TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Bár hazánk egyike az offshore vagyonkimentés által leginkább érintett országoknak a világon, a miniszterelnök hallgatott a témáról. Az eddigi panamai anyagok csupán a jéghegy csúcsát jelentik. A brit, az izlandi, a máltai, az argentin, az orosz és az ukrán első számú politikai vezetők rögtön célkeresztbe kerültek, csakúgy mint az EU energiaügyekért felelős biztosa.

Michel Sapin francia pénzügyminiszter szerdán bejelentette, hogy az offshore-botrány miatt Franciaország felkéri a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetet (OECD), hogy nyilvánítsa adózási kérdésekben nem együttműködő országnak Panamát. Angel Gurría, az OECD főtitkára azt emelte ki, hogy Panama az adózási átláthatóság erősítését célzó erőfeszítések "utolsó nagy kerékkötője", a panamai iratok néven is ismert botrány révén azonban az egész világ láthatja, mennyire mélyreható következményekkel jár a közös küzdelem hátráltatása.

A hazai kormány hallgat – és folytatja az offshore bizniszt

A magyar miniszterelnök éppen tegnap folytatott Párizsban megbeszélést Gurríával, majd felszólalt a szervezet tanácsülésén. A francia kormányzattal ellentétben azonban nem követelt semmilyen lépést az offshore-ellenes küzdelemben – sőt a közlemények szerint szóba sem hozta az ügyet. Igaz, a korábbi fideszes országgyűlési képviselő érintettségét is félvállról vette a kormánypárt és a több száz milliárdos letelepedési kötvény-bizniszt továbbra is offshore cégeken keresztül intézi.

Egy 2012-es nemzetközi kutatás szerint Magyarország egyike az offshore vagyonkimentés által legkedvezőtlenebbül érintett húsz fejlődő országnak. Az 1980-as évek óta Magyarországról kiáramlott összeg nyers számítások szerint a mostani magyar államadósság két és félszeresét teszi ki. Az államkasszából hiányzó adó nagyjából 242 milliárd dollár, és ez megelőzi a nálánál sokkal nagyobb, és korruptabb hírben álló Ukrajnát és Kazahsztánt is.

A valódi jogállamok már léptek

A 11.5 millió kiszivárgott panamai dokumentum eddig 72 volt- és jelenlegi államfő érintettségét tárták föl. A hatóságok a botrány kapcsán eddig az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Ausztráliában, Új-Zélandon, Ausztriában, Svédországban és Hollandiában indítottak vizsgálatot. A brit, az izlandi, a máltai, az argentin, az orosz és az ukrán első számú politikai vezetők is rögtön célkeresztbe kerültek, csakúgy mint az EU energiaügyekért és klímaváltozásért felelős biztosa.

A magyar miniszterelnök által 2014 novemberében ’mintaállamnak’ titulált Azerbajdzsán elnöki családjának sötét üzelmei is napvilágra kerültek.

Az első ismert rendőrségi akció szerda délután történt, amikor a svájci hatóságok megrohanták az UEFA irodáit. Az ügybe azonnal belekeveredett Gianni Infantino, a FIFA új főtitkára, aki az UEFA offshore üzelmekkel teli időszakában – 2006 körül – jogi főnökként dolgozott a szervezetnél. Infantino alig másfél hónapja lett a korrupciós botrányokba keveredett Sep Blatter FIFA elnök utódja és tisztakezűként mutatták be a közvéleménynek.

Az eddigi panamai anyagok azonban csupán a jéghegy csúcsát jelentik. A Boston Consulting Group felmérése szerint 2014-ben az adóparadicsomokban fialtatott magánvagyonok nagysága elérte a 8.9 ezermilliárd dollárt – a globális pénzügyi vagyon mintegy 6 százaléka –, és a cég véleménye szerint 2018 végére ez az összeg elérheti a 12.4 ezermilliárd dollárt.

Delaware megfelel az amerikaiaknak

Káncz Csaba

Ezek az összegek nem foglalják magukba azokat az onshore adóparadicsomokat, mint amilyeneket az USA Delaware és Wyoming szövetségi államaiban találhatunk. Nem véletlen, hogy a panamai botrányban ilyen kevés észak-amerikai politikust találunk, hiszen ők kényelmesen tudják használni azt a Delaware szövetségi államot, ahol például Wilmington városkában egyetlen épületbe van bejegyezve 285 000 cég. Moszkva mindenesetre nem tudja megbocsátani, hogy Putyin elnök is belekeveredett, ezért a Kreml az utóbbi órákban a CIA műveletének próbálja beállítani a panamai botrányt a házi-sajtóján keresztül

Visszaüthet a kínai elnök eddigi kampánya?

Kínában is ráomlott a mennyezet jó pár politikai vezető fejére, amely tényt egyelőre a kínai állami sajtó nem volt kegyes közölni a lakossággal. Holott érintettsége derült ki közeli rokonain keresztül Hszi Csin-ping elnöknek és a Kínai Kommunista Párt legfelsőbb döntéshozó szerve – a Politbüro Állandó Tanácsa – hat tagja közül kettőnek. A hivatalos kínai csoda propagandájában egyre kevésbé hívő kínai elit mintegy 1 ezermilliárd dollárt mentett ki az országból a tavalyi év során.

Kínában a kommunista csúcsvezetők és a milliárdosok kapcsolata rendkívül érzékeny kérdés. Hszi elnök ugyanis átfogó korrupció-ellenes kampánnyal zúzta szét politikai ellenfeleit és szerzett magának támogatottságot a nép körében. Ha tehát a panamai iratok egyértelműen bizonyítják az elnök és közeli politikai támogatóinak az érintettségét, az akár politikai válságot is kirobbanthat Pekingben.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az inflációra figyel az MNB
Király Béla | 2020. október 20. 17:34
A jegybank kedden tartotta kamatdöntő ülését, ahol nem nyúltak a kamatokhoz. Értékelésében az MNB azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt a világgazdaság helyreállításának sebessége körüli bizonytalanság továbbra is kiemelkedően magas.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-járvány: Netanjahu és az ultraortodoxok életveszélyes összejátszása
Káncz Csaba | 2020. október 20. 14:34
Az izraeli és az amerikai hatóságok tehetetlenek az ultraortodox zsidó közösségekkel kapcsolatban, akiknek vezetői figyelmen kívül hagyják a COVID-járványra vonatkozó előírásokat. A fél lábbal a börtön küszöbén álló Netanjahu miniszterelnök rá van utalva a vallásos pártok támogatására, ezért nem hoz drasztikus intézkedéseket az ultraortodoxok megrendszabályozására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az MNB kamatdöntése
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 14:01
Ahogy azt előzetesen a piaci elemzők prognosztizálták, a jegybank változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat, annak mértéke 0,6 százalék maradt.
Makro / Külgazdaság Az őszi szünetben fertőtlenítési nagytakarítást végeznek az iskolákban
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 13:09
A mai tájékoztatón szó esett arról, hogy minden eddigi csúcsot megdöntött a halálozási arányszám, hogy álfertőtlenítők akarnak bejutni ingatlanokba, s hogy az antigén gyorstesztek hasonló eredményességgel alkalmazhatók, mint a PCR-tesztek.
Makro / Külgazdaság Nagy dilemma előtt áll az MNB
Csabai Károly | 2020. október 20. 10:37
Merthogy a már-már rekordszintre gyengülő forintnak jól jönne, ha a jegybank egy kamatemeléssel növelné a vonzerejét, azaz a befektetők vennének belőle, aminek hatására emelkedhet az árfolyama. A szeptemberben váratlanul nagyot esett infláció viszont azt tenné lehetővé a bankok bankjának, hogy csökkentse a kamatokat, ami a források (még) olcsóbbá válásán keresztül hozzájárulhatna a koronavírus-járvány miatti gazdasági zuhanás tompításához. Logikusnak tűnik, hogy e két ellentétes hatás eredőjeként az MNB semmit nem lép, azaz minden marad a régiben. Arra azonban, hogy ez valóban így lesz-e, mégsem érdemes mérget venni.
Makro / Külgazdaság Folyamatosan nő a koronavírusos betegek száma Amerikában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 20. 06:51
A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatainak tanúsága szerint az Egyesült Államok 48 tagállamában folyamatosan emelkedik a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek és a Covid-19-ben megbetegedettek száma.
Makro / Külgazdaság Fontos döntést hozhatnak meg a parlamentben ma
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 20. 06:36
Az Országgyűlés ma 2021 nyaráig meghosszabbíthatja a koronavírus-járvány miatt elrendelt hiteltörlesztési moratóriumot.
Makro / Külgazdaság A Trump-Biden csata: új munkahelyek millióit ígérik
Wéber Balázs | 2020. október 20. 06:07
Két hét múlva kiderül, hogy továbbra is Donald Trump fogja-e kormányozni a világ talán legbefolyásosabb országát, vagy egy sok mindent megélt 77 éves politikus, Joe Biden veszi át tőle a kormányrudat. Sorozatunk előző részében a jelöltek adó- és kereskedelem-politikáját veséztük ki, most pedig azt nézzük meg, hogy milyenek az esélyeik, és miként tartanák életben a munkaerőpiacot.
Makro / Külgazdaság A parlamenti többség megszavazta a Kúria új elnökét
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 19. 19:16
Hiába tiltakozott az ellenzék, a kormánypárti többség megszavazta a Kúria új elnökének Varga Zsolt Andrást. 
Makro / Külgazdaság Hiába mentek fel az árak, nem csökken a benzin adója
Király Béla | 2020. október 19. 16:04
Az adózás szempontjából túl olcsó volt az olaj, így 2020 negyedik negyedévében is marad a magasabb adótétel az üzemanyagok esetében.
Friss
hírlevél