4p

Valami megmagyarázhatatlan okból, Magyarországon évszaktól függetlenül időnként Black Fridayt hirdet egy-egy üzlet, noha valójában egyetlen ilyen nap van az évben. Mondjuk, hogy mikor. 

A cikk eredetije laptársunknál, az Életforma.hu-n jelent meg

A Black Friday-nek tulajdonképpen nincs állandó dátuma, hiszen igazodik a Hálaadás napjához - Thanksgiving -, ami pedig mindig november negyedik csütörtökje. Ez az ünnep az USA -ban fontosabb, mint a karácsony. Ilyenkor összegyűlnek a családok, keresztül-kasul utazzák az országot, hogy szeretteikkel együtt lehessenek. A Mayflowerrel érkezett telepesek adtak először ilyen vacsorát még 1621-ben, de hivatalosan George Washington nyilvánította nemzeti ünneppé, 1789-ben.

Ez a nap nem létezhet pulyka nélkül, olyannyira, hogy mára már a Turkey-day (ami az angol turkey szóból jön )is elfogadott, mi több, a T-day is ami a thanksgiving és a turkey rövidítése is lehet.

A Black Friday pedig egészen pontosan a hálaadást követő péntek. 

Honnan a kifejezés?

Fentiekből kiindulva akár lehetne ez a péntek 'thanksgiving friday' vagy 'turkey friday is', de a történet ennél gyászosabb, ebből is eredeztethető a fekete jelző.

Ezt a napot ugyanis a rendőrök kezdték el fekete pénteknek hívni, több okból is. Részben mert  óriási volt a forgalom az utakon: egyesek elindultak haza, mások a többi rokonhoz, és ahogyan nálunk is bőven lehet ittas sofőrt találni ünnepekkor, nincs ez másképpen ott sem, ergo rengeteg volt a baleset. Másfelől, hagyományosan ekkor indultak a karácsonyi leárazások is, a hatalmas tömeg pedig teret adott a zsebtolvajoknak, lopásoknak - verekedések akkor még nem voltak, napjainkban már ezekről is beszámolhatnak a rendőri jelentések.

A marketingesek többször próbálkoztak elvenni ennek a napnak a rossz üzenetét, és black friday-t kiváltani a big friday (nagy péntek) kifejezéssel, de nem sikerült bevinniük a köztudatba.

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

Fekete péntek itthon

Míg az Egyesült Államokban valóban elképesztő, akár 80-90 százalékos kedvezményeket is adnak az üzletek, méghozzá a friss és prémium termékekre is, addig ez nálunk meglehetősen visszafogott, mondhatni, a reklám jóval intenzívebb, mint a lehetséges megtakarítás. Talán ezért sem látunk itthon hajnal óta sorban állókat, tévékért harcoló, egymást konkrétan eltaposó vásárlókat - persze ez nem is baj.

A másik különbség, hogy míg az USA-ban maximum vasárnap estig tartanak ezek az extra kedvezmények, addig nálunk hetente van 'black friday', és már nem csak novemberben, de megszületett a húsvéti, nyári, karácsonyi is.

Hogy mi lesz idén, azt egyelőre nem tudni, hiszen ha nem is olyan mértékben, mint Amerikában, de azért Magyarországon is rendkívüli a zsúfoltság egy black friday hétvégén, vagyis kivitelezhetetlen lenne a másfél méteres távolság megtartása. Meglehet, ez jövő héten már nem is lesz kérdés, ha úgy követjük az osztrák sógorokat, mint eddig... Ez esetben ugyanis hamarosan megszűnik a személyes vásárlás lehetősége - akárcsak tavasszal.

Black Friday - extrákkal 

Ha valakinek olyan szerencséje van, hogy épp november végén jár az USA-ban, az jó, ha feltölti a bankkártyáját, mert tényleg fantasztikus kedvezményekkel találkozhat és nem csak fekete pénteken, ugyanis a kisebb mértékű  leárazások egészen karácsonyig tartanak, amit aztán felvált az  év végi kiárusítás! Szóval vásárlásmániásoknak kihagyhatatlan!

És ami még ezen időszak mellett szól, hogy a hálaadást követő szerdán - idén ez december 2. - gyújtják meg New York karácsonyfájának fényeit, óriási show közepette, a legnagyobb sztárokkal, ami igazán csodálatos élmény, ahogy maga a város is, ünnepi díszben pompázva. Ez a szép hagyomány idén alighanem elmarad, csak tévén nézhetik az amerikai polgárok is. Viszont mindenkit megnyugtatunk, a Black Friday online is működik - a világ minden részén. Nálunk pedig szinte minden nap is...

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Folytatódhat a borzalom a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 11:08
Az Mfor Üzemanyagár-figyelő a nemzetközi trendek alapján 5-8 forintos áremelkedést valószínűsít a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
Makro / Külgazdaság Újabb szegmensben tör babérokra a pesti tőzsde üdvöskéje
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 15:22
A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét, amely a következő idényt One Veszprém néven és egy új, világhírű edzővel folytatja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG