3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A francia elnök támogatottsága elképesztő mélységbe került, az ország nem bírja tartani a lépést Németországgal - a hírek szerint a Bizottság nem fogadja majd el a jövő évi költségvetés tervezetét sem. Ne legyenek illúzióink: ez nem a franciák problémája, hanem az egész Európai Unióé.

Párizsra figyelünk - Európát látjuk

Vigyázó szemetek újonnan Párizsra vessétek! Batsányi János 1789-ben még példaképként tekintett a francia forradalom eseményeire és kérte honfitársait a tanulságok hazai átültetésére. Két évszázad elteltével az utóbbi időszak francia politikai földindulása sajnos negatív példaként és figyelmeztetésként szolgálhat számunkra.

Ne legyenek kétségeink, a francia politikai, gazdasági és társadalmi válság dimenziója valójában össz-európai: Franciaország az Európai Unió politikai centruma és ennek a kulcs-országnak a politikai centruma egyszerűen összeomlott.

Francia elnököt így még nem utáltak

A francia elnököt, François Hollande-t a szeptemberi felmérések szerint a lakosság mindössze 13 (!) százaléka támogatja, népszerűsége az 56 éves Ötödik Köztársaság történetének abszolút mélypontja. A franciák többsége szerint a hagyományos politikai osztály általában, a jelenlegi elnök pedig különösképpen impotensnek bizonyult a "Grande Nation" rég volt dicsőségének helyreállítására, a versenyképesség hanyatlásának a föltartóztatására, vagy akárcsak a mindennapi gazdasági problémák kezelésére.

Választási plakát 2012-ből

A francia gazdaság láthatóan nem bírja a lépést a német gazdasággal, közpénz-ügyei pedig felettébb rozoga lábakon állnak. Legújabb értesüléseink szerint az Európai Bizottság komoly eséllyel elutasítja Franciaország - és Olaszország - 2015-ös költségvetési tervezeteit.

Francois Hollande  szeptember közepén kezdeményezett tárgyalásokat mindenekelőtt Németországgal, hogy a legutóbb megígért 2015-ről 2017-re halaszthassák a GDP-arányos államháztartási hiány 3 százalék alá csökkentését.  Részletek >>

Berlin helyett Róma felé fordulnak

Az európai integrációt hat évtizeden keresztül a német-francia tengely hajtotta előre. Ez az együttműködés az utóbbi években megrendült, Franciaország egyre inkább Róma kegyeit keresi és a dél-európaiak mélyen frusztrált táborát vezetve próbál magának alkupozíciót kiharcolni az európai színtéren.

Aggasztó hírek ezek az európai integráció hazai hívei számára – és bizonyára örömteli beszámoló azon politikai körök számára, akik napi szinten fröcsögnek és áskálódnak az összefogás ellenében.  Franciaország megrendülése ugyanis alapjaiban befolyásolja annak az Uniónak a gazdasági életképességét és politikai vitalitását, amelynek egy évtizede tagjai vagyunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG