TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az eddigi eredmények alapján majdnem mindegyik olyan államban a marihuána legalizálása mellett voksoltak a választók, ahol ezt megkérdezték tőlük. A legalizáció hívei szerint így már a szövetségi, sőt esetleg világszintű engedélyezés sem lehet messze, ugyanakkor Trump eddig nem nyilatkozott egyértelműen erről a kérdésről.

Az amerikai elnökválasztással egy időben több államban a marihuána legalizálásáról is dönthettek a választók az USA-ban. Florida lett az USA 26. állama, ahol a választók szavazataival legalizálták az orvosi célú marihuána-felhasználást – jelentette a Vox.com. Ezzel már a tagállamok többségében megvalósult az orvosi célú legalizáció, a rák, az epilepszia, a HIV-fertőzés (AIDS), a PTSD (poszttraumás stressz szindróma) és más súlyos betegségek kezelésére.

Arkansas, Észak-Dakota és Montana is az orvosi célú felhasználásról szavazott most. Arizona, Kalifornia, Maine, Massachusetts és Nevada pedig a rekreációs – szórakozási – célú felhasználásról döntött. Ha mindegyik helyen a legalizálás mellett vannak a választók, megnégyszereződhet a teljes legalizációt alkalmazó államok száma – írja a Vox.com.

A kaliforniai választók igennel szavaztak a marihuánára, nemcsak az orvosi célú használatot legalizálták tegnap, a 21. éven felüli állampolgárok kisebb mennyiségben tarthatnak maguknál füvet és termeszthetik is azt az előzetes adatok alapján. Itt az orvosi marihuánát már 1996-ban legalizálták. Most a kaliforniai állam adókat készül kivetni a termelésre és forgalmazásra, hogy bevételekre tegyen szert – írta a német Faz.net a Dpa hírügynökség nyomán.

A The Washington Post úgy tudja, Kalifornia, Massachusetts és Nevada államokban a legalizáció mellett szavaztak. Ez a marihuána legnagyobb győzelme 2012 óta, amikor Colorado és Washington államokban átment a rekreációs célú használat engedélyezése. Main és Arizona államokban még nincs végleges eredmény.

Az orvosi célú felhasználásról Florida, Észak-Dakota és Arkansas pozitívan döntött, Montana államban ma délelőtt még nem volt végeredmény, de vezetnek a legalizálás hívei – írták.

A marihuána legalizálásának hívei történelmi győzelemről beszélnek. Azt jósolják, hogy ezzel – főleg a népes Kalifornia csatlakozásával – az egész USA-ra, sőt az egész világra kiterjedő legalizálás sincs már messze. (A több tízmilliós lakosságú állam az USA népességének 12 százalékát adja.)

A konzervatív Donald Trump elnöki győzelme ezt ugyanakkor bizonytalanná teszi, neki eddig legalábbis ellentmondásosak voltak az ezzel a kábítószerrel kapcsolatos nyilatkozatai.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság 75 milliós bírságot kapott a GVH-tól a Heineken
MTI | 2020. október 21. 10:17
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken  Hungária Sörgyárak Zrt.-t - tájékoztatta a versenyhatóság közleményben az MTI-t szerdán.
Makro / Külgazdaság Nagyobb a kereslet, mint a kínálat influenzaoltásra
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:47
Orbán Viktor miniszterelnöknek már jutott a kormány által megrendelt 1,3 millió influenzaoltásból, de kérdés, hogy minden veszélyeztetett rétegnek is marad-e a soha nem tapasztalt nagy kereslet miatt.
Makro / Külgazdaság 48 magyar halt bele a koronavírusba
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:32
1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Akár 50 ezres ösztöndíjat is kaphatnak, akik ügyesen fociznak, kosaraznak, kézilabdáznak
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:34
Tovább alakul az állami sportakadémiai rendszer: ösztöndíjat vezetnek be és szabályozzák az átigazolásokat.
Makro / Külgazdaság Palkovics Lászlótól várják, hogy megkösse a 3 milliárd forintos csomagot Vidnyánszky Attilával
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:05
A kormány határozata értelmében 3 milliárd forintot kap az SZFE.
Makro / Külgazdaság Megint óriási pénzek mozdultak meg a költségvetésben - egy tárca nélküli miniszter a legnagyobb nyertes
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 07:23
Összesen több mint 140 milliárd forintot rendezgetett át a költségvetésben a kormány a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint. 
Makro / Külgazdaság Az inflációra figyel az MNB
Király Béla | 2020. október 20. 17:34
A jegybank kedden tartotta kamatdöntő ülését, ahol nem nyúltak a kamatokhoz. Értékelésében az MNB azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt a világgazdaság helyreállításának sebessége körüli bizonytalanság továbbra is kiemelkedően magas.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-járvány: Netanjahu és az ultraortodoxok életveszélyes összejátszása
Káncz Csaba | 2020. október 20. 14:34
Az izraeli és az amerikai hatóságok tehetetlenek az ultraortodox zsidó közösségekkel kapcsolatban, akiknek vezetői figyelmen kívül hagyják a COVID-járványra vonatkozó előírásokat. A fél lábbal a börtön küszöbén álló Netanjahu miniszterelnök rá van utalva a vallásos pártok támogatására, ezért nem hoz drasztikus intézkedéseket az ultraortodoxok megrendszabályozására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az MNB kamatdöntése
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 14:01
Ahogy azt előzetesen a piaci elemzők prognosztizálták, a jegybank változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat, annak mértéke 0,6 százalék maradt.
Makro / Külgazdaság Az őszi szünetben fertőtlenítési nagytakarítást végeznek az iskolákban
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 13:09
A mai tájékoztatón szó esett arról, hogy minden eddigi csúcsot megdöntött a halálozási arányszám, hogy álfertőtlenítők akarnak bejutni ingatlanokba, s hogy az antigén gyorstesztek hasonló eredményességgel alkalmazhatók, mint a PCR-tesztek.
Friss
hírlevél