<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Kedden is, szerdán is a csapból is a magyarországi menekülthelyzet folyt a német sajtóban, sokan a címlapon tudósítanak a Keleti pályaudvarnál folyó eseményekről. Valahogy nem így kellett volna bevonulnunk a köztudatba, az országunkról így kialakuló kép szörnyen rossz. Még „szégyenországnak” is elneveztek.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A bajor sajtóban különösen fontos hír, hogy mi történik Magyarországon és Ausztriában a menekültekkel, hiszen a legtöbbjük a földrajzi közelség okán ebbe a tartományba érkezik meg. A B5 Aktuell hírrádió kedden részletesen tudósított arról, hogy a hétfőn a magyar és osztrák hatóságok által továbbengedett menekültszállító vonatok reggel befutottak Münchenbe.

Hosszasan dicsérték a helyi lakosokat, akik spontán vizet, élelmiszert, pelenkát vittek a több száz felhalmozódó, regisztrációra váró menekültnek. Elhangzott, hogy a bajor kormány ellátja a menekülteket, de magyarázatot kér a magyar kormánytól a menekültkérdés kezelése miatt. Elhangzott, hogy Magyarország nem tartja be az európai jogszabályokat (amelyek szerint a menekülteket regisztrálnia kellene). Sőt egy háttérműsorban az a kifejezés is szerepelt a menekülthelyet magyarországi kezelése kapcsán, hogy „Schandeland” (szégyenország).

Szerda reggel már arról számoltak be, hogy alig érkezett menekült Münchenbe – mindössze 20 fő – a reggeli vonatokkal, bár feltételezték, hogy sokan már a határhoz közeli Rosenheimben leszállhattak. A híreket fogokozatosan a Keleti Pályaudvarnál kialakult helyzet vette át, az épület kiürítése, a menekültek bizonytalan helyzete, a rossz higéniai körülmények, az emberek tiltakozása.

Bajorországot a menekültáradat különösen súlyosan érinti, és segítséget kért a többi német tartománytól. Baden-Württenberg már vállalta is korlátozott számú menekült átvételét.

Hosszú viták után a napokban nyitották meg Bajorországban egy egykori, határhoz közeli laktanyában azt a befogadó tábort, amelynek célja, hogy az úgynevezett nyugat-balkáni (koszovói, albán, macedóniai stb.) menekülteket ideiglenesen felvegye. Az ő nagy többségük menekültkérelmét igyekeznek minél gyorsabban elbírálni, nekik ugyanis minimális az esélyük a menekültstátuszra, mivel nem háborús, polgárháborús övezetből jöttek.

A menekültkérdés és Budapest szerepelt például a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) webes címlapján, de a Reutersnél is ez volt az egyik kiemelt hír ma délben. A FAZ címe „Dühös tiltakozás a rendőrblokád ellen Budapesten”. A cikk szerint miközben száz menekült tiltakozott, hogy a rendőrség nem engedi őket a Keleti területére, további hatszáz körülvette őket, és még 1200 a föld alatti tranzitban várakozott kedd reggel.

Menekültek a tranzitzónában. Fotó: Privátbankár

Mindeközben pedig újabb és újabb menekültek érkeznek Magyarországra. „Kerítés ide, szögesdrót oda” – teszik hozzá. Az új kerítés ellenére 2284 menekültet regisztrált a rendőrség kedden. Senki sem tudja, mi lesz, a rendőrség hol feltartóztatja a menekülteket, hol meg nem. A környékbeli aluljárókkal együtt 2000-3000 emberre csak négy mobil WC jut – írják.

„Káosz Budapesten – Magyarország haragja a menekültekkel és a ’baloldali EU-val’ szemben” – hangzott a Die Welt címe ma délben. Miközben a helyzet a Keletinél egyre drámaibb, hideg és eső is fenyeget, a bécsiek megmutatják, hogyan lehet gyorsan és hatékonyan segíteni – írják.

A lap leírja az elmúlt napok történéseit, a menekültek helyzetét, és magyar politikusokat idéz, akik az EU liberális politikáját teszik felelőssé a történtekért. Megemlíti, hogy az állam csak a rendőrséggel képviselteti magát, a menekültek ellátását civil szervezetek végzik.

A Keleti aluljáróban mosdatlanság, fekália, izzadtság szaga érződik, miközben magyar járókelők szidalmazzák a menekülteket, amiért koszosak. Ezalatt a turisták csodálkoznak, hogyan lehet ennyi embert a város közepén „lecsúszni hagyni”.

 

Bécsbe hétfőn 3600 menekült érkezett, és órák alatt komplett infrastruktúra alakult ki a menekültek megsegítésére. Eközben azonban elapadtak a menekültek és az osztrák önkéntesek most hiába várnak rájuk – írják.

 

Amit az osztrák belügyminisztérium egy svájci céggel hónapok óta sikertelenül igyekezett megszervezni, azt a bécsi Nyugati Pályaudvaron néhány tucat civil önkéntes pillanatok alatt megszervezte: a menekülteknek méltó fogadtatást, védelmet és ellátást szerveztek. Itt is több tucat önkéntes érkezett vízzel, élelmiszerrel, takarókkal, pelenkákkal, arab, kurd, fárszi nyelvű tolmácsok jelentkeztek.

Vakmajom: így bánnak majd veled is

„Ahogy egyes európai államok viseltetnek irántuk, és a skála széles az elutasító közönytől a baráti segítő kézig, valójában úgy viseltetnek a polgáraik iránt is, tehát itt kiderült, hogy melyik állam represszív élősködő, és melyik szolgáltató/segítő: a polgárok is pontosan ugyanarra számíthatnak az államuktól, amit az a menekülteknek ad” – írja Vakmajom, azaz Faragó Ferenc alapkezelő az Alapbogon és saját blogján.

„Ahogy alakul a menekültválság, az EU számára nagyobb kihívásnak tűnik, mint az eurózónaválság. Nem azért, mert nem volna simán kezelhető akár pár millió menekült befogadása és integrációja (…) akkor is humanitárius kötelesség volna, ha nehezen megy, a földönfutó üldözöttnek segíteni kell (…) sőt, a migrációra, kezelt formában, szüksége is van az öregedő Európának”.

A szerző szerint az elemi szolidaritás hiánya került napvilágra az ügy kapcsán, amit „csak szupranacionális szinten lehetne menedzselni, közös határőrizettel, kvótaszerű befogadással, és ezt blokkolni látszanak főleg azok a keleti tagállamok, akik amúgy tonna lóvét kapnak a centrumtól felzárkózásra, megtagadva ezzel olyan európai értékeket, mint szolidaritás és jogállamiság, és belezuhanhatnak a bezárkózó nacionalista demagógiába, ahogy ez a legsötétebb tagállamban meg is történt.”

Ennek komolyabb következményei is lehetnek, mint az osztrák határőrizet de facto részleges visszaállítása, korlátozhatja az áruk, a munkaerő, a szolgáltatások, sőt, akár a tőke szabad áramlását az EU-ban. Nem a menekültek jelentenek fenyegetést Európára, hanem azok, akik megtagadják az európai értékeket – vallja Vakmajom.

„Merkel egyenesen a schengeni határok felülvizsgálatával fenyeget, ergo a szolidaritást nem vállaló államok akár repülhetnek is a zónából, élen persze a kérdésben gyalázatosan inhumánus” Magyarországgal – teszi hozzá.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A cseh gazdaság is a recesszió útjára lépett?
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 10:54
Negyedéves bázison a cseh gazdaság is már zsugorodott.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktorék újratervezik a 2023-as költségvetést, másfél százalékos növekedéssel számolnak
Dobos Zoltán | 2022. december 2. 09:25
Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában a készülő újabb szankciós csomagról, a helyreállítási alapból várható uniós forrásokról, az Ukrajnának nyújtandó segítségről, a globális minimumadóról, a jövő évi költségvetés újratervezéséről és a migrációs nyomásról beszélt.
Makro / Külgazdaság Európa egyedül túl gyenge, hogy szembeszálljon Moszkvával
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:50
Európa "nem elég erős" ahhoz, hogy egyedül szembeszálljon Moszkvával - jelentette ki Sanna Marin finn miniszterelnök pénteken, amikor az öreg kontinens képességeit értékelte Oroszország ukrajnai háborúja kapcsán.
Makro / Külgazdaság Holoda Attila: a benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:14
A benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan, az ellátási problémák miatt mára inkább bosszankodást okoz. Mivel így nem jelent már politikai előnyt, januártól biztosan kivezetik. Holoda Attila energiapiaci szakértő, korábbi energetikáért felelős helyettes államtitkár adott laptársunk, az Mfor számára interjút.
Makro / Külgazdaság Ismét Zaporizzsját támadták az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:30
Röviden összefoglaljuk az elmúlt órák eseményeit.
Makro / Külgazdaság Súlyos esetre gyakorlatoznak Franciaországban
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 06:48
Franciaországban szimulációs gyakorlatot szerveznek az energetikai hatóságok december 9-én az esetleges téli áramhiányok kezelésére. Az országos teszt célja annak felmérése, hogy a hálózat mennyire készült fel a válságkezelésre.
Makro / Külgazdaság Saját hazugságai véreztetik ki Putyin hadseregét
Litván Dániel | 2022. december 2. 05:43
Mi van akkor, ha az orosz haderőnél nemcsak kifele, hanem belső használatra is hazudoznak? Akkor baj van, mert a háború nem igazán tolerálja a valóság kreatív megszépítését. Csakhogy a hazugságok árát nem azok elkövetői, hanem a ranglétra legalján állók fizetik meg leginkább.
Makro / Külgazdaság Joe Bidennek meglepetést okoztak az oroszok - nincs áram Herszonban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 20:11
Az orosz-ukrán háború 281. napjának legfontosabb eseményei esti hírösszefoglalónkban. 
Makro / Külgazdaság Tíz év után újra helyreáll Magyarország kapcsolata ezzel az országgal
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 19:13
Tíz év telt el az azeri baltás gyilkos kiadatása óta.
Makro / Külgazdaság Az európai jó hangulat húzta magával Budapestet
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:35
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 384,18 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 46 368,37 ponton zárt csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG