TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az utóbbi hetekben lezajlott iszlamista terrorcselekmények Párizsban és a kaliforniai San Bernardinóban átalakították a közbeszédet Európában, átformálták a politikai térképet Franciaországban és lökésszerűen eszkalálták a populista retorikát az USÁ-ban. Az idők szelleme (Zeitgeist) már eddig is az 1930-as éveket idézte, de ez most egyre markánsabban ölt formát.

Hidegen fújnak a szelek..

Egyre világosabbá válik egyre több ember számára, hogy a 2008-as globális pénzügyi válságból nem sikerült tartósan kilábalni.  A rendszer nem tisztult ki, sőt még nagyobb adóssághegyek keletkeztek a világban, Pekingtől Washingtonig.  Miközben a státuszában és egzisztenciájában megrendült kisember határozott válaszokat követel a vezetőitől, a centrista politikai PR-gépezetek még rendületlenül a jóléti társadalom illúzióját festik a horizontra.

A ’realitás’ azonban nem a kommunikációs szakemberek forgatókönyveiből tájékozódik. A pénzügyi rendszerben felhalmozódott feszültségek már régen átkonvertálódtak olyan szintű politikai feszültséggé, amely az utóbbi időszakban az általunk ismert globális biztonsági rendszert is kikezdi. A menekültválság csupán a legutóbbi fejezete a dezintegrációs tendenciának.

Nemzeti és szocialista

Franciaországban a hagyományos nagy pártok megrendültek, az átlagpolgár frusztrált dühe rajtuk csapódik le.  A legerősebb francia párt, a populista Nemzeti Front (FN) elnöke, Marine Le Pen az EU-t már „az ultraliberális globalizáció trójai falovának” tartja, a francia jogot pedig az európai jog fölé helyezné. Szándékai szerint helyreállítja az ország függetlenségét és megszabadítja a francia gazdaságot az eurózóna merev szabályaitól.

Marine Le Pen. (MTI/EPA/Julien Warnand)

A nacionalista és a szociális kártyákat ügyesen keverve a nemzeti egységet és nagyságot mindenek felé helyezi. Le Pen számára már kész is van a 2017-es elnökválasztási kampány fő csapásiránya: az EU mint külső ellenség, a muszlim menekültek, mint belső ellenség és mindennek tetejébe Merkel, aki irányítja ezt az egész félelmetes marionett-játékot.

Trump fűti a feszültséget

A kiábrándult amerikai választók a republikánusoknál a politikai fősodorral és intézményrendszerrel szemben álló elnökjelölt-aspiráns felé fordultak a választási küzdelem eddig eltelt időszakában. A 14 áldozatot követelő múlt heti San Bernardinó-i mészárlás pedig egy elképesztő eszkalációját hozta az amerikai politikai közbeszédnek is. Teljes mértékben megtiltaná az iszlám világból érkező turisták és üzletemberek belépését az Egyesült Államokba Donald Trump, vezető republikánus amerikai elnökjelölt. A milliárdos addig korlátozná a beutazást, míg „az ország képviselői kitalálják, mi folyik itt”.

Donald Trump. (MTI/EPA/Justin Lane)

A vezető elnökjelölt ezzel a retorikai kirohanással kétségtelenül a maga módján reagált az európai menekültválságra, amelynek megismétlődését ki akarja zárni az USA esetében. Trump szerint akkor lehet muszlimokat beengedni országa területére, ha már sikerült megérteni a radikális iszlám lényegét: azt, hogy honnan származik a gyűlölet.

Trump tegnap már háborúról beszélt és szerinte túl hamar elfelejtették az amerikaiak a World Trade Center elleni támadásokat. Nos, a száraz tények kedvéért egyvalamit meg kell jegyeznünk. A politikai feszültség ilyen szintű belobbanása annak ellenére következett be, hogy 2001 szeptember 11-e óta összesen 45 amerikait öltek meg az USÁ-ban iszlamista jellegű támadás során, kevesebbet, mint a fehér szélsőjobboldaliak, akik lelkén 48 ember lelke szárad.

Egyébként pedig 2001 ősze óta 200 ezer ember lett politikai motiváció nélküli gyilkosság áldozata az Egyesült Államokban.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Fékezett egyet a népesség fogyása
MTI | 2020. október 22. 10:37
Több volt a születés, kevesebb a halálozás az első kilenc hónapban, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Kétezer fölé nőtt az egy nap alatt megfertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 09:05
És még hol vagyunk a téltől, amikor Orbán Viktor szerint a csúcsra ér a járvány.
Makro / Külgazdaság Veszélyben a britek karácsonya: nem lesz elég pulyka, ha akadályozzák a kelet-európai vendégmunkásokat
MTI | 2020. október 22. 08:40
Mondja a Brit Baromfitanács, mely ezért a régió idénymunkásai karantén-kötelezettségének elengedését javasolja.
Makro / Külgazdaság Kevesebbet keresünk, mint hinnénk
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 08:06
Számítások szerint 60 ezer forinttal kisebb az átlagbér, mint amit a statisztika mutat.
Makro / Külgazdaság Hárommilliárd forintból erősítik meg a háziorvosi ellátást
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 07:16
Újabb hatáskörtől fosztják meg az önkormányzatokat?
Makro / Külgazdaság Kijött a rendelet a nyugdíjemelésről, 1,2 százalékot kapnak az idősek
Baka F. Zoltán | 2020. október 22. 06:44
Már a novemberi nyugdíj is magasabb lesz, az előző hónapokra pedig egyösszegben kapják meg a pénzt.
Makro / Külgazdaság Amerikát térdre rogyasztotta a járvány
MTI | 2020. október 22. 06:06
Egyre több államban kezd kritikussá válni a helyzet az egészségügyben.
Makro / Külgazdaság Új kutatások: felesleges bezárni az iskolákat a Covid miatt
Wéber Balázs | 2020. október 22. 05:38
A legfrissebb tanulmányok alapján nincs sok értelme az iskolabezárásoknak: az oktatási intézményekben kevés a fertőzés, a gyerekek pedig nem forrásai a járványnak. Ráadásul a bezárások hátráltatják tanulmányaikat, és testi-lelki károkkal járhatnak. 
Makro / Külgazdaság Mégsem vizsgálódnak Netanjahu ellen a német tengeralattjáró-bizniszben
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 21. 18:49
A gyanú szerint többen is kenőpénzt kaptak egy német hajóépítő cégtől a több milliárd sékeles haditengerészeti közbeszerzésekért.
Makro / Külgazdaság Ki fogja kezelni az idősotthonok lélegeztetőgépeit?
Kormos Olga | 2020. október 21. 17:47
Már több, mint 50 szociális otthonban van jelen a koronavírus, ezért múlt héten Kásler Miklós miniszter azt az utasítást adta ki, hogy a 200 főnél több lakóval működő idősotthonokban kötelező biztosítani a gépi lélegeztetéshez szükséges feltételeket, különösen a non-invazív lélegeztetőgépeket. De azért maradt itt pár kérdés, ami válaszra szorul ezügyben.  
hírlevél