BUX
35 967.41
+0.26%
+92.00
OTP
10 800.00
+4.15%
+430.00
MOL
1 916.00
-2.74%
-54.00
RICHTER
6 650.00
-2.35%
-160.00
MTELEKOM
396.00
+0.76%
+3.00
 
2018. szeptember 11. 12:45

Meghívta a bevándorlás-ellenes, radikális jobboldali EP-frakcióba Orbán Viktort Heinz-Christian Strache, az osztrák Szabadságpárt vezére. Ennek a csoportnak a tagja a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Gyűlés és az olasz Liga is. Eközben a magyar kormányfőt egyre nagyobb nyomás elé helyezi jelenlegi pártcsaládja, az Európai Néppárt: az osztrák kereszténydemokrata képviselők például megszavazzák majd a magyar kormányt elítélő Sargentini-jelentést. A vitára ma délután kerül sor az EP-ben.

Mosolyoffenzíva: Strache és Orbán az EP-ben (az osztrák Kronen Zeitung montázsa, forrás: krone.at)

Végeredményben nem is meglepő ajánlatot kapott Orbán Viktor a Sargentini-jelentésről szóló európai parlamenti (EP) szavazás előtt. Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, a bevándorlás-ellenes Szabadságpárt vezére ugyanis felkínálta a magyar kormányfőnek, hogy alkossanak közös frakciót az EP-ben.

Orbán Viktor új otthona?

„Meghívom Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és pártját, a Fideszt egy közös EU-frakcióba, ahol a jövőben közösen dolgozhatunk” – írta Strache a Facebook oldalán. A Fidesz jelenleg az Európai Néppárt (EPP), a Szabadságpárt pedig a Nemzetek és Szabadság Európája képviselőcsoportjának a tagja. Előbbi a legnagyobb (228 fős), utóbbi a legkisebb (35 fős) frakció az EP-ben.

Strache hozzátette: teljességgel érthetetlen a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) álláspontja, amely szerint eljárást kell kezdeni a magyar kormány ellen, ha az nem hajlandó kompromisszumra a magyar jogállamiságról szóló vitában. A Szabadságpárt vezetője egyúttal abszurdnak nevezte Othmar Karasnak, az Osztrák Néppárt EP-frakcióvezetőjének a javaslatát, amely szerint fel kellene függeszteni a Fidesz tagságát az EPP-ben.

Az osztrák Die Presse a bejelentést egyenesen úgy értékelte, hogy Strache új otthont kínál Orbánnak az EU-ban. A Nemzetek és Szabadság Európájához tartoznak olyan bevándorlás-ellenes, nacionalista, radikális jobboldali pártok, mint a francia Nemzeti Gyűlés (korábban Nemzeti Front), valamint az olasz Liga (a korábbi Északi Liga.) Ezek a pártok magukat úgy definiálják, mint amelyek valódi nemzeti, patrióta politikát képviselnek.     

Kurz és Weber távolságot tart Orbántól

Sebastian Kurz osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt vezetője ezzel szemben igyekszik távolságot tartani a magyar kormányfőtől. Tegnap este az osztrák televízióban bejelentette: pártja frakciója megszavazza majd a Sargentini-jelentést, valamint adott esetben azt is, hogy függesszék fel a Fidesz tagságát az EPP-ben.

Ezzel párhuzamosan Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője az elmúlt napokban többször is figyelmeztette a magyar kormányfőt: mutasson kompromisszumkészségét. Weber szerint az EU magját a közös értékek, azaz a demokrácia, a jogállamiság, valamint a vélemény- és sajtószabadság adják. Ebből nem lehet engedni, „természetesen még az EPP tagjai számára sem.”

A frakcióvezető kedd reggel a német ZDF-ben megerősítette: Orbán Viktornak tiszteletben kell tartania az uniós alapjogokat, el kell ismernie az EU aggodalmait, és cselekednie kell. Ha az nem történik meg, akkor „a magyar kormány nehéz helyzetbe kerül”.

Háromkor indul a buli

Az EP kedden délután három órától vitázik majd Judith Sargentini zöldpárti EP-képviselő Magyarországról szóló különjelentéséről. A magyar miniszterelnök hét perces felszólalási lehetőséget kap.

A jelentés szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és módszeres megsértésének, így indokolt az EU atomfegyvereként emlegetett hetes cikk szerinti eljárás megindítása hazánkkal szemben. Bár ez elvileg akár azzal is járhat, hogy megvonják az országtól a szavazati jogot az Európai Tanácsban, ehhez az összes többi EU-tag egyöntetű támogatására lenne szükség, ami elemzők szerint gyakorlatilag kizárt.

A dokumentum egyébként magyarul is elérhető az EP honlapján.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Ennyi kamatot kell fizetünk a zöldkötvényért
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 2. 21:22
Ahogy arról az este folyamán beszámoltunk, Magyarország 1,5 milliárd euró értékben bocsátott ki kedden úgynevezett zöldkötvényt. Az Államadósság Kezelő Központ közzétette a kibocsátás pénzügyi tudnivalóit.
Makro / Külgazdaság 1,5 milliárd euró érkezik Magyarországra zöld projektekre
Király Béla | 2020. június 2. 19:31
Jó ideje a levegőben lógott az első magyar zöldkötvények kibocsátása, a koronavírus járvány miatt viszont a tavasz elejére tervezett kibocsátás elcsúszott. Kedden este ugyanakkor Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, hogy 1,5 milliárd euró értékben bocsátott ki Magyarország ilyen értékpapírt.
Makro / Külgazdaság Magához tért a koronavírus-sokkból Spanyolország
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 16:46
A foglalkoztatottak száma emelkedik, 100 üzletből 85 már újranyitott. Jövő héten újraindul a focibajnokság, hamarosan pedig mehetnek a turisták is.
Makro / Külgazdaság Milliárdos veszteséget tüntet el a Magyar Posta állami támogatásból
Vég Márton | 2020. június 2. 14:34
Ha csak a valódi tevékenységét nézzük a Magyar Postának, akkor hiába volt 2019-ben két választás is, mégis veszteséges az állami társaság, pedig közel ezer embert elküldtek. Az állam közel 5 milliárd forintos támogatásának hála, a beszámolóban végül mindig sikerül nyereséget kimutatni.
Makro / Külgazdaság A veszélyhelyzet megszűnése után is lehet beutazási korlátozás
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 12:23
Utólagos influenzamintákból készített elemzés a bizonyíték arra, hogy nem került be előbb Magyarországra a vírus, mint március. Bevetési egységeket vezényelnek majd ki az idősotthonokba, ha a járvány miatt szükséges lesz - derült ki a mai sajtótájékoztatón. 
Makro / Külgazdaság 11 százaléknyit zsugorodhat idén a francia GDP a koronavírus miatt
MTI | 2020. június 2. 10:30
Franciaországban március 17-étől május 11-éig gyakorlatilag bezárt az összes gyár.
Makro / Külgazdaság Az áprilisi termelői árakat is megfertőzte a koronavírus
MTI | 2020. június 2. 09:52
A belföldiek csökkentek, az ipari export árai nőttek.
Makro / Külgazdaság Jelentősen csökkent a külkereskedelmi többletünk márciusban
MTI | 2020. június 2. 09:41
343 millió euróval lett kevesebb.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: csaknem nyolcmilliárd euróból tesztelhetnek a németek
Wéber Balázs | 2020. június 2. 09:06
Csaknem nyolcmilliárd eurót költene Németország az óvodák, iskolák, kórházak és idősotthonok szisztematikus koronavírus-tesztelésére az idei évben. Egy hét alatt 4,5 millió ellenőrzést végezhetnek. Németországban sokkal kevesebb áldozata van a járványnak, mint a többi nagy nyugat-, illetve dél-európai országban.
Makro / Külgazdaság Májusban is szenvedett a magyar feldolgozóipar
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 09:01
Bár májusban emelkedett a magyar beszerzési menedzser index értéke, az még a feldolgozóipar további zsugorodását jelzi. 
Friss
hírlevél