4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az utóbbi hetekben lezajlott iszlamista terrorcselekmények Párizsban és a kaliforniai San Bernardinóban átalakították a közbeszédet Európában, átformálták a politikai térképet Franciaországban és lökésszerűen eszkalálták a populista retorikát az USÁ-ban. Az idők szelleme (Zeitgeist) már eddig is az 1930-as éveket idézte, de ez most egyre markánsabban ölt formát.

Hidegen fújnak a szelek..

Egyre világosabbá válik egyre több ember számára, hogy a 2008-as globális pénzügyi válságból nem sikerült tartósan kilábalni.  A rendszer nem tisztult ki, sőt még nagyobb adóssághegyek keletkeztek a világban, Pekingtől Washingtonig.  Miközben a státuszában és egzisztenciájában megrendült kisember határozott válaszokat követel a vezetőitől, a centrista politikai PR-gépezetek még rendületlenül a jóléti társadalom illúzióját festik a horizontra.

A ’realitás’ azonban nem a kommunikációs szakemberek forgatókönyveiből tájékozódik. A pénzügyi rendszerben felhalmozódott feszültségek már régen átkonvertálódtak olyan szintű politikai feszültséggé, amely az utóbbi időszakban az általunk ismert globális biztonsági rendszert is kikezdi. A menekültválság csupán a legutóbbi fejezete a dezintegrációs tendenciának.

Nemzeti és szocialista

Franciaországban a hagyományos nagy pártok megrendültek, az átlagpolgár frusztrált dühe rajtuk csapódik le.  A legerősebb francia párt, a populista Nemzeti Front (FN) elnöke, Marine Le Pen az EU-t már „az ultraliberális globalizáció trójai falovának” tartja, a francia jogot pedig az európai jog fölé helyezné. Szándékai szerint helyreállítja az ország függetlenségét és megszabadítja a francia gazdaságot az eurózóna merev szabályaitól.

Marine Le Pen. (MTI/EPA/Julien Warnand)

A nacionalista és a szociális kártyákat ügyesen keverve a nemzeti egységet és nagyságot mindenek felé helyezi. Le Pen számára már kész is van a 2017-es elnökválasztási kampány fő csapásiránya: az EU mint külső ellenség, a muszlim menekültek, mint belső ellenség és mindennek tetejébe Merkel, aki irányítja ezt az egész félelmetes marionett-játékot.

Trump fűti a feszültséget

A kiábrándult amerikai választók a republikánusoknál a politikai fősodorral és intézményrendszerrel szemben álló elnökjelölt-aspiráns felé fordultak a választási küzdelem eddig eltelt időszakában. A 14 áldozatot követelő múlt heti San Bernardinó-i mészárlás pedig egy elképesztő eszkalációját hozta az amerikai politikai közbeszédnek is. Teljes mértékben megtiltaná az iszlám világból érkező turisták és üzletemberek belépését az Egyesült Államokba Donald Trump, vezető republikánus amerikai elnökjelölt. A milliárdos addig korlátozná a beutazást, míg „az ország képviselői kitalálják, mi folyik itt”.

Donald Trump. (MTI/EPA/Justin Lane)

A vezető elnökjelölt ezzel a retorikai kirohanással kétségtelenül a maga módján reagált az európai menekültválságra, amelynek megismétlődését ki akarja zárni az USA esetében. Trump szerint akkor lehet muszlimokat beengedni országa területére, ha már sikerült megérteni a radikális iszlám lényegét: azt, hogy honnan származik a gyűlölet.

Trump tegnap már háborúról beszélt és szerinte túl hamar elfelejtették az amerikaiak a World Trade Center elleni támadásokat. Nos, a száraz tények kedvéért egyvalamit meg kell jegyeznünk. A politikai feszültség ilyen szintű belobbanása annak ellenére következett be, hogy 2001 szeptember 11-e óta összesen 45 amerikait öltek meg az USÁ-ban iszlamista jellegű támadás során, kevesebbet, mint a fehér szélsőjobboldaliak, akik lelkén 48 ember lelke szárad.

Egyébként pedig 2001 ősze óta 200 ezer ember lett politikai motiváció nélküli gyilkosság áldozata az Egyesült Államokban.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
Makro / Külgazdaság Még nagyobb megszorítás jöhet a választások után?
Vég Márton | 2024. április 15. 15:01
Varga Mihály pénzügyminiszter 675 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását jelentette be a legutóbbi Kormányinfón. Ekkora költségvetési kiigazítás elég vagy még várható egy újabb csomag? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bombaként robbanhat Magyar Péter pártja júniusban - elképesztő eredményt hozott a szavazás
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 14:44
Ez alapján nem az a kérdés, hogy szerez-e európai parlamenti helyet a TISZA Párt, hanem az, hogy Fideszt meg tudja-e verni.
Makro / Külgazdaság Ízekre szedte Magyar Péter Ukrajnával kapcsolatos álláspontját Rácz András
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:13
A kormánypropaganda szólamai köszöntek vissza Magyar Péter szájából, de ki lehet javítani a tévedéseket.
Makro / Külgazdaság Európa napelemgyártó kapacitásainak 10 százaléka kivándorol
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:51
A német Meyer Burger bezárja üzemét Freibergben miután a kormányzati támogatás későn érkezett. Az Európai Unió elveszti napelemiparát a támogatási versenyben?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG