TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Meghívta a bevándorlás-ellenes, radikális jobboldali EP-frakcióba Orbán Viktort Heinz-Christian Strache, az osztrák Szabadságpárt vezére. Ennek a csoportnak a tagja a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Gyűlés és az olasz Liga is. Eközben a magyar kormányfőt egyre nagyobb nyomás elé helyezi jelenlegi pártcsaládja, az Európai Néppárt: az osztrák kereszténydemokrata képviselők például megszavazzák majd a magyar kormányt elítélő Sargentini-jelentést. A vitára ma délután kerül sor az EP-ben.
Mosolyoffenzíva: Strache és Orbán az EP-ben (az osztrák Kronen Zeitung montázsa, forrás: krone.at)

Végeredményben nem is meglepő ajánlatot kapott Orbán Viktor a Sargentini-jelentésről szóló európai parlamenti (EP) szavazás előtt. Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, a bevándorlás-ellenes Szabadságpárt vezére ugyanis felkínálta a magyar kormányfőnek, hogy alkossanak közös frakciót az EP-ben.

Orbán Viktor új otthona?

„Meghívom Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és pártját, a Fideszt egy közös EU-frakcióba, ahol a jövőben közösen dolgozhatunk” – írta Strache a Facebook oldalán. A Fidesz jelenleg az Európai Néppárt (EPP), a Szabadságpárt pedig a Nemzetek és Szabadság Európája képviselőcsoportjának a tagja. Előbbi a legnagyobb (228 fős), utóbbi a legkisebb (35 fős) frakció az EP-ben.

Strache hozzátette: teljességgel érthetetlen a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) álláspontja, amely szerint eljárást kell kezdeni a magyar kormány ellen, ha az nem hajlandó kompromisszumra a magyar jogállamiságról szóló vitában. A Szabadságpárt vezetője egyúttal abszurdnak nevezte Othmar Karasnak, az Osztrák Néppárt EP-frakcióvezetőjének a javaslatát, amely szerint fel kellene függeszteni a Fidesz tagságát az EPP-ben.

Az osztrák Die Presse a bejelentést egyenesen úgy értékelte, hogy Strache új otthont kínál Orbánnak az EU-ban. A Nemzetek és Szabadság Európájához tartoznak olyan bevándorlás-ellenes, nacionalista, radikális jobboldali pártok, mint a francia Nemzeti Gyűlés (korábban Nemzeti Front), valamint az olasz Liga (a korábbi Északi Liga.) Ezek a pártok magukat úgy definiálják, mint amelyek valódi nemzeti, patrióta politikát képviselnek.     

Kurz és Weber távolságot tart Orbántól

Sebastian Kurz osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt vezetője ezzel szemben igyekszik távolságot tartani a magyar kormányfőtől. Tegnap este az osztrák televízióban bejelentette: pártja frakciója megszavazza majd a Sargentini-jelentést, valamint adott esetben azt is, hogy függesszék fel a Fidesz tagságát az EPP-ben.

Ezzel párhuzamosan Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője az elmúlt napokban többször is figyelmeztette a magyar kormányfőt: mutasson kompromisszumkészségét. Weber szerint az EU magját a közös értékek, azaz a demokrácia, a jogállamiság, valamint a vélemény- és sajtószabadság adják. Ebből nem lehet engedni, „természetesen még az EPP tagjai számára sem.”

A frakcióvezető kedd reggel a német ZDF-ben megerősítette: Orbán Viktornak tiszteletben kell tartania az uniós alapjogokat, el kell ismernie az EU aggodalmait, és cselekednie kell. Ha az nem történik meg, akkor „a magyar kormány nehéz helyzetbe kerül”.

Háromkor indul a buli

Az EP kedden délután három órától vitázik majd Judith Sargentini zöldpárti EP-képviselő Magyarországról szóló különjelentéséről. A magyar miniszterelnök hét perces felszólalási lehetőséget kap.

A jelentés szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és módszeres megsértésének, így indokolt az EU atomfegyvereként emlegetett hetes cikk szerinti eljárás megindítása hazánkkal szemben. Bár ez elvileg akár azzal is járhat, hogy megvonják az országtól a szavazati jogot az Európai Tanácsban, ehhez az összes többi EU-tag egyöntetű támogatására lenne szükség, ami elemzők szerint gyakorlatilag kizárt.

A dokumentum egyébként magyarul is elérhető az EP honlapján.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél