6p
Kedden is, szerdán is a csapból is a magyarországi menekülthelyzet folyt a német sajtóban, sokan a címlapon tudósítanak a Keleti pályaudvarnál folyó eseményekről. Valahogy nem így kellett volna bevonulnunk a köztudatba, az országunkról így kialakuló kép szörnyen rossz. Még „szégyenországnak” is elneveztek.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A bajor sajtóban különösen fontos hír, hogy mi történik Magyarországon és Ausztriában a menekültekkel, hiszen a legtöbbjük a földrajzi közelség okán ebbe a tartományba érkezik meg. A B5 Aktuell hírrádió kedden részletesen tudósított arról, hogy a hétfőn a magyar és osztrák hatóságok által továbbengedett menekültszállító vonatok reggel befutottak Münchenbe.

Hosszasan dicsérték a helyi lakosokat, akik spontán vizet, élelmiszert, pelenkát vittek a több száz felhalmozódó, regisztrációra váró menekültnek. Elhangzott, hogy a bajor kormány ellátja a menekülteket, de magyarázatot kér a magyar kormánytól a menekültkérdés kezelése miatt. Elhangzott, hogy Magyarország nem tartja be az európai jogszabályokat (amelyek szerint a menekülteket regisztrálnia kellene). Sőt egy háttérműsorban az a kifejezés is szerepelt a menekülthelyet magyarországi kezelése kapcsán, hogy „Schandeland” (szégyenország).

Szerda reggel már arról számoltak be, hogy alig érkezett menekült Münchenbe – mindössze 20 fő – a reggeli vonatokkal, bár feltételezték, hogy sokan már a határhoz közeli Rosenheimben leszállhattak. A híreket fogokozatosan a Keleti Pályaudvarnál kialakult helyzet vette át, az épület kiürítése, a menekültek bizonytalan helyzete, a rossz higéniai körülmények, az emberek tiltakozása.

Bajorországot a menekültáradat különösen súlyosan érinti, és segítséget kért a többi német tartománytól. Baden-Württenberg már vállalta is korlátozott számú menekült átvételét.

Hosszú viták után a napokban nyitották meg Bajorországban egy egykori, határhoz közeli laktanyában azt a befogadó tábort, amelynek célja, hogy az úgynevezett nyugat-balkáni (koszovói, albán, macedóniai stb.) menekülteket ideiglenesen felvegye. Az ő nagy többségük menekültkérelmét igyekeznek minél gyorsabban elbírálni, nekik ugyanis minimális az esélyük a menekültstátuszra, mivel nem háborús, polgárháborús övezetből jöttek.

A menekültkérdés és Budapest szerepelt például a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) webes címlapján, de a Reutersnél is ez volt az egyik kiemelt hír ma délben. A FAZ címe „Dühös tiltakozás a rendőrblokád ellen Budapesten”. A cikk szerint miközben száz menekült tiltakozott, hogy a rendőrség nem engedi őket a Keleti területére, további hatszáz körülvette őket, és még 1200 a föld alatti tranzitban várakozott kedd reggel.

Menekültek a tranzitzónában. Fotó: Privátbankár

Mindeközben pedig újabb és újabb menekültek érkeznek Magyarországra. „Kerítés ide, szögesdrót oda” – teszik hozzá. Az új kerítés ellenére 2284 menekültet regisztrált a rendőrség kedden. Senki sem tudja, mi lesz, a rendőrség hol feltartóztatja a menekülteket, hol meg nem. A környékbeli aluljárókkal együtt 2000-3000 emberre csak négy mobil WC jut – írják.

„Káosz Budapesten – Magyarország haragja a menekültekkel és a ’baloldali EU-val’ szemben” – hangzott a Die Welt címe ma délben. Miközben a helyzet a Keletinél egyre drámaibb, hideg és eső is fenyeget, a bécsiek megmutatják, hogyan lehet gyorsan és hatékonyan segíteni – írják.

A lap leírja az elmúlt napok történéseit, a menekültek helyzetét, és magyar politikusokat idéz, akik az EU liberális politikáját teszik felelőssé a történtekért. Megemlíti, hogy az állam csak a rendőrséggel képviselteti magát, a menekültek ellátását civil szervezetek végzik.

A Keleti aluljáróban mosdatlanság, fekália, izzadtság szaga érződik, miközben magyar járókelők szidalmazzák a menekülteket, amiért koszosak. Ezalatt a turisták csodálkoznak, hogyan lehet ennyi embert a város közepén „lecsúszni hagyni”.

 

Bécsbe hétfőn 3600 menekült érkezett, és órák alatt komplett infrastruktúra alakult ki a menekültek megsegítésére. Eközben azonban elapadtak a menekültek és az osztrák önkéntesek most hiába várnak rájuk – írják.

 

Amit az osztrák belügyminisztérium egy svájci céggel hónapok óta sikertelenül igyekezett megszervezni, azt a bécsi Nyugati Pályaudvaron néhány tucat civil önkéntes pillanatok alatt megszervezte: a menekülteknek méltó fogadtatást, védelmet és ellátást szerveztek. Itt is több tucat önkéntes érkezett vízzel, élelmiszerrel, takarókkal, pelenkákkal, arab, kurd, fárszi nyelvű tolmácsok jelentkeztek.

Vakmajom: így bánnak majd veled is

„Ahogy egyes európai államok viseltetnek irántuk, és a skála széles az elutasító közönytől a baráti segítő kézig, valójában úgy viseltetnek a polgáraik iránt is, tehát itt kiderült, hogy melyik állam represszív élősködő, és melyik szolgáltató/segítő: a polgárok is pontosan ugyanarra számíthatnak az államuktól, amit az a menekülteknek ad” – írja Vakmajom, azaz Faragó Ferenc alapkezelő az Alapbogon és saját blogján.

„Ahogy alakul a menekültválság, az EU számára nagyobb kihívásnak tűnik, mint az eurózónaválság. Nem azért, mert nem volna simán kezelhető akár pár millió menekült befogadása és integrációja (…) akkor is humanitárius kötelesség volna, ha nehezen megy, a földönfutó üldözöttnek segíteni kell (…) sőt, a migrációra, kezelt formában, szüksége is van az öregedő Európának”.

A szerző szerint az elemi szolidaritás hiánya került napvilágra az ügy kapcsán, amit „csak szupranacionális szinten lehetne menedzselni, közös határőrizettel, kvótaszerű befogadással, és ezt blokkolni látszanak főleg azok a keleti tagállamok, akik amúgy tonna lóvét kapnak a centrumtól felzárkózásra, megtagadva ezzel olyan európai értékeket, mint szolidaritás és jogállamiság, és belezuhanhatnak a bezárkózó nacionalista demagógiába, ahogy ez a legsötétebb tagállamban meg is történt.”

Ennek komolyabb következményei is lehetnek, mint az osztrák határőrizet de facto részleges visszaállítása, korlátozhatja az áruk, a munkaerő, a szolgáltatások, sőt, akár a tőke szabad áramlását az EU-ban. Nem a menekültek jelentenek fenyegetést Európára, hanem azok, akik megtagadják az európai értékeket – vallja Vakmajom.

„Merkel egyenesen a schengeni határok felülvizsgálatával fenyeget, ergo a szolidaritást nem vállaló államok akár repülhetnek is a zónából, élen persze a kérdésben gyalázatosan inhumánus” Magyarországgal – teszi hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG