<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Több nyugati ország is az ukrán EU-tagság mellett tette le voksát a kijevi látogatás után. Zelenszkij gázembargót sürget, Franciaország újabb fegyvereket ad, az oroszok szerint pedig továbbra sincs invázió. Reggeli összefoglaló az invázió 114. napján.

  • Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár, Mario Draghi olasz kormányfő és Klaus Iohannis román elnök csütörtökön közösen folytattak megbeszélést Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel - a francia elnök esti nyilatkozata szerint mindannyian támogatják, hogy Ukrajna mielőbb tagjelölti státust kapjon az Európai Unióban - írja összefoglalójában az MTI. 
  • Zelenszkij az UNIAN hírügynökség szerint ugyanezen a sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy megvitatta az európai vezetőkkel az Oroszországgal szembeni további szankciók bevezetését is. "Szükség van egy hetedik szankciós csomag egyeztetésére" - szögezte le az ukrán elnök. Kijev szeretné elérni, hogy Oroszországra tovább növeljék a nyugati országok a nyomást, így a hetedik csomagban gázembargó bevezetését szorgalmazza.
  • Zelenszkij közölte, hogy Ukrajna védelmének további erősítéséről is eszmét cseréltek. Ebben a kérdésben szavai szerint vendégei teljes megértést tanúsítottak. Kiemelte, hogy Ukrajna elsősorban további nehézfegyverek, tüzérségi és rakéták elleni légvédelmi eszközök szállítását várja nyugati partnereitől. Macron be is jelentette, hogy országa további hat, Caesar típusú nehéztüzérségi fegyvert ad Ukrajnának. (Franciaország már 12 ilyen fegyvert adott át Kijevnek.) Ezt a tüzérségi eszközt 155 milliméter kaliberű löveggel szerelték fel, amely képes 40 kilométer távolságból célba találni, és egy perc alatt 6-8 lövedéket lő ki.
  • Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön közölte, hogy az Európai Unió alternatív exportútvonalon dolgozik az ukrán búza és gabonafélék Románián keresztül történő kivitelére. "Odessza néhány tíz kilométerre van Romániától" - mondta Macron a TF1 francia televíziós csatornának Kijevből adott exkluzív interjújában. Hozzátette, hogy a gabonát Romániából a Dunán keresztül majd vasúton exportálnák.
  • Súlyos emberi jogi jogsértéseket követhettek el Mariupol ostroma során az orosz csapatok - közölte Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa Genfben. Szerinte eddig 1348 polgári személy, köztük hetven gyerek halálát tudták megerősíteni a városban. "Ezeket a haláleseteket bombázások, harckocsi- és tüzérségi támadások, valamint az utcai harcok során könnyűfegyverek idézték elő" - mondta. A halottak valós száma ráadásul "akár több ezerrel is magasabb lehet" - tette hozzá. A világszervezet adatai szerint a lakóépületek körülbelül 90 százaléka megsemmisült, vagy károkat szenvedett Mariupolban, ahonnan mintegy 350 ezren menekültek el. 
  • Az orosz külügyminiszter szerint Oroszország nem hajtott végre inváziót Ukrajna ellen. Szergej Lavrov a BBC brit közszolgálati televíziónak adott, interjúban megismételte azt a hivatalos orosz álláspontot, hogy Moszkva "különleges hadműveletet" hirdetett meg. Lavrov szerint Oroszország azért indította ezt a hadműveletet, mert semmiféle egyéb módon nem tudta elmagyarázni a Nyugatnak, hogy Ukrajna "bevonszolása a NATO-ba bűncselekménnyel érne fel". Az orosz külügyminiszter megismételte azt a vádat is, hogy Ukrajnában nácik tevékenykednek.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy korábbi sajtóértekezleten. Még mindig ragaszkodik hozzá, hogy ez nem háború. Fotó: MTI/AP/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálataSzergej Lavrov orosz külügyminiszter egy korábbi sajtóértekezleten. Még mindig ragaszkodik hozzá, hogy ez nem háború. Fotó: MTI/AP/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata

  • A brit fegyveres erők vezetője szerint Oroszország már "stratégiailag elvesztette" az ukrajnai háborút, és most már egy jóval kisebb hatalom, mint korábban. Sir Tony Radakin admirális szerint Vlagyimir Putyin Oroszország szárazföldi erejének 25 százalékát veszítette el, miközben csak apró nyereséget ért el. A PA Mediának adott interjújában azt mondta, hogy Oroszország kezd kifogyni a katonákból és a fejlett rakétákból, és soha nem lesz képes egész Ukrajnát elfoglalni - írja a The Guardian.
  • Újabb amerikai önkéntes eltűnéséről számoltak be a korábbi két fő után. A harmadik amerikai, akit az amerikai külügyminisztérium eltűntként azonosított Ukrajnában, egy tengerészgyalogos veterán, Grady Kurpasi, erősítette meg a CNN-nek a felesége, Heeson Kim. Kurpasi 20 évig szolgált az amerikai tengerészgyalogságnál, 2021 novemberében vonult nyugdíjba. Úgy döntött, hogy önkéntesként az ukránok oldalán szolgál Ukrajnában, de kezdetben nem tervezte, hogy a háború frontvonalában harcoljon. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Moszkva szerint a Nyugat a hibrid akciók és a nyílt fegyveres konfliktus határán lavírozik
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 20. 07:59
Moszkva szerint Washington is könnyen belekeveredhet a konfliktusba. Reggeli hírösszefoglalónk az orosz-ukrán háború 178. napján.
Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG