TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A válság hatására számos európai országban beomlott a politikai centrum. Kihasználva Brüsszel gyengeségét és zavarodottságát Moszkva behatol Magyarországra és a Balkánra. Déja vu érzés foghatja el az embert akkor is, ha Budapest politikai dinamikáját veszi szemügyre.

A 2008-as pénzügyi válság előbb gazdasági, majd szociális és mostanra politikai válsággá terebélyesedett Európában. A stagnálás, defláció és tömeges munkanélküliség közepette a centrista eliteknek egyre nehezebb megnyugtató válaszokat adniuk. Míg a II. világháború utáni évtizedekben a két-párti politikai uralom széles körben elterjedt volt, mostanra a krízis számos populista formációt hozott a felszínre.

Széteső politikai centrum

A politikai spektrum széttöredezettsége vált az új normává Európában, amint a frusztrált fiatalok és az elégedetlen választók tömegei dezertálnak a hagyományos pártoktól. Az elhúzódó válság miatt megrendült a bizalom a békeidők politikusainak kompetenciájában és tisztességében. Ők ugyanis azok jómadarak a népítélet szerint, akik nem jelezték előre a válságot, és amikor az kitört, a gazdagokat és önmagukat mentették ki, míg a terheket az átlagember nyakába sózták.

Ha ma lennének választások, Görögországtól Spanyolországig nem a hagyományos, hanem szélsőbaloldali, megszorítást elutasító, új formációk szereznék meg a hatalmat. A déli protest-szavazók a pokol fenekére kívánják a mindent átszövő korrupciót, a felelősséget elkenő nagykoalíciókat, a porosz Angela Merkelt és a pénzpiacok diktátumait.

Eközben euro-szkeptikus, nacionalista és a bevándorlást ellenző jobboldali pártok kerülnének ki győztesen Franciaországban, Hollandiában, Ausztriában és Dániában. Ausztriában a centrista bal- és jobb-oldal a szavazatoknak mintegy felét uralja. Gyakorlatilag állandó nagykoalícióra vannak ítélve, hogy a radikális jobboldalt kiszorítsák a hatalomból. Írországban a legutóbbi EP és helyhatósági választásokon a két nagy párt a szavazatok kevesebb, mint felét gyűjtötte be. Ez pedig egy olyan felállás, amely egyre gyakrabban ismétlődik Európában és teszi a kormányzást még nehezebbé.

Mivel a stabil többség elérése egyre nehezebbé válik, a politikai osztály több helyen kisebbségi kormányzásba kényszerül, mint Svédországban és Dániában, vagy a két nagy – de olvadozó – centrista párt nagykoalícióba menekül, mint Németországban, Ausztriában és Hollandiában.

Orosz behatolás Magyarországra és a Balkánra

A politikai centrum tehát beomlott számos európai országban, és ez a fejlemény az 1930-as éveket idézi. Déja vu érzés foghatja el az embert akkor is, ha Budapest politikai dinamikáját veszi szemügyre. Akárcsak vitéz nagybányai Horthy Miklós Kormányzó Úr Ő Főméltóságának uralma alatt, most is egy félfeudális hatalmi, intézményi és társadalmi struktúrában hívő miniszterelnök viszi az ország ügyeit.

Ennek egyenes következményeként megrendültek az ország euro-atlanti kapcsolatai, Budapestet pedig évek óta elkerülik a nyugati nobilitások.Az ország újonnan egy történelmi anakronizmussá vált, fokozódó külpolitikai elszigetelődéssel.

Horthy Miklós kurzusa teljes politikai tőkéjével a revansizmust erőltette és ahhoz kereste Budapest számára a támogatókat. Akkor Berlin és Róma voltak az ország stratégiai szövetségesei, ma pedig a revansista Moszkva és Baku…

Térségünk újra a hatalmi rivalizálás és megkérdőjelezett határok terepe lett. Angela Merkel világosan fogalmazott a hétvégén Sydney-ben: Putyin megkérdőjelezi az összeurópai békerendszert.

A német sajtó az utóbbi napokban megszerzett Berlinben egy bizalmas külügyi feljegyzést. Eszerint a német kormányzatot súlyosan aggasztja a nyugat-ellenes orosz politika térnyerése a Balkánon, amelynek keretében a Kreml katonai együttműködésen és gázszállításokon keresztül megpróbálja Szerbiát és Bosznia-Hercegovinát szorosan magához láncolni.

A történelem keselyűi újra itt vijjognak a térségünk fölött.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor már tudja, hogyan fékezhetjük meg a Covidot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 23. 17:08
Ha maszkot hordunk, jelentette ki mai videójában.  
Makro / Külgazdaság Halálos járvány, piszkos anyagiak – célegyenesbe fordult Trump és Biden
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 12:49
Egybehangzó sajtóértékelések szerint nyugodt, de pengeváltásokkal színesített volt a választások előtti utolsó elnökjelölti vita az Egyesült Államokban. Közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Biden előnye továbbra is jelentős Trumppal szemben.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb 47 ember hunyt el itthon
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 09:26
Ezzel 1350 fölé nőtt a hazai áldozatok száma. 
Makro / Külgazdaság Szigorít az Orbán-kormány: már meccsekre is csak maszkban mehetünk
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 08:40
A szigorítás a sport- és szabadtéri rendezvényeket érinti.  
Makro / Külgazdaság Nem egyeztetett a PM a szakmával az áfabevallás-tervezetről
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 17:02
A Parlamentben elhangzottakkal ellentétben az áfabevallás-tervezettel kapcsolatban nem történt érdemi egyeztetés az Adótanácsadók Egyesületével. Nem voltunk részesei az áfabevallás-tervezetek kialakításának, annak a kommunikációkban megjelent adminisztrációcsökkentést jelentő hatását mindvégig kritikával illettük - ezt tartalmazza az egyesület lapunknak eljuttatott közleménye.
Makro / Külgazdaság Marhanyelvet és cápaharcsát is vettek TAO-ból a felcsúti focistáknak
Székely Sarolta | 2020. október 22. 16:46
Marhanyelvet, cápaharcsát és argentin marha húspogácsát is vásároltak Felcsúton TAO-pénzből, de egy Rimini utazást is sikerült közpénzből fedezni. Valaki pedig csúnya bakit vétett egy gyógyszerrendelésnél. A Demokratikus Koalíció által kiperelt számlákat laptársunk, az mfor.hu nézte át, összegezte és elemezte.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem okozott meglepetést Matolcsy György csapata
MTI | 2020. október 22. 15:59
Miután ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Olcsóbban lehetett új lakást venni szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:44
Szeptemberben az új és használt tégla építésű lakások ára is csökkent az előző három hónaphoz képest, országos átlagban a legnagyobb mértékű, 8,5 százalékos áresést az új építésű lakásoknál tapasztalták az Otthon Centrumnál.
Makro / Külgazdaság Ismét nőtt a kórházak adóssága
Kormos Olga | 2020. október 22. 15:29
Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint szeptember végén 41,6 milliárd forintot tettek ki, ez az áprilisi adatokhoz képest már 13,1 milliárdos növekmény.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: középmezőny vagy átlag alatti? Müller Cecília és Gulyás Gergely így látja a magyar korona-helyzetet
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:14
Úgy tűnik, ahogy egyre több a napi áldozata a koronavírus-járványnak, úgy rövidülnek az operatív törzs beszámolói. Müller Cecília szerint a halálozások alapján a középmezőnyben vagyunk, de Gulyás Gergely ennél optimistább volt.
hírlevél