2p

Az orosz elnök Ramzan Kadirovot látta vendégül csütörtökön a Kremlben.

A tárgyalásról meg is jelent néhány fotó és egy leirat is a Kreml hivatalos honlapján. Eszerint azért találkoztak, hogy megvitassák a Csecsen Köztársaság gazdasági és szociális helyzetét.

Illenek egymáshoz. Fotó: EPA/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK
Illenek egymáshoz. Fotó: EPA/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK

Kadirov beszámolt Putyinnak az ukrajnai háborúban – vagy ahogy ő mondta: speciális katonai műveletben – Oroszország oldalán harcoló csecsenekről is: a csapat nap mint nap „nagyszerű eredményeket ér el” a hadifoglyok ejtésében és az ellenség „felszerelésének elpusztításában”.

„Azok az Abrams tankok nem jelentenek fenyegetést számunkra”, mondta az Ukrajnának leszállított amerikai harckocsikra utalva. És arról is beszélt, hogy „együtt kell megnyerniük” a háborút.

Az orosz védelmi minisztérium júniusban egyébként bejelentette, hogy szerződést kötött az Akhmat nevű csecsen paramilitáris csoporttal a kelet-ukrajnai orosz hadműveletek támogatására.

A csecsen vezér – mint a brit Sky News megjegyzi – Putyin „könyörtelen szövetségesének” számít, aki hangosan támogatja az Ukrajna elleni inváziót. A muszlim köztársaságot „személyes birtokaként” igazgathatja cserében azért, hogy az – a ’90-es és a 2000-es évek elszakadási kísérletei után – lojális maradt a Kremlhez. Putyin ma is megdicsérte Csecsenföld "pozitív dinamikáját", ami szerinte nagyrészt vendégének köszönhető.

Kadirovról egyébként nemrég olyan hírek terjedtek el a közösségi médiában, hogy súlyos veseproblémákkal küzd. Sőt, a Moscow Times szerint néhány forrás azt sugallta, hogy már nincs is az élők sorában. Válaszul Kadirov számos videót tett közzé a Telegram üzenetküldő oldalon azt bizonyítandó, hogy „él és jól van.” Az orosz lap szerint a mostani találkozó is ezt a célt szolgálhatta.

A Csecsen Köztársaság hírhedt vezetője nem csak „halálhírével” keltett figyelmet a közelmúltban, hanem egy erőszakos videóval is, amit ő maga tett közzé. Ez azt mutatja, ahogy a fia megver egy, a Korán nyilvános elégetésének gyanújával őrizetbe vett orosz férfit.

A felvételt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem akarta kommentálni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nehéz lesz elegendő nyugati lőszert vinni Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 19:31
Zelenszkij először a Krímben tűzné ki az ukrán zászlót.
Makro / Külgazdaság Egy erdélyi cég is belépett a modern háború korszakába
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:58
Egy erdélyi vállalat belépett a csúcstechnológia talán legdivatosabb területére, a drónok gyártásába. A cég nem kispályázik, jövőre már jelentős árbevételt vár új terméke értékesítésétől.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ismét Putyin jobbkezével jattolt Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 15:55
Miközben Szergej Lavrov persona non grata lett az EU-ban és úgy általában a Nyugaton, amióta Oroszország lerohanta Ukrajnát, addig a magyar külgazdasági és külügyminiszter úgy tesz, mintha utóbbi meg sem történt volna.
Makro / Külgazdaság Békeharcos vagy háborús bűnös? Elhunyt az amerikai sztárdiplomata
Wéber Balázs | 2023. november 30. 15:07
Henry Kissinger az amerikai külpolitika korszakos, de vitatott alakja volt. Bár hatalmi pozícióban csak nyolc évig dolgozott, ténykedése és személye hosszú időre meghatározta a nemzetközi politikát. Nobel-békedíjat kapott, sokan ugyanakkor háborús bűnösnek tartják, aki az emberi jogokat semmibe véve képviselte az amerikai érdekeket. Kissinger 100 évesen hunyt el tegnap connecticuti otthonában.
Makro / Külgazdaság Megkezdődött Dubajban a COP28 klímakonferencia
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 14:12
Kezdetét vette az ENSZ klímaváltozási keretegyezménye (UNFCCC) részes államainak csúcstalálkozója (COP28) csütörtökön Dubajban.
Makro / Külgazdaság Zágrábból üzentek Orbán Viktornak, a hiányról volt szó
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 13:35
Elfogadta a horvát parlament a 2024-es költségvetést és jóval kisebb lesz a tervezett hiány, mint nálunk.
Makro / Külgazdaság Régóta nem csökkent ekkorát az infláció, de sajnos nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:32
Novemberben a vártnál nagyobb mértékben, csaknem két és fél éve a legalacsonyabbra csökkent az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált előzetes adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Két 13 éves gyereket is megöltek az orosz rakéták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:48
Tíz ember megsebesült, öt pedig eltűnt az éjszakai orosz rakétatámadásokban a kelet-ukrajnai Donyeck megyéjében - közölte csütörtökön Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Putyin dühöng - Finnország kőkemény NATO-szövetségessé válik
Káncz Csaba | 2023. november 30. 09:33
A NATO bővítése az észak-európai országokkal az USA és az EU céljaiba illeszkedik Putyin inváziója óta: Oroszország feltartóztatása anélkül, hogy az erődemonstráció konfrontációba torkollana. Finnország és Svédország NATO-csatlakozása után a Balti-tenger lesz a szövetség tényleges "beltengere". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Négy thaiföldi túsz is kiszabadult a Hamász fogságából
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:05
Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe - jelentette az izraeli média.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG