3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Egyelőre havonta érkezik annyi menekült Görögországba, mint korábban naponta. A migrációs nyomás azonban továbbra is nagyon erős, a menekültek száma emelkedhet Fabrice Leggeri, a Frontex vezetője szerint. Aki úgy véli, a kerítések nem képesek megakadályozni a menekülthullámot és 1500 fős gyorsreagálású egységet szeretne.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Mi történik majd, ha a Törökország felmondja az EU-val között menekültügyi megállapodást? – kérdezte a német Die Welt című lap Fabrice Leggerit, a Frontex nevű EU-s határvédelmi szervezet vezérigazgatóját. Szerinte akkor a menekültek száma emelkedhet, de annak nem látja jelét, hogy már most több menekültet küldenének a törökök Európába.

Egész júliusban 1800 menekült érkezett Görögországba, annyi, mint amennyi februárban és márciusban egyetlen nap alatt. A júliusi török puccskísérlet sem látszik érdemben befolyásolni a menekültek számát. A vezérigazgató szerint Törökország a menekültügyi egyezmény életbe lépése óta nagyon jól együttműködik a Frontex-el és Görögországgal is. A bűnözők, mint embercsempészek és útlevél-hamisítók ellen is hatékonyan fellép.

A „migrációs nyomás” azonban változatlanul nagyon erős a vezérigazgató szerint, részben s szíriai polgárháború, részben az Iszlám Állam észak-afrikai terjeszkedése, részben pedig a világ jelentős részét uraló szegénység miatt.

Leggeri szerint a menekültáradat csökkenésében a döntő momentum az volt, amikor Macedónia lezárta határait. Arra a kérdésre, hogy a kerítések meg tudják-e állítani a menekültáradatot, egyszerűen nemmel válaszolt. Jelenleg Bulgária panaszkodik arról, hogy arra felé térnek ki a migránsok, a Frontexnek már 112 alkalmazottja van ott, de még legalább százat készülnek az országba küldeni. Szóba került, hogy az EU-tagországok a múltban is kevesebb embert küldtek a külső határok védelmére a szükségesnél, erről azt mondta: kimerültek, a schengeni belső határokon bevezetett ellenőrzésekre sok erőforrás megy el.

Az áradat szétterül, a migránsok és a csempészek új utakat találnak – mondta Leggeri. Ám nem tapasztalnak olyan parttalan áradatot, mint tavaly.

A vezérigazgató szerint a határőrizet és a legális bevándorlási lehetőségek nem zárják ki egymást, hanem egymást kiegészítő tényezők. A földközi-tengeri utat, Líbiából és Egyiptomból több mint 25 ezer ember választotta az idén, ami szerény, 3 százalékos emelkedés volt a tavaszi év hasonló időszakához képest. Jelenleg erre koncentrál a Frontex, míg a Görögországban dolgozó alkalmazottai számát csökkentette.

A Frontex felveszi a menekülteket a tengeren és biztonságosan Olaszországba, Görögországba szállítja őket” – hangzik egy gyakori kritika. A vezérigazgató szerint jelenleg Líbia túlságosan veszélyes ahhoz, hogy ott rendes parti őrséget alakítsanak ki, de dolgoznak azon, hogy ősztől megteremtsék azt. A Frontexnek legnagyobb szüksége egy operatív, bárhol gyorsan, pár nap alatt bevethető egységre lenne szüksége, ehhez Leggeri 1500 új alkalmazottat szeretne kapni. Úgy tűnik, szükségesnek tartja azt is, hogy a Frontexet akár egy EU-s tagállam akarata ellenében is be lehessen vetni, erről azt mondta, lesz lehetősége a javaslatai előterjesztésére. Ha ez meg is valósul, akkor is EU-s politikai döntésre lesz hozzá szükség.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott a Szegeden építkező kínai autógyár
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 13:16
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
Makro / Külgazdaság Le kell cserélni az árakat a magyar benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:03
A gázolaj átlagára péntektől 600 forint fölé kerül. 
Makro / Külgazdaság Sötét alagútba tart a német lokomotív
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 11:27
A kelet-közép-európai régió gazdasága az a német iparhoz kapcsolódó beszállítói láncra épül, így idegesítő azt látni, hogy a rendszer központja olyan fordulóponthoz ért, amit mintha nem tudna kezelni. Legalábbis erre jutott egy friss elemzés. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okozott Kína
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:34
A piaci várakozásokat alulmúlta a kínai infláció. 
Makro / Külgazdaság Az oroszok tudják, hogy elveszíthetik a háborút?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 07:22
Harkivot visszafogottabban lövik az oroszok, miután az ukrán sereg támadja az orosz területen lévő csapatokat. 
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy a baj: nincs elég cement, tégla, üveg és beton Ukrajnában
Mester Nándor | 2024. június 11. 15:17
Az építőanyagokat előállító gyárak közül sokat lebombáztak az oroszok, az ukránok pedig nem tudják hitelesen felmérni, hogy mennyi anyag kell az infrastruktúra és az épületek újjáépítéséhez. Enélkül a nyugati kormányok és cégek nem fognak túl sok pénzt adni, miközben azért a vállalatok ugrásra készen várják, hogy béke legyen.
Makro / Külgazdaság Tizenharmadszor is átírta az alaptörvényt az Országgyűlés
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 14:57
Szabályozni kellett, kinek nem adhat kegyelmet a jövőben a köztársasági elnök - de az uniós hitelfelvétel módjáról és a hadsereg bevetésének lehetőségéről is rendelkeztek.
Makro / Külgazdaság Irigykedve nézünk erre a cseh adatra
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 10:59
Csehországban főként az élelmiszerárak mérséklődése miatt csökkent a pénzromlás mértéke májusban.
Makro / Külgazdaság Mi kell ahhoz, hogy jobban éljünk? Botos Katalint erről is kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 16:22
A közgazdász, gazdaságtörténész, a rendszerváltás utáni első kormány, az Antall József vezette kabinet pénzügyi államtitkára, majd tárca nélküli minisztere, az Állami Bankfelügyelet 1992-1994 közötti elnöke június 19-én, szerdán délután fél 4-kor lesz a vendégünk. Az egyórás beszélgetésen szokás szerint nemcsak mi kérdezzük Botos Katalint, hanem Önök is, ehhez csak egy ingyenes regisztrációra van szükség.
Makro / Külgazdaság Elképesztő összefüggéssel próbálják bizonyítani a Fidesz-szavazóknak, hogy semmit nem veszítettek az EP-választásokon
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 15:57
Kormánypárti elemzők azt hozták ki, hogy a Fidesz és a KDNP vasárnap elért eredménye ismét kétharmados parlamenti többséget eredményezett volna.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG