<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A németek többsége szerint jó ötlet, ha Merkel negyedszer is elindul a kancellári címért. De ki lesz az ellenfele?

Angela Merkel, Németország kancellárja - Forrás: Wikipedia Commons, Fotó: א (Aleph)

A ZDF országos köztelevízió megbízásából készített felmérés szerint jelenleg a német lakosság csaknem kétharmada jónak tartaná, hogy Angela Merkel kancellár ismét elinduljon a kormányfői tisztségért, ugyanakkor az még kérdéses, ki lehetne alkalmas jelölt erre a pozícióra a szociáldemokrata pártból (SPD).
.
Merkel vasárnap jelentette be, hogy ismét elindul az elnöki tisztségért, és pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU)  kancellárjelöltjeként kíván indulni a választáson. A felmérés szerint a bejelentés óta emelkedett a párt választói támogatottsága és Angela Merkel népszerűsége. Merkel népszerűségi mutatója két tized ponttal 1,8 pontra emelkedett, így jelenleg a hamradik legnépszerűbb nemet politikus Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter és Winfried Kretschmann baden-württembergi miniszterelnök mögött.
.
Az SPD még nem döntött
.
Az viszont továbbra is kérdés, ki lehetne Merkel kihívója a szociáldemokratáknál. A hagyomány szerint a kancellárjelöltség a pártelnököt illeti meg, de Sigmar Gabriel, jelenlegi SPD vezető még nem döntötte el, hogy vállalja-e a megmérettetést , vagy másnak adja át a feladatot.

A szociáldemokraták továbbra is a választási program alapjait fektetnék le a kancellárjelölt kinvezése előtt, de sok elemző szerint a hivatalban lévő kancellár bejelentése miatt lépéskényszerbe került a párt, ami csak tovább sürgeti a döntést.

Sigmar Gabriel mellett Martin Schulzot tartják még lehetséges jelöltnek, aki az Európai Parlament (EP) elnöki megbízatásának lejárta után a német belpolitikában tervezi folytatni pályafutását. Arról azonban nem nyilatkozott, hogy vállalná-e a kancellárjelöltséget. Sajtóértesülések szerint bár foglalkoztatja a feladat, csak akkor vállalná, ha megkapja a pártelnöki tisztséget is - azt azonban Sigmar Gabriel nem akarja átadni.

Egyszerre külügyminiszter és kancellár?

Schulzot ugyanakkor a februártól megüresedő külügyminiszteri pozícióra is esélyesnek tartják, és nem csak saját pártja vélekedik így. Az EP távozó elnökének "jóval nagyobb nemzetközi tapasztalata van, mint sok más politikusnak, akiből külügyminiszter lett" Németországban - mondta Elmar Brok, az EP külügyi bizottságának CDU-s elnöke, aki szerint Martin Schulz a német diplomácia vezetőjeként nagyban hozzájárulhatna az uniós integráció előmozdításához.

A szakértők elképzelhetetlennek tartják, hogy Schulz egyszemélyben legyen kancellár és külügyminiszter, mivel a két feladat – a nemzetközi feszültségek miatt – egyeztethetetlen.

Amennyiben a kormányfői tisztséget Angela Merkel és Sigmar Gabriel pályázná meg, a németek csaknem kétharmada, 63 százaléka azt támogatná, hogy maradjon egy negyedik ciklusra is jelenlegi pozíciójában a 2005 óta hivatalban lévő kancellár, és csak 25 százalék támogatná Sigmar Gabriel kancellári tisztségét.

Miért idegesek a németek Trump megválasztása óta?

Az amerikai választások óta a német sajtó újrafegyverkezést követel, hiszen véleményük szerint Trump eltávolodott a nyugati értékektől és annak megőrzésére mostantól Berlin hivatott. Az idegesség nemcsak a német politikát, hanem az üzleti köröket is áthatja – nem minden ok nélkül.

A cikk folytatását itt olvashatod a Privátbankár.hu-n.>>>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós segély jöhet az EU-tól - Tovább nőtt az odesszai légitámadás áldozatainak száma - esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 19:03
Az orosz-ukrán háború 127. napjának hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Mi kell az akár csak 370 forintos euróárfolyamhoz? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. július 1. 18:18
Sokakat foglalkoztat ez a kérdés, különösen azokat, akik a kétszámjegyű infláció ellenére is képesek külföldön nyaralni, és most azt próbálják kisakkozni, mikor váltsanak eurót. A Magyar Nemzeti Bank e heti brutális kamatemelése azzal kecsegtetett, hogy talán megfordul a forint hetek óta tartó gyengülő trendje. Nem így történt. Miért? És minek kell történnie ahhoz, hogy hazai fizetőeszközünk erősödjön? Van ennek egyáltalán reális esélye? Heti videónkban ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat.
Makro / Külgazdaság Izrael kémjei porig alázzák az iráni Forradalmi Gárdát
Káncz Csaba | 2022. július 1. 15:36
Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba. Egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát sorozatos kudarcokba hajszolják, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durvul a járvány, ezért újra kötelező lesz a maszk az olasz munkahelyeken
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 14:09
Új egészségügyi szabály lépett életbe a munkahelyeken péntektől, s ez ismét előírja a maszk használatát.
Makro / Külgazdaság Egyre több a koronavírusos idehaza
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 13:21
Az elmúlt hetekben megfordult a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált új esetek csökkenésének tendenciája.
Makro / Külgazdaság Kiakadt az EU az oroszok újabb húzásán
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:53
Oroszország kilátásba helyezte a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Bulgáriával.
Makro / Külgazdaság Szépen futott a külkereskedelem szekere áprilisban
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:05
Összesen 523 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, márciushoz képest az export kiigazított volumene 4,9, az importé 4,3 százalékkal nőtt.
Makro / Külgazdaság Kicsit javított a kormányzati szektor az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:37
Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 74 milliárd forinttal, GDP-arányosan 1,4 százalékponttal lett kedvezőbb.
Makro / Külgazdaság Még mindig optimisták a beszerzési menedzserek itthon
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:00
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 57,0. A válaszadók az előző hónaphoz képest tizennegyedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint négyezer határvadász kell, nincs pénz béremelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 08:31
Utasította a hadsereget a fejlesztések gyorsítására.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG