<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Jöjjön csak vissza az Egyesült Királyság, de ne abba az EU-ba, amelyet elhagytak.

Lengyelország törekedni fog arra, hogy az Egyesült Királyságban új népszavazást tartsanak, és az ország visszatérjen egy megreformált Európai Unióba - jelentette ki hétfőn Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke.

Legfrissebb híreink a Brexitről >>>>

"Koncepciónk azokat a lépéseket tartalmazza, hogy az Egyesült Királyság visszatérjen, és legyen egy új népszavazás" - mondta a kelet-lengyelországi Bialystokba látogató Kaczynski, hozzátéve, hogy ki kell használni azokat a brit hangokat, melyek az EU-ban maradás mellett szólalnak fel.

Valami újba

Aláhúzta ugyanakkor: az EU-nak "radikálisan változnia kell". Megerősítette múlt pénteken megfogalmazott véleményét, miszerint új uniós alapszerződés kidolgozására van szükség. Ez elsősorban a szubszidiaritás, vagyis az ügyközeli döntéshozatal elvét tartaná szem előtt, és "a nemzetállamok nagyon messzemenő autonómiáján alapulna".

"Európa gazdagsága a nagy kulturális sokszínűségben, a társadalmi élet különféle struktúráiban rejlik" - mondta Kaczynski, hozzátéve: mindezt nagy erővé lehet egyesíteni, de "más elvek mentén, mint a lisszaboni szerződés és még inkább az ezt követő gyakorlat meghatározza".

Hulljanak a fejek

A PiS elnöke úgy találta: semmi jóra nem vezetett a "fatális elv", hogy a nehéz helyzetekre "még több Európa" jelszóval kell reagálni. A mélyebb uniós integrációt Kaczynski egyenlővé tette Berlin és Párizs hatalmának megerősítésével.

A brit szavazás eredményét az eddigi uniós politika "nagy, borzasztó vereségének" minősítette, melyből "az EU jelenlegi vezetésére nézve személyi következtetéseket kell levonni". Kaczynski ebben az összefüggésben az Európai Bizottság szerepét emelte ki, és külön kitért Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnökének személyére is. Tusk szerinte az Egyesült Királysággal folytatott uniós tárgyalások egyik főszereplőjeként "közvetlenül felelős a Brexitért".

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ismét ukrán zászló leng egy fontos fekete-tengeri szigeten – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 18:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Október 1-jétől egy liter benzin 800 forintba kerül majd?
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 18:32
Akár ez is következhet Nagy Márton egy múlt heti konferencián tett kijelentéséből, miszerint az "árstopok nem jó dolgok, azokból ki kell jönni". Azóta találgatja a fél ország, hogy akkor ez azt jelenti-e, október 1-je után ismét piaci árakon tankolhatunk, illetve vehetjük meg a csirkefarhátat és a másik öt terméket. Erről is beszélt lapunk főszerkesztője a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Ennyi volt: mindjárt elfogy a benzin a durva válságba jutott országban
Kollár Dóra | 2022. július 4. 18:08
Egyre súlyosabb a helyzet Srí Lankában, és egyelőre nem igazán látszik a valódi megoldás a problémára. Bár törekvések a jó irányba vannak, mindez azon a tényen nem változtat, hogy az országnak két hetet kell vegetálnia most úgy, hogy gyakorlatilag elfogyott a szigeten a benzin.
Makro / Külgazdaság A lengyel kormány is megsarcolná a bankokat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 17:05
Lengyelország fontolóra veheti a túl alacsony betéti kamatokból származó banki extraprofitra kivetett különadó bevezetését, ha a bankok nem hajlandóak "szilárd" szintre emelni a betéti kamatokat.
Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurót mozgósítana az EU Ukrajna újjáépítésére
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 16:14
A koronavírus-válság utáni segély- és támogatási programok mintájára háború utáni újjáépítési alap létrehozására terjesztett elő javaslatot az Európai Beruházási Bank (EIB).
Makro / Külgazdaság Elemzők: nagyon megszenvedné Európa az orosz gázstopot
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 14:24
Londoni elemzők becslése szerint az orosz földgázszállítások leállásának növekvő kockázata miatt immár 40 százalék körüli az esélye annak, hogy az európai gazdaság az idén recesszióba kerül.
Makro / Külgazdaság Agresszívek és már lövöldöznek is a migránsok Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 13:59
A Vajdaságban beszélt erről a külgazdasági és külügyminiszter.  
Makro / Külgazdaság Rossz hír érkezett az euróövezetből: romlik a hangulat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 12:26
Az elemzői várakozásoknál is jelentősebben romlott júliusban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn közölt felmérése szerint.
Makro / Külgazdaság Olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj a nem hatósági árakon tankolóknak
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:51
A beszerzés kerül kevesebbe, ezért a csökkenés.
Makro / Külgazdaság EP-jelentés: Magyarország súlyosan sérti az EU alapértékeit
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:27
Judith Sargentini utódja is lesújtó képest festett az elmúlt négy évről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG