5p

Az Orbán-kormány úgy döntött, hogy az MNB-alapítványnak adja el a Mátyás templom melletti értékes ingatlant a Budai Várban.

Újabb értékes budai ingatlannal gyarapodik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által 2014-ben alapított Pallas Athéné-alapítványok egyike. Egy december 29-i kormányhatározatban ugyanis úgy döntött Orbán Viktor miniszterelnök, hogy az állami tulajdonban álló, Budapest I. kerület belterület 6667 helyrajzi számú ingatlan a a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány részére adják el versenyeztetés mellőzésével, független ingatlanforgalmi szakértő által megállapított forgalmi értéken - derül ki a legutóbbi Magyar Közlönyből.

Még egy ingatlana lesz az MNB-alapítványnak a Várban Fotó: MTI
Még egy ingatlana lesz az MNB-alapítványnak a Várban Fotó: MTI

Ez az érték még nem ismert. Ugyanakkor az biztos, hogy az épületet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) 2005-ben kiemelten védett régészeti lelőhelynek nyilvánította.

A megjelölt területen a régészeti védelem indoka az itt található középkori Buda vára és polgárvárosa, a magyar királyok székhelye és egyben világörökségi helyszín régészeti értékeinek megőrzése, kutathatóságuk biztosítása.

- szól az NKÖM 2005-ös rendelete. A kormány mostani döntése szerint a Budai Várban található ingatlanra az MNB-alapítványnak tudományos, oktatási és kutatási tevékenységének bővítése és terjesztése, a  pénzügyi kultúra fejlesztése érdekében van szüksége. Az MNB-alapítvány és az állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) csak a független ingatlanforgalmi szakértői értékbecslése után kötheti meg az adásvételi szerződést.

Némi támpont lehet, hogy az épület 2019-ig a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) vagyona volt. A MAZSÖK kuratóriuma viszont tavaly márciusban úgy döntött, hogy egy csereügylet keretében az állam tulajdonába adják a Budapest I. kerület belterület 6667 helyrajzi számú ingatlant. Ekkor készült egy értékbecslés is, amely 614,9 millió forintra becsülte az ingatlan értékét.

A Budapest I. kerület belterület 6667 helyrajzi számú ingatlan pedig nem más, mint a Szentháromság téren található Burg Hotel, amelyet az MNV korábban sikertelenül próbált értékesíteni. Lapunk is írt arról, hogy lehet érdeklődő a házra, hiszen éppen mellette rekonstruálják a Pénzügyminisztérium leendő székházát. A kikiáltási ára 1,6 milliárd forint volt.

A budai Várnegyed  a Világörökség része. Szállodánk főbejárata a Szentháromság térről nyílik, a festői panoráma nemcsak innen, hanem a szállodai szobákból is élvezhető. Mind a 26 szoba kilátása egyedülálló, és vendégeink az ágyból is gyönyörködhetnek a megvilágított Mátyás templom látványában - olvasható a Burg Hotel bemutatkozása.

Tehát összességében az MNB-alapítvány a Budai Vár egyik, ha nem a legszebb terén vásárolhat újabb értékes ingatlant. Az alapítványokról januárban írtuk meg, hogy az MNB 2014-ben hozott létre hat alapítványt, Pallas Athéné néven, alapvetően a magyarországi közoktatás fellendítésére. Az alapítványok az MNB-től nekik juttatott vagyont nem költhetik el, csak befektethetik és annak hozamát használhatják fel.

A hat alapítványból azok 2017 végi összeolvadását követően négy maradt, majd egy újabb, 2018-as fúzió után három. Ez utóbbiak – a Pallas Athéné Domus Educationis (PADE), a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány (PAIGEO) és a Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány (PADS) – 2019 végéig külön támogatták az edukációt, a tudományt, a kutatás-fejlesztést és a kultúrát.

Mostantól viszont e tevékenységeket már egy újonnan létrehozott szervezet, a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) égisze alatt végzik, a budai Várban, az Úri utca 21. szám alatt található székhelyükön.

Frissítés

A hírrel kapcsolatban az alapítványtól érkezett egy közlemény, mely szerint a kormány december 29-i határozata alapján a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) lehetőséget kap a Budai Várban, a Szentháromság téren álló Burg Hotel épületének megvásárlására annak érdekében, hogy az Alapítvány az alapító okiratában is lefektetett tudományos, oktatási és kutatási tevékenységét a közjó érdekében megfelelően hasznosítsa.

A Magyar Nemzeti Bank által alapított PADME létrejötte óta olyan, történelmi szempontból jelentős, emblematikus helyen lévő ingatlanokat újít fel és hasznosít az alapítvány oktatási, tudományos céljaira, amelyek kihasználatlanul, illetve elhanyagoltan álltak. Az eddigi ingatlanberuházások során kiemelt szempont volt, hogy a legkorszerűbb technológiákat felhasználva, olyan fenntartható, közösségi és kulturális terek jöjjenek létre, melyek a magyar tudományos élet meghatározó sarokpontjai lesznek a következő évtizedekben.

A PADME beruházásában újult meg és kapott új funkciót a számtalan építészeti díjat elnyert Úri utca 21. alatt lévő Régi Városháza, amely ma Bölcs Várként működik, valamint 2021 első felében a felújítás után várhatóan megnyitja kapuit az ugyancsak a Budai Várban, az Úri utca 72. szám alatt, a Kapisztrán tér sarkán álló történelmi épület is. Az PADME bízik abban, hogy a Budai Vár szívében most egy újabb műemlék épületet menthet meg, amely ezáltal az oktatás és tudomány központjává válhat.

Az adásvételi szerződés megkötéséről a kormányhatározat szerint a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek kell gondoskodnia a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül a független szakértői értékbecslés rendelkezésre állását követő 60 napon belül.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az angol válogatott mellesleg megmentett egy brit iparágat
Bózsó Péter | 2024. július 15. 15:01
A labdarúgó-Eb 3 milliárd fonttal lendíti fel a brit gazdaságot, noha a kiskereskedelmi kilátások nem rózsásak.
Makro / Külgazdaság Két uniós biztos is lemondott
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 12:44
A román és a litván biztos július közepétől távozik posztjáról. 
Makro / Külgazdaság A választási show azonnal folytatódott a merénylet után: Trump egy ketrecharcos, aki nem fogja vissza magát, ha harapni kell
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 11:20
Rövid távon nyilván együttérzést, szimpátiát kelthet a Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérlet, ám hosszabb távra van fontosabb kérdés. 
Makro / Külgazdaság Adatcunami jött Kínából
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 10:37
Kínában a lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés éves növekedése júniusban, amikor stagnált a munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség? Horn Gábort kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:58
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke július 24-én, szerdán 15 óra 30-kor lesz a vendégünk. Akit nemcsak arról kérdezünk, hogy az önkormányzati és az európai parlamenti választások eredményeként mi várható a jövőben. Például Karácsony Gergely képes lesz-e az előző mandátumához képest nagyobbnak tűnő ellenszélben irányítani Budapestet és kitölteni az újabb öt évet, hanem azt is, hogy Magyar Péter mennyire tud profitálni az EP-sikerből, valóban ő és a pártja lehet az, aki leváltja Orbán Viktor Fideszét? Ugyanakkor – már csak tanári végzettsége és gyakorlata, valamint pedagógiai vezetői tapasztalatai okán is – a hazai oktatás helyzetét is kivesézzük.
Makro / Külgazdaság Závecz Tibor: Magyar Péter világosan látja, hogyan lehet a 2026-os választást megnyerni
Csabai Károly | 2024. július 15. 09:31
A ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet alapító-ügyvezetője még azelőtt volt a Klasszis Klub vendége, hogy kiderült volna, a második újraszámlálás is Karácsony Gergely választási győzelmét hozta Vitézy Dáviddal szemben. Ám a beszélgetés egy része már a jövővel foglalkozott és nemcsak a fővárost illetően, hanem arról is bőven szó esett, milyen eredményt hozhatnak a 2026-os országgyűlési választások, például megbuktathatja-e Magyar Péter Tisza Pártja Orbán Viktor Fideszét. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 54. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Bojkottot hirdetnének Magyarországgal szemben
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:04
Nem kérnek a Magyarország által rendezendő találkozóból. 
Makro / Külgazdaság Féloldalas bővülés a magyar építőiparban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 08:30
Több mint 7 százalékkal nőtt az építőipari termelés májusban az egy évvel korábbihoz képest. 
Makro / Külgazdaság Trump hatalomra kerülése atomfegyverkezési versenyt indíthat el
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 07:13
Ha Donald Trump újra az Egyesült Államok elnöke lesz, és visszavonhatja a USA védelmi ernyőjét Európa fölül, az számos országot újfajta biztonsági garancia szerzésére ösztönözné.
Makro / Külgazdaság Elbukni látszik Orbán Viktor missziója
Csabai Károly | 2024. július 15. 05:42
Hiába tesz meg ugyanis kormánya a saját állítása szerint mindent az infláció leszorításáért, és hirdeti hónapról hónapra fennen, hogy ez sikerült is, továbbra is azt látjuk, hogy Európában még mindig jóval több országban alacsonyabb az éves szintű fogyasztóiár-index, mint ahányban magasabb – derül ki az eddig napvilágra került júniusi adatok alapján készült Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG