BUX
35 952.53
+1.48%
+525.00
OTP
10 430.00
+0.87%
+90.00
MOL
1 840.00
+2.62%
+47.00
RICHTER
7 150.00
+1.35%
+95.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2017. december 22. 13:05

A fenyegetőzés pont akkor érkezik a térségünkbe, amikor Kelet- és Nyugat-Európa között az árkok évtizedek óta nem látott mélységűek lettek. Varsó nem vonja vissza a vitatott törvényeket, sőt a Bizottság alelnöke legutóbb már időpontot sem kapott az egyeztetésre. A jelenlegi kormánynak nem biztos, hogy érdeke 2020 után az EU-ban maradni, amikor várhatóan kevesebb felzárkóztatási pénzek érkeznek majd az országba.

Európai Unió zászlók előtt a Berlaymont épület (Európai Bizottság), Brüsszel, Belgium.

Mint ismeretes, a jogállami elvek súlyos sérülésének egyértelmű kockázata miatt az Európai Bizottság szerdán úgy döntött, hogy kezdeményezi az EU-Szerződés 7-ik cikke szerinti eljárást Lengyelországgal szemben. A testületnek az a meggyőződése, hogy a lengyel igazságszolgáltatás 13 törvény elfogadása után a kormányzó többség politikai ellenőrzése alá került. A folyamat elindításához legalább 22 tagállam támogató szavazatára és az Európai Parlament beleegyezésére van szükség.

Kelet-nyugati hasadás

A Bizottság első alelnöke emlékeztetett rá, hogy a 13 törvény együttesen felér a hatalmi ágak szétválasztására vonatkozó elv megkérdőjelezésével. Példaként hozta fel azokat a törvényi rendelkezéseket, amelyek az igazságügyi miniszter és/vagy a köztársasági elnök belátására bízzák bírák visszahívását, nyugdíjazását vagy kinevezését.

Budapest és Prága az utóbbi órákban támogatásáról biztosította Varsót. Berlin és Párizs viszont szilárdan a Bizottság oldalán áll. Az elizolálódott brit miniszterelnök tegnap írt alá védelmi megállapodást a lengyel kormánnyal, de Theresa May ígéretet tett arra, hogy a jogállami aggodalmaknak hangot ad találkozóin.

Az EU tagállamai az Általános Ügyek Tanácsában jövő pénteken szavaznak a Bizottság javaslatáról és négy-ötödös támogatottság elég a döntés meghozatalához. De a szankciók tényleges meghozatala előtt az EU-27-eknek (mínusz Lengyelország) egyhangú döntés kell, amellyel kapcsolatban Budapest már számos esetben hangsúlyozta, hogy meg fogja vétózni Varsó szavazati jogának esetleges felfüggesztését.

2020-ban törés jöhet

A Spiegel beszámolója szerint lehet, hogy a magyar vétó miatt a végén nukleáris petárda lesz a rettegett 7-es paragrafusból. A befolyásos és általában rendkívül jól értesült hetilap szerint Lengyelország nem vonja vissza a vitatott törvényeket, sőt a Bizottság alelnöke legutóbb már időpontot sem kapott Varsótól az egyeztetésre. Nem reagáltak a lengyelek az unió leveleire sem.

Káncz Csaba

Márpedig a fenyegetőzés pont akkor érkezik a térségünkbe, amikor Kelet- és Nyugat-Európa között az árkok évtizedek óta nem látott mélységűek lettek. A Süddeutsche Zeitung szerint az új demokráciák, Lengyelországtól Szerbiáig szétzúzzák a jogállamot és az unió tétlenül figyeli, amint fuccsba megy a hitelessége. A lap szerint lengyel példa azt mutatja, milyen védtelen a demokrácia, ha egy egy jogsértésre kész kisebbség uralma alá vonja a parlamentet és a kormányt, amikor a lakosság nem fejt ki tömeges ellenállást, amikor az államfő nem gyakorolja ellenőrző funkcióját.

Renata Mienkowska, lengyel politológus szerint ráadásul a jelenlegi kormánynak nem biztos, hogy érdeke 2020 után az EU-ban maradni, amikor várhatóan kevesebb felzárkóztatási pénzek érkeznek majd az országba az új költségvetési ciklus keretében. „Ha Varsónak nem fizetődik ki, Lengyelország búcsút mondhat. Sajnálom, hogy azt kell mondanom, de Varsó kiválása abszolút lehetséges”.

Káncz Csaba jegyzete.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nyugdíjak: rossz úton jár a kormány? - A hét videója
Izsó Márton - Székely Sarolta | 2020. augusztus 7. 20:00
Különleges elemzést publikáltunk a héten, melyben egy új szemszögből vizsgáltuk meg a nyugdíjak vásárlóerejét. Az időskori ellátás mellett a nettó minimálbért és az átlagos bért is bevontuk az elemzésbe. Az eredmény inkább sokkoló, mint meglepő lett, és a jövő sem túl fényes. Minderről a cikk szerzője, kolléganőnk, Székely Sarolta számol be. 
Makro / Külgazdaság Bejrúti robbanás: Trump is segít Libanonnak
MTI | 2020. augusztus 7. 18:41
Az amerikai kormány 15 millió dollár értékű segélyt küld Libanonnak. Segélyszállítmányokat küld Bejrútba az amerikai hadsereg is.
Makro / Külgazdaság Bárki nyerhet és nagy a verseny a magyar közbeszerzéseken
MTI | 2020. augusztus 7. 17:48
Egészséges verseny jellemzi a közbeszerzési piacot, hiszen minden egyes eljárásban átlagosan hat cég versenyez a közbeszerzési megbízásokért - véli a Közbeszerzési Hatóság.
Makro / Külgazdaság Lesújtó számok: megszűnt a budapesti turizmus
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 16:28
Ahhoz képest, hogy a statisztikák szerint mekkora a baj, meglehetősen rezignáltan veszik tudomásul a szektroban érintett vállalkozások a most zajló folyamatokat. Budapesten mindenféle túlzás nélkül állítható, hogy megszűnt a turizmus, de a Balatonon sincs minden rendben.
Makro / Külgazdaság Macron zseniális húzása Libanonban – a Hezbollah titkos játszmája
Káncz Csaba | 2020. augusztus 7. 15:36
A libanoni nép dühe most meglepő módon nem a külvilág, hanem saját oligarcháik és a végtelenül korrupt politikai osztály ellen irányul. A Hezbollah több száz kilogramm ammónium-nitrátot tárolt Dél-Németországban, amelyet a Moszad tippje alapján az év elején foglaltak le a hatóságok. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Magyarország két szomszédjánál is nagyon durva a helyzet
MTI | 2020. augusztus 7. 14:51
Romániában és Ukrajnában továbbra is tetőzik a koronavírus-járvány: utóbbiban eddig már csaknem 5500 kiskorú fertőződött meg.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely: 4,7 milliárd forint a BKK tavalyi vesztesége
MTI | 2020. augusztus 7. 13:58
4,7 milliárd forintos veszteséggel zárta a BKK a 2019-es évet. Még soha nem fordult elő olyan, hogy a közlekedési vállalat veszteséges lett volna.
Makro / Külgazdaság Brutális hiánnyal zárta az első hét hónapot az államháztartás központi alrendszere
MTI | 2020. augusztus 7. 11:47
Sok költéssel járt a vírus elleni védekezés meg a gazdaságmentés.
Makro / Külgazdaság Majdnem az összes külföldi turista eltűnt az országból a korona-lezárások miatt
MTI | 2020. augusztus 7. 10:41
Júniusban több mint 93 százalékkal zuhant a beutazók által nálunk eltöltött vendégéjszakák száma a tavalyihoz képest.
Makro / Külgazdaság Tovább bővíthetik a távmunkát ősszel, a főnökök beszállhatnának az alkalmazottaik rezsijébe
MTI | 2020. augusztus 7. 10:27
A kormány a munkaerőpiacon is készül a járvány második hullámára, ősszel kerülhet a kormány elé a szaktárca által készített javaslatcsomag, amely a foglalkoztatás további bővítését szolgálja - mondta el a Világgazdaságnak Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. 
hírlevél