<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A korrupciós botrány kapcsán tervezik a civil szervezetek hatékonyabb ellenőrzését és a szabályozás szigorítását.

Az Európai Bizottság teljes mértékben elkötelezett, hogy az etikátlan, illegális, vagy az uniós értékekkel összeegyeztethetetlen gyakorlatokban részt vevő civil szervezetek és projektek ne részesüljenek uniós pénzügyi támogatásban - hangsúlyozta Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztos hétfőn az Európai Parlament plenáris ülésén.

Mint mondta, ez magában foglalja az Alapjogi Charta és a hatékony és eredményes pénzgazdálkodás elvének betartását is.

A biztos a korrupciós ügyekben gyanúba keveredett nem kormányzati szervezetek uniós finanszírozásával és az EU pénzügyi érdekeinek védelmével kapcsolatos vitában szólalt fel.

Hahn arról beszélt, hogy a bizottság támogatja azokat a független civil társadalmi szervezeteket, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak az európai demokráciáink megfelelő működésében, mivel fenntartják az a közös értékeket, az EU alapjait, a jogállamiságot, az alapvető jogokat. Azt is hozzátette, hogy a civil szervezetek fontos szerepet játszanak a korrupció megelőzésében és ezen jelenség elleni küzdelemben is.

"Egy kosárban azonban lehetnek rohadt almák is, és az uniós költségvetési rendelet által meghatározott jogi keret célja, hogy e tekintetben biztosítsa a pénzügyi érdekeink védelmét. Ez a keret teljes mértékben vonatkozik a civil szervezetekre, amelyekre a költségvetési rendelet értelmében ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint bármely más, uniós finanszírozásban részesülő szervezetre"

- hívta fel a figyelmet.

Közölte, hogy az uniós források odaítélését megelőzően a bizottság szigorú kiválasztási folyamatokat folytat le, amelyek biztosítják, hogy a finanszírozás összhangban legyen az uniós értékekkel. Az EU által finanszírozott projektek futamideje alatt szigorúan figyelemmel kísérik, hogy a projektek végrehajtása a megállapodásoknak megfelelően történjen.

Mint mondta, az Európai Bizottság nem fog habozni, hogy megfelelő lépéseket tegyen az uniós finanszírozás bármely olyan kedvezményezettje ellen, amelyről bebizonyosodik, hogy megsérti az alkalmazandó szabályokat: a szabálytalanságok feltárására ellenőrzéseket vezetnek be, és ezek bekövetkezése esetén a szerződések felfüggeszthetők, felmondhatók vagy a pénzeszközök visszafizettethetők. Hozzátette, az uniós források kedvezményezettjeire vonatkozó kizárási indokok közé tartozik a súlyos, szakmai kötelességszegés, a terrorizmus finanszírozása, a csalás és a korrupció.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában kiemelte: a vita nem arról a többezer civil szervezetről szól, amelyek fáradhatatlanul dolgoznak a tagállamokban a polgárok érdekeinek képviseletén, hanem azokról a politikai manipulátor szervezetekről, amelyek foglyul ejtették az Európai Uniót.

"Azokról a homályos hátterű NGO-król szól, amelyek ontják magukból a politikailag elfogult jelentéseket, amiket aztán az uniós intézmények szóról-szóra átvesznek, és hivatalos álláspontjukként tüntetnek fel"

- hívta fel a figyelmet.

Véleménye szerint az EP-t érintő korrupciós botrány megmutatja az ügy súlyosságát: "Ezek között az NGO-k között - amelyeket az EU tárt karokkal fogad és európai adófizetők pénzének millióival támogat - olyanok is akadnak, amelyek valójában bűncselekményekben részt vevő fedőszervezetként működnek. Ez a valódi botrány" - emelte ki. A képviselő szerint az Európai Bizottságnak a legmagasabb szintű átláthatóságot kellett volna megkövetelnie ezektől a szervezetektől - ahogy azt az Európai Számvevőszék már évekkel ezelőtt sürgette, ehelyett azonban az NGO-k folyamatosan kiváltságokban és kivételekben részesülnek.

"Ennek azonnal véget kell vetni! Nem engedhetjük meg ezeknek a szervezeteknek, hogy továbbra is manipulálják az európai álláspontokat, különösen olyan témákban, mint az emberi jogok vagy a jogállamiság. Azonnali átláthatóságot és elszámoltathatóságot követelünk" - emelte ki Hidvéghi Balázs.

(MTI)

Makro / Külgazdaság Hamarosan terítékre kerülhet a svéd NATO-csatlakozás a törököknél?
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 18:56
A hétfő legfontosabb történései röviden.
Makro / Külgazdaság Hoppá, az altatás szexuális hallucinációkat okozhat
Kormos Olga | 2023. május 29. 18:18
Egy eddig ismeretlen kutatás azt vizsgálta, hogy egyeseknél az altatás vagy érzéstelenítés tévesen szexuális emléktöredékeket okozhat, ami hosszú távon pszichés traumákhoz is vezethet.   
Makro / Külgazdaság Nem zárható ki egy háború Oroszország és a NATO között
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 16:58
Nem lehet kizárni egy Oroszország és a NATO közti háborút. Amennyiben kitörne, Csehország az első pillanattól kezdve részese lenne - jelentette ki Karel Rehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke hétfőn Prágában egy biztonságpolitikai konferencián.
Makro / Külgazdaság Feszült a helyzet: a NATO békefenntartói is megjelentek Koszovóban
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 16:14
Három észak-koszovói településen kezdődött a hétfő reggel a rendőrség és a helyi szerbek közötti összeütközésekkel, a helyzet romlását megakadályozandó a kérdéses helyekre kivonult a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR is.
Makro / Külgazdaság Ne repüljön, szálljon vonatra! - Komolyan veszik a klímavédelmet Franciaországban
Elek Lenke | 2023. május 29. 14:56
A gallok nem viccelnek, hanem tesznek is a klímavédelemért. Még akkor is, ha óriási üzlet a légi közlekedés. A közelmúltban sokakat meglepett, hogy betiltották a belföldi repülőjáratokat azon városok között, amelyek esetében két és fél óra alatt meg lehet tenni az utat vonattal is.
Makro / Külgazdaság Választás elé állították a spanyolokat
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 14:26
Előrehozott parlamenti választásokat jelentett be július 23-ára Pedro Sánchez miniszterelnök hétfőn Madridban.
Makro / Külgazdaság Tovább szárnyal szomszédunk gazdasága
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 14:03
A horvát gazdaság teljesítménye 2,8 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) hétfőn.
Makro / Külgazdaság Erdogan: ideje a nemzeti álmok érdekében egyesülni
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 12:18
Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőre virradó éjszaka Ankarában az elnökválasztás második fordulójának csaknem végleges eredménye alapján bejelentett győzelmére utalva azt mondta, újraválasztásával Törökország, a nemzet minden része, a demokrácia és az ország teljes 85 milliós népessége is nyert.
Makro / Külgazdaság Rekorddöntés kell ahhoz, hogy másfél százalékkal nőhessen idén a GDP? Klasszis podcast
Csabai Károly | 2023. május 29. 11:26
Mi a különbség a technikai és a "sima" recesszió között? Sorrendben a negyedik negyedévben is mínuszos lehet a GDP? Elérhető-e a 1,5 százalékos gazdasági növekedés? Ezekről, valamint az idei és a jövő évi költségvetésről beszélgetett főszerkesztőnk, Csabai Károly az ING Bank vezető makrogazdasági elemzőjével, Virovácz Péterrel.
Makro / Külgazdaság Menekültek ezrei haladnak át Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 09:58
Az ORFK napi jelentése.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG