TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Meghívta a bevándorlás-ellenes, radikális jobboldali EP-frakcióba Orbán Viktort Heinz-Christian Strache, az osztrák Szabadságpárt vezére. Ennek a csoportnak a tagja a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Gyűlés és az olasz Liga is. Eközben a magyar kormányfőt egyre nagyobb nyomás elé helyezi jelenlegi pártcsaládja, az Európai Néppárt: az osztrák kereszténydemokrata képviselők például megszavazzák majd a magyar kormányt elítélő Sargentini-jelentést. A vitára ma délután kerül sor az EP-ben.
Mosolyoffenzíva: Strache és Orbán az EP-ben (az osztrák Kronen Zeitung montázsa, forrás: krone.at)

Végeredményben nem is meglepő ajánlatot kapott Orbán Viktor a Sargentini-jelentésről szóló európai parlamenti (EP) szavazás előtt. Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, a bevándorlás-ellenes Szabadságpárt vezére ugyanis felkínálta a magyar kormányfőnek, hogy alkossanak közös frakciót az EP-ben.

Orbán Viktor új otthona?

„Meghívom Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és pártját, a Fideszt egy közös EU-frakcióba, ahol a jövőben közösen dolgozhatunk” – írta Strache a Facebook oldalán. A Fidesz jelenleg az Európai Néppárt (EPP), a Szabadságpárt pedig a Nemzetek és Szabadság Európája képviselőcsoportjának a tagja. Előbbi a legnagyobb (228 fős), utóbbi a legkisebb (35 fős) frakció az EP-ben.

Strache hozzátette: teljességgel érthetetlen a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) álláspontja, amely szerint eljárást kell kezdeni a magyar kormány ellen, ha az nem hajlandó kompromisszumra a magyar jogállamiságról szóló vitában. A Szabadságpárt vezetője egyúttal abszurdnak nevezte Othmar Karasnak, az Osztrák Néppárt EP-frakcióvezetőjének a javaslatát, amely szerint fel kellene függeszteni a Fidesz tagságát az EPP-ben.

Az osztrák Die Presse a bejelentést egyenesen úgy értékelte, hogy Strache új otthont kínál Orbánnak az EU-ban. A Nemzetek és Szabadság Európájához tartoznak olyan bevándorlás-ellenes, nacionalista, radikális jobboldali pártok, mint a francia Nemzeti Gyűlés (korábban Nemzeti Front), valamint az olasz Liga (a korábbi Északi Liga.) Ezek a pártok magukat úgy definiálják, mint amelyek valódi nemzeti, patrióta politikát képviselnek.     

Kurz és Weber távolságot tart Orbántól

Sebastian Kurz osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt vezetője ezzel szemben igyekszik távolságot tartani a magyar kormányfőtől. Tegnap este az osztrák televízióban bejelentette: pártja frakciója megszavazza majd a Sargentini-jelentést, valamint adott esetben azt is, hogy függesszék fel a Fidesz tagságát az EPP-ben.

Ezzel párhuzamosan Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője az elmúlt napokban többször is figyelmeztette a magyar kormányfőt: mutasson kompromisszumkészségét. Weber szerint az EU magját a közös értékek, azaz a demokrácia, a jogállamiság, valamint a vélemény- és sajtószabadság adják. Ebből nem lehet engedni, „természetesen még az EPP tagjai számára sem.”

A frakcióvezető kedd reggel a német ZDF-ben megerősítette: Orbán Viktornak tiszteletben kell tartania az uniós alapjogokat, el kell ismernie az EU aggodalmait, és cselekednie kell. Ha az nem történik meg, akkor „a magyar kormány nehéz helyzetbe kerül”.

Háromkor indul a buli

Az EP kedden délután három órától vitázik majd Judith Sargentini zöldpárti EP-képviselő Magyarországról szóló különjelentéséről. A magyar miniszterelnök hét perces felszólalási lehetőséget kap.

A jelentés szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és módszeres megsértésének, így indokolt az EU atomfegyvereként emlegetett hetes cikk szerinti eljárás megindítása hazánkkal szemben. Bár ez elvileg akár azzal is járhat, hogy megvonják az országtól a szavazati jogot az Európai Tanácsban, ehhez az összes többi EU-tag egyöntetű támogatására lenne szükség, ami elemzők szerint gyakorlatilag kizárt.

A dokumentum egyébként magyarul is elérhető az EP honlapján.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél