<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Lázár János ismét összegezte a kormány érveit a vasárnapi népszavazás ügyében - szerinte az elmúlt 6 év gazdasági eredményeit veszélyezteti, ha nem nyernek érvényes szavazáson a nemek. Megnézik, miért vannak a lengyelek a versenyképességi listák első harmadában, ha mi mindig az utolsó harmadban végzünk; Orbán azt kérdezi Vargától, mi változik, miután felminősítettek minket.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart Kormányinfó 64 - Mit, miért tesz a kormány? címmel.

Nem derült ki, mi lesz a népszavazás után

A vasárnapi népszavazás eredményeit a jövő héten értékelik ki, az igazságügyminiszter a referendum eredményeinek ismeretében állít össze egy menetrendet a további lépésekről. A kormány mindenkit részvételre és nemmel szavazásra buzdít, miután az Európai Bizottság továbbra sem tett le a kötelező kvóta bevezetéséről. A kormányinfón Lázár sok, már korábban is hangoztatott érvet hozott álláspontja alátámasztása mellett. Ha a betelepítés kötelező lesz, annak szociális kiadási vonzatai lesznek - mondta később Lázár. Ez az elmúlt 6 év gazdasági eredményeit érdemben befolyásolhatja szerinte. 148 ezren regisztráltak Magyarországon a bevándorlók közül, megkezdődtek azok az eljárások, amelyek keretében több ország is visszatoloncolná hozzánk őket - ilyen és ehhez hasonló, a korábbi kommunikációban is szereplő érveket sorolt Lázár.

Álom, álom, édes álom - mondta Lázár János arra a felvetésre, hogy Vona Gábor szerint le kellene mondania Orbán Viktornak, ha eredménytelen lesz a népszavazás.

Lázár szerint nem kampányolnak a közhivatalokban a Fidesznek

Olyan nincs, hogy munkaidőben hivatali dolgozók kampánytevékenységet végezzenek - mondta Lázár János. Bár Kocsis Máté korábban úgy nyilatkozott, hogy ebben nincs semmi kivetnivaló, Lázár határozottan cáfolja még azt is, hogy ilyen történik. (Háttér: a 444.hu információi szerint arra utasítottak minisztériumi hivatalnokokat, hogy külön kiosztott telefonokkal, Kubatov-listával és egy fidesz–KDNP-s logóval ellátott, kétoldalas útmutatóval felfegyverkezve munkaidőben egy-egy vidéki szavazókörzetben hívogassanak szavazókat, és győzködjék őket a népszavazás fontosságáról. A portál később azt írta: önkormányzati hivatalnokoknak és közmunkásoknak is telefonálgatniuk kell. Az mno.hu azt írja: az ATV Egyenes beszéd című műsorában Kocsis Mátét, a Fidesz kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott: ha egy kormány intézményesen elkötelezi magát parlamenti felhatalmazással egy népszavazás mellett, akkor a kormány alkalmazottainak lehetőségük van arra, hogy ebben részt vegyenek.)

Az, hogy valaki magánidejében mit csinál, arra nincs ráhatása a kormánynak, nem tiltott, hogy egy kormányhivatali, járási hivatali dolgozónak legyen politikai véleménye. Lázár nem adott olyan utasítást, hogy munkaidőben kampányoljanak a dolgozók. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint nincs is bizonyíték arra, hogy ilyesmi egyáltalán történik a magyar hivatalokban.

Épül az osztrák kerítés, mi nem építünk még Románia felé

Magyarország tudomásul veszi, hogy Ausztria kerítést akar építeni a határra, de inkább azt javasolják, a magyar kerítést erősítsék meg, erről folynak az egyeztetések. A román határra épülő kerítés minden szempontból elő van készítve, ha elkerülhetetlenné válik, csak akkor kezdjük meg az építést. Jelenleg napi szinten néhányan jönnek ebből az irányból.

Megnézik, miért állnak jobban a lengyelek, mint mi

A felminősítést követően Orbán Viktor tervet vár Varga Mihálytól arra, hogyan befolyásolja az állam finanszírozását az, hogy újra a befektetésre ajánlott kategóriába.

Általában az utolsó harmadban vagyunk a versenyképességi felmérésekben, az objektív szempontok közül a bürokrácia az, ami rendszerint előfordul esetünkben. Megvizsgáljuk, Lengyelország miért áll jobban a versenyképességi mutatók tekintetében - kommentálta Lázár a Világgazdasági Fórum minapi jelentését, amit itt elemeztünk. A versenyképességet növelő intézkedések között az adózás egyszerűsítését és a bürokrácia csökkentését ígérte. Lengyelországban átláthatóbbak a törvények, ritkábban változnak - mondta.

Arról, hogy a korábban meghirdetett bürokráciacsökkentő program hol tart, az év végén számolnak be - mindenesetre Lázár nem elégedett.

Az átalakított KLIK-ről is kérdezték Lázárt, azt mondta: az értékeléssel meg kell várni a tanév végét, akkorra derül ki igazán, hogy jobb lett-e a rendszer.

Nem lesz egyhamar felújított 3-as metrónk

Az autóbusztendert azért kellett megsemmisíteni, mert nem volt szabályos - kommentálta a busztender felfüggesztését Lázár János (itt írtunk róla). Ehhez Seszták Miklósnak nem sok köze van - mondta. A tender sok szereplőt automatikusan kizárt, túlságosan szűkítő volt. Az építésre irányuló közbeszerzést pedig még ki sem írták, így a 3-as metró felújításának elkezdését már nem tavaszra, hanem legkorábban jövő nyárra várja Lázár János. Ennél még tovább is csúszhat - a kiírástól számított 6 hónapig biztosan.

Makro / Külgazdaság Hamarosan terítékre kerülhet a svéd NATO-csatlakozás a törököknél?
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 18:56
A hétfő legfontosabb történései röviden.
Makro / Külgazdaság Hoppá, az altatás szexuális hallucinációkat okozhat
Kormos Olga | 2023. május 29. 18:18
Egy eddig ismeretlen kutatás azt vizsgálta, hogy egyeseknél az altatás vagy érzéstelenítés tévesen szexuális emléktöredékeket okozhat, ami hosszú távon pszichés traumákhoz is vezethet.   
Makro / Külgazdaság Nem zárható ki egy háború Oroszország és a NATO között
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 16:58
Nem lehet kizárni egy Oroszország és a NATO közti háborút. Amennyiben kitörne, Csehország az első pillanattól kezdve részese lenne - jelentette ki Karel Rehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke hétfőn Prágában egy biztonságpolitikai konferencián.
Makro / Külgazdaság Feszült a helyzet: a NATO békefenntartói is megjelentek Koszovóban
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 16:14
Három észak-koszovói településen kezdődött a hétfő reggel a rendőrség és a helyi szerbek közötti összeütközésekkel, a helyzet romlását megakadályozandó a kérdéses helyekre kivonult a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR is.
Makro / Külgazdaság Ne repüljön, szálljon vonatra! - Komolyan veszik a klímavédelmet Franciaországban
Elek Lenke | 2023. május 29. 14:56
A gallok nem viccelnek, hanem tesznek is a klímavédelemért. Még akkor is, ha óriási üzlet a légi közlekedés. A közelmúltban sokakat meglepett, hogy betiltották a belföldi repülőjáratokat azon városok között, amelyek esetében két és fél óra alatt meg lehet tenni az utat vonattal is.
Makro / Külgazdaság Választás elé állították a spanyolokat
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 14:26
Előrehozott parlamenti választásokat jelentett be július 23-ára Pedro Sánchez miniszterelnök hétfőn Madridban.
Makro / Külgazdaság Tovább szárnyal szomszédunk gazdasága
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 14:03
A horvát gazdaság teljesítménye 2,8 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) hétfőn.
Makro / Külgazdaság Erdogan: ideje a nemzeti álmok érdekében egyesülni
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 12:18
Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőre virradó éjszaka Ankarában az elnökválasztás második fordulójának csaknem végleges eredménye alapján bejelentett győzelmére utalva azt mondta, újraválasztásával Törökország, a nemzet minden része, a demokrácia és az ország teljes 85 milliós népessége is nyert.
Makro / Külgazdaság Rekorddöntés kell ahhoz, hogy másfél százalékkal nőhessen idén a GDP? Klasszis podcast
Csabai Károly | 2023. május 29. 11:26
Mi a különbség a technikai és a "sima" recesszió között? Sorrendben a negyedik negyedévben is mínuszos lehet a GDP? Elérhető-e a 1,5 százalékos gazdasági növekedés? Ezekről, valamint az idei és a jövő évi költségvetésről beszélgetett főszerkesztőnk, Csabai Károly az ING Bank vezető makrogazdasági elemzőjével, Virovácz Péterrel.
Makro / Külgazdaság Menekültek ezrei haladnak át Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 09:58
Az ORFK napi jelentése.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG