<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Döbbenetes heteket élnek át a dél-ukrajnai kikötőváros és környékének lakói. Ismétlődő orosz rakétatámadások, életükért küzdő sebesültek és több tízezer kelet-ukrajnai menekült, ezekkel szembesülnek.

Vera Novohackaja továbbra is rendszeresen közzé teszi a háborúról és a mindennapi életről szóló bejegyzéseit, ezekből már korábban többször is idéztünk és most is hozunk párat. Ezúttal kiegészítettük egy Szergej néven publikáló odesszaival is, aki szintén megrázó részletekről írt. 

Először pár bejegyzés az ötvenes éveiben járó ukrán nőtől. 

július 17.

„Tegnap, hajnali öt felé megint jött egy rakéta az ipari körzetbe, nem messze a hipermarkettől. Raktárakba meg egy szövőüzembe csapódtak. Még szerencse, ha lehet egyáltalán ilyet mondani, hogy hajnalban támadtak és nem nappal. Akkor senki sem élte volna túl. Amikor fél nyolc tájban kiléptem a házunkból csak egy hatalmas füstöt láttam abból az irányból. Aztán néztem a netet, pontosabban ott az üzemet. Semmi nem maradt belőle.”

július 23.

"Megint bombáztak minket. Nincsenek szavak, csak könnyek."

Orosz rakétatámadás érte az odesszai kikötőt. Ezzel Oroszország megsértette az ukrán gabona exportjáról szóló megállapodást. Fotó: MTI/EPA/Odesszai városháza Orosz rakétatámadás érte az odesszai kikötőt. Ezzel Oroszország megsértette az ukrán gabona exportjáról szóló megállapodást. Fotó: MTI/EPA/Odesszai városháza

július 25.

„Tévedés, ma nem Odesszában csaptak le ezek a rohadtak, vagyis nem minket támadtak, hanem az ENSZ-t meg Erdogan török elnököt azzal, hogy megszegték a gabonaegyezményt. Amikor bejelentik a "zöld folyosót" - még mindig ölnek. Amikor "egyetértenek" a gabona elajándékozásában és exportálásában, az oroszok akkor is gabonát égetnek és elpusztítják a magtárainkat. Az aláírásuk bármilyen megállapodás alatt semmit sem ér, igaz nem is kerül semmibe nekik. Mindezt bizonyítja a Budapesti Memorandum, de a világ még mindig játszik velük. A büntetlen gonoszság az egész világ előtt csak növekszik.”

július 27. 

„Olvasom, hogy fölrobbant egy kombájn valahol Harkiv környékén. Állítólag nem műszaki hiba volt, hanem ráment egy aknára. Az a baj, hogy ez bármikor itt is megtörténhet.”

Szergej az odessanews.net – en rendszeresen különféle esetekről ír, most ezekből következik néhány.

július 30.

Legutóbb egy orvosról, aki orosz rakétacsapásban megsérült civileket látott el.

„Szörnyű sérülésekkel jöttek az emberek, sokuknak eltört a végtagja, repeszek találták el a lábukat vagy a hasukat és Ihor Bujukli felcser az egyik csoportban felfedezte az egyik barátját is. Szergejevka körzetében (Odesszától délre lévő tengerparti szakasz - a szerk.) pánikoltak az emberek, kiáltoztak félelmükben, mindenki azonnali orvosi segítségért esedezett. Húsz viszonylag könnyebb sérültet ellátott, majd egy súlyosan sérült, vérző nőt a saját autójába tett. Üvegszilánkok szabdalták az egész testét, nem lehetett ott hagyni.”

augusztus 4.

„Végre kifutottak a hajók a sok búzával. Nagyon reméljük, hogy azokat békén hagyják az oroszok, sok múlik azon, hogy célba érnek-e.”

augusztus 5.

„Úgy tudom, hogy fejenként 3000 dollárt kérnek az embercsempészek (sokszor uniós állampolgárok, akik a nagy hajókon dolgoznak), hogy Moldovába, pontosabban a Dnyesztermenti Köztársaságba (főleg oroszok lakta, senki által el nem ismert terület Moldovában -  a szerk.) vigyék a menekülteket. Illetve nem is menekültek azok sokszor, hanem hadköteles fiatal ukrán állampolgárok, akik a katonai behívó elől akarnak átszökni az EU-ba."

augusztus 7. 

„Ma olvastam, hogy 2022. február 24., vagyis mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, összesen 93575 ember (hivatalos szóhasználattal kényszer átköltöző) érkezett az odesszai megyébe, egyharmaduk Odesszában húzta meg magát. Közülük majdnem 30 ezer gyerek és három ezer nyugdíjas. A több mint 93 ezer érkezettből 71 ezer kapott valamilyen humanitárius segítséget.”

augusztus 8.

„Hiába tiltják még mindig sokan fürdenek az odesszai tengerpart strandjain. Ez hatalmas felelőtlenség, bármikor fölrobbanhat egy akna. A rendőrök már belefáradtak, hogy a sok szabálysértő után rohangáljanak.”

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Demográfia: Zalaegerszegnyi emberrel lettünk kevesebben egy év alatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:33
Az előzetes adatok szerint 2022 augusztusában 8073 gyermek született, és 10 224 fő halt meg. Az elmúlt 12 hónapban, 2021. szeptember és 2022. augusztus között a születések száma 1,5, a halálozásoké és a házasságkötéseké egyaránt 8,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest – közölte gyorstájékoztatójában a KSH.
Makro / Külgazdaság Egészen elképesztő az áremelkedés a magyar iparban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:00
Átlépte a 40 százalékot az ipari termelői árak emelkedése Magyarországon - a belföldi értékesítésben 66,6 százalékot ugrottak az árak egyetlen év alatt. Az előző hónaphoz képest is súlyos az ugrás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a nyugdíjasok meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat – lesz nyugdíjemelés és nyugdíjprémium is
Dobos Zoltán | 2022. szeptember 30. 08:11
Július óta először adott rádiós interjút Orbán Viktor miniszterelnök. A szankciók és az arról rendezett nemzeti konzultáció mellett szóba került a rezsitámogatás, a jövő évi költségvetés és a nyudíjasok helyzete is.
Makro / Külgazdaság Megjelent a rendelet az iskolai szünetekről - még a nyári szünet is máshogy lesz
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:59
Nem lesz őszi szünet, télen hazaküldik a gyerekeket melegedni - ezt tudtuk, de azt nem ,hogy egy nappal később ér véget az iskola.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mire kellettek a mozgósított katonák - Putyin elismert egy hibát
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:32
Kezdődik a háború 219. napja, amikor Oroszország területeket csatolhat el Ukrajnától. Ehhez már meg is tette az első lépést Vlagyimir Putyin. Zelenszkij nagyon kemény ukrán válaszra figyelmeztet - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Halászcsónak robbanószerrel, rejtélyes helikopter – új információk a gázvezeték-támadásról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Az ukrán válság középtávon gyorsítja az energia-átállást
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 29. 19:14
Az ukrajnai válság középtávon felgyorsítja a zöldebb üzemanyagokra való átállást, hiszen a megújuló energiaforrások mind a környezetvédelmi, mind az energiafüggetlenségi célokat szolgálják – mondta Francesco La Camera, a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) főigazgatója.
Makro / Külgazdaság Lesz pénz a büdzsében nyugdíjprémiumra idén?
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:14
Idén és jövőre is nagy bizonytalanság övezi a nyugdíjakat. Az elszálló infláció miatt nagy kérdés, hogyan dönt a kormány a novemberi korrekciót illetően, a gazdaság teljesítménye alapján pedig egyáltalán nem vehető készpénznek, hogy idén is nyugdíjprémiumban részesülnek az érintettek. A jövő év pedig még nehezebb lesz nekik. Nyugdíjkérdésekről beszélgetett az ATV Start című műsorában felelős szerkesztőnk, Székely Sarolta.
Makro / Külgazdaság Jön a gázárfék Németországban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 17:57
Kétszázmilliárd eurós kerettel támogatási programot indít a német kormány az energia drágulásának ellensúlyozására - jelentették be csütörtökön Berlinben.
Makro / Külgazdaság Egy baráti országban is maximálják az energiaárakat
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 17:31
Megszavazta csütörtökön szinte egyhangúlag a lengyel szejm azt a tervezetet, melynek értelmében jövőre kétezer kilowattóra éves fogyasztásig kedvezményes, az idei szintnek megfelelő lakossági energiaárakat vezetnek be.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG