<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Bár hazánk egyike az offshore vagyonkimentés által leginkább érintett országoknak a világon, a miniszterelnök hallgatott a témáról. Az eddigi panamai anyagok csupán a jéghegy csúcsát jelentik. A brit, az izlandi, a máltai, az argentin, az orosz és az ukrán első számú politikai vezetők rögtön célkeresztbe kerültek, csakúgy mint az EU energiaügyekért felelős biztosa.

Michel Sapin francia pénzügyminiszter szerdán bejelentette, hogy az offshore-botrány miatt Franciaország felkéri a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetet (OECD), hogy nyilvánítsa adózási kérdésekben nem együttműködő országnak Panamát. Angel Gurría, az OECD főtitkára azt emelte ki, hogy Panama az adózási átláthatóság erősítését célzó erőfeszítések "utolsó nagy kerékkötője", a panamai iratok néven is ismert botrány révén azonban az egész világ láthatja, mennyire mélyreható következményekkel jár a közös küzdelem hátráltatása.

A hazai kormány hallgat – és folytatja az offshore bizniszt

A magyar miniszterelnök éppen tegnap folytatott Párizsban megbeszélést Gurríával, majd felszólalt a szervezet tanácsülésén. A francia kormányzattal ellentétben azonban nem követelt semmilyen lépést az offshore-ellenes küzdelemben – sőt a közlemények szerint szóba sem hozta az ügyet. Igaz, a korábbi fideszes országgyűlési képviselő érintettségét is félvállról vette a kormánypárt és a több száz milliárdos letelepedési kötvény-bizniszt továbbra is offshore cégeken keresztül intézi.

Egy 2012-es nemzetközi kutatás szerint Magyarország egyike az offshore vagyonkimentés által legkedvezőtlenebbül érintett húsz fejlődő országnak. Az 1980-as évek óta Magyarországról kiáramlott összeg nyers számítások szerint a mostani magyar államadósság két és félszeresét teszi ki. Az államkasszából hiányzó adó nagyjából 242 milliárd dollár, és ez megelőzi a nálánál sokkal nagyobb, és korruptabb hírben álló Ukrajnát és Kazahsztánt is.

A valódi jogállamok már léptek

A 11.5 millió kiszivárgott panamai dokumentum eddig 72 volt- és jelenlegi államfő érintettségét tárták föl. A hatóságok a botrány kapcsán eddig az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Ausztráliában, Új-Zélandon, Ausztriában, Svédországban és Hollandiában indítottak vizsgálatot. A brit, az izlandi, a máltai, az argentin, az orosz és az ukrán első számú politikai vezetők is rögtön célkeresztbe kerültek, csakúgy mint az EU energiaügyekért és klímaváltozásért felelős biztosa.

A magyar miniszterelnök által 2014 novemberében ’mintaállamnak’ titulált Azerbajdzsán elnöki családjának sötét üzelmei is napvilágra kerültek.

Az első ismert rendőrségi akció szerda délután történt, amikor a svájci hatóságok megrohanták az UEFA irodáit. Az ügybe azonnal belekeveredett Gianni Infantino, a FIFA új főtitkára, aki az UEFA offshore üzelmekkel teli időszakában – 2006 körül – jogi főnökként dolgozott a szervezetnél. Infantino alig másfél hónapja lett a korrupciós botrányokba keveredett Sep Blatter FIFA elnök utódja és tisztakezűként mutatták be a közvéleménynek.

Az eddigi panamai anyagok azonban csupán a jéghegy csúcsát jelentik. A Boston Consulting Group felmérése szerint 2014-ben az adóparadicsomokban fialtatott magánvagyonok nagysága elérte a 8.9 ezermilliárd dollárt – a globális pénzügyi vagyon mintegy 6 százaléka –, és a cég véleménye szerint 2018 végére ez az összeg elérheti a 12.4 ezermilliárd dollárt.

Delaware megfelel az amerikaiaknak

Káncz Csaba

Ezek az összegek nem foglalják magukba azokat az onshore adóparadicsomokat, mint amilyeneket az USA Delaware és Wyoming szövetségi államaiban találhatunk. Nem véletlen, hogy a panamai botrányban ilyen kevés észak-amerikai politikust találunk, hiszen ők kényelmesen tudják használni azt a Delaware szövetségi államot, ahol például Wilmington városkában egyetlen épületbe van bejegyezve 285 000 cég. Moszkva mindenesetre nem tudja megbocsátani, hogy Putyin elnök is belekeveredett, ezért a Kreml az utóbbi órákban a CIA műveletének próbálja beállítani a panamai botrányt a házi-sajtóján keresztül

Visszaüthet a kínai elnök eddigi kampánya?

Kínában is ráomlott a mennyezet jó pár politikai vezető fejére, amely tényt egyelőre a kínai állami sajtó nem volt kegyes közölni a lakossággal. Holott érintettsége derült ki közeli rokonain keresztül Hszi Csin-ping elnöknek és a Kínai Kommunista Párt legfelsőbb döntéshozó szerve – a Politbüro Állandó Tanácsa – hat tagja közül kettőnek. A hivatalos kínai csoda propagandájában egyre kevésbé hívő kínai elit mintegy 1 ezermilliárd dollárt mentett ki az országból a tavalyi év során.

Kínában a kommunista csúcsvezetők és a milliárdosok kapcsolata rendkívül érzékeny kérdés. Hszi elnök ugyanis átfogó korrupció-ellenes kampánnyal zúzta szét politikai ellenfeleit és szerzett magának támogatottságot a nép körében. Ha tehát a panamai iratok egyértelműen bizonyítják az elnök és közeli politikai támogatóinak az érintettségét, az akár politikai válságot is kirobbanthat Pekingben.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Volodimir Zelenszkij lett az év embere
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 12:14
Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt választotta az év emberévé a Financial Times - jelentette be a lap szerkesztősége hétfőn.
Makro / Külgazdaság Kreml: az olajársapka destabilizálja a globális piacokat
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 11:56
A Kreml arra figyelmeztetett, hogy az orosz olaj új nyugati árplafonja destabilizálja a globális energiapiacokat, de azt állította, hogy ez nem befolyásolja Ukrajna invázióját.
Makro / Külgazdaság Még csak most jön a feketeleves?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 11:16
A következő hónapokban az egyre magasabb bázis, a növekvő infláció, egyes háztartások esetén a meredeken megugró rezsiköltségek, az előbbiek miatt az év utolsó hónapjaiban csökkenő reálbérek, az emelkedő kamatok, valamint egyes átmeneti tényezők megszűnése miatt folytatódhat a kiskereskedelmi forgalomlassulása - derül ki a Magyar Bankholding friss elemzéséből.
Makro / Külgazdaság Nincs jó hírünk annak, aki autót venne
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 10:22
Miközben az új személygépkocsikra hosszú hónapokig, akár évekig is kell várni, a használt autókból is kevesebb érkezik az országba.
Makro / Külgazdaság Ebből megint baj lesz: kilőtt a gázár!
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:18
Több mint 5 százalékos drágulást követően csaknem két hónapja nem látott magas szinten áll.
Makro / Külgazdaság Most már az adatok is mutatják, mennyire megcsappant a költőpénzünk
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:00
Szinte hajszálra ugyanakkora volt a kiskereskedelmi forgalom, mint egy éve - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss közléséből.
Makro / Külgazdaság Globális minimumadó: az Orbán-kormány kritikája, hogy az egyetlen versenyelőnyünk az alacsony adókulcs
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 08:11
A globális minimumadó nem vonja el az adópolitika megszabását a nemzeti kormányoktól – írja laptársunk, az Mfor. Rámutatnak, az adófajtának mind a két pillérje, az extraprofitadó és a minimális nyereségadó is elsősorban a multinacionális vállalkozások anyavállalatainak országai számára jelent többletbevételt, a világcégek központjában kell majd megfizetni ezt az adóterhet. Laptársunk értékeli Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatos álláspontját is.
Makro / Külgazdaság Kezd derengeni Putyinnak, mi várhat az oroszokra
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 07:23
Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója jelezte, hogy az orosz elnök már nincs annyira elszigetelve az ukrajnai invázióból származó rossz hírektől. Dióhéjban az elmúlt órák háborús történéseiről.
Makro / Külgazdaság Blinken: az Egyesült Államok elszánt barátként marad meg Izrael mellett
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 06:32
Az Egyesült Államok és Izrael partnersége erősebb mint valaha, és ezen nem változtatnak az amerikai adminisztráció és a leendő új izraeli kormány közötti erős véleménykülönbségek Palesztina és Irán tekintetében - hangsúlyozta Anthony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap egy konferencián Washingtonban.
Makro / Külgazdaság Életbe lépett az olajembargó: komoly dízelhiány jöhet - interjú
Tiszóczi Roland | 2022. december 5. 05:26
Az oroszok háború-finanszírozási forrásainak elzárása céljából az orosz olajexport ma életbe lépett európai uniós embargója óriási kihívást jelent nemcsak az öreg kontinens, de az egész világ ellátása szempontjából. Ha ezt a magyar kormány nem ismeri fel, hamarosan hazánkban lehet a legmagasabb üzemanyagár egész Európában – mondta Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője a lapunknak adott interjúban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG