<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A terrorizmus terjedésével egyre nagyobb a félelem a repülésbiztonság miatt is. Elég csak a tavaly októberben felrobbantott orosz gépre, vagy a pár hete nagyon gyanús körülmények közt kilyukadó szomáliai utasszállítóra gondolni, és máris felmerül, hogy merjünk-e még repülőre ülni? Bár a statisztikák szerint egyre biztonságosabb a légi közlekedés, a helyzet nem ilyen egyszerű.

Alig tíz napja, február másodikán okozott óriási botrányt a szomáliai Daallo Airlines repülőjének esete, amelyen 15 perccel a felszállás után robbantott Abdullahi Abdisalam Borleh.

A szerkezet szerencsére csak egy kisebb lyukat ütött a jobb szárny felett (az Al-Kaida „kézikönyve” szerint itt lehet a leghatásosabban robbantani), a hirtelen légnyomásváltozás kiszívta a valószínűsített terroristát, aki így az egyedüli áldozata lett a merényletkísérletnek. A 159-es járat utasainak óriási szerencséje volt, mivel ha a robbanás utazómagasságban történik, egészen biztosan meghal mindenki a felszínen - írja az Economist.

Jól látszik a lyuk a 159-es járat oldalán. (Fotó: EPA/GOOBJOOG NEWS)

A Metrojet 9268-as járata már nem volt ilyen szerencsés, a 224 ember életét követelő robbantás húsz perccel felszállás után történt, a Sínai-félsziget felett, a merényletért az Iszlám Állam egy lokális szervezete vállalta a felelősséget. A szomáliai esetben pedig minden bizonnyal a felelős az Afrika szarvának nevezett területen aktív Shabab lesz.

A belső segítség ellen nehéz védekezni

A nyilvánvaló párhuzamok mellett még egy hátborzongató hasonlóság van a két esemény közt: a repterek személyzete jó eséllyel közreműködött az akciókban. Bár az egyiptomi hatóságok még mindig tagadják, hogy az orosz repülőgép terrortámadás áldozata lett, a Reuters januárban azt írta, hogy valószínűleg az egyiptomi nemzeti légitársaság (EgyptAir) egy mérnöke helyezte el a robbanószerkezetet az ülés alatt.

A Metrojet gép roncsa. (Fotó: EPA/STR)

A szomáliai nyomozás jelenlegi állása szerint pedig egy reptéri dolgozó egy laptopnak látszó tárgyat adott át a később robbantó Borlehnek. Mindkét esetben az látszik, hogy a terroristák belső segítséget kaptak, amely egyértelmű változást mutat a módszerekben is.

Ez szembemegy a szeptember 11-ei terrortámadások óta történt esetekkel is, ahol jellemzően a biztonsági rendszereket próbálták kijátszani.

Kezdjünk el rettegni?

Egyelőre nehéz megmondani, hogy mindez mit jelent a nemzetközi civil légi közlekedés számára. A két merénylet, bármennyire is rémisztő, még nem jelenti, hogy több hasonló eset történik majd. Szomália és a Sínai-félsziget konfliktusövezetek, amelyeket sokan alapból elkerülnek, ráadásul a két érintett légitársaság sem számít különösebben jó nevűnek, a Daallo például hétből kettő csillagot ért el a repülésbiztonsági mutatókon.

Valahol hiba van a rendszerben

Az ominózus 159-es járat pilótája, aki egyébként nem is a Daallo Airlines saját alkalmazottja, hanem a görög Hermessel kötött megállapodás alapján vezette a gépet, dühöngve nyilatkozta az AP-nek, hogy a Mogadishu Reptér biztonsági intézkedései nevetségesek, a leparkolt gépekre gyakorlatilag bármit fel lehet vinni észrevétlenül. Ennek a véleménynek némileg ellent mond az, hogy az ICAO levette a Mogadishut a legveszélyesebb repülőterek listájáról, ráadásul a sharm-el-sejki reptér is könnyedén vette a hatósági ellenőrzéseket.

Úgy tűnik, hogy a hiba nem a repterekben van, hanem sokkal inkább a dolgozókban: 2015-ben az amerikai TSA emberei hetven csomagban elrejtett fegyverből mindössze hármat vettek észre, 2011-ben pedig a British Airways egy alkalmazottját kapták el egy tervezett merénylet miatt. Ami mindenesetre biztos, hogy a repülés sosem volt biztonságosabb, hiába történt több szerencsétlenség és merénylet mostanában.

Makro / Külgazdaság Orosz tisztviselő: „a NATO-tagországok részt vesznek az ukrajnai konfliktusban”
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 20:07
Ezek voltak az orosz–ukrán háború legfontosabb hétfői eseményei.
Makro / Külgazdaság Egy hadszíntéren már kitört a háború Európa és Oroszország között
Wéber Balázs | 2023. március 27. 19:38
Miközben a harctéren szerencsére “csak” áttételesen csapnak össze az európai országok Oroszországgal, addig a diplomáciában már kitört a háború. Különösen a balti államok keményítettek be, így ma már egyiküknek sincs nagykövete Moszkvában. De ki fog így füleseket szerezni az oroszlán barlangjában?
Makro / Külgazdaság A finnek már jöhetnek, a svédek még várnak
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:57
A Ház hétfőn megszavazta Finnország NATO-csatlakozásának ratifikációját.
Makro / Külgazdaság Örülhet, akinek van Waberer’s részvénye
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:43
Tőzsdei bevezetése óta a legmagasabb EBIT eredményét és EBIT margin szintjét érte el a Waberer’s International, miután 14,1 százalékkal bővülő árbevétellel zárta a 2022-es évet. A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat 675,9 millió eurós árbevétel mellett 33,3 millió eurós EBIT-et mutatott fel, így a menedzsment részvényenként 100 forintos osztalék kifizetését javasolja az éves közgyűlésen.
Makro / Külgazdaság Ghána boldog lehet
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:24
Kamala Harris amerikai alelnök Ghánába látogatott, ahol találkozott Nana Akufo-Addo elnökkel, és pénzügyi segítséget is ígért neki.
Makro / Külgazdaság Egy vállrándítással intézte el Putyin szóvivője az atomfegyverek Belaruszba telepítése miatt aggódó hangokat
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 17:25
Nem befolyásolják Putyin terveit az atomfegyverek Fehéroroszországba telepítését kifogásoló nyugati aggodalmak – mondta az orosz elnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Pikáns: pakisztáni származású lett Skócia első embere, az indiai származású brit miniszterelnökkel kell majd tárgyalnia
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 17:05
Érdekesek lesznek a skót függetlenségi tárgyalások.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szövetségese futhat be a következő francia elnökválasztáson
Káncz Csaba | 2023. március 27. 15:28
Aggasztó fejlemény, hogy a nyugdíjreform mellett felszólaló politikusokat már fizikai támadások érik. Egyre több szakértő már most borítékolja Le Pen 2027-es győzelmét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ilyen sem sűrűn fordul elő a kínai–tajvani kapcsolatokban
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 15:05
Kéthetes tárgyalássorozatot kezdett Kínában Ma Jing-csiu, az ellenzéki Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang) politikusa, Tajvan korábbi elnöke. Kína üdvözölte a látogatást.
Makro / Külgazdaság Szinte hihetetlen: milliárdos nagyságrendű pénzt érint a kibercsalás
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 14:21
Az emberek saját megítélésük szerint tisztában vannak a visszaélések módszereivel, tartanak is attól, hogy csalás áldozataivá válnak, mégsem védekeznek tudatosan. Ezt a Magyar Nemzeti Bank Pénzforgalmi adatközlése is igazolja, a visszaélések száma sosem látott méreteket öltött.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG