<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Orbán-kormány úgy döntött, hogy az MNB-alapítványnak adja el a Mátyás templom melletti értékes ingatlant a Budai Várban.

Újabb értékes budai ingatlannal gyarapodik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által 2014-ben alapított Pallas Athéné-alapítványok egyike. Egy december 29-i kormányhatározatban ugyanis úgy döntött Orbán Viktor miniszterelnök, hogy az állami tulajdonban álló, Budapest I. kerület belterület 6667 helyrajzi számú ingatlan a a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány részére adják el versenyeztetés mellőzésével, független ingatlanforgalmi szakértő által megállapított forgalmi értéken - derül ki a legutóbbi Magyar Közlönyből.

Még egy ingatlana lesz az MNB-alapítványnak a Várban Fotó: MTIMég egy ingatlana lesz az MNB-alapítványnak a Várban Fotó: MTI

Ez az érték még nem ismert. Ugyanakkor az biztos, hogy az épületet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) 2005-ben kiemelten védett régészeti lelőhelynek nyilvánította.

A megjelölt területen a régészeti védelem indoka az itt található középkori Buda vára és polgárvárosa, a magyar királyok székhelye és egyben világörökségi helyszín régészeti értékeinek megőrzése, kutathatóságuk biztosítása.

- szól az NKÖM 2005-ös rendelete. A kormány mostani döntése szerint a Budai Várban található ingatlanra az MNB-alapítványnak tudományos, oktatási és kutatási tevékenységének bővítése és terjesztése, a  pénzügyi kultúra fejlesztése érdekében van szüksége. Az MNB-alapítvány és az állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) csak a független ingatlanforgalmi szakértői értékbecslése után kötheti meg az adásvételi szerződést.

Némi támpont lehet, hogy az épület 2019-ig a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) vagyona volt. A MAZSÖK kuratóriuma viszont tavaly márciusban úgy döntött, hogy egy csereügylet keretében az állam tulajdonába adják a Budapest I. kerület belterület 6667 helyrajzi számú ingatlant. Ekkor készült egy értékbecslés is, amely 614,9 millió forintra becsülte az ingatlan értékét.

A Budapest I. kerület belterület 6667 helyrajzi számú ingatlan pedig nem más, mint a Szentháromság téren található Burg Hotel, amelyet az MNV korábban sikertelenül próbált értékesíteni. Lapunk is írt arról, hogy lehet érdeklődő a házra, hiszen éppen mellette rekonstruálják a Pénzügyminisztérium leendő székházát. A kikiáltási ára 1,6 milliárd forint volt.

A budai Várnegyed  a Világörökség része. Szállodánk főbejárata a Szentháromság térről nyílik, a festői panoráma nemcsak innen, hanem a szállodai szobákból is élvezhető. Mind a 26 szoba kilátása egyedülálló, és vendégeink az ágyból is gyönyörködhetnek a megvilágított Mátyás templom látványában - olvasható a Burg Hotel bemutatkozása.

Tehát összességében az MNB-alapítvány a Budai Vár egyik, ha nem a legszebb terén vásárolhat újabb értékes ingatlant. Az alapítványokról januárban írtuk meg, hogy az MNB 2014-ben hozott létre hat alapítványt, Pallas Athéné néven, alapvetően a magyarországi közoktatás fellendítésére. Az alapítványok az MNB-től nekik juttatott vagyont nem költhetik el, csak befektethetik és annak hozamát használhatják fel.

A hat alapítványból azok 2017 végi összeolvadását követően négy maradt, majd egy újabb, 2018-as fúzió után három. Ez utóbbiak – a Pallas Athéné Domus Educationis (PADE), a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány (PAIGEO) és a Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány (PADS) – 2019 végéig külön támogatták az edukációt, a tudományt, a kutatás-fejlesztést és a kultúrát.

Mostantól viszont e tevékenységeket már egy újonnan létrehozott szervezet, a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) égisze alatt végzik, a budai Várban, az Úri utca 21. szám alatt található székhelyükön.

Frissítés

A hírrel kapcsolatban az alapítványtól érkezett egy közlemény, mely szerint a kormány december 29-i határozata alapján a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) lehetőséget kap a Budai Várban, a Szentháromság téren álló Burg Hotel épületének megvásárlására annak érdekében, hogy az Alapítvány az alapító okiratában is lefektetett tudományos, oktatási és kutatási tevékenységét a közjó érdekében megfelelően hasznosítsa.

A Magyar Nemzeti Bank által alapított PADME létrejötte óta olyan, történelmi szempontból jelentős, emblematikus helyen lévő ingatlanokat újít fel és hasznosít az alapítvány oktatási, tudományos céljaira, amelyek kihasználatlanul, illetve elhanyagoltan álltak. Az eddigi ingatlanberuházások során kiemelt szempont volt, hogy a legkorszerűbb technológiákat felhasználva, olyan fenntartható, közösségi és kulturális terek jöjjenek létre, melyek a magyar tudományos élet meghatározó sarokpontjai lesznek a következő évtizedekben.

A PADME beruházásában újult meg és kapott új funkciót a számtalan építészeti díjat elnyert Úri utca 21. alatt lévő Régi Városháza, amely ma Bölcs Várként működik, valamint 2021 első felében a felújítás után várhatóan megnyitja kapuit az ugyancsak a Budai Várban, az Úri utca 72. szám alatt, a Kapisztrán tér sarkán álló történelmi épület is. Az PADME bízik abban, hogy a Budai Vár szívében most egy újabb műemlék épületet menthet meg, amely ezáltal az oktatás és tudomány központjává válhat.

Az adásvételi szerződés megkötéséről a kormányhatározat szerint a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek kell gondoskodnia a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül a független szakértői értékbecslés rendelkezésre állását követő 60 napon belül.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Makro / Külgazdaság Szenátusi elnök: a kórház szerint Milos Zeman jelenleg nem képes ellátni feladatait
MTI | 2021. október 19. 07:48
Milos Zeman cseh államfő a prágai Központi Katonai Kórház véleménye szerint jelenleg nem képes ellátni a tisztségéből eredő feladatokat - jelentette be hétfőn Prágában Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke, aki néhány napja kért a kórháztól hivatalos véleményt Milos Zeman egészségi állapotáról.
Makro / Külgazdaság Elhunyt Kornai János közgazdász
MTI | 2021. október 19. 07:40
Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: a fertőzöttek száma 241,1 millió, a halálos áldozatoké 4,9 millió a világon
MTI | 2021. október 19. 06:53
A világon 241 115 485 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 905 196 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Gyorsuló infláció, gyengülő forint: mit lépnek Matolcsy Györgyék?
Csabai Károly | 2021. október 19. 05:15
Arra továbbra sem érdemes fogadni, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa mai ülésén tovább emeli-e a jegybanki alapkamatot. Hiszen már korábban bejelentette, hogy elkerülhetetlen a szigorítás folytatása. Arra viszont már korántsem lehet mérget venni, hogy az irányadó ráta 15 bázisponttal emelkedik – ahogy azt Matolcsy Györgyék a legutóbbi, szeptember 21-ei kamatdöntés után gyakorlatilag számszerűsítették. Azóta ugyanis romlottak a kilátások.
Makro / Külgazdaság Mi jöhet a NER után? Klasszis Klubunk következő vendége Giró-Szász András lesz
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 19:07
Pánik van a Fideszben, vagy teljes a nyugodtság az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kiválasztása után? És ki lehet Orbán Viktor utóda? Fontos kérdések, fontos válaszok október 28-án.
Makro / Külgazdaság Megrendült Joe Biden elnöksége: Trump nyerheti a 2024-es elnökválasztást
Káncz Csaba | 2021. október 18. 18:33
Végigvesszük, hogy milyen főbb okok vezettek a Biden kormányzattal szembeni komoly bizalomvesztéshez. A brit fogadóirodák már arra teszik tétjeiket, hogy 2024-ben Donald Trump legyőzi Bident. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hitelekkel menekül előre Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 17:37
A magyar kormány továbbra is alkudozik az Európai Unióval az újjáépítési alapból származó összegek kifizetéséről. Eközben viszont más forrásokból próbálnak pénzt bevonni, amivel a mozgásterüket növelik, többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos