3p

Nem említette elődjét a beiktatási beszédben, de az éhezés és a természetpuszítás visszaszorítását is ígérte az új brazil elnök.

A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva, Brazília demokratikusan megválasztott elnöke vasárnap több mint tucatnyi külföldi államfő jelenlétében letette hivatali esküjét a brazil fővárosban.

"Mai üzenetem a remény és az újjáépítés üzenete"

- hangsúlyozta Lula a Kongresszus alsó házában megtartott beiktatási beszédében. Hozzátette: "Ennek a választásnak a demokrácia volt a nagy nyertese".

Luiz Inácio Lula da Silva megválasztott brazil elnök (b) és felesége, Rosangela da Silva (be), valamint Geraldo Alckmin alelnökjelölt (j) és felesége, Maria Lúcia Ribeiro Alckmin nyitott tetejű autóból integetnek támogatóiknak az államfői beiktatási ünnepség előtt Brazíliavárosban 2023. január 1-jén. MTI/EPA/EFE/Sebastiao Moreira
Luiz Inácio Lula da Silva megválasztott brazil elnök (b) és felesége, Rosangela da Silva (be), valamint Geraldo Alckmin alelnökjelölt (j) és felesége, Maria Lúcia Ribeiro Alckmin nyitott tetejű autóból integetnek támogatóiknak az államfői beiktatási ünnepség előtt Brazíliavárosban 2023. január 1-jén. MTI/EPA/EFE/Sebastiao Moreira

A beiktatási ceremónia előtt Luiz Inácio Lula da Silva feleségével, Janjával, valamint az új alelnökkel, Geraldo Alckminnal és feleségével egy nyitott Rolls Royce-szal hajtott végig Brazíliavároson. Az eskütételt követő nagyszabású zenei fesztiválon több mint 40 művész lépett fel.

Lula elődje, Jair Bolsonaro a szokásoktól eltérve nem adta át az elnöki szalagot utódjának, pénteken családjával Floridába utazott.

Lula már 2003 és 2010 között is Brazília államfője volt, akkor kormánya profitált a nyersanyagipar fellendüléséből, és szociális programjai emberek millióinak segítettek kitörni a szegénységből. De az országban a korrupció széles körűen elterjedt. Lulát elítélték korrupció és pénzmosás miatt, de az ítéletet később hatályon kívül helyezték.

Bolsonaro elnöksége alatt Brazíliának feszültté vált a viszonya más országokkal az esőerdők irtása miatt, emellett a brazil kormányt az emberi jogok semmibevételével vádolták.

Lula azt ígérte - Bolsonaro nevét nem említve -, hogy miközben nem akarnak elégtételt venni azokon, akik "személyes és ideológiai terveiknek próbálták alávetni a nemzetet", biztosítani fogják a jogállamiságot. Hozzátette: felelősségre vonják azokat, akik hibáztak, de ez megfelelő jogi eljárás keretében történik majd.

A világ vezető hatalmai potenciális stratégiai politikai és gazdasági partnerként tekintenek a Lula vezette Brazíliára. Brazília hatalmas természeti erőforrásai és jelentős mezőgazdasága miatt nagyhatalomnak számít Latin-Amerikában.

Lula a tervei között a környezet- és klímavédelem megerősítését vázolta, emellett a gazdaság lassulása és a magas infláció miatt ismét előtérbe került éhínség ellen is tenni akar. A 77 éves politikus programjának megvalósítása azonban nem lesz egyszerű, főleg Brazília erősen megosztott társadalma és politikai rendszere miatt. A Kongresszus mindkét házát Bolsonaro szövetségesei ellenőrzik. A volt elnök a hagyományokkal ellentétben nem volt jelen utódja beiktatásán, a hírek szerint az Egyesült Államokban tartózkodik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Két 13 éves gyereket is megöltek az orosz rakéták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:48
Tíz ember megsebesült, öt pedig eltűnt az éjszakai orosz rakétatámadásokban a kelet-ukrajnai Donyeck megyéjében - közölte csütörtökön Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Putyin dühöng - Finnország kőkemény NATO-szövetségessé válik
Káncz Csaba | 2023. november 30. 09:33
A NATO bővítése az észak-európai országokkal az USA és az EU céljaiba illeszkedik Putyin inváziója óta: Oroszország feltartóztatása anélkül, hogy az erődemonstráció konfrontációba torkollana. Finnország és Svédország NATO-csatlakozása után a Balti-tenger lesz a szövetség tényleges "beltengere". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Négy thaiföldi túsz is kiszabadult a Hamász fogságából
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:05
Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe - jelentette az izraeli média.
Makro / Külgazdaság Buszmegállóban álló civilekre tüzeltek terroristák Jeruzsálemben
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 08:31
Lövöldözésben meghalt egy izraeli Jeruzsálemben csütörtök reggel, nyolcan pedig megsebesültek, a merénylőket agyonlőtték - jelentette a helyi média csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Az orosz felderítők érdekes dologra bukkantak, majd lebombázták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 08:00
A háború kitörése óta ő az ötödik orosz tábornok, aki bizonyítottan életét vesztette. Háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Nem ártana pár fekvőtámasz a forintnak, hogy erősebb legyen
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 07:28
Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Makro / Külgazdaság Fontos hír érkezett Gázából, az utolsó pillanatban született meg a döntés
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 06:41
További egy nappal meghosszabbították az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet között a múlt héten megkötött tűzszünetet - jelentette be az izraeli hadsereg és a terrorszervezet csütörtök hajnalban.
Makro / Külgazdaság Meghalt Henry Kissinger korábbi amerikai külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 06:18
Százéves korában szerdán meghalt Henry Kissinger, az amerikai diplomácia ellentmondásos alakja, Richard Nixon és Gerald Ford külügyminisztere - jelentette be szervezete.
Makro / Külgazdaság Gázai napló: helyszíni beszámoló a tűzszünet árnyékából
Kollár Dóra | 2023. november 30. 05:41
Már több mint 50 napja tart Izrael és a Hamász háborúja, a Gázai övezet lakói éppen ennyi ideje élnek gyakorlatilag folyamatos bombázás alatt. Hogyan telnek a mindennapok? Helyszíni beszámoló.
Makro / Külgazdaság Putyin stratégiai hibát követett el Ukrajna lerohanásával
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:49
Az orosz-ukrán háború 644. napjának főbb történései röviden. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG