<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hogyan élték túl a válságot a vendéglátósok, fesztiválszervezők? Egyáltalán - túlélték?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Gerendai Károllyal - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. július 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Van egy ország valahol Dél-Amerikában, ahol a hat legutóbbi leköszönt elnökből ötöt csuktak be, vagy rendelték el előzetes letartóztatását. Van, aki börtönben van, más házi őrizetben, külföldre szökött vagy maga ellen fordította fegyverét. Az ok legtöbbször korrupció és pénzmosás.
Peru, Lima főtere (Pixabay.com)

Egy perui vicc szerint a tavalyi helyhatósági választásokat az ONPE helyett az INPE szervezésére kellett volna bízni – vagyis a választási iroda helyett az állami büntetés-végrehajtásra. Olyan tömeges mértéket öltött ugyanis a korrupció a helyi politikusok között, oly sokan kerültek már börtönbe. De nem csak helyi szinten van ez így.

Peru utolsó öt komolyabb leköszönt elnökéből ötöt ültettek (volna) le különböző vádakkal, a leggyakrabban korrupció és pénzmosás miatt. Legalábbis ha egy kisebb súlyú átmeneti elnöktől, Valentín Paniagua-tól eltekintünk. A múlt héten azonban az egyik közülük, a konzervatív Alan García az előzetes letartóztatás elrendelésének hírére öngyilkosságot követett el. Az elnökök sorát végignézve egyébként, hasonló arányban vannak közöttük jobboldaliak és baloldaliak.

Alejandro Toledo volt baloldali elnök terhére húszmillió dollár (közel hatmilliárd forint) kenőpénzt írnak, pechjére tanúvallomások is akadtak. Az “Odebrecht-ügyben” az első perui metróvonal megépítése körül folyik a vita. Ennek kapcsán kellett volna vizsgálati fogságba vonulnia Alan García-nak is. De Toledo rovásán a márkás italokra elköltött extrém összegek és egy luxusfürdőhelyen csinált óriási számlák is szerepelnek.

Az Odebrecht egy brazil építőipari cég, amely az amerikai igazságügyi szervek szerint 12 országban húsz éven keresztül vesztegette a politikusokat. (Angola, Argentina, Kolumbia, Ecuador, az USA, Guatemala, Mexikó, Mozambique, Panama, Peru, Dominikai Köztársaság és Venezuela vannak a listán.)

Ennek ellenére könnyen lehetséges, hogy egyes elnökök kezéhez vér is jócskán tapad. Nem csak az emberiség elleni bűnökért hajlott kora ellenére életfogytiglanra ítélt Francisco Morales Bermúdez diktátoréhoz. Peruban a nyolcvanas és kilencvenes években polgárháború-szerű harc dúlt a szélsőbaloldali gerillák és a kormánykatonák között. (Ezt a helyi források hol szemérmesen terrorizmusnak, hol “belső fegyveres konfliktusnak” nevezik.) Az áldozatok száma mintegy hetvenezerre tehető.

Perui elnökök sorsa
Elnök Utolsó elnöksége Őrizetbe vétel ideje Bírósági ítélet éve Sorsa
Francisco Morales Bermúdez (diktátor) 1975-1980 2015? 2017 életfogytiglant kapott
Fernando Belaúnde Terry 1980-1985 - - békés
Alberto Fujimori 1990-2000 2005 2009 25 évet kapott
Valentín Paniagua 2001-2002 - - békés
Alan García 2006-2011 2019 - öngyilkos lett 2019. április 17-én
Alejandro Toledo Manrique 2001-2006 2017 folyamatban szökésben
Ollanta Humala 2011-2016 2017 folyamatban lakhelyelhagyási tilalom?
Pedro Pablo Kuczynski 2016-2018 2019 folyamatban lakhelyelhagyási tilalom?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Bedöntheti-e az Orbán-kormányt a Pegasus-ügy? A hét videója
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2021. július 23. 19:01
A lehallgatási botrány akár egy James Bond-film forgatókönyve is lehetne: egy kibercég kémprogramokat ad el autoriter hajlamú kormányoknak, amelyek azok segítségével politikusok, újságírók, cégvezetők telefonjait figyelik meg, a gyanú szerint politikai céllal. Sajtóhírek szerint az ügyben Magyarország is nyakig benne van. A magyar kormány nem cáfolja a szoftver beszerzését és használatát, de azt mondja, hogy semmi törvénytelen nem történt, az egész csak hisztéria. De tényleg csak erről van szó? Hol van a határ jogos és jogtalan megfigyelés között? Bízhatunk-e még egyáltalán a hatalomban? Lesz-e az ügynek bármilyen következménye? És emlékszünk-e még Edward Snowdenre vagy Julian Assange-ra? Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.  
Makro / Külgazdaság Megrohanták a magyarok Horvátországot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 17:37
Lényegesen nőtt a nyaralók száma.
Makro / Külgazdaság Egy ország, amely élen járt az oltásokban, most mégis fenyegeti a negyedik hullám
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 14:46
Egymillió izraeli továbbra is elutasítja a koronavírus elleni oltást. A kormány most szankciókat helyezett kilátásba velük szemben, hogy útját állja a negyedik hullámnak. Eddig a lakosság 62 százalékát oltották be. Eközben kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, mennyire véd meg a Pfizer a súlyos megbetegedéstől a delta variánssal szemben.
Makro / Külgazdaság Izrael csökkentett a Pfizer-vakcina értékelésén
MTI | 2021. július 23. 08:59
 Izrael egészségügyi minisztériuma csütörtökön tovább csökkentette és már csak 39 százalékosra értékelte a Pfizer-BioNTech cégek által fejlesztett vakcina hatásosságát a koronavírus-fertőzés ellen, ugyanakkor közölte azt is, hogy a súlyos megbetegedés ellen 91,4 százalékban még mindig véd az oltóanyag.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nagyon nehéz hónapok előtt állunk
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 08:35
A miniszterelnök szerint januárban vagy februárban lehet népszavazás az általa gyermekvédelminek nevezett törvényről.    
Makro / Külgazdaság Újabb állami beszerzésekre szerződhet a Delta Systems Kft.
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 17:50
Mobiltelefonok beszerzésére kaphat állami megbízást a Delta Technologies Nyrt. leányvállalata, a Delta Systems Kft.
Makro / Külgazdaság Nem nyúlt az eurókamathoz az EKB
MTI | 2021. július 22. 14:52
Ahogy arra számítani lehetett.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel szigorúbban ellenőriztetné, hogy kik férhetnek hozzá a kémszoftverekhez
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 13:20
Szerinte meg kéne előzni, hogy olyan országok is igénybe vehessék a programokat, ahol nem biztosított azok használatának hatósági ellenőrzése.
Makro / Külgazdaság A cseh és a holland olimpiai csapatban is találtak koronásokat
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 12:14
Versenyző és stábtag is van az újonnan azonosított fertőzöttek között.
Makro / Külgazdaság Alig emelkedik az oltottak száma - pedig az új fertőzötteké csendben növekszik
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 09:31
Bár emelkedik a napi új fertőzöttek száma, a súlyos, kórházi kezelést igénylő esetek száma csökken - naponta csak pár ezer fővel nő az oltottak tábora.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos