1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Januárban a fogyasztói árak 5,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A növekedés hátterében az áfa-kulcs emelése, a forint gyengülése és az üzemanyagárak drasztikus emelkedése áll. Januárban a forint történelmi mélypontjára süllyedt az euróval szemben, és az üzemanyagok ára kétszer is megdöntötte a történelmi csúcsot.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint januárban a fogyasztói árak 5,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A növekedésben szerepet játszott az áfakulcs 27 százalékra történő emelése, valamint a forint árfolyamának alakulása is. A forint történelmi mélypontjára 320,34-re esett az euróval szemben január elején. Az előző havinál nagyobb mértékben emelkedett az üzemanyagok, a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára, a tartós fogyasztási és a ruházkodási cikkekért viszont kevesebbet kellett fizetni. Idén az MNB prognózisa szerint az éves infláció akár az 5 százalékot is meghaladhatja.

Decemberhez képest a fogyasztói árak 2,1 százalékkal növekedtek. Ezen belül az élelmiszerek 2,8 százalékkal drágultak. Növekedett a csokoládé, kakaó (10,1%), a tojás (8,1%), az étolaj (5,1%), az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – (4,9%), a szalámi, szárazkolbász, sonka (4,4%), a kávé (4,3%) és az iskolai étkezés (3,5%) ára. A főcsoportok közül a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett a legnagyobb mértékben egy hónap alatt, 3,0 százalékkal.

Az átlagosnál nagyobb mértékű áremelkedés volt az egyéb cikkek körében (2,8%), ezen belül a járműüzemanyagok ára 5,3 százalékkal nőtt. Drágultak a szolgáltatások (2,2%), ezen belül a postai szolgáltatások ára átlagosan 12,4, a szemétszállítás díjtételei 3,2 százalékkal növekedtek. A háztartási energia esetében átlag alatti áremelkedés (1,0%) következett be. A ruházati cikkekért átlagosan 2,7, míg a tartós fogyasztási cikkekért 0,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, az előző hónaphoz viszonyítva.

A Privátbankár Árkosár felmérése szerint februárban tovább folytatódott az élelmiszerárak emelkedése a hipermarketekben: lejártak az áfaemelkedés hatását kiszűrő januári akciók, az év eleji 3,7 százalékos havi áremelkedést februárban újabb 1,8 százalékos drágulás követte. Részletek>>

12 hónap alatt az élelmiszerek árai az átlaggal megegyező mértékben, 5,5 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt a cukor (36,3%), a margarin (28,6%), a sertészsiradék (23,8%), a tojás (19,5%), a csokoládé, kakaó (18,5%), a kávé (17,5%), a sertéshús (12,2%) és a marhahús (11,6%) ára. Árcsökkenés következett be az idényáras élelmiszerek (14,8%) esetében.

Az átlagosnál nagyobb mértékben, 8,5 százalékkal emelkedett az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagoké 18,0 százalékkal, a gyógyszereké, gyógyáruké 5,3 százalékkal. Szintén átlag felett, 6,4 százalékkal nőtt a háztartási energia ára, ezen belül a távfűtésé 11,7 százalékkal, a palackos gázé 9,2 százalékkal, a vezetékes gázé 5,7 százalékkal. A szeszes italok, dohányáruk körében is átlag feletti volt az áremelkedés mértéke (6,7%).

A szolgáltatások árai átlag alatt növekedtek (4,6%), ezen belül a csatornadíj 7,5, a szemétszállítás 6,7 százalékkal drágult. A ruházkodási cikkekért átlagosan 2,8 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy évvel ezelőtt, míg a tartós fogyasztási cikkek esetében átlagosan 1,5 százalékkal csökkentek az árak 2011. januárhoz képest.

Az EU 27 tagországában 2011. decemberben a fogyasztói árak – az előzetes harmonizált adatok szerint – átlagosan 3,0 százalékkal voltak magasabbak, mint 2010. decemberben. A legkisebb áremelkedést Svédországban (0,4%) és Máltán (1,3%), a legnagyobbat Szlovákiában (4,6%), valamint Lengyelországban (4,5%) mérték.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG