3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Van egy ország valahol Dél-Amerikában, ahol a hat legutóbbi leköszönt elnökből ötöt csuktak be, vagy rendelték el előzetes letartóztatását. Van, aki börtönben van, más házi őrizetben, külföldre szökött vagy maga ellen fordította fegyverét. Az ok legtöbbször korrupció és pénzmosás.
Peru, Lima főtere (Pixabay.com)

Egy perui vicc szerint a tavalyi helyhatósági választásokat az ONPE helyett az INPE szervezésére kellett volna bízni – vagyis a választási iroda helyett az állami büntetés-végrehajtásra. Olyan tömeges mértéket öltött ugyanis a korrupció a helyi politikusok között, oly sokan kerültek már börtönbe. De nem csak helyi szinten van ez így.

Peru utolsó öt komolyabb leköszönt elnökéből ötöt ültettek (volna) le különböző vádakkal, a leggyakrabban korrupció és pénzmosás miatt. Legalábbis ha egy kisebb súlyú átmeneti elnöktől, Valentín Paniagua-tól eltekintünk. A múlt héten azonban az egyik közülük, a konzervatív Alan García az előzetes letartóztatás elrendelésének hírére öngyilkosságot követett el. Az elnökök sorát végignézve egyébként, hasonló arányban vannak közöttük jobboldaliak és baloldaliak.

Alejandro Toledo volt baloldali elnök terhére húszmillió dollár (közel hatmilliárd forint) kenőpénzt írnak, pechjére tanúvallomások is akadtak. Az “Odebrecht-ügyben” az első perui metróvonal megépítése körül folyik a vita. Ennek kapcsán kellett volna vizsgálati fogságba vonulnia Alan García-nak is. De Toledo rovásán a márkás italokra elköltött extrém összegek és egy luxusfürdőhelyen csinált óriási számlák is szerepelnek.

Az Odebrecht egy brazil építőipari cég, amely az amerikai igazságügyi szervek szerint 12 országban húsz éven keresztül vesztegette a politikusokat. (Angola, Argentina, Kolumbia, Ecuador, az USA, Guatemala, Mexikó, Mozambique, Panama, Peru, Dominikai Köztársaság és Venezuela vannak a listán.)

Ennek ellenére könnyen lehetséges, hogy egyes elnökök kezéhez vér is jócskán tapad. Nem csak az emberiség elleni bűnökért hajlott kora ellenére életfogytiglanra ítélt Francisco Morales Bermúdez diktátoréhoz. Peruban a nyolcvanas és kilencvenes években polgárháború-szerű harc dúlt a szélsőbaloldali gerillák és a kormánykatonák között. (Ezt a helyi források hol szemérmesen terrorizmusnak, hol “belső fegyveres konfliktusnak” nevezik.) Az áldozatok száma mintegy hetvenezerre tehető.

Perui elnökök sorsa
Elnök Utolsó elnöksége Őrizetbe vétel ideje Bírósági ítélet éve Sorsa
Francisco Morales Bermúdez (diktátor) 1975-1980 2015? 2017 életfogytiglant kapott
Fernando Belaúnde Terry 1980-1985 - - békés
Alberto Fujimori 1990-2000 2005 2009 25 évet kapott
Valentín Paniagua 2001-2002 - - békés
Alan García 2006-2011 2019 - öngyilkos lett 2019. április 17-én
Alejandro Toledo Manrique 2001-2006 2017 folyamatban szökésben
Ollanta Humala 2011-2016 2017 folyamatban lakhelyelhagyási tilalom?
Pedro Pablo Kuczynski 2016-2018 2019 folyamatban lakhelyelhagyási tilalom?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fizetős lehet a Facebook, cserébe nem lesz hirdetés
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 09:57
A Meta azt tervezi, hogy az Európai Unióban bevezeti az Instagram és a Facebook hirdetésmentes és fizetős változatát - jelentette helyi idő szerint hétfőn a The Wall Street Journal című amerikai napilap.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor és Benjámin Netanjahu a példakép – Donald Trump már készül az elnökségre
Káncz Csaba | 2023. október 3. 09:33
Ha 2024-ben egy izolacionista republikánus párt győz, az fordulópontot jelenthet a második világháború végén létrejött, USA által uralt nemzetközi rend számára. Európa számára rémálom lenne Trump hipernacionalizmusa, a környezettel és az éghajlati válsággal szembeni apátiája és a  multilateralizmus iránti teljes megvetése. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 2296 milliárd forintos hiányt sikerült összehozni
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 08:30
Előzetes adatok szerint 2296 milliárd forint, a GDP 6,3 százaléka volt a kormányzati szektor 2023. I. féléves hiánya. A 2023. II. negyedévi hiány 570 milliárd forintot tett ki, a GDP 3,1 százalékát - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Mindenkinek megmutatja a forint, hogyan kell harcolni a világ legerősebb valutáival
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 07:45
Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon hétfő kora estéhez képest.  
Makro / Külgazdaság Nagy bejelentést tett Zelenszkij az amerikai döntés után
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 07:16
A háborús szankciók részeként október másodikától Bulgária, harmadikától Norvégia sem enged át orosz rendszámú autókat a határon. Háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Donald Trump megint a bíróságon járt, bukhatja a Trump-toronyházat a volt elnök
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 06:42
Donald Trump is megjelent a cégei ellen üzleti csalás miatt indult polgári peres eljárás első tárgyalásán New Yorkban hétfőn.
Makro / Külgazdaság Most érdemes figyelni a frontról érkező híreket - kezd látható eredményeket hozni az ukránok taktikája
Litván Dániel | 2023. október 3. 05:46
Véres kudarc az ukrán ellentámadás? Ha a térképet nézzük, lehet. De nagyon úgy tűnik, hogy vészesen fogyóban vannak az orosz tartalékok, miközben az ukránok friss egységeket vonultatnak fel az egyik fontos frontszakaszon, tüzérségük pedig iszonyatos pusztítást végez.
Makro / Külgazdaság Elsőosztályú EU-tagságot szeretne az ukrán külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 19:51
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Újabb háború jöhet? Vészjósló nyilatkozatot tett a szerb védelmi miniszter
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 18:41
Amennyiben parancsot kap rá, a szerb hadsereg be fog lépni Koszovó területére, Szerbia azonban mindent megtesz azért, hogy ne kerüljön erre sor - hangsúlyozta Milos Vucevic szerb védelmi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Hamarosan Lisszabontól Luhanszkig tart majd az EU a német külügyminiszter szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 18:01
Az Európai Unió nemsokára Lisszabontól Luhanszkig terjed majd ki - jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőn Kijevben újságíróknak, az EU-tagországok külügyminisztereinek Ukrajnában tartott informális tanácskozása előtt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG