<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A németek többsége szerint jó ötlet, ha Merkel negyedszer is elindul a kancellári címért. De ki lesz az ellenfele?

Angela Merkel, Németország kancellárja - Forrás: Wikipedia Commons, Fotó: א (Aleph)

A ZDF országos köztelevízió megbízásából készített felmérés szerint jelenleg a német lakosság csaknem kétharmada jónak tartaná, hogy Angela Merkel kancellár ismét elinduljon a kormányfői tisztségért, ugyanakkor az még kérdéses, ki lehetne alkalmas jelölt erre a pozícióra a szociáldemokrata pártból (SPD).
.
Merkel vasárnap jelentette be, hogy ismét elindul az elnöki tisztségért, és pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU)  kancellárjelöltjeként kíván indulni a választáson. A felmérés szerint a bejelentés óta emelkedett a párt választói támogatottsága és Angela Merkel népszerűsége. Merkel népszerűségi mutatója két tized ponttal 1,8 pontra emelkedett, így jelenleg a hamradik legnépszerűbb nemet politikus Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter és Winfried Kretschmann baden-württembergi miniszterelnök mögött.
.
Az SPD még nem döntött
.
Az viszont továbbra is kérdés, ki lehetne Merkel kihívója a szociáldemokratáknál. A hagyomány szerint a kancellárjelöltség a pártelnököt illeti meg, de Sigmar Gabriel, jelenlegi SPD vezető még nem döntötte el, hogy vállalja-e a megmérettetést , vagy másnak adja át a feladatot.

A szociáldemokraták továbbra is a választási program alapjait fektetnék le a kancellárjelölt kinvezése előtt, de sok elemző szerint a hivatalban lévő kancellár bejelentése miatt lépéskényszerbe került a párt, ami csak tovább sürgeti a döntést.

Sigmar Gabriel mellett Martin Schulzot tartják még lehetséges jelöltnek, aki az Európai Parlament (EP) elnöki megbízatásának lejárta után a német belpolitikában tervezi folytatni pályafutását. Arról azonban nem nyilatkozott, hogy vállalná-e a kancellárjelöltséget. Sajtóértesülések szerint bár foglalkoztatja a feladat, csak akkor vállalná, ha megkapja a pártelnöki tisztséget is - azt azonban Sigmar Gabriel nem akarja átadni.

Egyszerre külügyminiszter és kancellár?

Schulzot ugyanakkor a februártól megüresedő külügyminiszteri pozícióra is esélyesnek tartják, és nem csak saját pártja vélekedik így. Az EP távozó elnökének "jóval nagyobb nemzetközi tapasztalata van, mint sok más politikusnak, akiből külügyminiszter lett" Németországban - mondta Elmar Brok, az EP külügyi bizottságának CDU-s elnöke, aki szerint Martin Schulz a német diplomácia vezetőjeként nagyban hozzájárulhatna az uniós integráció előmozdításához.

A szakértők elképzelhetetlennek tartják, hogy Schulz egyszemélyben legyen kancellár és külügyminiszter, mivel a két feladat – a nemzetközi feszültségek miatt – egyeztethetetlen.

Amennyiben a kormányfői tisztséget Angela Merkel és Sigmar Gabriel pályázná meg, a németek csaknem kétharmada, 63 százaléka azt támogatná, hogy maradjon egy negyedik ciklusra is jelenlegi pozíciójában a 2005 óta hivatalban lévő kancellár, és csak 25 százalék támogatná Sigmar Gabriel kancellári tisztségét.

Miért idegesek a németek Trump megválasztása óta?

Az amerikai választások óta a német sajtó újrafegyverkezést követel, hiszen véleményük szerint Trump eltávolodott a nyugati értékektől és annak megőrzésére mostantól Berlin hivatott. Az idegesség nemcsak a német politikát, hanem az üzleti köröket is áthatja – nem minden ok nélkül.

A cikk folytatását itt olvashatod a Privátbankár.hu-n.>>>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Covid: csak egy magyar városban javul a helyzet
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 19:01
Legalábbis a vizsgált városok közül, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációját tekintve a szennyvízben. Országos átlagban enyhe emelkedés tapasztalható.
Makro / Külgazdaság Putyin kijátssza az iráni kártyát – a héten jár le az ultimátum
Káncz Csaba | 2022. január 17. 18:37
Egy feszültebb NATO - Moszkva szembenállás időszakában a Kreml szívesebben támogatja Irán „aktív elrettentés” stratégiáját a Közel-Keleten. Ennek már rövid távon Izrael láthatja a kárát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durván beszólt a bevándorlóknak az elnökjelölt, súlyos pénzbírságra ítélték
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 17:40
Éric Zemmour szerint a kísérő nélküli kiskorú illegális bevándorlók tolvajok, gyilkosok és nőket erőszakolnak meg. 10 ezer euróra büntették.
Makro / Külgazdaság Az árstop aligha állítja meg az inflációt, ellenben az élelmiszerek minősége romolhat
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:23
Az élelmiszerárak megugrása is jelentősen hozzájárult a decemberi kiugróan magas inflációhoz. Ráadásul a jelek szerint számottevő javulásra aligha számíthatunk, hiszen több tényező abba az irányba mutat, hogy az infláció továbbra is magas lesz. A kormány által bevezetett árstoptól sem érdemes csodát várni, mondta el a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában kollégánk, Király Béla.
Makro / Külgazdaság Az infláció a legnagyobb ellenség Matolcsy György szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:05
Az infláció a jegybankok legnagyobb ellensége, annak legyőzése a legfontosabb lépés a fenntarthatóság felé a pénz területén.
Makro / Külgazdaság Rossz hír az Orbán-kormánynak: februárban indulhat az uniós pénzmegvonási akció
Wéber Balázs | 2022. január 17. 15:37
Sajtóértesülések szerint Brüsszel néhány héten belül megkezdi a problémás tagállamok, Magyarország és Lengyelország megbüntetését: megindulhat a jogállamisági mechanizmus a két ország ellen.     
Makro / Külgazdaság Önellátók leszünk villamos energiában Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 14:01
Magyarország a paksi atomerőmű bővítésével és a napenergia-beruházások megvalósulásával teljes mértékben önellátóvá fog válni a villamos energia terén, véli a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Tíz éve nem voltak ilyen optimisták a vezérigazgatók
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:35
A világ cégvezetőinek 77 százaléka szerint erősödni fog a globális gazdaság idén. Azért vannak aggodalomra okot adó tényezők is.
Makro / Külgazdaság Enyhül a Covid-járvány, lazulnak a karanténszabályok Angliában
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:06
Öt napra rövidült hétfőtől a pozitív koronavírus-teszt utáni kötelező elkülönítés időtartama Angliában. Az eddigi szabályozás alapesetben tíz nap elkülönítést írt elő, de ezt hét nap után, két negatív koronavírus-teszttel meg lehetett szakítani.
Makro / Külgazdaság Hazatért a volt ukrán elnök, és egyenesen a bíróságra hajtott
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 11:12
Petro Porosenko visszatért Ukrajnába, rögtön dulakodás is tört ki hívei és a határőrök között. A volt elnököt decemberben gyanúsították meg hazaárulással, akár 15 év börtönt is kaphat.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló