<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ezért a bankok továbbra is azt kérik, hogy aki meg tudja engedni, az folytassa a törlesztést - hangsúlyozta Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára egy mai sajtótájékoztatón.

Varga Mihály pénzügyminiszter tegnapi Facebook-bejegyzésében tette hivatalossá azt, ami már korábban kiszivárgott, miszerint a kormány a hiteltörlesztési moratórium meghosszabbításáról döntött.

Eszerint amellett, hogy mindenki számára a 2021. szeptember 30-áig érvényes moratórium további egy hónappal, 2021. október 31-éig meghosszabbodik, azt követően 2022. június 30-áig már csak a leginkább rászorulók számára lesz elérhető. Ezek: 

  • a nyugdíjasok,
  • a gyermeket várók, illetve nevelők
  • a közfoglalkoztatottak,
  • valamint azon megszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelme.

A vállalkozások esetében pedig azok kérhetik majd a hosszabbítást, amelyek árbevétele legalább 25 százalékkal csökkent az előző évihez képest.

A moratórium meghosszabbodása miatt  a visszafizetendő összeg több százezer, akár millió forinttal is növekedhet. Fotó: depositphotosA moratórium meghosszabbodása miatt a visszafizetendő összeg több százezer, akár millió forinttal is növekedhet. Fotó: depositphotos

Mivel a moratórium meghosszabbításáról még nem jelent meg jogszabály, a Magyar Bankszövetség a mára összehívott sajtótájékoztatóján még csak Varga Mihály szavaira tudott reagálni - közölte Jelasity Radován, a Bankszövetség elnöke, az Erste Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója. Mint rámutatott: minél hosszabb ideig tart a moratórium, annál nagyobb lesz az esélye annak, hogy egy rövid, átmeneti ideig nőjön a bedőlések aránya.

Ugyanakkor az biztatónak tekinthető, hogy a környező országok legnagyobb bankjaiban - ahol tehát már lezárult a moratórium - a fizetési könnyítés kifutása után sem volt tömeges bedőlés. Erre utal, hogy Csehországban, Szlovákiában és Bulgáriában sem emelkedett a nemteljesítő hitelek aránya.

Jelasity Radován arra kért mindenkit, hogy mivel még nincs rendelet, most még ne jelentkezzenek. Érdemes lesz figyelni a bankok honlapjait, mert azokon kaphatnak majd tájékoztatást - ígérte a Bankszövetség elnöke. 

Még eldöntendő kérdés például, hogy a vállalkozásoknak melyik egy éves távlatban kell felmutatniuk a nettó árbevételük 25 százalékos csökkenését ahhoz, hogy jogosultak legyenek a moratórium 2022 közepéig tartó meghosszabbítására. Ehhez adott némi fogódzót a Bankszövetség elnöke azzal, hogy kijelentette, azok a vállalkozások kaphatnak hosszabbítást, akik nettó árbevétele a kérelem benyújtását megelőző időponttól számított egy évben csökkent 25 százalékkal. Ám e tekintetben is a majd megjelenő jogszabály, illetve a pénzügyminisztériumi értelmezések lesznek az irányadók.

Az azonban már most biztosnak tűnik, hogy október 31-éig kell bejelentkezniük azoknak, akik a továbbiakban is élni szeretnének a moratóriummal, és megfelelnek a feltételeknek. A minél kisebb adminisztrációs teherre való törekvés jegyében nekik nem dokumentumokkal igazolniuk a jogosultságukat, de nyilatkozniuk kell a büntetőjogi felelősségük tudatában, hogy az adatok valósak.

Fontos: a bankok ezután sem számíthatnak fel kamatot, ugyanakkor a hitelek természetesen a moratórium alatt is kamatoznak.

Márpedig emiatt a visszafizetendő összeg több százezer, akár millió forinttal is növekedhet. Ami alapesetben azzal járhat, hogy a futamidő akár 3,5 évvel is meghosszabbodik. Ezért továbbra is azt kérjük, hogy aki meg tudja engedni, az folytassa a törlesztést - hangsúlyozta Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára. Hozzátéve: aki nem tud előtörleszteni, az kérheti a havi törlesztőrészlet mértékének az emelését, így akár az eredeti lejáratkor is kifuthat a hitel. 

Mindenesetre az biztató, hogy a hiteladósok többségénél 2021-ben nem csökkent a jövedelem, ez ugyanis arra utal, hogy egyre kevesebben kényszerülnek rá a moratóriumra. A Magyar Nemzeti Bank  legfrissebb adatai szerint 1 millió 150 ezer lakossági adós él a moratóriummal, ezek 70 százaléka maradhat bent a továbbiakban. 

A Magyar Bankszövetség támogatja, hogy a moratórium általános része lezáruljon - jelentette ki Kovács Levente. Hozzátette ugyanakkor: méltányosnak éreznék, ha a bankok szempontjait jobban figyelembe vennék a moratóriumról hozandó jogszabály elkészítésénél. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Oroszországot terrorista állammá kell nyilvánítani
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:08
Az Északi Áramlat feltételezett felrobbantása a hibrid hadviselés új szakaszát jelentheti. Reggeli hírösszefoglalónk az orosz-ukrán háború 218. napjának legfontosabb eseményeiről.
Makro / Külgazdaság És jött egy tengeralattjáró: ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Wéber Balázs | 2022. szeptember 29. 05:27
Akár egy James Bond film forgatókönyve is lehetne: búvárok robbanóanyaggal a tengerfenékre ereszkednek, és felrobbantanak egy gigantikus gázvezetékpárt. Minden jel szerint így vagy hasonló módon, például tengeralattjáróval rombolták szét ismeretlenek hétfőn a két Északi Áramlatot, amelyek négy vezetékje közül három örökre használhatatlan maradhat. De ki áll a támadás mögött?
Makro / Külgazdaság Oroszország összehívná az ENSZ Biztonsági Tanácsát – a Gazprom is megvizsgálná az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 20:25
Orosz-ukrán háború, 219. nap - esti hírösszefoglalónkban összeszedtük a szerda legfontosabb eseményeit. 
Makro / Külgazdaság Magyarország egyik szomszédja is hazahívná állampolgárait Oroszországból
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 19:19
A román kormány nem ismeri el a szakadár „népszavazásokat”, és figyelmeztette az orosz területen tartózkodó románokat.
Makro / Külgazdaság Ennek nem fognak örülni az oroszok – újabb lépést tervez az EU
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:19
Jöhet a következő szankciós kör, amely igen széles körű intézkedéseket tartalmaz.
Makro / Külgazdaság Minden amerikai távozzon Oroszországból! - szólított fel a nagykövetségük
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:25
Nagyon súlyos a helyzet, bármi lehet, szólt az indoklás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor bejelentése: nemzeti konzultáció jön a szankciókról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:05
Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülést követően tett bejelentést a Facebook-oldalán.
Makro / Külgazdaság Putyin fejére omlik a kaotikus mozgósítás
Káncz Csaba | 2022. szeptember 28. 15:37
Az orosz állami média már elismeri a mozgósítással kapcsolatos panaszokat, nagyrészt a toborzóközpontok motiválatlan és gondatlan alkalmazottjait hibáztatva. A társadalom vonakodó engedelmessége hamarosan dühbe torkollhat az újonnan behívottakkal szembeni rossz bánásmód és a megfelelő kiképzés nélküli bevetésük miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Németország beintett az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 15:12
Nem ismerik el a „népszavazások” eredményét.
Makro / Külgazdaság Újabb rakétákat lőtt ki Észak-Korea
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 13:47
Észak-Korea két, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Phenjan közeléből a Japán-(Keleti)-tenger irányába szerdán a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG