette meg, az egyikük a létesítménynek vágódott, a másik elrepült.

Füst gomolyog a dél-ukrajnai Mikolajivban egy orosz tüzérségi támadás után, 2022. június 18-án. Fotó: MTI/APFüst gomolyog a dél-ukrajnai Mikolajivban egy orosz tüzérségi támadás után, 2022. június 18-án. Fotó: MTI/AP

Elképzelhetetlen, hogy a Nyugat partneri kapcsolatot alakít ki Oroszországgal a belátható jövőben - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár szerdán Berlinben a szövetségi parlamentben. A kancellár a következő napok nagyszabású nemzetközi tanácskozásaival - EU-csúccsal, EU-Nyugat-Balkán vezetői találkozóval, a NATO-csúccsal és a G7-országok vezetőinek németországi találkozójával - kapcsolatos német kormányálláspontot ismertető beszédében kiemelte, hogy meg kell adni a EU-s tagjelölti státuszt Ukrajnának és Moldovának, és meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával.

A kínai elnök is békét akar Ukrajnában: Hszi Csin-ping kínai elnök a béke helyreállítását sürgette Ukrajnában a BRICS-országok üzleti fórumának megnyitóján szerdán videókapcsolaton elmondott beszédében. A Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika gazdasági társulására megalakított fórum megnyitóján Hszi az ukrajnai háborút újabb, az emberiségnek szóló vészjelzésnek nevezte. A kínai elnök ezúttal sem bírálta Oroszországot a konfliktus miatt, és bár a NATO-ról sem tett említést, kritikusan szólt a katonai szövetségek bővítéséről és a biztonság mások kárára történő biztosításáról.

Szerhij Kiszlicja ukrán ENSZ-nagykövet kijelentette szerdán, hogy ideje véget vetni az "orosz fasizmusnak", és emlékeztetett arra, hogy annak idején nem volt szavazás arról, hogy a Szovjetunió helyett Oroszországot vegyék fel a világszervezet tagországai közé. A diplomata ezt a Jevropejszka Pravda hírportál beszámolója szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az ukrajnai helyzettel foglalkozó ülésén jelentette ki.

Finnország megakadna Putyin torkán: Finnország évtizedek óta felkészült egy esetleges orosz támadásra, amely így heves ellenállásba ütközne - jelentette ki szerdán a finn vezérkari főnök. Timo Kivinen tábornok hangsúlyozta, hogy bár hazája jelentős fegyverkészleteket is felhalmozott, a háború esetén a legfontosabb mégis az emberek eltökéltsége lenne. "A legfontosabb védelmi vonal a két fül között húzódik, ahogy azt jelenleg az ukrajnai háborúban is látjuk" - fogalmazott újságíróknak.

Míg korábban a zsarolóvírus-fenyegetések általában elkerülték Oroszországot, a háború kitörése óta a kibertámadások legkedveltebb célpontja lett, a biztonságtechnikai szoftvereket fejlesztő ESET elemzése szerint a háború kezdete óta megnőtt az amatőr zsaroló- és adattörlőprogramok száma, amelyek készítői gyakran a harcoló felek egyike mellett foglalnak állást, és a támadásokat személyes bosszúként állítják be. A társaság közleménye szerint a háborúban a spam és az adathalász fenyegetések is megjelentek.

   Jól jönne 1,5 millió forint?

   A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

   Makro / Külgazdaság Egyre több a koronavírusos idehaza
   Privátbankár.hu | 2022. július 1. 13:21
   Az elmúlt hetekben megfordult a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált új esetek csökkenésének tendenciája.
   Makro / Külgazdaság Kiakadt az EU az oroszok újabb húzásán
   Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:53
   Oroszország kilátásba helyezte a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Bulgáriával.
   Makro / Külgazdaság Szépen futott a külkereskedelem szekere áprilisban
   Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:05
   Összesen 523 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, márciushoz képest az export kiigazított volumene 4,9, az importé 4,3 százalékkal nőtt.
   Makro / Külgazdaság Kicsit javított a kormányzati szektor az első negyedévben
   Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:37
   Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 74 milliárd forinttal, GDP-arányosan 1,4 százalékponttal lett kedvezőbb.
   Makro / Külgazdaság Még mindig optimisták a beszerzési menedzserek itthon
   Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:00
   A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 57,0. A válaszadók az előző hónaphoz képest tizennegyedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be.
   Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint négyezer határvadász kell, nincs pénz béremelésekre
   Privátbankár.hu | 2022. július 1. 08:31
   Utasította a hadsereget a fejlesztések gyorsítására.
   Makro / Külgazdaság Jó hír Kínából: megint nőtt a feldolgozóipar
   Privátbankár.hu | 2022. július 1. 07:30
   Ismét növekedett a kínai feldolgozóipar teljesítménye júniusban, három egymást követő hónapon át tartó visszaesést megtörve, miután a kínai hatóságok nagy mértékben enyhítették a koronavírus-járvány legújabb hullámának megfékezését célzó, gazdaságbénító korlátozó intézkedéseket.
   Makro / Külgazdaság Több tucat civil áldozat egy nagy orosz támadás után - összefoglaló az elmúlt órákról
   Privátbankár.hu | 2022. július 1. 06:45
   Odesszában rengeteg a halott és a sebesült egy sokemeletes lakóház elleni akció után.
   Makro / Külgazdaság Milliárdokat kap az EU-tól a moldovai hadsereg
   Privátbankár.hu | 2022. július 1. 06:20
   Az Európai Unió Tanácsa 40 millió eurós (mintegy 16 milliárd forintos) finanszírozást hagyott jóvá Moldova számára, amellyel a fegyveres erők képességeinek fokozását segíthetik a kelet-európai országban.
   Makro / Külgazdaság Stratégiai győzelem Ukrajna számára – Oroszország feladta a Kígyó-szigetet – Esti háborús összefoglaló
   Privátbankár.hu | 2022. június 30. 20:07
   Összefoglaló az ukrajnai háború 127. napjának eseményeiről.
   Privátbankár
   Mfor
   Piac és Profit

   Munkatársakat keresünk!

   Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

   Részletek

   hírlevél
   Ingatlantájoló
   Együttműködő partnerünk: 4iG