<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Oroszország ukrajnai katonai offenzívája csak szította a nacionalisták közötti megosztottságot. Bár a Kreml az elmúlt években feloszlatta az ország szinte valamennyi nacionalista szervezetét, az általuk terjesztett ötletek ennek ellenére sok orosz véleményét tükrözik. Káncz Csaba jegyzete.

Néhány tucat kis csoport alkotja Oroszország jobboldali nacionalista színterét. „Nacionalista Mozgalomnak”, „Konzervatív Oroszországnak” vagy egyszerűen „Konzervatívoknak” nevezik magukat. Egyesek Vlagyimir Putyin elnököt támogatják, és az orosz csapatokkal együtt harcolnak Ukrajnában, mások viszont egyenesen elutasítják a Kreml politikáját.

Oroszország jobboldali politikai térfele rendkívül széttöredezett, ezt bizonyítja, hogy 2014-ben eltérő álláspontokat foglaltak el az Európa-párti Maidan mozgalomra és a kelet-ukrajnai donbászi régió konfliktusának kezdetére reagálva.

Kreml-barátságok. Fotó: DepositphotosKreml-barátságok. Fotó: Depositphotos

Oroszország ukrajnai katonai offenzívája csak szította a nacionalisták közötti megosztottságot. Amikor Oroszország február 24-én megtámadta a szomszédos Ukrajnát, néhány jobboldali szélsőséges azonnal csatlakozott a háborús erőfeszítésekhez, mások azonban elutasították az inváziót, és ezt teszik a mai napig is.

Állítólag hatástalan orosz jobboldal

A moszkvai székhelyű rasszizmuskutató intézet, a „Center for Information and Analysis” (SOVA) új jelentése szerint a jobboldali csoportok nem túl elterjedtek Oroszországban. De ez elsősorban annak tudható be, hogy a Kreml nem tűri az ellenállást: az országban teljesen leálltak az utcai tiltakozások és tüntetések, állítólag a koronavírussal kapcsolatos egészségügyi aggályok miatt.

Ennek ellenére a hatóságok már 2019-ben, a járvány kitörése előtt elkezdték megtagadni az engedélyt az orosz nacionalista felvonulások szervezőitől. Még korábban, 2016-ban az ismert szélsőséges Dmitrij Demuskint két és fél év börtönbüntetésre ítélték. Ezután a hatóságok 2017-ben blokkolták a „Szputnyik és Pogrom” népszerű nacionalista csoport weboldalát.

Bár a Kremlnek sikerült feloszlatnia az ország szinte valamennyi nacionalista szervezetét, az általuk terjesztett ötletek ennek ellenére továbbra is sok orosz véleményét tükrözik – mondja Lev Gudkov, a Levada Center, egy moszkvai székhelyű független közvélemény-kutató szervezet vezetője, amely intézetet a Kreml 2016-ban „külföldi ügynöknek” minősítette.

Gudkov szerint sok orosz elutasít más etnikumokat, és példaként a "Férfi Állam" nevű jobboldali online csoportot hozza fel. A csoport a patriarchális, nacionalista világnézetet hirdeti, és 2021 nyarán az ázsiai „Tanuki” nevű étteremláncot célzó zaklatási kampányával hívta fel magára a figyelmet. A zaklatás egy olyan hirdetési kampányra összpontosított, amelyben szivárványos zászlók és afrikai modellek szerepeltek. Tanukit hamis elvitelre szóló rendelések és negatív éttermi értékelések végtelen áradata érte. Néhány üzlet még bombafenyegetést is kapott.

Gudkov szerint tevékenységük fő irányvonala a „nem agresszív mindennapi rasszizmus” egy fajtája.  "Nem nacionalisták, akik ragaszkodnak a fehér faj felsőbbrendűségéhez" - tette hozzá. – A nemzeti-demokratikus rendszer eszméjét terjesztik.

Megosztva az ukrajnai háború által

Mindazonáltal kevés a konszenzus abban, hogy egy ilyen rendszernek milyennek kell lennie. Az egyetértés hiánya pedig megfosztotta a nacionalistákat az egységes front bemutatásának lehetőségétől.

Az egyik legismertebb, Kreml-barát nacionalista csoport Oroszországban a magát "szabotázs- és felderítőnek" nevező "Task Force Rusich" nevű szervezet.  A zsoldos Wagner-csoporthoz tartozó Rusich egy neonáci szervezet, amely olyan szimbólumokat használ, mint a horogkereszt és a „14/88” számkód – ami a fehér fajt és Adolf Hitlert dicsőíti.

Azok között, akik jelenleg Rusich oldalán harcolnak Ukrajnában, több tagja is van az "Orosz Zászló" nevű zenei csoportnak.  

A zenekar vezetője, Jevgenyij Dolganov interjúkban kifejtette, hogy az "Orosz Zászló" hazafias nacionalista nézeteket akar terjeszteni a fiatal rajongók körében. Egyszer kijelentette: "Nem vagyunk fasiszták. Sokkal rosszabbak vagyunk. Rosszabb az ellenségeink számára! Normális emberek vagyunk és a nők, akik hazánkban szeretnének élni, és gyermekeinket (fiúkat és lányokat) a hagyományok szerint nevelni."

Putyin „orosz világát” ellenző nacionalisták

De sokan mások, akiket Gudkov szociológus nacionalista-demokratáknak nevez, felszólaltak Oroszország ukrajnai háborúja ellen. Egyikük a korábban bebörtönzött Dmitrij Demuskin, aki ma már „hagyományos nacionalistának” tekinti magát. Napjainkban a közösségi médiában követeli az orosz ukrajnai háború végét, és azt "testvérgyilkosságnak" minősíti.

Demuskin szerint nem világos, hogy a Kreml pontosan milyen "orosz világot" akar rákényszeríteni Ukrajnára, és hozzátette: "Korrupt bíróságok, meg nem választott kormányok, cenzúra, korlátozások, büntető törvények és tilalmak? Ezért mennek oda tankokkal és nem ötletekkel."

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hét alapelv mentén építenék újjá Ukrajnát – esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 19:03
Az orosz-ukrán háború 131. napjának történései röviden.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja - radikálisan újra kell szabni Európát
Káncz Csaba | 2022. július 5. 18:26
Washington segítsége nélkül már az orosz zászló lobogna Lvivben és Odesszában. Mostantól az európai integrációt nem a konfliktusok elkerülésének vágya, hanem a veszélyes világban való sikeres navigálás igénye kell, hogy vezesse. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Magyarország volt az egyetlen, amely nem minősítgette a Brexit-népszavazás eredményét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 16:13
A külgazdasági és külügyminiszter szerint mára sikerült lerakni az Egyesült Királyság európai uniós kilépését követő időszak hatékony, kölcsönös tiszteleten alapuló brit-magyar együttműködésének alapjait.
Makro / Külgazdaság Újabb ország csapott oda az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 14:21
Több száz ember és 40 vállalat szerepel a japán kormány szankciós listáján. 
Makro / Külgazdaság Az Európai Parlament is rábólintott a horvát euróra
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:57
Az EP strasbourgi plenáris ülésén támogatta, hogy Horvátország huszadik országként csatlakozzon az euróövezethez január elsején.
Makro / Külgazdaság Aláírták Svédország és Finnország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:26
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arra számít, hogy a szövetséges tagállamok minél előbb ratifikálják Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Ismét dübörög a turizmus: túlszárnyalta a járvány előttit
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:41
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet.
Makro / Külgazdaság Üzent Fehéroroszország: befagyasztja több külföldi vállalkozás részvényét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:17
Minszk kedden közölte, hogy befagyasztja 190 fehéroroszországi külföldi vállalat, köztük az Ausztriában bejegyzett Lukoil Belarus (GMBH, korlátolt felelősségű) társaság külföldi részvényeit, válaszul az Ukrajna elleni orosz invázió támogatása és az emberi jogok megsértése miatti nyugati szankciókra.
Makro / Külgazdaság Így hat a lakásárakra a forintgyengülés
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:34
Főként Budapesten és a Balaton környékén magasabb az eurós áron hirdetett lakóingatlanok aránya.
Makro / Külgazdaság Jól rápirított a GVH a Casio termékek hazai nagykereskedőjére
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:17
A nemzeti versenyhatóság 325 millió forint bírságot szabott ki a Casio óra- és hangszertermékek hazai forgalmazójára, valamint cseh anyavállalatára, amiért meghatározták termékeik internetes viszonteladói árait a kiskereskedők felé, kiiktatva ezzel a vásárlókért folyó versenyt.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG